Wingsurfen

Hoe leer je wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe watersport afkomstig uit Hawaii waarin aspecten vanuit verschillende watersporten gecombineerd worden.

De één noemt het wingsurfen, de ander wingfoilen of wingen. Het is hoe dan ook de trend in watersportland. Maar wat is wingsurfen eigenlijk? Wat kun je ermee, hoe leer je het en wat heb je ervoor nodig? De sport heeft wat weg van windsurfen, kitesurfen en golfsurfen. Je beweegt vrij over het water op het foilboard en de wing lijkt op een kite, maar in dit geval houd je deze vast met je handen en zitten er geen lijnen aan. De wing zit met een leash vast aan je arm.

Wingsurfen is voor iedereen te leren en dit is een veilige watersport voor jong en oud. Je hebt hier dus geen wind-, kite- of golfsurfervaring voor nodig. Mocht je dit wel hebben, dan is het gemakkelijker om het wingen onder de knie te krijgen. Zodra je de sport beheerst, zal je merken dat het een heerlijk gevoel is om over het water te zweven. Ook is het prettig dat je het water op kunt met minder wind. Wil jij meer weten over deze gave sport? Wij vertellen je meer over wingsurfen.

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe watersport afkomstig uit Hawaii. Aan de basis van deze sport ligt het foilen. De foil werd al gebruikt onder kite- en windsurfboards. Door een foil onder een sup te plaatsen en te kiezen voor een vlieger die met de hand wordt vastgehouden (in plaats van een grote kite hoog in de lucht) is het wingsurfen ontstaan. Deze sport heeft dus verschillende aspecten van andere watersporten gecombineerd en aangepast. De wingsport maakt gebruik van een soort vleugel voor de aandrijving in plaats van een grote tubekite. Over de jaren zijn deze wings steeds verder geoptimaliseerd. Ook de boards zijn tegenwoordig korter dan de eerste prototypes. Dit zorgt ervoor dat de benodigdheden goed te hanteren zijn. Er zijn diverse systemen op de markt, maar het basisprincipe is hetzelfde.

Je hebt controle over de wing nodig voordat je kunt beginnen met wingsurfen. Dit oefen je op de kant. Tijdens een les leer je hoe je de wing moet vasthouden en hoe je deze controleert. Verder leer je hoe je in een staande positie komt en hoe je de wing gebruikt om te sturen. Vervolgens ga je het water in en klim je aan de hand van je nieuw geleerde vaardigheden op het board en kom je in beweging.

Om de wing klaar te maken voor gebruik moet deze eerst worden opgepompt. Vergeet niet om de leash te bevestigen aan de wing, zodat deze niet weg kan waaien. Onder het wing surfer board monteer je eventueel een mast. Een langere mast vraagt meer vaardigheden van de wingsurfer. Als beginner is het daarom verstandig om te kiezen voor geen mast of een korte mast in combinatie met een board met veel volume. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om je evenwicht te bewaren op het board, zeker wanneer je nog veel aandacht besteedt aan de positie van de wing.

Foil

Wat heb je nodig voor wingsurfen? 

Om te kunnen wingsurfen heb je een wingfoil, board en wing nodig. De wingfoil is de vleugel. Deze is beschikbaar in verschillende maten. Over het algemeen geldt dat hoe onervarener je bent, hoe groter de frontwing van de foil moet zijn. Dit geeft je namelijk sneller een opwaartse lift. Wanneer je een beginner bent, kies je voor een winggrootte van 2000 tot 2500 vierkante centimeter. Wie al meer ervaring heeft met foilen of wingsurfen gaat voor een winggrootte van 1500 vierkante centimeter of kleiner.

Een kortere mastlengte biedt meer stabiliteit en is daarom meer geschikt voor beginners. De mast bepaalt hoe hoog je uit het water komt. In een ruige zee is een langere mast van bijvoorbeeld 90 centimeter ideaal, terwijl op binnenwater 65 tot 75 centimeter voldoende is. De diepte van het water is ook van belang. Ga je in kniediep water foilen, dan kies je voor een kortere mast. Er zijn ook mensen die beginnen met wingen in combinatie met een sup. Zodra je dit onder de knie hebt, stap je over naar een board met een foil.

Wing

De wing is een soort kite met een opgeblazen leading edge. Dankzij de kijkvensters houd je alles goed in de gaten. Ook de wing is in verschillende groottes verkrijgbaar. De verschillende formaten zijn ontworpen zodat je in diverse omstandigheden kunt wingen. Welk formaat je kiest, hangt af van je postuur en skills. Over het algemeen geldt voor een surfer met een gewicht van rond de 75 kilo:

22 t/m 35 knopen: 2 m2
20 t/m 30 knopen: 3 m2
14 t/m 22 knopen: 4 m2
10 t/m 17 knopen: 5 m2

Weeg je minder, dan kun je een kleinere wing overwegen. Weeg je meer, dan kan het nodig zijn om een meter groter te pakken. Gevorderden kunnen ook een wat grotere wing nemen voor de omstandigheden, afhankelijk van de eigen wensen. Doordat je ook de foil en mast op de omstandigheden en je eigen skills af kunt stemmen, ben je hier zeer flexibel in.

