Golfclubs informatiegids. Hoe kies ik mijn golfclub? | DECATHLON

Golfclub Golf is een technische sport met eigen regels en uitdrukkingen die een speciale terminologie vereisen. Decathlon geeft een overzicht van de termen, zodat je ze beter zult begrijpen. Je vindt in deze informatiegids de benamingen van de verschillende soorten clubs, de samenstelling van een club en het materiaal dat ervoor gebruikt wordt.

De samenstelling van een golfclub

Een golfclub bestaat uit een grip, een shaft en een clubhoofd. Decathlon legt hier uit hoe een golfclub is opgebouwd. Je vindt hieronder de uitdrukkingen voor de soorten clubs, de samenstelling van een club en het materiaal dat ervoor gebruikt wordt.

De shaft, de steel van een club

De shaft is de steel van een golfclub. Je kan hem beschouwen als de motor van de swing. Het is uiterst belangrijk om de juiste shaft te kiezen voor je gebruik. Deze keus is vooral gebaseerd op de flex (buigzaamheid van de shaft). Hoe sneller de swing, hoe belangrijker het is dat de golfer een niet-buigzame (stiff) shaft gebruikt. Men gebruikt vaak de volgende aanduidingen voor de shafts: voor 'rustige' swings: L (Lady), A (soepel), R (Regular of standaard) en voor snelle swings: S (stiff of onbuigzaam) en X (extra stiff of heel onbuigzaam).

Samenstelling

Kies een shaft van grafiet (licht) voor maximale snelheid en een betere hanteerbaarheid, en dus voor meer tolerantie. Daarentegen is een stalen shaft (vrij zwaar) beter om meer controle en gevoel te hebben (verschaft meer ervaring), en dus meer precisie.

Grip

Dit is het handvat van je club dat om de steel geschoven wordt om de club goed vast te kunnen houden. Deze term wordt ook gebruikt om de positie van de handen op een golfclub aan te duiden. Er zijn twee voornaamste soorten grip. De Reminder-grip heeft een rand langs de hele achterkant van de grip. Deze rand helpt je om de club en je handen beter te plaatsen tijdens het slaan. De ronde grip heeft geen rand en kan in elke richting op de shaft geplaatst worden.

Samenstelling

De grip kan van verschillende soorten materiaal gemaakt zijn: rubber (licht en goedkoop), polymeer (sterk), leer (comfortabel) of koord. Maar hoe weet je nou of je de juiste grip hebt?

Pak één van je clubs en hou hem normaal vast. Haal je rechterhand er dan af (of je linker als je linkshandig bent), terwijl je de club met je andere hand vast blijft houden. Kijk naar de hand die de club vasthoudt: als de topjes van uw midden- en ringvinger net je handpalm raken, heb je de juiste maat grip. Als de vingertoppen in de handpalm verdwijnen, dan is de grip te klein. Als de vingertoppen uw handpalm niet raken, dan is de grip te dik.

Het blad

Dit is het deel van de kop dat in contact komt met de bal tijdens een slag.

De zool

Dit is het oppervlakte van de kop die in contact komt met de grond tijdens de slag.

Oversized head

Dit is een extra grote kop, groter dan gemiddeld.

Het clubhoofd

Het clubhoofd is een heel belangrijk element, want het kenmerkt de hele club gebaseerd op de loft, dat wil zeggen de hellingshoek van het clubblad ten opzichte van het verticale vlak. Het gegoten clubhoofd biedt vergevingsgezindheid, het gesmeden clubhoofd biedt precisie. Een gegoten clubhoofd of Cavity Back heeft een uitgehold clubhoofd en het gewicht is verdeeld over de buitenkant van het clubhoofd. De plaats waar de bal geraakt moet worden voor een goede slag en de 'sweet spot', is groter. Hoe meer het clubhoofd uitgehold is, des te gemakkelijker je ermee kunt spelen. De gewichtsverdeling compenseert minder goede slagen.

Een gesmeden of vol clubhoofd

Dit type clubhoofd maakt betere prestaties mogelijk, maar vereist grotere precisie bij het raken van de bal. Dit soort clubhoofden zijn alleen geschikt voor goede en zeer goede spelers. Het gewicht is gelijk verdeeld, de zool van het clubhoofd is erg smal.

