Hoe kies ik een optrekstang?

Een optrekstang zorgt voor stevige spieren aan de hand van hangoefeningen waarbij de biceps, de schouders, de rug en de borstspieren worden getraind. Om de juiste optrekstang te kiezen kun je deze adviesgids volgen zodat je een weloverwogen keuze maakt. Decathlon helpt je graag bij deze keuze en zal je voorzien van de nodige tips. Bij het uitzoeken van de juiste optrekstang zijn er 3 dingen waar je op moet letten namelijk prestatie, veiligheid en opberggemak.

Oefeningen waarbij het eigen lichaamsgewicht worden gebruikt staan bekend als de belangrijkste oefeningen van je workout waarbij verschillende spiergroepen worden gecombineerd. Het zijn oefeningen die dus je hele lichaam trainen en waarmee je dus snel progressie kunt boeken. De trekstang is het meest gebruiksvriendelijke spieraccessoire. De trekstang van Domyos kan, zowel vast als verstelbaar, overal in je huis worden bevestigd.

Stevigheid

Een optrekstang heeft een uiterst sterk en stijf frame. Wanneer je hem in een draagmuur verankert, zit hij bijzonder stevig vast. Een optrekstang kan tot ongeveer 130 kg dragen. De trekstang stimuleert je spieren door hangoefeningen. Ter herinnering: plaats de stang in de hoogte, pak de stang vast en trek je langzaam omhoog, vanuit een positie waarin je armen gestrekt zijn. Deze spieroefeningen stimuleren de biceps, de rugspieren, de schouders en de borstspieren. De gebruikte spieren zijn echter ook afhankelijk van de gekozen stang.

Veelzijdigheid

Met een optrekstang kun je verschillende spiergroepen trainen. Er zijn verschillende stangen die je kunt gebruiken en het is belangrijk om goed te kijken waar jij een trekstang voor wilt gebruiken. Een verstelbare trekstang, of "deurstang" wordt tussen twee muren geklemd. Dit type is verkrijgbaar in een klein formaat, verstelbaar van 70 tot 95 centimeter, of in groot formaat, verstelbaar van 100 tot 120 centimeter. Met deze stang train je voornamelijk je rugspieren omdat je hier alleen trekoefeningen mee kunt doen. Een optrekstang voor de grote rugspieren, schouders, biceps en triceps geeft meer variatie. Deze trekstang wordt vastgemaakt tegen een muur dankzij de vier bevestigingspunten. Dit type is ontworpen voor intensieve training van de spieren, bij je thuis. Opgelet: bevestig de stang tegen een stevige muur, bijvoorbeeld in beton.

Het opberggemak

Verstelbare trekstangen zijn eenvoudig op te bergen en te monteren. Je kunt deze trekstangen op veel verschillende plaatsen gebruiken dit geeft je veel vrijheid tijdens een workout.

De grip

Optrekstangen zijn voorzien van comfortabel antislip schuim en dit biedt veel grip. Dit scheelt tijdens je workout en geeft veel comfort.

Monteren en demonteren

Het is eenvoudig om een stang in elkaar te zetten en je kunt hem bevestigen aan een stevige muur. In principe hoef je een optrekstang niet vast te zetten met schroeven want de constructie is zo gemaakt dat het opgehangen kan worden en zichzelf vastklemt.

ANTONIE

Onze fitness specialist

Let er goed op dat de optrekstang stevig hangt voordat je er mee gaat trainen en voorkom nare blessures.