Hoe leer je wingsurfen?

Heb je een bepaald board nodig voor wingsurfen?
Er zijn verschillende soorten wing surfer boards op de markt. Deze zijn verkrijgbaar in diverse vormen en lengtes. Er bestaan daarnaast crossover modellen tussen windsurfen en wingsurfen. Toch raden wij aan om te kiezen voor een apart wing surfer board. Het formaat dat je kiest, is afhankelijk van je vaardigheid en je gewicht. Als je veel ervaring hebt met wingen komen jouw persoonlijke voorkeuren ook om de hoek kijken. Beginners zijn het beste af met een board met een lengte van 6’0” of langer. Deze boards hebben een hoger volume waardoor je normaal op kunt staan. Zo beheers je de combinatie van wing en boardcontrole dan ook zo snel mogelijk.

Ook kun je ervoor kiezen om te beginnen met wingsurfen op een (opblaasbaar) supboard. Zodra dit lekker gaat, kun je overstappen op een speciaal ontwikkeld wingboard of zelfs een foilboard speciaal voor wingsurfers. Zo groei je steeds wat meer door in deze sport en ga je op een laagdrempelige manier aan de slag met het wingen.

Met hoeveel wind kun je wingsurfen? 

Hoeveel wind je nodig hebt om te kunnen wingen hangt deels af van je eigen gewicht en kracht. Wingfoilen is al leuk om te doen vanaf slechts 8 knopen. Voor de meeste mensen is de sport goed te doen tot 25 knopen. Daarboven vind je vooral de ervaren wingers op het water. Als jij gaat wingen met een foil is het leuk om het water op te gaan met weinig wind. Voor bijvoorbeeld kitesurfers en windsurfers is dit dan ook een goede reden om deze sport op te pakken, want je kunt altijd het water op.

De wing zelf weegt zo goed als niets. Pas wanneer je de wing in de wind houdt, heb je twee handen nodig om deze op zijn plek te houden. Het kost kracht om te wingen, maar zodra je de nodige snelheid hebt, merk je dat de kracht ook weer grotendeels vervalt omdat je zelf meebeweegt. Met je handen heb je de controle over de wing, waardoor je ook eenvoudig kracht doseert. Wanneer de wing te veel kracht genereert, duw je deze van je af zodat de trekkracht vervalt. Op dezelfde manier genereer je ook meer kracht door de wing naar je toe te trekken.

Wingen

Waar wingsurfen? 

De overheid heeft wingfoilen gelijkgesteld met windsurfen. Je mag deze watersport dus beoefenen op dezelfde wateren waar ook windsurfen is toegestaan. In principe mag je overal wingen, behalve op de drukbevaren waterwegen en kanalen. Voor meer informatie raadpleeg je het binnenvaart politiereglement. Wie op zee of op meren wil wingsurfen, leest op het informatiebord bij de opgang van het strand of het recreatiegebied de specifieke regels die gelden voor die plek.

Je leert wingfoilen zowel op binnenwater als op zee. Net als met elke andere watersport blijf je in de aangewezen gebieden en kom je niet in de buurt van zwemmers. Doordat je geen lange lijnen hebt om rekening mee te houden, zoals bij het kitesurfen, kun je op kleinere plassen en binnenwater snel uit de voeten. Je hebt geen hulp nodig bij het oppompen van de wing en het op- of neerlaten: dat kun je allemaal zelf. Wel moet je er op letten dat het water diep genoeg is, zodat je niet vastloopt op de bodem.

Conclusie

Wingfoilen is een relatief veilige watersport die geschikt is voor mensen van alle leeftijden. Zo is het veiliger dan windsurfen en een stuk veiliger dan kitesurfen. Je maakt het zo intensief als je zelf wilt, afhankelijk van de windsterkte waarmee jij het water op gaat. Het materiaal is eenvoudig in gebruik en goed vooraf te controleren. Het is uiteraard wel een watersport en we adviseren daarom altijd het gebruik van zwemvest en helm. Zeker voor mensen die nog geen ervaring hebben met andere watersporten is het aan te raden eerst een les te boeken en zo kennis te maken met deze uitdagende nieuwe tak van sport!

Gerelateerde sportadviezen

Alles wat je moet weten over de efoil

Alles wat je moet weten over de efoil

Efoil, bij deze nieuwe rage op surfgebied glijd je met een elektrisch aangedreven surfboard over het water.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Surf_olaian_entretien_mat

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!

surfen in winter

Surfen in de winter. Wat heb je hiervoor nodig?

Wil jij ook graag in de winter blijven surfen? Wij geven je de juiste tips om je warm te houden in de koude maanden. Lees meer in deze adviesgids.

surf

Hoe kies ik dames surf- en badkleding?

Surfen, bodyboarden, suppen, snorkelen. Deze zomer sport je in een bikini of badpak die perfect blijft zitten. Maar welke badkleding moet ik kiezen?