Welke skibinding moet ik kiezen?

Welke skibinding moet ik kiezen?

Skibindingen zijn cruciaal voor een comfortabele wintersport. Lees hier alles over welke soorten skibindingen er zijn hoe je jouw skibindingen kiest.

Een skibinding houdt je skischoen op de ski. De skischoen blijft stevig op zijn plek zitten tijdens de afdaling dankzij een grote veer in de achterbak van de binding en één of meer veren in de voorbak. Zo stuur en rem je met jouw ski’s. Skibindingen zijn daarbij voorzien van een beveiliging, zodat je skischoen loskomt bij een val. Om een skibinding te kiezen, is het belangrijk om eerst meer te weten over de verschillende soorten skibindingen.

Verschillende soorten skibindingen

Skibindingen zijn er in drie categorieën: alpine bindingen, frame tourbindingen en tech tourbindingen.

De alpine skibinding is het meest bekende model. Dit type skibindingen bestaat uit twee delen: een teenstuk (voorbak) en hielstuk (achterbak). Beide kanten zijn voorzien van een veilig DIN-systeem, zodat je voet uit de ski kan schieten bij een val. De voorbak is daarnaast voorzien van voorvleugels en een anti-frictieplaat. Deze anti-frictieplaats houdt de schoen goed op zijn plek. De vleugels zorgen voor de vergrendeling van de skischoen aan de zijkant en ontgrendelen de schoen bij een val. Met de DIN-waarde stel je de weerstand van de vleugels in. In het hielstuk zit een rem verwerkt. Deze werkt automatisch als er na een val geen skischoen meer in de binding zit. Ook op het hielstuk wordt de DIN-waarde ingesteld.

De alpine skibinding is verkrijgbaar in tal van soorten en maten. Bij het uitzoeken van de meest geschikte binding hou je onder meer rekening met je lengte, de skizoollengte, je gewicht, je skiniveau en je skistijl. De alpine binding is voor haast elke stijl te gebruiken: freestyle, freeride, all mountain, cruisen en piste racen. Alleen voor tourskiën is deze binding niet geschikt.

Op het gebied van montage zijn er twee varianten alpine skibindingen: track mounted en drill mounted. Voor track mounted skibindingen heb je ski’s nodig met een plaat (track) daarop geschroefd. Vervolgens kies je voor een binding die bij dit systeem past. De fabrikant heeft al een goede plaat uitgekozen voor een optimale prestatie van jouw ski’s. Drill mounted bindingen worden direct op de ski zelf geschroefd. Hierdoor zijn deze bindingen op vrijwel iedere ski te monteren. Het nadeel is dat je niet veel meer kunt aanpassen in de lengte van de skischoenzool na montage van de bindingen.

Frame tourskibindingen zijn juist geschikt voor tourskiën. Bij deze vorm van skiën maak je geen gebruik van liften, maar loop je omhoog. Hiervoor heb je speciale stijgvellen onder de ski’s nodig. De frame skibinding staat op een frame/rail. Deze rail kan losgemaakt worden aan de achterkant, zodat je een loopstand op de ski hebt. Zo klim je met een zo natuurlijk mogelijke loopbeweging de berg op. Wie van plan is om korte skitoertjes te maken zit goed met dit type binding, want bij een klim langer dan twee uur gaan deze zwaar aanvoelen. Daarbij beïnvloedt de rail de flex van de ski.

Tech tourbindingen zijn geschikt voor langere toertochten. De tech binding is laag van gewicht en heeft een goede loopstand. De skischoen wordt aan de voor- en achterkant met pinnen gefixeerd. Door het hielstuk los te maken van de binding en het teen gedeelte vast te laten, kun je een lopende beweging maken op de ski. Dit is een stuk minder intensief dan wanneer je jouw ski’s moet optillen om te kunnen lopen. Het nadeel van dit type binding is dat het release mechanisme minder goed werkt dan bij de alpine binding.

waar op letten

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een skibinding?

Skiërs die op hoge snelheid van de berg afdalen, hebben vaak een hogere DIN nodig dan meer recreatieve skiërs. Een ski binding met een hoge DIN-waarde heeft een stijvere veer. De bindingen kan je op het gewenste niveau laten afstellen.

