53 items
3.6/5 gebaseerd op 27 reviews verzameld online en in winkels

Wat is het beste materiaal voor een racefiets frame?

Een racefiets frame moet aan een paar dingen voldoen. Het design moet strak en aerodynamisch zijn. Tegelijkertijd moet het frame tegen een stootje kunnen, maar ook erg licht zijn. Tegenwoordig heb je de keuze uit vier verschillende materialen. Ze hebben allemaal hun eigen pluspunten. Een aluminium fiets frame is een betaalbare optie. Dat maakt het een perfecte keuze voor beginners. Het materiaal is licht en sterk, maar wel minder krachtig dan andere materialen.

Zo zijn fiets frames van koolstof een stuk sterker. Een bijkomend voordeel is dat deze frames ook nog aanzienlijk lichter zijn. Koolstof is bovendien goed in het opvangen van trillingen. Rijd je dus vaak over onverharde wegen met je racefiets? Dan is het de moeite waard om te investeren in een koolstof racefiets frame. Je betaalt wel wat meer voor deze frames. Ze vallen in het middensegment.

Staal staat vooral bekend om zijn kracht. Het kan ontzettend veel klappen opvangen en veert ook een beetje mee. Hierdoor rijd je heel comfortabel op een fiets frame gemaakt van staal. Een nadeel is dat dit materiaal erg zwaar is. Vind je het vooral belangrijk om op topsnelheid te racen? Dan is dit misschien niet het beste fiets frame voor je. Een extra nadeel is dat fiets frames van staal na verloop van tijd gaan roesten. Dat voorkom je door het frame te poedercoaten. Dit extra laagje biedt bescherming tegen de weersomstandigheden.

Als laatste is er titanium. Dit is het duurste fiets frame dat je kunt kopen. Het is namelijk een prijzig materiaal dat lastiger in vorm te krijgen is. Deze frames zijn wel heel licht, ontzettend sterk en redelijk goed in het opvangen van trillingen. Deze frames zijn vooral populair bij echte ervaren sporters die op zoek zijn naar het beste van het beste.

Wat is de juiste fiets frame maat voor jou?

Wanneer je op je racefiets stapt, is het belangrijk dat deze de juiste maat heeft. Dit heeft namelijk invloed op je houding en uiteindelijk ook op je snelheid. Daarom heb je een fiets frame nodig dat goed bij je past. Maar hoe weet je welke maat je nodig hebt? Dit nummer wordt altijd aangegeven in inches. De lengte staat voor de lengte van de bovenbuis. Des te langer deze is, des te hoger je op je fiets zit.

Er zijn een paar getallen die je moet kennen om de juiste fiets frame maat te achterhalen. Ten eerste is er je lengte. Dit geeft je een algemeen idee van welk fiets frame je nodig hebt. Houd de volgende richtlijn aan bij racefietsen:

  • 155 - 170 cm: 15 inch
  • 165 - 175 cm: 16 inch
  • 170 - 179 cm: 17 inch
  • 175 - 183 cm: 18 inch
  • 180 - 189 cm: 19 inch
  • 183 - 192 cm: 20 inch
  • 187 - 196 cm: 21 inch
  • 190 - 200 cm: 22 inch

Zoals je ziet heeft iedere maat een bepaalde marge. Deze maten overlappen ook. Daarom zegt je lengte niet alles over de fiets frame maat die je nodig hebt. Je hebt ook je binnenbeenlengte nodig. Deze meet je op door recht tegen een muur te staan, met je benen iets uit elkaar. Laat iemand anders vervolgens de lengte van de vloer tot je kruis opmeten. Dit getal vermenigvuldig je met 0,68. Je krijgt dan je ideale framemaat in centimeters. Dit getal kun je omzetten in inches, maar op veel fiets frames staat ook de framemaat in centimeters aangegeven. Combineer dus je totale lengte en binnenbeenlengte om de juiste maat voor je fiets frame te vinden.

Hoe onderhoud je je fiets frame?

Je hebt net een prachtig fiets frame geïnstalleerd. Daar wil je wel lang plezier van hebben. Dan is het belangrijk om het fiets frame goed te onderhouden. Dat doe je ten eerste door het frame niet te zwaar te belasten. Stunt je graag met je (BMX) fiets? Dat zorgt voor zware schokken die haarscheurtjes in het frame kunnen veroorzaken. Daarom is het beter om gewoon af te stappen wanneer je een trap af moet. Het is ook belangrijk om zo snel mogelijk naar een fietsenmaker te gaan wanneer het frame beschadigd is. Piept je racefiets of merk je dat er iets niet klopt? Laat dit dan zo snel mogelijk nakijken. Zo verklein je de kans op grote schade.

Regen, zonlicht en vuil zijn niet goed voor je fiets frame. Heb je net een tocht in de regen gemaakt? Droog je fiets dan goed af. Zo voorkom je roest op het frame. Laat je fiets nooit in de zon drogen. Vooral fiets frames van koolstof zijn niet goed bestand tegen uv-stralen. Het frame gaat verkleuren en verzwakt wanneer het lang in de zon staan. Na iedere fietstocht is het belangrijk om je frame even af te doen met een doekje. Je zult altijd merken dat er modder of stof op het frame zit. Wanneer je dit meteen weghaalt, kan het niet aankoeken. Maak je meerdaagse dagtochten? Monteer dan een tas op je frame en bewaar daar schone doeken in.

Bij metalen frames helpt het om na een paar jaar een nieuw laagje lak aan te brengen. Dat kun je zelf doen, maar een fietsenmaker brengt de lak meestal mooier aan.