Leer de kitesurf sport kennen en ontdek het spektakel! 

Ga na je lessen alleen het water op als je je zeker voelt van je eigen kunnen!! Weet je het niet zeker? Vraag dan altijd een school om te kiten onder toezicht!

Kitesurf tips voor beginnende kitesurfers.

Duurzame materialen

Powerkites worden over het algemeen geleverd met een rugzak om alles gemakkelijk mee te nemen. Let op, wij adviseren je om altijd in een groep en ver weg van omstanders en obstakels (hoogspanningsleidingen, wegen, gebouwen etc.) te kiten. Wij raden het af om tijdens onweer of storm gebruik te maken van kites, dit kan super gevaarlijk zijn. 

Kitesurf tips voor beginnende kitesurfers.

Eenvoudig in gebruik

Er zijn al powerkites beschikbaar voor kinderen van 7 jaar. Wij adviseren om deze kites te gebruiken bij lichte wind. Let tijdens het gebruik goed op je kind, of gebruik de kite samen zodat je kind er goed aan kan wennen. Let op, bij sterke wind kan de trekkracht van de kite erg groot zijn. Let daarom altijd goed op de weersomstandigheden ten opzichte van je gewicht en ervaring. 

 

 

Kitesurf tips voor beginnende kitesurfers.

Maximale veiligheid

Om goed aan een kite te wennen, adviseren wij om alvast een start te maken met een powerkite. Dit type vlieger heeft 2 tot 4 lijnen + een bar en is in de regel wat kleiner. Deze powerkites geven alvast een goede indruk van de trekkracht of vermogen van een kite. Een powerkite is ook om te oefenen met sturen. Het vermogen dat een kite levert is afhankelijk van verschillende factoren zoals de windkracht en de grootte van de kite. Maar ook je lichaamsgewicht en je niveau zijn belangrijke factoren. Je kunt ook een powerkite gebruiken in het water (met harde wind) en een zittrapeze aantrekken met powerkiten, dan kan iemand je vast houden aan de hendel achterop aan de trapeze zodat je goed kunt oefenen. 

Neem kitesurf lessen voordat je aan kitesurfen begint! 

Er zijn tal van scholen te vinden die beginners lessen aanbieden en vaak krijg je een betere deal als je een pakket kitelessen neemt. Doordat kitesurfen niet de meest laagdrempelige sport is die er is willen wij je adviseren om je goed in te lezen, zodat je straks op de hoogte bent van de kitesurf regels en andere gebruiken. Dit kan straks schelen als jij gaat beginnen met je eerste les. De IKO (International Kiteboarding Organisation) is een onafhankelijke organisatie en probeert de kitesport wereldwijd te verbeteren / stimuleren. Als je een kitesurf cursus hebt gevolgd krijg je meestal een IKO certificaat of een VDWS (Duits) Je kan met beide terrecht in het buitenland met spullen huren. Met dit certificaat kun je kitesurf materialen huren, het certificaat toont aan dat je ervaring hebt en in principe veilig het water op kan. Wij adviseren om regelmatig te gaan kitesurfen omdat dit de kans vergroot om beter te worden. Ook zul je in verschillende weersomstandigheden moeten kiten om uit de voeten te kunnen in verschillende condities. Geen certificaat: niet huren!

Kitesurfen

Zorg voor de juiste kitesurf accessoires

Je kitesurf uitrusting is pas compleet met de kitesurf accessoires van Decathlon. Orao heeft bijvoorbeeld drijvende zonnebrillen die perfect geschikt zijn voor kitesurfen. Ook heb je natuurlijk een pomp nodig om je kites op te kunnen pompen. Ook is het handig om een waterdichte hoes te gebruiken voor je telefoon of een drybag waar je persoonlijke spullen in kunt bewaren op het strand. Maar denk ook aan een kitesurf impact vest, een helm en een windmeter. Je vindt het allemaal in de kitesurfshop van Decathlon.

Als je gaat kitesurfen is het belangrijk om de wind goed goed in de gaten te houden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door goed op verschillende platforms te kijken die behoorlijk nauwkeurige windvoorspellingen hebben. Kitesurfen doe je ALTIJD alleen met (schuin)aanlandige wind of Side shore wind! Dus NOOIT met een aflandige wind!! Behalve wanneer er een reddingsboot is om je op te halen. De wind waait dan vanaf het water richting het land. Dit is de meest veilige manier aangezien je niet het risico loopt om ver het water in te worden getrokken. Je kunt de windkracht van het moment eenvoudig bepalen met een windmeter, net zo handig!  

Een helm biedt goede bescherming tegen verschillende vormen van impact. Je kunt je voorstellen dat een kiteboard behoorlijk zwaar kan zijn en de kanten zijn behoorlijk scherp. Een helm kan je beschermen tegen de impact van een board maar ook tegen andere eventuele botsingen of impact. Wij adviseren daarom het dragen van een helm. 

Een drijvende zonnebril kan een super handige accessoire zijn als je met zonnig weer gaat kitesurfen. Orao heeft een ruim assortiment aan kitesurf zonnebrillen die blijven drijven, dus je hoeft nooit meer te duiken naar je verloren zonnebril. 

 

Kitesurf kites

Zorg voor goede kitesurf uitrusting

Wij adviseren je om een impactvest te dragen. Dit vest beschermt je romp (borst en ribben) en dit is vooral handig als je in de zee gaat kiten. Dit impact vest zit lekker strak en beperkt dus je bewegingen niet. Ook zorgt een impactvest voor extra drijfvermogen, samen met je wetsuit zou dit voldoende moeten zijn. Een andere mogelijkheid is om een zwaardboot zwemvest te dragen. Dit type vest biedt net zoals een impactvest voldoende bewegingsvrijheid. 

Een kitesurftrapeze of kitesurfharnas is een belangrijk onderdeel van je kitesurf uitrusting. Waarschijnlijk krijg je tijdens je kiteles een zittrapeze maar er zijn ook heuptrapezes. Zittrapezes blijven goed op hun plek zitten omdat je dit type kitesurftrapeze als een broek aantrekt. Het biedt veel steun en is een prima oplossing voor een beginnende kitesurfer. Heuptrapezes worden meer gebruikt bij kiters die al de nodige ervaring hebben. Ze bieden super veel bewegingsvrijheid en ze zitten wat hoger om je middel. Het toeside varen is bijvoorbeeld eenvoudiger met dit type harnas. Een klein nadeel van een heuptrapeze is dat deze wat omhoog kan schuiven, hier leer je in de loop van tijd mee omgaan. 

kitesurf tips
kitesurf tips voor beginners

Ben​​​​​​​

Kitesurf specialist

Laat je kite goed drogen na gebruik en bewaar hem vervolgens in je tas. Berg je kite dus niet nat op. Spoel al je accessoires om met zoet water om je uitrusting (bar, harnas, wetsuit, vest) in goede staat te houden. Zorg ervoor dat alles droog is voordat je alles opbergt (ook op een droge plaats). Spoel ook alles van neopreen met schoon water om de elasticiteit te behouden en de levensduur te verlengen.