Welke waterschoen past bij mij?

Welke waterschoenen passen bij mij?

Voor iedere gelegenheid, gerelateerd aan water, kan je waterschoentjes dragen. Maar welke waterschoenen passen eigenlijk bij jou? Lees het in onze blog!

Waterschoenen lelijk? Zeker niet! Iedereen zou juist een paar waterschoenen in zijn of haar kast moeten hebben. Niet alleen omdat ze ieder jaar steeds modieuzer worden, maar ook omdat ze je voeten beschermen. Ga je een strandwandeling maken? Draag waterschoenen! Ga je met een stand up paddle board het water op? Draag waterschoenen! Of breng je binnenkort een bezoekje aan een zwembad? Draag waterschoenen! Voor iedere gelegenheid, gerelateerd aan water, kan je waterschoentjes dragen. Maar met zo’n groot assortiment aan waterschoenen is het lastig om te achterhalen welke waterschoen het beste bij jou past. In deze blog vertellen we dan ook welke schoen je wanneer moet dragen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

1. Waterschoenen voor op het strand

Ga jij binnenkort een dagje naar het strand of staat er een strandvakantie op de planning? Dan is het geen overbodige luxe om waterschoenen aan te schaffen. Waterschoenen zorgen er namelijk voor dat je voeten beschermd worden tegen steentjes, schelpen en andere scherpe voorwerpen. Hierdoor kan je dus zorgeloos genieten van een stranddag, zonder dat je na afloop last hebt van wondjes op je voeten. Tevens bieden waterschoenen extra grip. Dankzij de profielzolen kan je over natte stenen lopen, zonder dat je uitglijdt.

Waterschoenen, ook wel aquashoes genoemd, zijn vaak van mesh-stof, licht en sneldrogend materiaal, gemaakt. Waterschoenen zijn er voor heren, dames en kinderen én zijn in verschillende varianten verkrijgbaar: de klassieke, de waterschoenen met klittenband en die met trekkoord.

  • Klassieke waterschoenen

    KLASSIEKE WATERSCHOENEN
    De klassieke waterschoen heeft een elastisch bovenwerk, waardoor deze eenvoudig aan te trekken is. 

  • Waterschoen met klittenband

    WATERSCHOENEN MET KLITTENBAND
    Ben je op zoek naar een waterschoen wat steviger om je voet heen zit? Kies dan voor een waterschoen met klittenband. Dankzij het klittenband kan je de schoen passend maken, en sluit deze perfect aan op jouw voet.

  • waterschoen met trekkoord

    WATERSCHOENEN MET TREKKOORD
    Waterschoenen met aan de achterkant een trekkoord zijn over het algemeen eenvoudig aan te trekken en blijven vaak goed zitten. Je bepaalt namelijk zelf hoe strak de schoen om je hiel moet zitten. 

Na een bezoek aan het strand kunnen je waterschoenen behoorlijk vies zijn. Maar mogen je aquashoes in de wasmachine? Zeker! De waterschoenen van mesh-stof kan je op 30° graden wassen. Heb je geen wasmachine in de buurt? Kies er dan voor om je waterschoenen met helder water af te spoelen. Wanneer je schoenen schoon zijn, adviseren wij ze om op een droge en geventileerde plaats te laten drogen. Droog ze dus niet in de wasdroger.

2. Waterschoenen voor watersporten

Wanneer je een watersport beoefend kan het dragen van waterschoenen ook erg fijn zijn. De voeten worden niet alleen in en om het water beschermd, maar ze kunnen ook extra grip bieden op bijvoorbeeld een stand up paddle board. Hieronder beschrijven we per watersport welke waterschoenen je het beste kunt gebruiken.

  • Surflaarzen

    SURFEN
    Speciaal voor het surfen zijn er soepele surflaarzen ontwikkeld. Deze surflaarzen beschikken over een dunnen zool, waardoor je voldoende contact met het board behoudt. Tevens beschikt de zool over extra grip.
    Deze schoenen kunnen ook voor het zeilen gebruikt worden.

  • aquashoes

    SNORKELEN
    Wanneer je gaat snorkelen kun je voor de klassieke waterschoen, zoals hierboven beschreven, kiezen. Deze waterschoenen zijn van licht materiaal gemaakt, waardoor je je hiermee eenvoudig in het water kunt verplaatsen.

  • suppenkajakken

    SUPPEN & KAJAKKEN
    Wanneer je gaat suppen of kajakken ben je meer op, dan in het water, te vinden. Om deze reden kan je voor dunne neopreen (1,5mm) waterschoenen kiezen. Deze waterschoenen bieden je voeten voldoende bescherming, grip én warmte, tijdens een mooie sup- of kajaktocht.

Duikschoenen

DUIKEN
Wil jij tijdens het duiken onderkoeling van je voeten voorkomen? Dan adviseren wij je om duikschoenen of -laarzen te dragen. Duikschoenen hebben een rubberen zool en beschikken over een ribbel (verdikking) bij de hiel. Achter deze ribbel kan je het hielbandje van een open duikvin klemmen, waardoor je je vin tijdens het duiken niet verliest.
Duikschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe kouder het water is waarin je gaat duiken, hoe dikker neopreen je nodig hebt.

Open water zwemmen

OPEN WATER ZWEMMEN
Doe jij aan open water zwemmen? Dan kan het dragen van waterschoenen erg handig zijn! Ook als je niet in de zee, maar in een meer of plas bij jou in de buurt gaat zwemmen! Je voeten worden beschermd en zullen niet onderkoeld raken.
Voor het open water zwemmen adviseren wij dunne waterschoenen. Dunne waterschoenen zijn vaak van licht materiaal gemaakt en zullen weinig weerstand bieden tijdens het zwemmen. Ga je in zeer koud water zwemmen, dan kan het verstandig zijn om dikkere waterschoenen aan te schaffen. Let er echter wel op dat dikkere waterschoenen ook zwaarder aan je voeten zullen voelen. Hierdoor wordt het uitvoeren van een zwemslag een stuk uitdagender.

