HOE KIES IK EEN FIETSSLOT?

Om diefstal tegen te gaan is een stevig fietsslot onmisbaar. Het moet voldoen aan twee eisen: je fiets beveiligen en de onderdelen van je fiets (zadel, wielen, mandje) beschermen.

Fietsslot kiezen

Een slot kiezen doe je op basis van een aantal criteria: het soort slot, het veiligheidsniveau en het aantal fietsen dat je wilt vastzetten. Er bestaan 4 soorten sloten: kabels, vouwsloten (segmentsloten), kettingen en beugelsloten. We brengen ze onder in 2 categorieën, sloten om de accessoires van je fiets te beveiligen (zadel, wielen, tassen, helm...), en sloten om de fiets zelf vast te leggen. Het transportgemak, de lengte, de flexibiliteit, de plaatsinname en het gewicht zijn maar enkele criteria waar je rekening mee kunt houden in je keuze.

Hoe kies ik een fietsslot?

Het type slot

Verschillen zijn er wel degelijk én niet te verwaarlozen: niet elk slot is op dezelfde manier gemaakt en biedt dus ook niet dezelfde beschermingsgraad.

Hoe kies ik een fietsslot?

Het veiligheidsniveau

B'TWIN en het onafhankelijk laboratorium CNPP (het Franse nationaal centrum voor voorzorg en bescherming), werkten een testprotocol uit om de veiligheid van een slot in reële situaties te beoordelen op een schaal van 1 tot 10.

Sloten met een veiligheidsscore van 1 tot 4 zijn bedoeld om de accessoires van je fiets te beveiligen (helm, mandje, zadel, wiel).

Sloten met een score van 5 of hoger zijn geschikt om je fiets vast te leggen.

Hoe hoger de score, hoe beter het slot zelf bestand is tegen opensteken en hoe beter het slotlichaam doorknippen, -zagen of -snijden met minder of meer vernuftig materiaal weerstaat.

Let wel, geen enkel slot is 100% veilig. Het heeft ook een ontradend effect en vertraagt dieven bij een eventuele diefstalpoging.

Het aantal fietsen dat je vast maakt of op slot zet

Ook het aantal fietsen dat je wilt vastleggen en het gekozen bevestigingspunt bepalen de lengte van het slot en het type dat je kiest.

Hoe kies ik een fietsslot?

Hervé

Fietsspecialist bij Decathlon

We raden ten zeerste aan de fiets te bevestigen aan een vast punt (stadsmeubilair) bij het frame en in de hoogte, zodat het de grond niet raakt (een slot dat de grond raakt is kwetsbaarder voor slagen met een hamer of ander gewicht). Als de lengte het toelaat, kan je ook je voor- en/of achterwiel vastmaken met het slot.

En door verschillende sloten te combineren geef je fietsdieven meestal het nakijken.