Hoe zorg je ervoor dat je fiets niet gestolen wordt!

Hoe zorg je ervoor dat je fiets niet gestolen wordt!

In deze blog lees je hoe je jouw fiets het beste kan beschermen tegen dieven.

Voorkom dat je niet naar huis hoeft te lopen en geef een fietsendief geen kans om jouw mooie fiets mee te nemen.
Weet je dat één op de tien elektrische fietsen wordt gestolen? Weet jij hoe je jouw fiets het beste op slot kunt zetten? En wat moet je doen als je fiets dan toch gestolen wordt? Lees in het onderstaande artikel hoe je jouw fiets het beste kunt beschermen tegen deze uiterst vervelende dieven.

Gebruik minimaal twee sloten

De meeste fietsen zijn uitgerust met een ringslot, zorg dat er in ieder geval een ringslot op je fiets zit die een ART-keurmerk heeft. Deze zijn goedgekeurd door de Stichting ART, dit is een stichting waar onder andere de ANWB en BOVAG aan deelnemen, ze hebben als doelstelling het verhogen van het algemene niveau van diefstalpreventie in Nederland.

Het wil echter niet zeggen dat het voldoende is om je fiets op slot te zetten met alleen een ringslot. Zeker niet als het een elektrische fiets betreft. Het is aan te raden om twee sloten te gebruiken.. .

Om je (elektrische)fiets veilig op slot te zetten zou je als tweede slot één van de volgende sloten kunnen aanschaffen, het liefst ook met een ART 2 keurmerk.


- Een kabelslot met ART 2 keurmerk of hoger.
- Een kettingslot met ART 2 keurmerk of hoger.
- Een beugelslot met ART 2 keurmerk of hoger.

Zeker als je een diefstalverzekering hebt afgesloten voor je e-bike, is het belangrijk een slot met minimaal ART 2 keurmerk te kopen. Heb je een slot zonder keurmerk, dan krijg je geen geld van de verzekeringsmaatschappij als je fiets inderdaad gestolen wordt.

Hoe zorg je ervoor dat je fiets niet gestolen wordt!

Zet je fiets vast

Heel vaak komt het voor dat een fiets met een gesloten ringslot wordt meegenomen, een busje wordt voorgereden en eer je er erg in hebt staat je fiets met slot en al in het busje. Zet met het tweede slot dat je hebt aangeschaft jouw fiets ergens aan vast. Dit kan een boom of een lantaarnpaal zijn, maar ook kun je jouw fiets aan de fiets van iemand anders zetten. Het liefst dan wel iemand die  gelijktijdig met jouw weer vertrekt. In ieder geval zet je fiets vast aan een object. Dieven kunnen je fiets niet zomaar in een voertuig laden en ook valt het meer op als ze een ketting door proberen te zagen of knippen.

Laat het slot van je fiets niet op de grond hangen

Het gebeurt vaak dat het extra slot, denk dan bijvoorbeeld aan een kettingslot, aan een laag voorwerp wordt vastgemaakt en zodoende op de grond hangt. Dit lijkt in eerste instantie geen probleem. Laat echter het slot niet op de grond hangen, dieven gebruiken in dit geval vaak een steen om het slot open te slaan. Zorg er voor dat je jouw ketting-, kabel- of beugelslot vast maakt op een hogere plek zodat het niet op de grond ligt.

Bewaakte fietsenstalling

Indien er een bewaakte fietsenstalling in de buurt is, maak daar gebruik van. Zo weet je zeker dat je fiets er nog staat als je terug komt. Als ze het echt op je fiets gemunt hebben dan kan het uiteindelijk  toch gebeuren dat je fiets weg is. Ook sloten met hoge ART keurmerken kunnen uiteindelijk na lang proberen opengebroken worden. 

Zet je fiets in het zicht

Er is niet altijd een bewaakte fietsenstalling in de buurt, zorg dan dat je fiets gezien wordt. Zet je fiets niet in een donker steegje of op een andere onopvallende plek. Dieven kunnen op een onopvallende plek rustig hun gang gaan zonder dat het opvalt. Zet je fiets liever op een plek waar mensen langs komen of waar mensen staan te wachten zoals bijvoorbeeld bij een bus- of tramhalte. De kans op diefstal is dan aanzienlijk kleiner. Uiteraard zet je wel je fiets goed op slot.

Framenummer

Veelal de meeste fietsen hebben een framenummer, dit maakt de fiets uniek. Noteer dit nummer zodat je daarmee aangifte kunt doen bij de politie.

Hoe zorg je ervoor dat je fiets niet gestolen wordt!

