Dat duiken een geweldige ervaring is, hoeven we de gemiddelde duiker niet uit te leggen. Alleen door (ver) onder het wateroppervlak te komen, ervaar je exact hoe adembenemend het onderwaterleven er echt uitziet. Duiksessies zijn hierdoor keer op keer weer schitterende ervaringen. De kwaliteit van deze ervaringen hangt wel deels af van de benodigdheden die je hierbij gebruikt. Een duikboei is daar een goed voorbeeld van. Deze waarborgt tenslotte voor een deel je veiligheid.
Een duikboei is dan ook precies wat je bij zo’n term verwacht: een drijvende boei die desondanks zo compact is vormgegeven dat duikers hem eenvoudig kunnen meenemen.
Je vraag het je misschien af wat het praktisch nut is van zo’n boei en hoe dit precies kan zorgen voor meer veiligheid tijdens het duiken. Dat doet het via drie verschillende gebruiksdoeleinden:
Het belangrijkste doel van een duikboei? Aangeven waar jij jezelf als duiker op dat moment bevindt. Laat de boei drijven op de plek waar jij kopje onder ging en nabije boten, maar ook andere duikers weten precies waar jij je bevindt.
Duikboeien worden ook gebruikt om signalen af te geven aan de bemanning van naburige boten en collega-duikers. Sommige varianten zijn daarom uit te breiden met bijvoorbeeld duikvlaggen en -lichten, zodat anderen precies weten wat je situatie is. Dat kan je leven redden wanneer je onverhoopt in een noodsituatie terechtkomt.
Dit is een secundair doel van een duikboei, omdat het niet zoveel met de veiligheid heeft te maken. Het is echter wél handig wanneer jouw duikboei zo is vormgegeven dat hij is voorzien van opslagruimte voor bijvoorbeeld persoonlijke spullen. Je boei maakt je duiksessie daarmee aardig efficiënter, doordat je niet hoeft te zeulen met allerlei losse benodigdheden.
Duikboeien bestaan in uiteenlopende soorten en maten. We hebben de belangrijkste en meest voorkomende varianten echter teruggebracht tot vier categorieën. Dit zijn ze:
Een zogenoemde decompressieboei is de meest basale variant van allemaal. Deze boei is ontworpen om aan het wateroppervlak te blijven en dient als aanduiding van je exacte duiklocatie. Dat is erg handig wanneer je verwacht de diepte in te gaan.
Duikvlagboeien hebben eenzelfde functie als decompressieboeien, maar verschillen wezenlijk. Deze boei is namelijk niet gemaakt om aan het oppervlak te blijven, maar juist om mee de diepte in te gaan. Ze zijn voorzien van een vlag die dan boven het water uitsteekt.
De boei is niet geschikt wanneer je flink de diepte in gaat.
Een markeringsboei is een variant die bedoeld is om achter te laten: niet boven, maar juist onder het water. Dat kan handig zijn wanneer je andere duikers wilt laten zien dat je onder het wateroppervlak een interessante locatie hebt gespot.
Seinvlagboeien zijn in wezen decompressieboeien, maar dan voorzien van de mogelijkheid om hier een seinvlag in te steken. Dit zijn vlaggen waarvan de opdruk een speciale betekenis heeft voor opvarenden of andere duikers, zodat ze precies weten wat jouw situatie is. Je geeft daarmee een duidelijker signaal af dan bij een decompressieboei het geval is.
Een duikboei gebruiken kan handig zijn – voor verschillende doeleinden. Je moet hem dan natuurlijk wel op de juiste manier gebruiken. Niemand heeft iets aan een boei die door de wind is omgekieperd en daardoor slecht zichtbaar is.
Duikboei gebruiken? We adviseren je daarom altijd om je boei voor je begint aan je duiksessie goed te controleren. Check of hij schade heeft en voorkom problemen onderweg. Bevestig vervolgens je duikboei op de juiste manier aan je uitrusting. Dat doe je door hem op een plaats te bevestigen dat je er zelf snel bij kunt.
We onderscheiden tot slot een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een duikboei wilt kopen. Dit zijn ze:
We vertelden het je hierboven al, maar verschillende duikboeien hebben verschillende functies. Wil je voornamelijk dat de boei je locatie doorgeeft aan andere duikers? Ga dan voor een decompressieboei die boven het water blijft drijven. Wil je de boeien gebruiken om aan andere duikers te laten zien dat je een interessante locatie hebt gevonden? Dan is een markeringsboei meer iets voor jou. De keuze hangt compleet af van waarvoor je de boei denkt te gaan gebruiken.
Let bij een eventuele aankoop ook altijd op het drijfvermogen van de duikboei. Een boei met een hoog drijfvermogen tuimelt niet omver wanneer je hier bijvoorbeeld een seinvlag aan koppelt.
Wil je een boei die opvarenden van een boot of andere duikers niet zo makkelijk ontgaat? Kies dan een exemplaar met een felle kleur óf een variant die is voorzien van reflecterende elementen. Dit zorgt voor een maximale zichtbaarheid aan de oppervlakte.
Ook niet onbelangrijk: de materiaalsoort. Kies altijd een duikboei van hoogwaardig materiaal. Dat is beter voor het milieu, maar ook slim wanneer je duikt op een bestemming waar ruwe gesteentes voorkomen.
Tot slot: check of de boei aanvullende functionaliteiten heeft. Wil je niet onderweg niet al te veel spullen meenemen? Kies dan voor een boei met opbergvakken. Maak je vaak gebruik van duikvlaggen? Controleer dan of deze zijn te bevestigen op de boei. Deze moet dan bevestigingspunten hebben.