Ski bindingen moeten van hoge kwaliteit zijn omdat hier veel druk en energie wordt uitgeoefend. De binding functioneert als schokdemper en brengt jouw bewegingen over op de ski’s. Ga je ski bindingen kopen? Kies dan voor bindingen van een duurzaam materiaal waar je nog lang plezier aan beleeft.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de breedte van de ski’s. Een brede ski levert weinig problemen op met de stoppers. Tegenwoordig kunnen de ski’s wel eens te smal zijn. In dit geval zijn er bredere stoppers verkrijgbaar. De stopper van de skibinding mag maximaal 15 millimeter breder zijn dan de breedte van je ski onder de voet. Zo weet je zeker dat je geen last krijgt van de stopper in bochten.

welke bindingen

Welk skibindingen zijn voor mij geschikt?

Om te bepalen welke skibinding voor jou geschikt is, kijk je allereerst naar je skistijl. Wil jij gewoon rustig de berg af of ski je agressief off-piste? En wat is je niveau? Vervolgens gebruik je je lengte, gewicht en de breedte van je ski’s om een geschikt paar bindingen te vinden. De meeste skibindingen zijn eenvoudig in gebruik en daardoor zelf af te stellen.

Je geslacht is ook van belang bij het uitzoeken van geschikte bindingen. Over het algemeen krijgen vrouwen een lichtere setting dan mannen bij een vergelijkbaar skiniveau en postuur. Dit houdt de kans op letsel zo laag mogelijk. In Frankrijk bestaat al een geslachtsspecifieke norm.

Sommige merken hebben geïntegreerde bindingen op de ski’s. De ski en binding is als één geheel ontworpen, waardoor je specifieke bindingen af moet nemen bij de ski. Je hebt in dit geval minder keuzevrijheid, maar bent vaak wel voordelig uit. 

skibindingen in actie

Hoe kan ik mijn skibindingen afstellen?

Je mag zelf je skibindingen afstellen, maar wij adviseren altijd om dit door een expert te laten doen. Bij aankoop van je ski's kan je daarom altijd in één van onze meer dan 20 winkels terecht om je bindingen te laten afstellen.

Skibindingen werken pas veilig als ze zijn afgesteld op jouw skischoenen. Als de kracht op je been en knie te hoog wordt, klikt een goed afgestelde binding uit. Zo bescherm jij jezelf tegen botbreuken en knieletsel door te kiezen voor hoogwaardige ski bindingen die op de juiste manier zijn afgesteld. Getrainde en sterke skiërs willen ski’s die niet te snel uitklikken, terwijl beginners voor de zekerheid snel bevrijd willen zijn van hun ski’s. Veel knieletsel kan voorkomen worden door goed afgestelde skibindingen.

De binding werkt met een grote veer in de achterbak en een of meer veren in de voorbak. Deze zorgen ervoor dat de schoen goed op de ski blijft staan. De veren moeten op optimale spanning staan. Zo houden ze de schoen goed vast en kan deze losklikken als de kracht te hoog wordt. Allereerst moet de binding op de juiste zoollengte staan afgesteld, want bij een verkeerde lengtemaat zal ook de DIN-waarde niet kloppen.

DIN staat voor Deutsches Institut für Normung. In de industrie is dit aanvaard als standaard schaal om de ‘release force’ mee te kunnen beoordelen. Dit is het moment dat een binding wel of niet openspringt. Om te bepalen welke ski binding je nodig hebt, kijk je dus altijd naar deze waarde. Bij een lagere DIN-waarde is er minder kracht nodig om de binding open te laten springen. Het afstellen van de DIN-waarde heeft met diverse factoren te maken:

• Je gewicht
• Je lengte (in combinatie met je gewicht zorgt dit voor een hefboomeffect)
• De grootte van de skischoen (dit bepaalt de verdeling van de druk)
• Het skiniveau en je technische capaciteiten