Als je nog meer vergevingsgezindheid zoekt, kies dan een extra groot clubhoofd: kies er een met een groter slagvlak (oversize en midsize koppen) om de kans te vergroten dat de speler de bal goed raakt bij de afslag. De sweet spot (het ideale slagvlak op het clubblad) is groter, dus zal het gemakkelijker zijn om de bal met een grotere regelmaat in de sweetspot te raken.

Overige termen

Lie

Dit is de hoek tussen de steel en de grond.

Loft

Dit is de hellingshoek van het blad ten opzichte van het verticale vlak van de club.

Offset

Dit is de afstand waarop het clubblad naar achteren verzet is ten opzichte van de shaft.

Insert

Dit is het inzetstukje dat toegevoegd kan zijn op de oppervlakte die in contact komt met de bal voor een zachtere aanraking, vooral bij putters.

Hiel

Dit is het uiteinde van het clubblad aan de kant van de shaft.

Vergevingsgezindheid

Dat zegt men van een club die voor een optimale baan zorgt, zelfs als de slag de bal niet perfect geraakt wordt.

Sweet spot

Dit is het ideale raakpunt op het clubblad.

Hosel

Dit is het overgangsstuk tussen de shaft en het clubblad.

Hoe kies ik een fairway wood?

De keus van een fairway wood is gebaseerd op de kenmerken van de shaft en het clubhoofd, voor meer kracht en meer eenvoud tijdens lange slagen.

Woods worden over het algemeen gebruikt voor lange slagen, voor het begin van een hole en op de fairway. Decathlon helpt je bij de keus van de juiste fairway wood.

De shaft

Golfclub fairway wood De buigzaamheid van de shafts wordt aangegeven met letters en gaat van de meest buigzame L (Lady) tot de minst buigzame XS (extra stiff). Hoe langzamer uw swing, hoe buigzamer uw shaft moet zijn, want de buigzaamheid geeft snelheid aan de swing en dus ook lengte.

Het clubhoofd - titaan of staal?

Als je een club zoekt waar je gemakkelijk mee kunt spelen, kies dan voor een clubhoofd van titaan dat slagen buiten de sweetspot compenseert en dus ongewenste effecten, zoals de slice en de hook, verminderd. Titaan biedt comfort en tollerantie.

Als je precisie en gevoel zoekt, kies dan een stalen clubhoofd waarmee je de bal beter kunt richten en beheersen. Stalen clubhoofden bieden een kleiner slagvlak en het clubhoofd voelt duidelijk zwaarder aan.

Gewichtsverdeling

Hoe meer het gewicht verdeeld is over de achterkant en de randen van het blad, hoe gemakkelijker je ermee kunt spelen (tolleranter) en hoe meer comfort je krijgt. Hoe lager het centrum van de zwaartekracht ligt, hoe gemakkelijker je de bal weg kunt slaan.

Extra informatie

Woods worden meestal gebruikt voor lange afstanden, voor de afslag of op de fairway. Fairway woods die oorspronkelijk gemaakt werden van hout, onderscheiden zich door een groot clubhoofd dat praktisch rond is. Fairway woods zijn beschikbaar in verschillende maten 3 tot en met 5.

Bekijk hier al onze fairway woods.

Hoe kies ik een hybride (golf)club?

Hybride clubs zijn een tussenweg tussen ijzers en houten. Je kunt er gemakkelijker mee spelen en ze vervangen de lange ijzers (ijzer 1, 2, 3) die minder eenvoudig te gebruiken zijn. Het is altijd belangrijk om de juiste shaft te kiezen voor je swingsnelheid.

Welke hybride club moet ik kiezen?

  • Een hybride club van 16° komt ongeveer overeen met een ijzer 2.
  • Een hybride club van 19° komt ongeveer overeen met een ijzer 3.
  • Een hybride club van 22° komt ongeveer overeen met een ijzer 4.
  • Een hybride club van 25° komt ongeveer overeen met een ijzer 5.

