67 items
4.1/5 gebaseerd op 1034 reviews verzameld online en in winkels

Hoe kun je lifting straps gebruiken?

De resultaten van een training met bijvoorbeeld dumbbells hangt af van veel verschillende factoren. Ze komen vaak neer op één ding: een juiste uitvoering. De meeste oefeningen in de sportschool vallen of staan met bijvoorbeeld een correcte houding. Neem als voorbeeld een deadlift met losse gewichten. Het is in dat geval niet per se de zwaarte van de gewichten die het succes hiervan bepaalt, maar de correcte houding van je rug.

Nog zo’n belangrijke factor tijdens een goede uitvoering: de grip. Sommige sporters kunnen niet de kracht leveren die ze willen doordat de dumbbells, of de stang, simpelweg niet lekker in de hand liggen. Dat is niet alleen onwenselijk; het kan zelfs gevaarlijk zijn. Gewichten die halverwege weglippen, kunnen namelijk tot tamelijk penibele situaties leiden. Daarbij komen lifting straps om de hoek kijken. Dit zijn eigenlijk niets meer dan simpele wikkels die je om je polsen én om je dumbbells of stang bindt. Een even voordelige als eenvoudige optie om te voorkomen dat je jouw oefeningen halverwege moet staken omdat je je gewichten niet meer goed kunt vasthouden.

Hoe kun je optimaal profiteren van lifting straps voor dames tijdens krachttraining?

Het is niet heel vreemd dat lifting straps voor dames veel voorkomen in de fitnesswereld. Ze hebben tenslotte behoorlijk wat voordelen:

  • Je hebt meer grip op je gewichten.
  • Je ervaart meer stabiliteit tijdens het uitvoeren van je oefeningen.
  • Je kunt meer herhalingen doen.
  • Je kunt zwaardere gewichten gebruiken.

De lifting straps zijn zodoende misschien wel de beste accessoires tijdens allerlei oefeningen. Maar net als bij zoveel elementen binnen het fitnessen valt of staat het succes van de strips bij de manier waarop je ze gebruikt. Het is weliswaar niet moeilijk om de riemen aan de stang of een dumbbell te verbinden, maar het is wel van belang dat dit ook goed gebeurt.

Steek hiervoor je hand door de lus aan het uiteinde van de lifting strap. Trek deze lus vervolgens goed aan, zodat deze strak om je pols zit. Draai vervolgens de andere kant van de lifting strip zoveel mogelijk rond de stang of de dumbbell. Dit zorgt ervoor dat het gewicht min of meer vastzit aan je hand en niet meer kan verschieten. Dat is ideaal voor het leveren van de ultieme krachtsinspanning.

Oefeningen met lifting straps voor dames

Lifting straps gebruiken is niet overal populair. Ze zijn bijvoorbeeld niet toegestaan bij powerliftingwedstrijden, omdat ze daar worden gezien als een vorm van valsspelerij. Of dat wel of niet terecht is? Dat weten we niet. We weten wel dat de lifting straps in de gemiddelde sportschool een behoorlijke meerwaarde hebben. Ze zorgen er daar tenslotte voor dat je meer kracht kunt leveren, waardoor je eenvoudig meer herhalingen doet of zwaardere gewichten uit het schap kunt pakken.

De lifting straps zijn met name een uitkomst bij oefeningen waarbij je gewichten continu in je handen hebt. Dit zijn veelal de oefeningen waarbij het vasthouden van de gewichten zwaar kan worden voor bijvoorbeeld je onderarmen, terwijl je de spiergroep die je eigenlijk wilt trainen best nog even door kan.

Het is zeker zo dat lifting straps gebruiken voor de hand ligt bij oefeningen waarbij je je benen, billen en rug traint, maar er is meer. Voorbeelden van oefeningen waarbij lifting straps een meerwaarde hebben, zijn:

  • deadlifts en romanian deadlifts
  • low rows
  • optrekken
  • pulldowns en low pulldowns
  • roeien met halters
  • roeien met kabels
  • shrugs

Daarentegen bestaan er ook oefeningen waarbij je niet zoveel aan de straps hebt. Voorbeelden:

  • bankdrukken
  • biceps curls

Welke lifting straps moet ik kiezen?

Zoals eigenlijk voor alle accessoires geldt, komen ook lifting straps voor in verschillende soorten en maten. De twee materiaalsoorten die daarbij het meest voorkomen, zijn:

  • katoen
  • leer

Katoen

Lifting straps van katoen komen het meest voor en de reden waarom is simpel: ze zijn het voordeligst. Maar met alleen die omschrijving doen we de katoenen straps tekort. Ze zijn namelijk ook erg comfortabel. Het dragen ervan sluit onder meer huidirritaties en schaafwonden uit. Ze hebben ook een nadeel. Katoen kan namelijk rekken, waardoor de strips na verloop van tijd niet meer de grip geven die je aan het begin ervaarde.

Leer

Straps van leer zijn doorgaans iets prijziger, maar daar staat tegenover dat ze ook duurzamer zijn. Ze gaan langer mee dan katoenen varianten. Het nadeel? Leer is stug en het duurt even voordat de straps zijn ingewerkt. Gun jezelf dus echt even de tijd om aan de leren straps te wennen.

Lifting hooks

We kennen ook nog een raadzaam alternatief op lifting straps gebruiken: lifting hooks. Deze accessoires werken op eenzelfde wijze, maar zijn voorzien van een haak van staal. Deze haak is meestal bedekt met kunststof, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Waarom je voor een lifting hook zou kiezen? Omdat deze nog net iets meer grip bieden dan de lifting straps. Dat kan handig zijn wanneer je met gewichten werkt die zwaarder zijn dan gemiddeld.