Voor de montage van skibindingen gebruik je de zoollengte in millimeters. Je moet uitgaan van je eigen skischoen, want de bindingen moeten zo worden afgesteld dat de juiste druk op de skischoenen komt te staan. Alleen zo kunnen de bindingen veilig en bij de juiste kracht uitgaan. Het afstellen van de skibindingen gaat als volgt:

1. Plaats de neus van de skischoen in de voorbak.
2. Met de stelschroef draai je de achterbak naar de juiste positie. De schoen valt nu goed in de binding.
3. Klik de schoen vast. Met de stelschroef in de achterbak pas je de aandrukspanning aan. De juiste positie van de schroef bepaal je door de handleiding van de binding te raadplegen.
4. Sommige bindingen bieden de mogelijkheid om de hoogte van de voorbak in te stellen. De juiste hoogte is wanneer de schoen onbelast net geen contact maakt met de AFD.
5. De laatste stap is het correct instellen van de DIN-waarde op de voor- en achterbak. De DIN-waarde bereken je op basis van je lengte, gewicht, zoollengte en skiniveau.

De ski’s zijn voorzien van een standaard montagepunt, het zogeheten ‘skimidden’. Het is belangrijk om voor het juiste montagepunt te kiezen, want dit bepaalt in hoge mate hoe de ski zal skiën. Het skimidden moet corresponderen met het streepje op de zool van je skischoen. Bij sommige ski’s is het mogelijk om de binding verder naar achteren of naar voren te monteren. Een binding die meer naar achteren staat, zorgt voor een stijvere, stabiele ski. In de poeder heb je wat meer float. Een binding die wat meer naar voren staat zorgt voor meer controle en gemak in de draaien. Ook kan je hier eenvoudiger switch mee rijden. Hoe jij de bindingen afstelt, hangt vooral af van wat je zelf prettig vindt.

Je mag zelf je skibindingen afstellen, maar wij adviseren altijd om dit door een expert te laten doen. Bij aankoop van je ski's kan je daarom altijd in één van onze meer dan 20 winkels terecht om je bindingen te laten afstellen.

skibindig

Kies je bindingen

Welke ski binding het meest geschikt is voor jou, hangt af van meerdere factoren. Zo heeft dit te maken met je niveau, skistijl, gewicht, lengte, geslacht en persoonlijke voorkeuren. Controleer jaarlijks de instellingen en je skischoenen, want versleten skischoenen kunnen invloed hebben op de DIN-waarde. Voor een goede werking van de binding is het belangrijk dat je met bovenstaande parameters rekening houdt.

Ski schoenen kiezen

Hoe kies ik skischoenen? | Skischoenen welke maat? | Decathlon.nl

Een skischoen is de verbinding tussen de skiër en ski's. Daarnaast zorgt het voor ondersteuning en comfort. Een onjuiste schoen beïnvloed direct het skiën en dat is niet wat je wil. Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie.

Hoe kies ik een skibroek?

Hoe kies ik een ski jas? | Vind de beste ski jas voor jou

Kies de ski jas die bij jou past! Je leest hier alle tips om de voor jou beste ski jas te kiezen. Zo kan je comfortabel op wintersport en ben je beschermd tegen de omstandigheden.

Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Kies jij voor een groene, blauwe, rode of zwarte skipiste? Lees snel welke piste het best past bij jou en geniet van je wintersport!

Comment choisir un casque de ski conseils wedze

Hoe kies ik een skihelm? | Zo kies je de juiste ski helm | Decathlon

Of je nu een beginner bent of een ervaren skiër, iedereen valt wel eens. De gevaren tijdens de wintersport zijn reëel: snelheid, bomen, ijsplaten, andere skiërs zijn belangrijke risicofactoren. Echter, met de nodige bescherming kan je het risico op zware blessures en letsels enorm beperken.

wintersport-checklist

Wintersport checklist | Paklijst wintersport | Decathlon.nl

Bekijk onze wintersport inpaklijst om met een gerust hart op wintersportvakantie te gaan zonder iets te vergeten!

3 lagen systeem

Thermokleding wintersport | Het geheim van het 3 lagen systeem

Ga je skiën of snowboarden? Dan is de juiste wintersportkleding cruciaal. Ontdek het 3 lagen systeem en kies de juiste skikleding!