Extra informatie

Hybride clubs worden ook wel 'rescue clubs' genoemd, wat 'redding' betekent. Het voordeel van hybride clubs is dat ze de vergevingsgezindheid van fairway woods combineren met de precisie van lange ijzers. De hoek van de onderkant van een hybride in kleiner/scherper zodat ze makkelijker door het (hoge) gras snijden. Hierdoor komt je makkelijker uit de rough en verlies je weinig lengte. We raden je aan om een shaft te kiezen die overeenkomt met die van een fairway wood, om dezelfde prestatie te garanderen.

Bekijk hier al onze hybride clubs.

Hybride

Hoe kies ik een ijzer?

Golfclub ijzer IJzers zijn clubs waarmee je meestal kortere slagen maakt in tegenstelling tot woods, tevens ijzers zijn ideaal voor approaches in de richting van de green. In het algemeen kan men allerlei soorten slagen verrichten met ijzers. Decathlon helpt je om de juiste ijzers te kiezen.

Er zijn 9 ijzers met de nummers van 1 tot 9. Maar eigenlijk wordt er alleen maar gespeeld met ijzers 5 t/m 9. De ijzers 1 t/m 4 verkopen wij niet bij Decathlon omdat dit type nauwelijks nog gebruikt wordt. Het laagste nummer komt overeen met het ijzer voor de grootste afstand. Het is van fundamenteel belang dat je de juiste golfclubs kiest, in overeenstemming met je swing en je niveau, om optimale resultaten te behalen op de golfbaan. De soorten balvluchten zijn een goede aanwijzing van uw niveau en uw vooruitgang.

Je doel is: de bal hoger slaan, grotere afstanden overbruggen & rechter en regelmatiger slaan

Kies dan een ijzer met een grote zool voor meer comfort en kracht. De grote zool en het verlaagd zwaartepunt zorgen ervoor dat je de bal gemakkelijker hoger kunt slaan en maakt je club eenvoudiger te gebruiken.

Een oversized blad compenseert de precisiefouten van je slag, dit door de grotere sweetspot. Het zal dus gemakkelijker zijn om correcter en regelmatiger te slaan.

Een gegoten kop/Cavity Back: Door een uitgeholde kop is het gewicht verdeeld over de buitenkant van de kop. De 'sweet spot', is groter (plaats waar de bal geraakt moet worden voor een goede slag). Hoe groter de uitholling van de kop, hoe gemakkelijker je kunt spelen. De gewichtsverdeling compenseert de slagen die niet precies in de sweetspot geraakt worden, hierdoor is de club een stuk tolleranter/vergevingsgezind.

Een offset betekent dat het clubblad iets naar voren staat ten opzichte van de shaft, om ongewenste slice-effecten te vermijden. De offset helpt de speler om zijn handen voor het blad te houden op het moment van de impact, zodat hij meer kans maakt om de bal correct te raken.

Een shaft van grafiet (licht) voor maximale snelheid en een betere hanteerbaarheid. Door de buigzaamheid van de grafiete shaft krijg je meer snelheid in je clubhoofd, voor meer lengte. Tevens is het comfort van de shaft ook erg hoog, de trillingen vangt hij goed op waardoor je er ook meer gevoel mee krijgt.

Een stalen shaft (zwaarder) voor meer precisie en kracht. Doordat de club zwaarder is krijgt hij meer snelheid en de stalen shaft is minder buigzaam. Dit voor golfers met een snelle(re) swing. Je hebt met een stalen shaft meer controle en kracht maar dit vraagt wel meer techniek, de shaft is minder tollerant.

Je doel is: strakkere balvlucht, regelmatigheid, langere afstanden & meer effectbeheersing

Kies dan een ijzer met een dunnere zool want die garandeert meer precisie, maar ook comfort als je de bal slaat. Een ijzer met een kleine cavity back.

Een centraler zwaartekrachtcentrum voor meer controle.

Een progressieve offset. Dit betekent dat het clubblad iets naar achteren staat ten opzichte van de shaft, om ongewenste slice-effecten te vermijden. De offset helpt de speler om zijn handen voor het blad te houden op het moment van de impact, zodat hij meer kans maakt om de bal correct te raken.

Een shaft van grafiet (licht) voor maximale snelheid en een betere hanteerbaarheid of een stalen shaft (vrij zwaar) voor meer controle en golfers met een snellere swing.

Je doel is: lagere ballen, optimale controle van de balvlucht & effectbeheersing

Kies dan een ijzer met een dunne zool want die geeft een lagere balvlucht geeft en dus meer precisie.

