56 items
4.5/5 gebaseerd op 944 reviews verzameld online en in winkels

Welke voordelen heb je met een carbon zadelpen op je racefiets?

Veel mensen hebben een aluminium zadelpen op hun racefiets. Je kunt echter ook kiezen voor een carbon zadelpen. Tegenwoordig is carbon ontzettend populair bij fietsfabrikanten als materiaal voor frames, maar ook voor andere fietsonderdelen. Carbon bestaat uit vezels van koolstof. Waaraan dankt carbon zijn grote populariteit? Dit materiaal is heel licht, maar tegelijkertijd toch sterk. Dat is dus ideaal voor een fiets, aangezien je die niet te zwaar wilt maken, maar hij wel tegen een stootje moet kunnen. Bovendien is carbon niet heel stijf, het heeft enige flexibiliteit. Dat vergroot het comfort tijdens het fietsen. Voor producenten heeft carbon, vergeleken met andere grondstoffen, het voordeel dat je er veel makkelijker producten in bijna elke vorm van kunt maken.

Waarom is carbon specifiek goed als materiaal voor een zadelpen van een racefiets? Dat heeft vooral met de flexibiliteit te maken. Je zadelpen is erg belangrijk voor jouw fietsplezier. Als hij te stijf is, dan kun je onder meer last krijgen van zitvlakproblemen. Een carbon zadelpen op je racefiets zorgt ervoor dat je wat meer comfort hebt dan bij een zadelpen van aluminium. De flexibiliteit van het carbon zorgt via minimale bewegingen ervoor dat kleine oneffenheden in het wegdek enigszins worden opgevangen. Veel wielerliefhebbers die gewend raken aan zo'n carbon zadelpen willen nooit meer terug naar een aluminium versie.

Toch heeft aluminium ook voordelen tegenover carbon. Zo is aluminium meestal goedkoper. Ook is aluminium wat minder kwetsbaar is dan carbon. Als je met onderdelen van carbon werkt, dan moet je daar zekerheidshalve wat voorzichtiger mee omgaan. We raden je bijvoorbeeld aan om altijd een momentsleutel te gebruiken als je aan het sleutelen bent met onderdelen van carbon. Dat geldt dus ook als jij bijvoorbeeld jouw carbon zadelpen van je racefiets wilt verstellen. Een momentsleutel zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid kracht gebruikt als je iets vastdraait.

Welke voordelen heeft een verende zadelpen op een racefiets?

De meeste zadelpennen voor racefietsen hebben geen vering. Als je extra comfort wilt hebben, dan kun je echter kiezen voor een verende zadelpen op jouw racefiets. Veel wielrenners vinden zo'n zadelpen vooral erg prettig wanneer ze over minder goed geasfalteerde wegen en bospaden rijden. Als jij vaak over zulke parcoursen rijdt, dan is dit voor jou mogelijk een goede optie.

Ook als je doorgaans over gewone asfaltwegen rijdt, kun je toch kiezen voor zo'n verende zadelpen op je racefiets en daar jouw voordeel uithalen. Het is echter vooral een gevoelskwestie of je wel of niet graag met zo'n vering rijdt. Het verschilt nogal per persoon. Heel wat wielrenners hebben het gevoel dat ze met zo'n zadelpen, omdat hij schokken opvangt, stabieler op hun fiets zitten. Bovendien hebben sommige fietsers met zo'n zadelpen zelfs het gevoel dat ze door die stabiliteit beter hun energie op de pedalen kunnen overbrengen. Ook heel wat wielrenners die dikwijls last van rugklachten hebben, kiezen zo'n verende zadelpen in de hoop dat dit hen kan helpen. Tegenover de positieve geluiden staan echter ook heel wat renners die geen liefhebber van zo'n verende voorvork zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld niet wennen aan de nieuwe zitpositie en de bewegingen van zo'n zadelpen. Of ze vinden het vervelend dat zo'n zadelpen op den duur wat speling kan hebben.

Waar let je verder op bij de zadelpen van een racefiets?

Waar moet je verder op letten als het gaat om de zadelpen van jouw racefiets? Je moet altijd zoeken naar een fijne zitpositie op jouw fiets. Urenlang moet je immers in die positie zitten. Zoek dus altijd uit wat de ideale hoogte voor jouw zadel is. Sommige wielrenners lijken nooit een ideale zadelhoogte te vinden. Steeds krijgen ze bijvoorbeeld weer rugpijn. Probeer dan altijd op een creatieve manier toch een betere positie te zoeken. Sommigen doen dat heel radicaal. Zij vinden bijvoorbeeld een betere zitpositie wanneer ze de zadelpen van de racefiets omdraaien en hij dus andersom zit dan hij officieel hoort. Zo zoekt elke gepassioneerde wielrenner op zijn eigen manier naar een positie waarin hij of zij goed presteert, maar vooral ook voldoende fietsplezier heeft.

Soms kraakt de zadelpen van een racefiets. Wat kan de reden daarvoor zijn? Vaak zit een zadelpen dan net niet vast genoeg of juist te vast. Je moet hem dan losmaken, schoonmaken en er wat montagepasta op smeren. Daarna let je er goed op dat je de zadelpen van de racefiets met de juiste kracht weer vastdraait. Meestal is het probleem dan verholpen.

Als je regelmatig lange fietstochten maakt, dan komt een kleine tas aan de zadelpen van jouw racefiets van pas. Professionele wielrenners hebben de mazzel dat ze tijdens wedstrijden ploegleiderswagens achter zich hebben. Die zitten vol met spullen waarmee de wielrenners in geval van nood geholpen kunnen worden. Deze luxe heb jij als hobbyfietser tijdens jouw tochten helaas niet. In een zadeltasje, dat aan de zadelpen en het zadel vastzit, neem je gelukkig wel diverse praktische dingen mee. Je doet daar bijvoorbeeld wat klein gereedschap in en een reserveband. Als je onderweg een lekke band krijgt, of als een onderdeel van de fiets los gaat zitten, dan red jij jezelf daar meestal mee. Ook doe je in dat zadeltasje eventueel je telefoon. Of een extra regenjasje. Het is ook een goede plek voor je huissleutel. Misschien neem je in dat zadeltasje voor de zekerheid een extra gelletje mee, in de hoop dat die kan voorkomen dat je een hongerklop krijgt. Zo'n kleine zadeltas is dus ontzettend handig om allerlei kleine, maar belangrijke spullen in mee te nemen.