Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Het is sterk en tegelijkertijd flexibel, het is een natuurproduct en het gaat lang mee: leer. Diverse sportieve producten zijn gemaakt van dit veelzijdige materiaal, en niet zonder reden. Zo ademen leren bokshandschoenen beter dan synthetische varianten en zijn leren rijlaarzen zo soepel dat ze perfect om je kuiten passen. Maar wil je lang van je lederen sportuitrusting genieten, dan zul je er wel goed voor moeten zorgen. Het leer onderhouden dus. Hoe doe je dat? In dit artikel geven wij je tips!

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Wat is leer?

Zoals gezegd is leer een natuurproduct: het is een materiaal dat gemaakt wordt van de huid van dieren zoals koeien, paarden of varkens, maar soms ook herten, krokodillen of slangen. Hiervan worden talloze verschillende producten gemaakt: schoenen, tassen, kleding en meubels bijvoorbeeld. Doordat de dierenhuiden worden gelooid voordat ze verder bewerkt worden, is het leer dat daaruit voorkomt vrijwel onbeperkt houdbaar.

Maar daarvoor moet het wel goed onderhouden worden. Om het soepel te houden en ervoor te zorgen dat het zijn unieke eigenschappen zo min mogelijk verliest. Het is dan ook belangrijk om je leren producten op de juiste manier schoon te maken, te behandelen en op te bergen. Wij leggen je uit hoe!

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer schoonmaken

Allereerst maak je leer dat vies is geworden zo snel mogelijk schoon. Dat doe je in de meeste gevallen het beste met een zachte borstel of een doek met een klein beetje water en witte azijn. Maak het leer niet al te nat en laat het drogen aan de lucht.

Leren rijlaarzen onderhouden

Dat geldt dus ook voor je leren rijlaarzen. Heb je door de modder gereden? Maak je laarzen dan direct na de rit schoon. Zo voorkom je dat ze onnodig snel slijten.

Dat schoonmaken doe je met een zachte borstel. Geen harde borstel, want die kan het leer beschadigen. Met een droge borstel veeg je opgedroogd vuil eenvoudig van je rijlaarzen af. Vuil dat zich in de rand bij de zool van je rijlaarzen heeft verzameld verwijder je met een kleine en wederom zachte borstel. Een tandenborstel bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat je het leer of de stiksels rondom de zool beschadigen.

Zit er nog modder op je laarzen, gebruik dan een vochtige doek met eventueel een klein scheutje witte azijn om dat te verwijderen. Het kan verleidelijk zijn om je laarzen simpelweg even onder de kraan te houden, maar doe dat niet: daarvan worden ze te nat.

Zijn je laarzen toch nat geworden, omdat je bijvoorbeeld onverwachts in een regenbui terechtkwam? Laat ze dan op kamertemperatuur drogen. Door warmte kan het leer uitdrogen, dus zet je laarzen zeker niet te dicht in de buurt van een warmtebron zoals de verwarming of een kachel. Haal bovendien de inlegzolen uit je laarzen om die apart te laten drogen en stop er in plaats daarvan eventueel wat papier in, zodat het vocht aan de binnenkant goed geabsorbeerd kan worden.

Dat laatste kun je overigens ook doen voordat je je rijlaarzen schoon gaat maken, om ervoor te zorgen dat ze niet inzakken of indeuken. Of pak het nog beter aan en gebruik laarzenspanners.

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leren bokshandschoenen onderhouden

Je bokshandschoenen schoonmaken kun je eveneens doen met een zachte borstel of vochtige doek, maar vieze geurtjes aan de binnenkant poets je daar niet mee weg. Die geurtjes van vocht en bacteriën zijn niet alleen vervelend, maar zorgen er ook voor dat het leer van je handschoenen sneller slijt. Het beste kun je ze dan ook zoveel mogelijk proberen te voorkomen!

Dat doe je bijvoorbeeld door schone boksbandages te gebruiken, die al een groot deel van het zweet opnemen. Daarnaast is het ook belangrijk om je bokshandschoenen na het trainen direct even droog te maken met een schone handdoek. Eventueel kun je ze vervolgens afnemen met alcoholdoekjes, zodat je niet alleen vocht, maar ook bacteriën verwijdert. Laat je bokshandschoenen daarna goed luchten, eventueel met krantenpapier erin om het resterende vocht goed op te nemen. Net zoals voor leren rijlaarzen geldt dat je deze niet te dicht in de buurt van een warmtebron zoals de verwarming of een kachel moet zetten, geldt dat ook voor leren bokshandschoenen. Het leer kan hierdoor uitdrogen, waardoor het zijn functie verliest. Zijn je bokshandschoenen helemaal droog, dan kun je ze tot slot nog inspuiten met een antibacteriële spray.

Train je meerdere keren per week, dan is het aan te raden om twee paar bokshandschoenen aan te schaffen. Zo krijgt elk paar na iedere training voldoende tijd om te drogen en gaan beide paren dus langer mee.

