432 items
4.3/5 gebaseerd op 3524 reviews verzameld online en in winkels

Waar moet een fietszadel van een dames stadsfiets aan voldoen?

Bij een zadel voor een stadsfiets maken we een onderscheid tussen een fietszadel voor een dames stadsfiets en een variant voor de heren. Bij deze fietszadels voor een dames stadsfiets is specifiek rekening gehouden met hoe het vrouwelijk lichaam gebouwd is. Zo beschikken vrouwen over het algemeen over een bredere bekken dan mannen, waarbij de zitbotjes op een grotere afstand van elkaar staan. Daarnaast bevindt zich op het zitvlak van de vrouw doorgaans gevoeliger weefsel. Om ervoor te zorgen dat vrouwen geen hinder ondervinden van zadelpijn is het zadel voor de stadsfiets daarom breder gebouwd. Met name het deel aan de achterzijde is groter, waardoor de zitbotjes optimaal ondersteund worden. Verder beschikt het zadel voor de stadsfiets over een extra vulling om bescherming te bieden aan gevoelige lichaamsdelen.

In tegenstelling tot een racefiets zit je bij een stadsfiets meestal compleet rechtop. Hierdoor ontstaat er veel druk op de zitbotjes. De zadels voor de stadsfietsen zorgen dankzij de zachte padding en de brede achterkant voor maximale demping van schokken en trillingen. Naast de reguliere zadels voor stadsfietsen bieden wij ook speciale rokzadels van populaire merken als Selle Royal aan. Het voordeel van deze zadels voor de stadsfiets is dat zij een korte punt hebben. Bij sommige modellen ontbreekt de punt zelfs in zijn geheel, waardoor het zadel een ovale vorm heeft. Het bijzondere puntloze ontwerp zorgt ervoor dat je rok of jurk niet achter het zadel blijft hangen. Zo fiets je comfortabel met een rok naar een verjaardag, feestje of kantoor, zonder dat je hoeft te letten op je kleding.

Welk fietszadel voor een heren stadsfiets is het beste?

Een goed zadel voor een stadsfiets maakt hét verschil tussen een prachtige fietstocht en een zeer onaangename ervaring. Fietszadels voor een heren stadsfiets zijn over het algemeen smaller dan zadels voor vrouwen. Dit komt doordat de zitbeenderen van mannen smaller zijn, waardoor een smal zadel beter bij de lichaamsvorm past. Verder beschikken meerdere fietszadels voor heren stadsfietsen over een uitsparing of kanaal in het midden. Dit verlaagt de druk op het perineum, wat comfort biedt tijdens langere fietstochten. Door te kiezen voor een zadel voor een stadsfiets van hoogstaande materialen als leer of synthetisch leer kies je voor materialen die comfortabel, slijtvast en onderhoudsvriendelijk zijn. Verder zijn zadels voor stadsfietsen bij mannen specifiek ontworpen om voldoende stevigheid te bieden. De herenzadels bevatten een lagere hoeveelheid padding. Dit heeft als gevolg dat het zadel voor mannen comfort biedt, zonder te zacht te worden gedurende het fietsen. Het functionele en minimalistische ontwerp biedt voldoende stevigheid om een stabiele zitpositie mogelijk te maken. Het gewicht van het zadel is echter niet te zwaar, zodat je effectief en snel kunt fietsen zonder overbodige ballast.

Wanneer je een zadel voor een stadsfiets koopt, bedenk je van tevoren op welke manier je de fiets gaat gebruiken. Maak je vaak langere fietstochten? Dan is een steviger zadel een goede keuze, aangezien dit meer comfort biedt. Voor kleine afstanden in de stad biedt een gelzadel uitkomst. Heb je last van zitklachten, bijvoorbeeld huidirritaties of slapende lichaamsdelen? Kies dan niet voor een te zacht zadel. Het zadel bij de stadsfiets moet vooral ondersteuning bieden aan het bekken. Met een te zacht zadel zak je weg tijdens het fietsen, wat tot instabiliteit leidt. Ook ontstaat er zo meer wrijving, waardoor je eerder last krijgt van huidproblemen. Let verder op het soort lichaam wat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een laag lichaamsgewicht? Dan geeft een zachter zadel juist meer comfort.

Hoe bepaal ik de hoogte van het zadel voor de stadsfiets?

Voor een aangename fietstocht is de zithoogte essentieel. Allereerst zorg je dat je fiets stabiel staat en zet je je rechtervoet op de pedaal in de laagste stand. Draag hierbij de schoenen die je ook gedurende een fietstocht aantrekt. Je been moet compleet gestrekt zijn op het moment dat je het pedaal naar beneden trapt. Is de knie gebogen? Dan is de hoogte van het zadel op de stadsfiets te laag. Maak de zadelklem los en schuif het zadel omhoog of omlaag naar de gewenste hoogte. Let er hierbij op dat het zadel waterpas staat op het moment dat je de hoogte bepaalt. Test vervolgens de nieuwe stand van het zadel op de stadsfiets. Kun je efficiënt trappen op de fiets? Maak ook een paar testritten om te onderzoeken of de hoogte prettig aanvoelt. Moet je enorm met je heupen wiegen om bij de pedalen te komen, dan staat het zadel bijvoorbeeld te hoog. Bij benen die te ver buigen, is het zadel daarentegen juist te laag.

Niet alleen de hoogte, maar ook de voor-achterpositie is van belang. Het zadel moet ofwel horizontaal op de stadsfiets geplaatst worden, ofwel ietwat naar voren kantelen. Te ver naar voren leidt tot een te hoge druk op de handen. Te ver naar achteren voor ongemak in het zitvlak. Heb je meer vragen over het kiezen van het juiste zadel voor een stadsfiets? Kom dan gerust langs in een van onze filialen. Onze experts helpen je met het selecteren van het juiste fietszadel dat bij jou past. Je vindt onze vestigingen in heel Nederland, waardoor er altijd een Decathlon in jouw buurt aanwezig is. Heb je al een bepaald fietszadel voor je stadsfiets op het oog? Bestel dan binnen een paar klikken je favoriete zadel en andere fietsonderdelen in onze webshop.