Verzeker je fiets

Het verzekeren van je fiets is aan te raden. Indien je een verzekerde fiets hebt met track & trace kun je zelfs rekenen op medewerking van de politie. De politie reageert wel op een verzoek van een beveiligingsbedrijf omdat het dan volgens de politie om een ‘betrouwbare en gevalideerde melding’ gaat. Bij de verzekering met track & trace hoort een terughaal service. Als de beveiligers de fiets hebben teruggevonden, mogen ze de fiets meenemen. Alleen als de fiets in een tuin of schuurtje staat. Dan moeten de beveiligers de politie bellen.  

Wel of niet mijn fiets

Wat moet je doen als je bij een fietsenhandelaar op zoek gaat naar een andere fiets en het lijkt onwaarschijnlijk, maar daar staat je fiets welke te koop wordt aangeboden.

Hoe kun je bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar bent. 

- Zorg dat je een aangiftebewijs van de politie hebt, deze mag niet ouder zijn dan drie jaar.
- Zorg dat je met het aankoopbewijs en het framenummer kunt aantonen dat dit jouw fiets is.

Kun je dit aantonen dan moet de fietsenhandelaar of particulier jou de fiets teruggeven.

Indien de periode van drie jaar verstreken is, dan kan je de fiets alleen terug vorderen als de fietsenhandelaar je niet kan vertellen van wie hij de fiets heeft gekocht. Is het framenummer verwijderd of is er duidelijk beschadiging op de plaats van het slot dan had de fietsenhandelaar kunnen weten dat het om een gestolen fiets ging. In dat geval heeft de fietsenzaak zich schuldig gemaakt aan heling.

Wat als je een gestolen fiets hebt gekocht?

Het kan zijn dat je bij een fietsenzaak een mooie gebruikte fiets hebt gekocht, een heerlijk fiets en niets vermoedend ga je met de fiets op pad. Na een poosje wordt je ineens door iemand aangesproken en die beweert dat het zijn fiets is. Het blijkt inderdaad de vorige eigenaar te zijn van wie onlangs zijn fiets gestolen is. Moet je nu direct de fiets terug geven? Dit hoeft niet direct. De vorige eigenaar zal moeten aantonen dat de fiets van hem was. Dit kan hij aantonen middels het aankoopbewijs,  de oorspronkelijke fietssleutels, of een postcode in het frame. Als hij een proces-verbaal van aangifte kan laten zien dan moet je de fiets terug geven.

Enkele gevallen dat je de fiets niet af hoeft te staan

Je bent je van geen kwaad bewust en je hebt de fiets netjes betaald dus eigenlijk wil je deze helemaal niet afstaan. Er zijn enkele uitzonderingen dat je de fiets niet terug hoeft te geven.

- Als uit de aangifte blijkt dat de fiets langer dan drie jaar geleden werd gestolen, tenzij het op het moment van aankoop duidelijk om een gestolen fiets ging.
- Is deze drie jaar nog niet voorbij, dan moet je met een aankoopbon kunnen bewijzen dat je de fiets bij een normale fietsenzaak hebt gekocht. In ieder geval dat dit een fietsenzaak is geweest waar je er niet vanuit zou gaan dat je er een gestolen fiets zou kopen.


Heb je geen bon of heb je de fiets bij een particulier gekocht, dan zal je de fiets moeten afstaan aan de rechtmatige eigenaar. Dit kan zelfs gebeuren nadat je een fiets hebt gekocht op een door de politie georganiseerde veiling. Het enige wat je in zo’n geval kunt doen is je geld terugeisen van degene van wie je de fiets hebt gekocht. Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van een gebruikte fiets een aankoopbon te vragen. Doe dit ook als je de fiets niet in een winkel koopt.

Hoe zorg je ervoor dat je fiets niet gestolen wordt!

Conclusie

Met deze tips maak je een fietsendief, het al gelijk een stuk lastiger om jouw fiets mee te kunnen nemen. Investeren in goede fietssloten geeft je jaren fietsplezier van je vertrouwde fiets.

Ook interessant:

Welke fiets kies ik

Hoe kies ik een fiets?

Een fiets uitkiezen kan een plezier zijn voor fanatieke wielrenners, maar voor beginnende of regelmatige fietsers is het soms moeilijk om door het bomen het bos te zien.Speciaal voor hen stelden we deze beknopte en handige gids samen: Hoe kies je de juiste fiets?

Binnenband vervangen? Zo doe je het!

Binnenband vervangen? Zo doe je het!

In dit artikel leggen wij je uit wat je nodig hebt om de binnenband van je fiets te vervangen en hoe je dit zelf doet.

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

Welke soorten elektrische fietsen zijn er?

De keuze voor een elektrische fiets kan lastig zijn vanwege het brede aanbod. Weet jij niet welke types je hebt lees dan dit advies!

Hoe kies ik een fietsslot?

Hoe kies ik een fietsslot?

Om diefstal tegen te gaan is een stevig fietsslot onmisbaar. Het is natuurlijk zonde om telkens een nieuwe fiets te kopen en daarom hebben wij een aantal bruikbare tips.