Zitten er toch nare geurtjes in je bokshandschoenen? Dan zul je iets grondiger te werk moeten gaan met schoonmaken. Stop je handschoenen echter nooit in de wasmachine en week ze ook niet: het leer wordt dan te nat. Het beste kun je een antibacteriële geurspray gebruiken om vieze geurtjes te maskeren. Dit werkt maar tijdelijk, want echt weg gaan de geurtjes zo niet. Wil je dat wel, dan kun je je bokshandschoenen een paar dagen in de vriezer leggen. De temperaturen onder het vriespunt doden de bacteriën. Laat je handschoenen goed drogen nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald, voordat je er weer mee gaat trainen.

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer behandelen

Naast schoonmaken moet je leer ook regelmatig behandelen. Hoe vaak precies hangt af van hoe intensief je je spullen gebruikt, maar over het algemeen kun je rekening houden met toch zeker minimaal één zorgvuldige onderhoudsbeurt per maand. Wat je tijdens die onderhoudsbeurt gaat doen is onder andere het leer invetten.

Doe dit minimaal één dag voor gebruik, zodat het onderhoudsmiddel dat je gebruikt voldoende in kan trekken. Gaat dit niet omdat je bijvoorbeeld je rijlaarzen elke dag nodig hebt? Dan is het verstandig om een extra paar aan te schaffen. Elke dag dezelfde schoenen dragen zorgt dankzij de combinatie van vocht en bacteriën immers ook voor versnelde slijtage.

Het leer van je rijlaarzen, bokshandschoenen of andere sportartikelen kun je invetten met een speciaal daarvoor bestemde vloeibare conditioner of crème. Let er bij de aanschaf van zo’n leer conditioner op dat je een variant koopt die geschikt is voor het materiaal dat jij wilt behandelen. Gebruik in ieder geval geen zadelzeep voor je rijlaarzen. Deze zeep kan ervoor zorgen dat ze een doffe kleur krijgen en dat de stiksels loslaten. Wil je ook de kleur van het leer behouden, dan kun je bovendien een schoenpoets of -crème op kleurbasis aanschaffen om mee aan de slag te gaan.

Zorg er voordat je het leer gaat invetten voor dat je laarzen, handschoenen of andere leren sportartikelen goed schoon en droog zijn. Gebruik vervolgens een zachte doek of sponsje om de conditioner of crème in te wrijven en laat het goed intrekken. Eventueel overtollig vet kun je voor gebruik nog met een doek afwrijven.

Om je laarzen extra glanzend te maken kun je ze nadat de conditioner of crème is ingetrokken oppoetsen met een nylon panty of een speciaal glansborsteltje.

Wil je je rijlaarzen vuil- en waterafstotend maken, waardoor ze nog langer meegaan? Dan kun je ze zo nu en dan impregneren. Dit doe je met een speciale impregneerspray die je laarzen van een waterafstotend laagje voorziet.

Voor de ritsen van je laarzen maak je gebruik van een ritsspray (of zippspray), die ervoor zorgt dat je ritsen schoon blijven en soepel open en dicht gaan. Daarmee verleng je tegelijkertijd de levensduur van je ritsen.

Net zoals leren bokshandschoenen kun je ook je leren rijlaarzen aan de binnenkant reinigen met een antibacteriële spray.

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Hoe berg je leren spullen het beste op?

Je rijlaarzen, bokshandschoenen of andere leren sportartikelen zijn schoon, droog en ingevet. Wat nu? Hoe berg je leren spullen het beste op?

Dat doe je in ieder geval in een open ruimte, zodat ze kunnen ‘ademen’. Stop je spullen dan ook nooit in een vuilniszak, dichte kast of volledig afgesloten tas. Gebruik voor je rijlaarzen liever een ademende laarzentas, waarin je ze op hun zijkant neerlegt. Op die manier zakken ze minder snel in en blijven ze mooi in vorm.

Voor bokshandschoenen en andere leren sportartikelen geldt hetzelfde: berg ze op in een goed geventileerde, niet te warme en niet te vochtige ruimte. Zo kunnen ze ademen en blijft het leer in goede conditie.

Twijfel je toch nog over hoe je jouw leren rijlaarzen, bokshandschoenen of andere sportartikelen het beste kunt onderhouden? Loop dan eens binnen in het dichtstbijzijnde filiaal van Decathlon en vraag onze sportadviseurs om advies!

Ook interessant voor jou:

Jodhpurs

Hoe kies ik mijn jodhpurs?

Wil je tips voor het kiezen van je jodhpurs voor paardrijden, ontdek ze hier.

Hoe kies ik een paardrijcap?

Hoe kies ik een paardrijcap?

Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap om zo je favoriete sport veilig te kunnen beoefenen.

Hoe kies ik mijn minichaps?

Hoe kies ik mijn minichaps?

Minichaps zijn verkrijgbaar in vele verschillende maten en modellen van diverse materialen. Ontdek de tips van Fouganza om de juiste keuze te kunnen maken.

leer verzorgingsproducten

Hoe kies ik de juiste leer verzorgingsproducten?

Het op de juiste manier verzorgen van je leren producten, zorgt voor meer veiligheid en kwaliteit van je materiaal en het zorgt ervoor dat je spullen langer meegaan. Ontdek onze tips!