Een gesmeden of vol clubhoofd: Dit garandeert namelijk een betere prestatie maar vereist meer precisie tijdens de impact. Gesmeden clubhoofden zijn alleen geschikt voor goede tot zeer goede spelers.

Ga voor een ijzer met een hoger zwaartekrachtcentrum voor meer precisie met een uniforme verdeling van het gewicht.

Kies een stalen shaft (vrij zwaar) voor meer controle en gevoel (betere feedback), dus meer precisie.

Bekijk hier al onze ijzers.

Ijzer

Hoe kies ik een wedge?

Wedges en chippers zijn golfclubs voor de approach. Deze clubs worden voornamelijk gebruikt voor de approach of om de bal uit een bunker te slaan. Decathlon geeft je advies die je zal helpen om de juiste keus te maken. Een goede wedge voor je spel is van groot belang, je slagen naar de green zijn belangrijk. Hier ga je mee scoren!

Kies je wedge zorgvuldig, want een goede beheersing van het korte spel is van fundamenteel belang voor de prestatie van een golfspeler. Je gebruikt een wedge voor slagen van minder dan 100 meter, voor chipping en in bunkers. Een gap wedge is voor afstanden tussen de pitching wedge en de sand wedge. Je zult je chipper gebruiken om te "putten" net buiten of op de green.

Wedges

De verschillende lofts (52°, 54°, 56° en 60°) zullen je helpen om de juiste wedge te vinden voor de approach, zodat je preciezer kunt spelen. Hoe groter de loft, hoe hoger de balvlucht, zal zijn hoe minder de bl zal rollen op de green. Het aantal groeven en hun vorm zorgen ervoor dat je preciezer kunt zijn en de backspin kunt controleren dat je aan de bal geeft.

De chippers

De loft (ongeveer 36°) stelt je in staat om de bal over de green te laten rollen met een klein boogje. De chipper is ervoor als je net buiten of op de green ligt en je moet het eerste stukje de bal laten vliegen. De chipper is, net als een putter, uitgerust met een oplijningsstreep, gewicht aan de achterkant en een grote zool die dezelfde precisie en vergevingsgezindheid biedt als een putter. De beweging die je maakt met een chipper is daarom ook dezelfde als die van een putter.

Extra informatie

De 52° GapWedge is een club die tussen een PW (Pitching Wedge = 48°) en een SW (Sand Wedge = 56°) in zit. De wedge met een beperkte rebound (0° à 10°) is ideaal voor alle slagen vanaf het zand of harde ondergronden. Deze beperkte rebound zorgt, samen met een dunne zool, voor een directer en solide contact. Perfect voor spelers die creatief willen zijn op de green en in bunkers met een vrij horizontale aanval. Men kan het blad van de club gemakkelijker openen voor lob-slagen bij de green.

De 56° SandWedge heeft een standaard opening om de bal uit bunkers te slaan en voor de approach. De wedge met een standaard rebound (10° à 16°) is veelzijdig en is geschikt voor alle soorten spelers en spelcondities. Het is eveneens een uitstekende keus voor spelers die het clubhoofd willen openen of haaks willen houden na de bunker.

De 60° LobWedges maken het mogelijk om een bal hoog te slaan, zodat hij niet veel verder rolt na de impact. De wedge met een hoge rebound (16° à 18°) is ideaal voor op zand en zachte ondergronden. Perfect voor spelers die als ze vanuit bunkers spelen het blad haaks willen houden bij de impact.

De zwarte afwerking van sommige wedges zorgt ervoor dat het zonlicht niet weerspiegeld wordt, wat de speler zou kunnen hinderen.

Bekijk hier al onze wedges.

Hoe kies ik mijn putter?

Golfclub putter Putters zijn golfclubs voor op de green, om de bal naar de hole te putten. Hoe langzamer de green oogt, hoe zwaarder je putter moet zijn. De keus van een juiste putter voor je spel is doorslaggevend voor je prestaties. De meeste spelers zullen ongeveer 36 putts maken tijdens een wedstrijd, met ongeveer 14 drives. De putter is dus de belangrijkste club in de tas!

Er zijn drie voornaamste soorten putters: de klassieke putter (blade), de half-mallet en de mallet.

