108 items
61
22
12
11
1
1
42
5
5
1
29
23
15
14
10
4
4
102
1
1
1
1
1
34
22
13
10
7
6
4
4.7/5 gebaseerd op 1950 reviews verzameld online en in winkels

Welke zekering kopen?

Er zijn verschillende typen zekeringen beschikbaar voor klimmen. Let bij een zekering kopen op de veelzijdigheid en of het geschikt is voor beginnende of ervaren klimmers. We beginnen met de klimacht. Dit zekerapparaat, dat de vorm van een acht heeft, is een klassieke zekering. Deze zekering is enkel geschikt voor de ervaren klimmer. Hoewel het eenvoudig te controleren is of je het zekeringsapparaat goed gebruikt, heeft het geen automatische blokkering. Sterker nog, de remfunctie gaat verloren wanneer je als zekeraar het touw loslaat of de zekering incorrect gebruikt.

Wil je een tubeachtige zekering kopen? Deze zie je tegenwoordig veel. Ze worden ook wel tubers genoemd. Deze zekeringen bieden meer wrijving dan een klimacht vanwege hun vorm. Hierdoor is het lichter werk om iemand te zekeren. Toch is ook de tuber een zekerapparaat dat enkel geschikt is voor de ervaren klimmer. Mocht je het klimtouw loslaten, dan verliest de zekering alle remwerking. De tuber is geschikt voor abseilen, topropezekeren en het zekeren van een voorklimmer. Een voorbeeld van een tuber is de Black Diamond ATC Guide. Deze zekering heeft wat handige extra eigenschappen. Zo zeker je twee naklimmers met deze Black Diamond. Ook heeft het een wrijvingsplaat die je helpt met remmen.

Het semiautomatische zekerapparaat is geschikt voor zowel ervaren als beginnende klimmers. Er bestaan semiautomatische zekerapparaten met en zonder remassistentie. Beide apparaten blokkeren automatisch bij een val. Bij een semiautomatisch model zonder remassistentie moet je je remhand wel op de juiste positie houden, terwijl dat bij een model met remassistentie niet per se nodig is. De inzetbaarheid van deze apparaten is vergelijkbaar met die van een tuber.

Een semiautomatisch zekerapparaat met remassistentie blokkeert met behulp van een remblokje. Deze kantelt als er te veel spanning op het touw komt te staan. Dit maakt deze zekeringen de veiligste keuze. Het uitgeven van het touw vraagt wel om wat oefening. Door dit op de juiste wijze te doen, voorkom je onnodige blokkering.

De juiste zekering voor het klimmen

Er zijn verschillende manieren van zekeren. Welke jij gebruikt, is afhankelijk van welk type klimsport je beoefent. Topropezekeren is een zeer veilige manier van zekeren. Jij als zekeraar staat op de grond. Het klimtouw gaat via jou naar een punt boven de klimmer en vervolgens naar de klimmer zelf. Hierdoor heeft de klimmer enkel een zeer korte val. Mocht hij even uit willen rusten, dan zet jij het touw vast, zodat hij in het touw kan hangen.

Nazekeren is een methode waarbij een voorklimmer en naklimmer elkaar zekeren. Als jij de voorklimmer zekert tijdens zijn klim, dan maakt hij na zijn klim een standplaats vanwaaruit hij jou kan zekeren. Vervolgens maak jij dezelfde klim. Voor deze methode wordt meestal een halvemastworpknoop gebruikt. Hiermee kun je zowel zekeren als abseilen. Wanneer jij als naklimmer boven bent, bouw je de zekering om tot een abseil.

Zelfzekeren is ook een optie. Bij deze vorm van zekeren ben je zowel de klimmer als de zekeraar. Hiervoor gebruik je een prusikknoop of een zelfzekerapparaat. Deze manier van zekeren gebruik je bijvoorbeeld wanneer je een ladder beklimt. Je duwt de zekering tijdens het klimmen met je mee omhoog. Als je valt, trekt de zekering aan.

Op een veilige manier zekeren, doe je door de juiste zekering voor het klimmen op een kundige manier in te zetten. Het vraagt om kennis en ervaring. Toch speelt je gewicht ook mee. Hoewel je als geoefende zekeraar wellicht net iets lichter kunt zijn dan de klimmer mag dit verschil niet te groot zijn.

Zekeringen bij Decathlon

Op zoek naar een zekeringsapparaat? Dan stel je jezelf het beste een aantal vragen. Waar klim je het meest en welke klimtouwen gebruik je? Afhankelijk van waar je klimt, heeft je zekerapparaat een aantal functies nodig. Bedenk bijvoorbeeld of het geschikt is voor abseilen en of het automatisch blokkeert bij een val. De dikte van het klimtouw telt ook mee. Het touw moet immers door de zekering passen.

Overweeg ook of het zekeringsapparaat extra functies heeft. Zo hebben sommige semiautomatische zekeringen een antipaniekfunctie. Denk bijvoorbeeld aan de Petzl GriGri+. Deze apparaten voorkomen een volledige deblokkering wanneer je de afdaalhendel te ver opentrekt. Overweeg waar de zekeringen voor geschikt zijn. Als je wilt nazekeren, is het handig wanneer jouw zekering geschikt is voor zowel het zekeren als het abseilen.

Voor een simpele tuber ben je enkele tientjes kwijt, terwijl een semiautomatische zekering meestal iets meer dan € 100,- kost. Er is echter geen prijskaartje te hangen aan jouw veiligheid. Kies dus een zekeringsapparaat van een gerenommeerd klimmerk. Denk hierbij aan Petzl of Black Diamond. Ben je een beginnende klimmer? Kies dan voor een semiautomatische zekering met remfunctie. Het kost wat meer, maar je biedt zowel jouw klimpartner als jezelf optimale zekerheid.

Overweeg tevens het gebruik van een extra beveiligde karabiner, oftewel een safebiner. Denk hierbij aan een schroefkarabiner. Deze gebruik je wanneer je je klimgordel indirect inbindt of voor de bevestiging van je zekeringsapparaat. Naast de normale schroefkarabiners bestaan er ook karabiners die beveiligd zijn tegen losdraaien.

Bij Decathlon vind je zekeringen van bekende merken die voor kwaliteit en veiligheid staan. Kies een apparaat dat past bij jouw ervaring, klimsport en uitrusting om jezelf optimale zekerheid en veel klimplezier te garanderen.