61 items
4.5/5 gebaseerd op 1314 reviews verzameld online en in winkels

Waarom Bluetooth oordopjes kopen?

Draadloze oordopjes of bluetooth oordopjes zijn tegenwoordig erg populair en dat is natuurlijk niet zo gek. Bluetooth oordopjes zijn licht, klein en dus makkelijk mee te nemen. Daarnaast heb je bij bluetooth oordopjes geen last van een kabel tussen de oortjes en je mobiel. Hierdoor kan je de mobiel op een vaste plek laten liggen terwijl je zelf in de ruimte beweegt.


Hou met de volgende zaken goed rekening als je bluetooth oordopjes koopt:

Accuduur → Bluetooth oordopjes hebben geen verbinding met je mobiel en hebben dus hun eigen accu of batterij. De accu in bluetooth oordopjes is daarnaast erg klein en dus zullen de oordopjes snel leeg zijn als je deze gebruikt. Als je dus bluetooth oordopjes koopt hou er dan rekening mee waarvoor je de oordopjes gaat gebruiken. Wil je lang doen op één acculading, omdat je het gebruikt voor lange fietstochten kies dan voor bluetooth oordopjes met een lange accuduur. Gelukkig hebben veel bluetooth oordopjes een case waarin je de oordopjes op kan laden. Vaak kan je in korte tijd de oordopjes gedeeltelijk opladen, zodat je weer een tijdje meekan. Hou er wel rekening mee dat als de fabrikant aangeeft dat de accuduur van de bluetooth oordopjes bijvoorbeeld 18 uur is, dat dit inclusief oplaad case is.

Noise cancelling→ Ook bij bluetooth oordopjes kan je noise cancelling hebben. Hierbij spreek je van passieve en actieve noise cancelling. Passieve noise cancelling is geluidsonderdrukking doordat het gehoorkanaal geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten wat ervoor zorgt dat geluid van buitenaf onderdrukt wordt. Alle in ear oordopjes hebben een vorm passieve noise cancelling. Bij actieve noise cancelling zitten er microfoons in de bluetooth oordopjes die het omgevingsgeluid opnemen om vervolgens deze ruis de onderdrukken en te dempen. Tegenwoordig is de actieve noise cancelling in bluetooth oordopjes steeds beter geworden echter werkt dit nog steeds minder goed dan de noise cancelling innormale koptelefoons.

Comfort → Als je op zoek bent naar bluetooth oordopjes, moet je rekening houden dat dit over het algemeen minder comfortabel is dan een normale koptelefoon. De meeste Bluetooth oordopjes zijn namelijk in-ear oordopjes. Bij in-ear oordopjes zitten de oordopjes in de gehoorgang en sommige ervaren dit als minder prettig. Daar staat tegenover dat deze bluetooth oordopjes wel goed blijven zitten ongeacht je activiteit. Of je nu aan het hardlopen of fitnessen bent, de oordopjes blijven goed zitten.

Geluidskwaliteit → Bij aanschaf van bluetooth oordopjes moet je goed rekening houden met de geluidskwaliteit. Deze is namelijk minder dan oordopjes met draad. Een verbinding met bluetooth zorgt namelijk voor een verminderde geluidskwaliteit, daarnaast kunnen er haperingen optreden als je muziek luistert. Naast kwaliteitsverlies van bluetooth, zullen kleine oordopjes ook een mindere kwaliteit geluid leveren. Doordat kleine bluetooth oortjes minder ruimte hebben voor goede hardware zal de kwaliteit minder zijn. Daarnaast zullen over-ear koptelefoons een betere geluidskwaliteit hebben dan in-ear oordopjes.

Hoe weet ik of mijn draadloze oordopjes waterdicht zijn?

Als je gaat sporten met draadloze oordopjes dan wil je graag weten of deze water- en zweetbestendig zijn. Je wilt namelijk voorkomen dat de draadloze oortjes snel kapot gaan door waterschade. Waar moet je op letten als je draadloze oordopjes koopt en hoe weet je of deze waterdicht zijn? De water- en stofdichtheid van eletronica wordt aangegeven met het IP certificaat. Dit certificaat bestaat uit twee cijfers achter de IP. Het eerste cijfer geeft aan in hoeverre deze beschermd is tegen aanraking en penetratie van stof. Hierbij moet je bij oordopjes met name kijken of deze IP5 (beschermd tegen stof) of IP6 (stofdicht) is. Daarnaast geeft het tweede getal de waterdichtheid aan. Dit loopt van 1 tot 9 en ziet er als volgt uit:


IPX → Geen bescherming

IPX1 → Drupdicht Type I - Bestand tegen regen

IPX2 → Drupdicht Type II - Bestand tegen regen onder een hoek van 15°

IPX3 → Spatwaterdicht - Bestand tegen sproeiend water

IPX4 → Plan Waterdicht - Bestand tegen regenwater vanuit iedere hoek

IPX5 → Sproei Waterdicht - Bestand tegen lage druk waterstralen zoals een douche

IPX6 → Waterbestendig - Bestand tegen stortbuien of golven water

IPX7 → Dompeldicht - Bestand tegen zweet en onderdompeling tot 100cm voor maximaal 30 minuten lang

IPX8 → Waterdicht - Blijft bruikbaar onder water ook dieper dan 100cm

IPX9 → Vochtdicht - Bestand tegen hoge vochtigheidsgraad van meer dan 90% en tegen besproeien op hoge druk.

Hierbij kom je dan uiteindelijk op een codering voor je draadloze koptelefoon van bijvoorbeeld IP57, waarbij hij dus beschermd is tegen stof en bestand is tegen zweet en onderdompeling tot 100cm. Let hier dus goed op bij aanschaf van draadloze oordopjes.