Het kiezen van de juiste wetsuit is afhankelijk van de temperatuur van het water en de lengte van de surfsessie. Lees (of bekijk onderstaande video) hoe je in 3 stappen een wetsuit kiest die bij je past. 

1. Water temperatuur

De dikte van jouw wetsuit hangt af van de watertemperatuur. Je kunt de watertemperatuur van jouw surfspot online opzoeken. We drukken de dikte van een wetsuit uit in twee cijfers, bijvoorbeeld 4/3. Het cijfer voor de '/' drukt de dikte van het neopreen op de borst en rug uit, het 2e cijfer staat voor de dikte van de armen en benen. Over het algemeen heb je om in Nederland in de winter te surfen een wetsuit van 5/4 mm (en surfschoenen, surfhandschoenen en een cap) nodig, voor het najaar een wetsuit van >4/3 mm en in de zomer een >2/2mm. Op echt warme zomer dagen kun je ook in een shorty of badkleding surfen. Hieronder zie je welke dikte wetsuit bij welke watertemperatuur hoort.

wetsuit watertemperaruur

2. Lengte van de surfsessie

Hoe kies ik een wetsuit?

Een surfsessie van 1 uur

Bij een surfsessie van 1 uur is het aan te raden om een wetsuit te nemen dat gemakkelijk aan en uit te trekken is en die eveneens is voorzien van een goede warmte-isolatie. Alle Olaian 100 wetsuits voldoen aan deze eigenschappen en zijn dus ideaal voor een korte surfsessie. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen ongeacht zijn of haar budget van (water)sport moet kunnen genieten hebben we deze serie wetsuits ontwikkeld. 

Hoe kies ik een wetsuit?

Een surfsessie van 2 uur

Bij een surfsessie van 2 uur is het van belang dat er een goede combinatie is tussen de bewegingsvrijheid en warmte-isolatie van de wetsuit. Hierdoor zijn de wetsuits gemaakt van neopreen, een synthetisch rubber materiaal wat zorgt voor optimale bewegingsvrijheid en warmte behoudt. De Olaian 500 wetsuits zijn hier geschikt voor. Deze wetsuits bieden een uitstekende mix tussen prijs en kwaliteit.

Hoe kies ik een wetsuit?

Een surfsessie van 3 uur of langer

Voor een lange surfsessie kies je voor een wetsuit met optimale bewegingsvrijheid en warmte-isolatie. De Olaian 900 wetsuits zijn de beste en meest duurzame wetsuits uit onze collectie. Ze zijn speciaal ontworpen met flexibel neopreen en dus ideaal voor een uitgebreide surfsessie. De naden zijn genaaid en gelijmd, waardoor de wetsuit waterdichtheid en extra duurzaamheid is. Het pak is 'blind' gestikt, d.w.z. dat de draad niet volledig door het neopreen gaat zodat er geen water kan binnendringen. Doordat er geen draden aan de binnenkant zijn, wordt irritatie beperkt. Op de gevoelige plaatsen zijn comfort- en verstevigingspatches aangebracht. Sommige van onze 900 wetsuits zijn voorzien van een front-zip. Klik op de link hieronder om de voordelen van een front-zip te ontdekken.

3. Kies de juiste maat

Het is belangrijk dat je de juiste maat wetsuit kiest. Alleen dan zit het pak comfortabel en blijf je warm. Een wetsuit moet zeer nauwsluitend zitten en er mogen geen zichtbare plooien zijn. Als het droog is, is het normaal dat het te strak aanvoelt, dit ongemak verdwijnt zodra het wetsuit nat wordt. Als u een wetsuit kiest dat te groot is, zullen er plooien ontstaan, zal irritatie optreden en zal de thermische isolatie worden verminderd, doordat (koud)water het pak instroomt.

Gebruik onderstaande maattabellen (voor heren, dames en kinderen) om de juiste maat wetsuit te kiezen.

heren wetsuit

Heren wetsuit

dames wetsuit

Dames wetsuit

wetsuit kind

Kinder wetsuit