3 items

Roeimachine tweedehands kopen: gebruikstips en basisinfo

Decathlon biedt een uitgebreide collectie roeitrainers tweedehands voor wie thuis zijn of haar algemene conditie en kracht wil verbeteren, maar ook voor professionele roeiers die behoefte hebben aan een gevarieerde trainingsaanpak. Een roeimachine is een fitnessapparaat dat de natuurlijke bewegingen die je maakt tijdens het roeien in een roeiboot nabootst en dus een gelijkaardige trainingsimpuls levert.

Een roeitrainer tweedehands kopen bij Decathlon draagt op die manier bij aan:

  • betere hart-longconditie
  • krachttoename in de grote en kleine spiergroepen
  • algemene roeitechniek

Een roeimachine is een specifiek type fitnessapparaat met een grote overdracht van kracht, techniek en uithouding naar het daadwerkelijke roeien.

We verdelen de roeibeweging onder in vier verschillende fases. Bij de aanzet vertrek je vanuit stilstand en maak je een achterwaartse beweging. Op het eerste gezicht lijken hier weinig spieren bij aan te pas te komen, maar het tegendeel is waar. Vooral de schenen, schouders en bilspieren werken actief.

De tweede fase is de afzet, waarbij je de achterwaartse beweging verderzet met vooral je bil- en beenspieren. Bij deze fase schuift de stoel van je roeitrainer tweedehands achterwaarts. Tijdens de derde fase trek je aan de stuurstang van de roeimachine en worden vooral je rugspieren en schouderspieren aangesproken. Ook je biceps en triceps werken in tandem tijdens deze fase.

Belangrijk: houd je rug tijdens deze fase altijd recht, anders raken je rugspieren te veel belast door het steeds opnieuw trekken in een verkeerde positie.

Tijdens de terugrolfase krijgen veel spieren van je lichaam een beetje rust, maar het is allesbehalve een passieve fase. Bij het terugrollen trek je je lichaam een klein beetje naar voren. Hierbij werken vooral je buikspieren, met name om je lichaam stabiel te houden op het relatief kleine stoeltje van een roeimachine.

Zo vind je de beste roeitrainer tweedehands

Decathlon helpt je bij de zoektocht naar een tweedehands roeimachine. Let hierbij in de eerste plaats op het gewicht, want dat zegt veel over de stabiliteit en kwaliteit. Hoe steviger je roeimachine tweedehands, hoe vlotter en veiliger je roeit aan een hoge intensiteit.

Tip: zoek een roeitrainer tweedehands met een stalen basis en zo weinig mogelijk kunststof onderdelen.

Het maximale gebruikersgewicht van een roeitrainer tweedehands is vooral afhankelijk van het eigen gewicht en geeft een duidelijk beeld van de stevigheid. De meeste professionele roeitrainers hebben een maximale belasting tot 150 kilogram. Let op: gewoon omdat een roeimachine minder gewicht aankan, wil niet zeggen dat het geen goede investering is. Mensen met een lager lichaamsgewicht kunnen zeker voor een lichter model kiezen.

Als je een roeitrainer tweedehands koopt, houd je rekening met het gebruikte weerstandssysteem. Hoe groter de weerstand, hoe zwaarder een training. Hoe meer verschillende weerstanden een roeitrainer tweedehands heeft, hoe meer flexibiliteit je hebt. Tegenwoordig vind je roeimachines met verschillende weerstandssystemen, waaronder:

  • Hydraulische weerstand. Hierbij zijn hydraulische cilinders gevuld met een gas. Je past de weerstand van de roeitrainer tweedehands aan door de positie van de cilinders te veranderen. Dit is een relatief voordelig systeem, maar het levert meestal minder vloeibare bewegingen op. Het aanpassen van de weerstanden is daarbij vaak moeilijk. De herstelkosten bij een reparatie zijn ook relatief hoog.
  • Magnetische weerstand. Bij een roeitrainer tweedehands met magneetweerstand is de weerstand afhankelijk van magneten, die naar en weg van het vliegwiel bewegen. Bij sommige modellen pas je de weerstand aan door de kracht van de geïntegreerde elektromagneet te veranderen. De wervelstroom die hierdoor ontstaan, zorgt dat er meer kracht nodig is om het vliegwiel rond te laten draaien. Dit systeem biedt als voordeel dat je de intensiteit gemakkelijk aanpast.

Belangrijk: het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van elke roeitrainer tweedehands, ongeacht het gebruikte weerstandssysteem. De kwaliteit van een roeimachine die je tweedehands koopt, is afhankelijk van het gewicht van het vliegwiel, maar even goed van het gebruikte remsysteem.

Andere belangrijke criteria bij een tweedehands roeimachine

Naast het gewicht en het gebruikte remsysteem houd je ook rekening met het geluidsniveau, bijvoorbeeld als je in een appartement woont. Magnetische of hydraulische roeimachines produceren het minste aantal decibels.

Je roeimachine regelmatig onderhouden is essentieel voor een goede werking en gaat gemakkelijker als er minder complexe onderdelen zijn. Bepaalde modellen beschikken over afneembare elementen, die je indien nodig gemakkelijk vervangt. Andere oplossingen hebben een ventilator en een ketting en vereisen professioneel onderhoud.

Bij het gebruik van een roeitrainer tweedehands zit je lang in eenzelfde positie, dus een ergonomisch gevormde en comfortabele stoel is belangrijk. Zorg dat de stoel:

  • goed aansluit op de vorm en omvang van je achterwerk
  • zich niet te dicht bij de grond bevindt
  • uitgerust is met antislipreliëf

Het gebruik van verstelbare, goed passende voetbanden draagt ook bij aan een beter roeicomfort en zorgt dat je voeten niet loskomen.

Varieer je graag bij je roeitrainingen? Ga dan voor een roeitrainer tweedehands met minstens tien weerstandsniveaus. Bepaalde modellen hebben ook vooringestelde programma's om specifiek je kracht, conditie of VO2-max te verbeteren.

Een roeitrainer tweedehands kopen met dashboard geeft je inzicht in verschillende statistieken. Zo'n model beschikt over een ergometer om het aantal verbrande calorieën te meten, maar ook:

  • snelheid
  • afgelegde afstand
  • hartslag

Op zoek naar een goede roeitrainer tweedehands voor thuis? Vertrouw op het advies van Decathlon en ontdek ons aanbod roeitrainers van vooraanstaande merken.