De rechte putter

Als je recht put, met een slingerbeweging, heb je een 'face balanced putter' nodig. De kenmerken van dit soort putter garanderen een perfect evenwicht. Het blad blijft altijd recht tijdens de slag.

Gebogen putters

Als je gebogen put, heb je een putter nodig met een hiel/teengewichtsverdeling. De naam geeft al aan dat het gewicht van deze putters verdeeld is over de hiel en de teen van de club. De club zal dus vanzelf opengaan als hij omhoog gaat en sluiten als hij omlaag gaat.

Putters met doseerproblemen

Als je doseerproblemen hebt, kies dan een lichter putterblad dat betere feedback verschaft.

Putters met timings- en oplijningsproblemen

Als je timings- en oplijningsproblemen hebt, kies dan voor een mallet of een half-mallet. Deze zwaardere putter maakt de slingerbeweging gemakkelijker, en dus de timing en de spin van de bal. Bovendien zijn ze voorzien van een oplijningsstreep.

Een afwijking naar rechts

Als je regelmatig de hole mist aan de rechterkant, kies dan een putter met een offset, waarbij de shaft naar voren staat ten opzichte van het clubhoofd. Daardoor kunt je je handen voor het hoofd van de putter houden en het putterhoofd sluiten als je de bal raakt.

Een afwijking naar links

Als je regelmatig de hole mist aan de linkerkant, kies dan een putter met een shaft zonder offset.

Bekijk hier al onze putters.

Hoe kies ik een driver?

De driver of houten 1 is de club die je nodig hebt voor de afslag. De keus van een driver vereist bijzondere aandacht, want een speler moet volkomen op zijn gemak zijn als hij afslaat met zijn driver. Decathlon helpt je om de juiste driver te kiezen. De driver heeft het grootste clubhoofd, maar ook het meest gesloten clubhoofd. Hij wordt gebruikt bij de afslag, meestal met behulp van een tee. Het is belangrijk om te kijken naar het volume van het clubhoofd en hieronder liggen wij de verschillen uit.

Het volume van het clubhoofd

Een oversized hoofd betekent meer vergevingsgezindheid en kracht. Het volume is 460 cc en deze driver is lang en de club is licht van gewicht. Een 'normaal' hoofd heeft meer precisie en het volume is 440 cc. De lengte van de shaft is korter en het gewicht van de club is zwaarder.

De loft

Voor een hogere balvlucht kun je een open loft kiezen (10,5° - 14,0°). Voor een strakkere balvlucht kun je daarentegen beter een meer gesloten loft kiezen (7,5° - 10,5°). Voor beginners is het vaak moeilijk om de bal in de lucht te krijgen, neem dan een driver met wat meer loft. Krijg je de bal al omhoog en wil je nog wat rol toevoegen aan je slag pak dan een driver met minder loft. Dan krijg je een lagere, strakkere balvlucht en zal je bal meer rollen.

De shaft: lengte en buigzaamheid

De keuze van de shaft moet gebaseerd zijn op de snelheid van de swing. Voor een 'rustige' swing kun je een van de volgende soorten shaft kiezen: L (Lady), A (soepel), R (regular of standaard). Voor snelle swings kiest je: S (stiff of onbuigzaam) en X (extra stiff of heel onbuigzaam). Voor meer vergevingsgezindheid en snelheid adviseren wij een lange shaft kiezen en voor meer precisie kun je een korte shaft kiezen.

Extra informatie

Het hoofd van drivers is van titaan gemaakt. Het voordeel van titaan is dat het licht en vergevingsgezind is. Daarnaast biedt het comfort en kracht. Een clubhoofd van titaan compenseert minder precieze slagen en vermijdt ongewenste effecten zoals de slice en de hook. Bovendien is het belangrijk om te weten dat hoe meer het gewicht verdeeld is over de buitenkanten en de achterkant, hoe gemakkelijker je ermee kunt spelen. De verdeling van het gewicht over de buitenkant geeft meer steun aan het clubhoofd tijdens de impact bij weinig precieze slagen. Het lagere zwaartekrachtcentrum zorgt ervoor dat de bal gemakkelijker omhoog geslagen kan worden.

Bekijk hier al onze drivers.

Driver