17 items
4.4/5 gebaseerd op 463 reviews verzameld online en in winkels

Wat is een loodgordel voor het duiken?

Duiken vereist het gebruik van verschillende benodigdheden. De duikfles en de uitrusting zijn daarbij de meest essentiële elementen. Wist je dat zo’n duikuitrusting op zijn beurt ook weer bestaat uit verschillende losse onderdelen? Daarvan is een loodgordel een goed voorbeeld.

Een loodgordel is een soort verstelbare riem die duikers om hun middel binden. Deze riem bestaat onder meer uit loodgewichten die ervoor zorgen dat de duiker in kwestie zinkt. Die functie zorgt ervoor dat duikers hun neutrale drijfvermogen behouden. En dat is essentieel tijdens de gemiddelde duiksessie. Zo’n loodgordel zorgt er hiermee voor dat duikers te allen tijde een comfortabele positie aannemen. Veilig en aangenaam dus. De gordel is daardoor misschien wel het belangrijkste onderdeel van je duikrusting – op de duikfles na.

Welke soorten loodgordels voor het duiken zijn er?

Net zoals bij alle duikbenodigdheden het geval is, geldt ook voor deze gordels dat het ene exemplaar het andere niet is. We onderscheiden diverse soorten gordels die met name van elkaar verschillen op basis van hun materiaalsoort. En die hebben allemaal hun eigen voordelen en unieke kenmerken. We onderscheiden:

  • loodgordels van stof
  • loodgordels van rubber
  • geïntegreerde loodgordels

Loodgordels van stof

Met een loodgordel van stof bedoelen we gordels die gemaakt zijn van nylon of polyester. Dat heeft verschillende voordelen, bijvoorbeeld het op het gebied van verstelbaarheid. Zo’n gordel is bijvoorbeeld eenvoudig aan te passen aan de taille van de duiker in kwestie. Deze varianten zijn bovendien vaak voorzien van een aantal andere unieke features, zoals de aanwezigheid van zakken waarin loodgewichten kunnen worden geplaatst. Dit maakt het makkelijker om het voor jou ideale gewicht te vinden, waardoor je neutrale drijfvermogen optimaal blijft.

Loodgordels van rubber

Een ander materiaal dat veel gebruikt wordt is rubber. Dit zijn flexibele, elastische gordels die over het algemeen meer comfort bieden. Ze zijn daarmee makkelijk aan te passen aan de totale lichaamsvorm van de duiker in kwestie. Ook loodgordels van rubber zijn voorzien van loodzakken die je helpen aan een ideaal drijfvermogen. Een keuze tussen een exemplaar van stof of van rubber is dan ook met name een kwestie van persoonlijke voorkeur: wat vind je lekkerder aanvoelen?

Geïntegreerde loodgordels

We onderscheiden nog een andere soort, hoewel het onderscheid zich hier niet bevindt op het gebied van materiaal. Geïntegreerde gordels zijn namelijk varianten die zijn ingebouwd in de rest van je uitrusting. Het voordeel hiervan is dat je geen aparte gordel hoeft aan te schaffen. Het nadeel is dat je hierbij wel gebonden bent aan één maat. Het is lastiger om de gordel te verstellen, wat weer nadelig kan zijn voor je neutrale drijfvermogen. Iets om rekening mee te houden.

Hoe gebruik ik een loodgordel voor het duiken?

Het gebruik van een loodgordel gaat via een aantal stappen die je vóór je eerste duiksessie moet doorlopen:

  • selecteer de juiste loodgewichten.
  • plaats de loodgewichten.
  • pas de gordel aan.
  • test je neutrale drijfvermogen.

Selecteer de juiste loodgewichten

Het gewicht hiervan moet je baseren op je eigen gewicht, maar ook je duikervaring en de omstandigheden waarin je duikt. We adviseren je om 5 tot 10% van je eigen lichaamsgewicht aan te houden wanneer je niet precies weet waarvoor je moet gaan.

Plaats de loodgewichten

Het plaatsen van de loodgewichten in de loodgordel dient op nauwkeurige wijze te gebeuren om eventuele beschadigingen te voorkomen. Let er daarbij ook goed op dat je de gewichten zo veel mogelijk over je uitrusting verdeelt. Plaats bijvoorbeeld niet alle gewichten aan de voor- of achterzijde.

Pas de gordel aan

Zorg er vervolgens voor dat de loodgordel goed zit. Een algemene vuistregel hierbij is dat deze niet te strak, maar ook niet te los moet zitten. Hij moet gewoon comfortabel rond je taille worden bevestigd. Let er ook goed op dat de gesp goed vastzit. Je wilt tenslotte niet dat de riem tijdens het duiken verschuift – laat staan afvalt.

Test je neutrale drijfvermogen

Dit doe je vlak voordat je aan je duiksessie begint, dus wanneer je al in het water bent. Een nieuwe vuistregel: het neutrale drijfvermogen is in orde wanneer je zonder moeite stijgt én zinkt. Het kan hierbij zijn dat je te snel stijgt of zinkt. Je moet dan voor je duik het loodgewicht aanpassen.

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf van een loodgordel?

Het kopen van een juiste loodgordel hangt af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Belangrijk daarbij is de materiaalkeuze. De keuze tussen rubber of stof is er een van wat jij simpelweg het lekkerst vindt zitten. Wil je het liefst geen losse loodgordel aanschaffen? Kies dan voor een duikuitrusting met een geïntegreerde gordel.

We raden je hierbij aan goed te letten op de verstelbaarheid. Kies altijd een loodgordel die makkelijk is te verstellen, zodat dit nooit problemen oplevert. Dit is vanzelfsprekend alleen mogelijk bij een losse gordel. Check ook altijd de kwaliteit van de gesp, zodat je zeker weet dat jouw gordel onderweg blijft zitten. Dit voorkomt problemen tijdens het duiken.