Welke waterschoenen passen bij mij?

Bescherm je voeten

‘’Wanneer ik op het strand ben, vind ik het heerlijk om het zand tussen mijn tenen te voelen - dit is voor mij het ultieme vakantiegevoel. Maar desondanks ben ik altijd bang om op scherpe voorwerpen te stappen en daarom heb ik waterschoentjes aangeschaft! De waterschoenen beschermen mijn voeten en zorgen ervoor dat ik me zorgeloos over het strand kan bewegen. Daarnaast zijn deze schoenen multifunctioneel, want naast het feit dat ik er al kilometers mee over het strand heb gelopen, zijn ze ook geschikt om mee te suppen!’’ - Alicia

waterschoenen zwembad

3. Waterschoenen voor in het zwembad

Breng jij binnenkort een bezoek aan het zwembad? Dan kan het handig zijn om waterschoenen mee te nemen Waterschoenen bieden, dankzij een slipvast profiel op de zool, extra grip. Hierdoor wordt de kans op uitglijden beperkt. Tevens beschikken de zolen over een goede waterafvoer, waardoor er gene water in je schoen blijf zitten.
Een ander bijkomend voordeel is dat je deze waterschoenen ook in het water kunt dragen. Ideaal dus voor iedereen die aan aquasporten doet! Tijdens een aquasport, zoals bijvoorbeeld aquajoggen of aquabiken, maken je voeten regelmatig contact met de zwembadvloer of andere materialen. Dankzij de waterschoenen worden je voeten beschermt tegen deze oppervlaktes! 

Schoenen voor zwemles

4. Waterschoentjes voor zwemles

Tijdens de zwemles wordt je klaargestoomd voor het afzwemmen. En wanneer je mag afzwemmen krijg je te maken met het onderdeel ‘gekleed zwemmen’. En bij gekleed zwemmen hoort ook het dragen van waterschoenen. Maar welke waterschoenen mag je eigenlijks voor afzwemmen en zwemles gebruiken?
Volgens de officiële regels moet de schoen over een harde zool (dus geen flexibele zool) beschikken. Zo leer je namelijk zwemmen met schoenen die het meest overeenkomen met de schoenen die je normaal gesproken ook draagt. Dus mocht je jezelf een keer moeten redden, dan ben je goed voorbereidt!

5. Hoe kies ik de juiste maat waterschoen?

Waterschoenen moeten als een tweede huid aanvoelen en mogen dus niet te los om je voeten zitten. Kies dus altijd waterschoenen in je huidige schoenmaat (of zelfs een maatje kleiner). Kies je een maat te groot, dan kan de schoen gaan schuren/irriteren en zullen er alsnog wondjes ontstaan. Daarnaast is de kans, bij een grotere schoen, ook groter dat je ze tijdens één van je watersporten kan verliezen.
Omdat de waterschoenen zo nauw aan moeten sluiten, adviseren wij om de waterschoenen voor aankoop altijd eerst even te passen. Past de waterschoen niet? Dan kan je deze, dankzij ons retourbeleid (365) dagen eenvoudig retourneren. Dit kan in al onze winkels of via het online retourproces. Kijk voor meer informatie hierover op: https://www.decathlon.nl/help/services/_/R-a-retouren.

Wanneer je waterschoenen wilt aanschaffen is het goed om allereerst te achterhalen waarvoor je ze wilt gebruiken. Gebruik je ze voor een dagje strand, het beoefenen van een watersport of juist tijdens een aquafitness-workout in het zwembad?
Wanneer je naar het strand gaat wil je dat je waterschoen een dikke zool heeft. Deze zool beschermt namelijk je voeten tegen steentjes, schelpen en andere scherpe voorwerpen in en om het water. Wanneer je naar het zwembad gaat, wil je juist dat je waterschoenen extra grip bieden. Het laatste wat je wilt is uitglijden.

Ook voor bepaalde watersporten, zoals surfen, duiken en open water zwemmen, bestaan er speciale waterschoenen. Kijk per sport welke schoen hierop het beste aansluit! Want duiken met surfschoentjes is een optie, maar het is natuurlijk veel fijner als je met echte duikschoenen het water in gaat.

Kijk welke producten er nog meer goed bij jou passen!

snorkelen Easybreath Subea Decathlon

Hoe kies je je snorkeluitrusting?

Wil je het snorkelen ontdekken en je verdiepen in de onderwaterwereld? Dan is het heel belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest voor je vertrekt op je ontdekkingstocht!

Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

Geniet veilig van de zon! Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneallergie. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!

slippers strand

Welke slippers passen het best bij jou?

Waar moet je op letten bij het kopen van badslippers of teenslippers?

surf

Welke bikini past bij mijn figuur?

Lees hier welk type bikini bij jouw figuur past. Grote of kleine borsten, een lichte of donkere huid? Voor elk type lichaam hebben we een bikini.

badpak

Welk badpak past bij mij?

Lees hier welk type badpak voor jouw sport en niveau ontwikkeld is. En welk badpak het beste bij jouw figuur past.

Hoe kies een stand up paddle board?

Hoe kies ik een SUP board?

Ga je voor het eerst een stand up paddle (SUP) gebruiken of ben je van plan om een SUP board aan te schaffen? Decathlon biedt een uitgebreid assortiment aan stand-up paddle boards. Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren, vandaar deze adviesgids.