32 items
4.7/5 gebaseerd op 54 reviews verzameld online en in winkels

Waarom gebruik je een powermeter op je racefiets?

In het verleden stond wielrennen qua trainingen bekend als een conservatieve sport. Veel grote wielerkampioenen zweerden vroeger vooral bij simpelweg voldoende trainingskilometers maken. Met nieuwe wetenschappelijke inzichten voor sporttrainingen werd in het wielrennen lange tijd weinig gedaan. De wielerwereld is op dat gebied echter totaal veranderd. Juist het wielrennen staat tegenwoordig veel in het teken van wetenschappelijke metingen en innovaties. Ontzettend belangrijk tijdens trainingen en wedstrijden is nu de vermogensmeter op de racefiets. Dankzij zo'n powermeter schat je veel beter dan vroeger jouw inspanningen en prestaties in.

Voordat de vermogensmeter op de racefiets voor een revolutie zorgde, beschikten de meeste wielrenners over simpele fietscomputertjes. Daarop kon je alleen dingen aflezen zoals de afstand, de topsnelheid en de gemiddelde snelheid. Zulke getallen kunnen je tijdens trainingen juist dikwijls op het verkeerde been zetten. Als jij toen je best had gedaan tijdens een trainingstocht, maar de gemiddelde snelheid erg tegenviel, dan kon je daar onzeker door worden. Of je kon jezelf juist overschatten als je een hoge gemiddelde snelheid had op een training. Terwijl de wind, het parcours en allerlei andere omstandigheden een grote invloed op die snelheid hebben.

Veel eerlijker dan je gemiddelde snelheid zijn de metingen die je tegenwoordig afleest op de wattagemeter van jouw racefiets. Juist na een training waarbij je door tegenwind heel wat minder snelheid maakte dan gehoopt, kijk je tegenwoordig vaak met tevredenheid naar de getallen op de vermogensmeter van jouw racefiets. Heel wat trainingen die je vroeger gevoelsmatig tegenvallend of zelfs frustrerend zou vinden, blijken nu goede trainingstochten te zijn waarin je uitstekend presteerde.

Hoe gebruik je een wattage meter op een racefiets?

Met behulp van zo'n vermogensmeter op je racefiets lees je allerlei gegevens af, zoals je piekvermogen, je gemiddelde wattage en je cadans. Die informatie biedt jou talloze mogelijkheden. Een belangrijk voorbeeld is dat een powermeter jou helpt om te werken aan je FTP. Wat betekent die term? Het is een afkorting van Functional Threshold Power. FTP is het wattage dat jij gedurende een uur volhoudt. Jouw FTP bereken je aan de hand van een test van 20 minuten. Dankzij zo'n test krijg je dus een goed inzicht in jouw niveau, wat helpt bij het samenstellen van een trainingsschema. Als je om de paar maanden zo'n FTP-test doet, dan zie je hoe jouw niveau zich ontwikkelt. Je moet wel opletten dat je zo'n test telkens zo veel mogelijk onder dezelfde omstandigheden doet.

Niet alleen voor wielrenners met grote ambities is het interessant om een vermogensmeter op je racefiets te hebben. Het kan ook aangenaam zijn voor een wielertoerist om inzicht te krijgen in zijn of haar niveau. Als je door testen weet wat ongeveer jouw vermogen is tijdens een lange periode, dan let je daarop gedurende lange toertochten. Wanneer je steeds ongeveer een constant vermogen levert dat bij jou past, wordt je fietservaring op de langere termijn aangenamer. Ook merk je dat jouw prestaties beter worden door de vermogensmeter op de racefiets. Vooral op heuvelachtige parcoursen en in de bergen merken de meeste fietstoeristen een extreem groot verschil. Heel wat wielerliefhebbers hebben baat bij een goed gebruik van een wattagemeter op hun racefiets tijdens toertochten. Ze zien in de eerste helft van de tocht andere wielrenners op beklimmingen van hen wegspringen. Ze raken echter niet in paniek, forceren niet en blijven dankzij de powermeter op hun racefiets met een goede wattage door fietsen. In de tweede helft van zo'n tocht halen ze dan de ene na de andere wielrenner in, die eerder op de dag demarreert maar zichzelf toen overschatte. De vermogensmeter op je racefiets is een geweldig hulpmiddel dat jou veel zelfinzicht geeft, waardoor jouw wielergeluk en je prestaties zich ontwikkelen.

Wat is de beste vermogensmeter voor jouw racefiets?

Er bestaan verschillende types vermogensmeters voor racefietsen. Zo zijn er fietsers die een powermeter hebben geïnstalleerd in de crankarm, maar anderen hebben zo’n meter geïntegreerd in de crank spider. Wat zijn de voordelen en nadelen van die verschillende types? Veel wielerkenners verkiezen een powermeter in de crank spider boven de andere types. De powermeter in de crank spider levert nauwkeurige metingen. Dit zijn echter wel tamelijk dure vermogensmeters. Ze zijn beschikbaar op veel verschillende types fietsen, maar helaas niet op elke wielrenfiets.

Veel wielerliefhebbers kopen liever een powermeter die je in de crankarm plaatst. Die zijn vaak een stuk goedkoper. Je installeert ze ook relatief gemakkelijk zelf. De metingen van zo'n vermogensmeter in de crankarm zijn vaak wel iets minder exact dan die van een meter in de crankspider. Toch zijn ook de metingen van dit voordeliger type zeker wel goed genoeg om mee te werken. Je kunt ook een vermogensmeter in je pedalen hebben. Dit zijn vaak relatief dure systemen. De metingen van zo'n systeem zijn meestal wel heel goed. Een nadeel is volgens ervaren fietsliefhebbers dat ze wat kwetsbaarder zijn dan andere systemen, vooral door de plek waar ze gemonteerd worden. Ze slijten sneller en raken ook eerder beschadigd, bijvoorbeeld bij valpartijen.

Wat voor jou precies een geschikte wattagemeter op je racefiets is? Dat is mede afhankelijk van jouw doelen en mogelijkheden. Voor veel wielrenners die voorheen gewend waren om vooral op hun gevoel te fietsen, is het aan het begin wel even wennen om met zo'n vermogensmeter op de racefiets te rijden. De cijfers op de meter stemmen immers dikwijls niet overeen met jouw gevoel. Wanneer je op den duur inziet welke mogelijkheden de informatie van zo'n vermogensmeter op de racefiets jou biedt, dan gaat er een wereld voor je open. Voor veel wielerliefhebbers die gewend zijn geraakt aan de powermeter is er geen weg meer terug. Ze willen eigenlijk nooit meer zonder zo'n powermeter op hun racefiets op pad.