5 items
4.9/5 gebaseerd op 323 reviews verzameld online en in winkels

Wat kun je met leashes tijdens het klimmen?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te investeren in goede leashes. Deze helpen je tijdens meerdere fases wanneer je aan het klimmen bent. Zo kun je ze gebruiken om je uitrusting net wat uitgebreider te maken. Heb je bijvoorbeeld een ijsbijl bij de hand of maak je gebruik van andere accessoires tijdens het klimmen? Dan is het fijn wanneer je deze niet de hele tijd vast hoeft te houden. Met behulp van goede leashes maak je deze accessoires vast aan jezelf, bijvoorbeeld aan een klimharnas. Zo heb je je handen vrij wanneer je een uitdagend stuk trotseert, maar ook altijd makkelijk toegang tot je klimaccessoires.

Het is ook mogelijk om leashes te gebruiken als ankerpunt. Gebruik ze tijdens een klimtocht om jezelf vast te zetten wanneer je een rustpunt hebt bereikt. Zo ben je gerustgesteld wanneer je even pauze neemt. Het is ook mogelijk om een eigen ankerpunt te creëren wanneer je de juiste leashes bij de hand hebt. Dat komt goed van pas wanneer je klimtocht een onverwachte wending krijgt of wanneer je wat materialen bent verloren onderweg. Kom je tijdens het klimmen een lastig punt tegen waarbij je net wat extra ondersteuning kunt gebruiken? Neem dan de leash en wikkel deze om een boomstronk, een uitstekend stuk ijs of een rots heen. Zo heb je net wat meer houvast wanneer je jezelf vooruit probeert te krijgen. Om deze redenen is het altijd slim om een extra leash bij de hand te hebben wanneer je gaat klimmen of aan een andere bergsport doet. Zowel in droge gebieden als besneeuwde gebieden komen deze accessoires goed van pas.

Wat is de ideale lengte voor een leash?

Het is belangrijk dat leashes aansluiten op jouw wensen. De lengte is een aspect waar je zeker wat aandacht aan moet besteden. Deze klimaccessoires zijn namelijk verkrijgbaar in lengtes die variëren van 60 tot wel 180 centimeter. Welke lengte heb jij nodig? Dat is helemaal afhankelijk van je klimstijl. Bij sommige tochten heb je nu eenmaal meer aan langere leashes, terwijl je bij een andere klim vooral een korte leash gebruikt.

Ben je van plan om vooral technische klimtochten te maken, met veel nauwe doorgangen of lastige punten? Dan is het slim om een leash van ongeveer 60 centimeter bij de hand te hebben. Deze gebruik je om jezelf te zekeren op plekken waar je wat extra veiligheid nodig hebt. Leashes van 80 centimeter zijn juist een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een manier om een mobiel ankerpunt te maken. Je hebt net wat meer bewegingsvrijheid en het is makkelijker om met het touw te werken. Gebruik deze kortere leashes als jouw persoonlijke touw tijdens het klimmen. Ze zorgen voor stabiliteit en het is makkelijk om met deze kortere touwen te werken.

In sommige gevallen heb je juist behoefte aan een langer exemplaar. In dat geval is 120 centimeter een goed startpunt. Dit gebruik je bijvoorbeeld om een eigen standplaats te bouwen. Doordat het touw relatief lang is, heb je de mogelijkheid om hem helemaal op maat te maken. Is hij bijvoorbeeld iets te lang? Dan bind je hem gewoon net wat korter af. Sommige leashes hebben een lengte van maar liefst 180 centimeter. Deze zijn dus erg lang en wat lastiger om mee te nemen. Ze kunnen wel goed van pas komen wanneer je een ankerpunt wilt maken op een plek die lastig bereikbaar is. Zo werp je het touw om een rots of boom in de verte. Je hebt dan de extra lengte nodig om het ankerpunt te maken.

Welke handige extra's kunnen leashes hebben?

Als je van plan bent om een nieuwe leash te kopen, is het slim om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. In eerste instantie is er het verschil tussen een enkel of dubbel model. Dit gaat om het aantal bruikbare uiteindes dat je hebt. Vind je het fijn dat je het touw zowel aan jezelf als aan een ankerpunt kunt bevestigen zonder een lastige knoop te maken? Dan is het beter om een dubbel model te kopen. Deze zijn meestal wel iets duurder. Een enkel model is weer veelzijdiger, omdat je één zijde kunt knopen op een manier die bij je past. Het ligt dus aan je eigen werkwijze welk exemplaar de beste keuze is.

Het is ook mogelijk om voor een touw met of zonder elastiek te kiezen. Het voordeel van elastiek is natuurlijk dat het met je meebeweegt. Zo is de reikwijdte van deze touwen net wat groter. Je hebt meer bewegingsvrijheid wanneer je verankerd bent en maakt dus makkelijker een lastige klim. Het nadeel van elastiek is dat je inlevert op stevigheid. Ga je dus een zeer lastige route beklimmen en heb je hier alle ondersteuning nodig die je kunt gebruiken? Zorg er dan voor dat je voor een model zonder elastiek kiest. Doordat het touw niet met je meebeweegt, kun je ook niet zomaar uitglijden of te ver van het ankerpunt verwijderd raken. Je geniet wel van iets minder veelzijdigheid met deze touwen.

Ook de uiteindes van alle leashes verschillen per model. Sommige soorten zijn al voorzien van een ingebouwde karabijnhaak. Bij andere modellen heb je alleen een uiteinde waar je zelf nog een karabijnhaak aan vast kunt maken.