Wat is een goede skippybal voor kinderen?

Wat is een goede skippybal voor kinderen?

Rennen, klimmen, springen, vallen, opstaan en weer doorgaan – jonge kinderen doen niets liever! Het is dan ook een absolute aanrader om hen speelgoed te geven waarmee ze zulke activiteiten op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren. Een skippybal bijvoorbeeld! Daarmee beleven ze een heleboel plezier, terwijl ze tegelijkertijd zowel hun conditie als hun spierkracht trainen en allerlei andere vaardigheden oefenen. Welke dat zijn, dat leggen we je graag uit! Net zoals hoe je de juiste skippybal vindt voor jouw kind. Want wat is nu eigenlijk een goede skippybal voor kinderen?

Wat is een goede skippybal voor kinderen?

Wat is een skippybal?

Allereerst is het goed om te weten wat een skippybal precies is. Dat is een grote bal van pvc waaraan één of twee handvatten bevestigd zitten. Je blaast of pompt de bal op tot de gewenste grootte en vervolgens kan je kind zich er al stuiterend op voortbewegen. Daarvoor hoeft hij alleen maar zijn voeten tegen de grond af te zetten, telkens weer. Zo kan hij lukraak vrolijk in het rond springen, maar ook complete parcoursen afleggen!

Wat zijn de voordelen van het spelen met een skippybal voor kinderen?

Dat in het rond stuiteren op een skippybal is niet alleen hartstikke leuk, maar biedt je kind ook diverse gezondheidsvoordelen. Ten eerste traint hij er zijn spieren mee: onder andere de spieren in zijn benen waarmee hij zich afzet en de spieren in zijn armen waarmee hij zich vasthoudt. Daarnaast verbetert hij ook zijn evenwichtsvermogen, omdat hij zijn houding telkens moet corrigeren om in balans te blijven.

Over houding gesproken: om goed op een skippybal te stuiteren moet je kind recht zitten en kan hij niet onderuitzakken. De vorm van een skippybal bevordert een rechte zithouding en dat komt je kind alleen maar ten goede! Niet voor niets worden skippyballen ook door volwassenen gebruikt, soms zelfs op kantoor. Gewoon om op te zitten tijdens het werken, omdat je op een skippybal vanzelf een betere houding aanneemt dan in een stoel. Handig!

Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen zich veel beter kunnen concentreren en beter opletten wanneer ze op een skippybal rond stuiteren. Een leuk parcours uitzetten voor in de pauze op school is dus niet alleen een goed idee om positieve afleiding te creëren, maar kan er ook voor zorgen dat de kinderen zich na de pauze weer beter op hun lesstof kunnen concentreren!

Ten slotte helpt een skippybal kinderen ook om hun lichaam beter te leren kennen. Ze worden zich bewuster van hun houding, trainen spieren die ze eerder niet voelden en werken aan een goede balans in alle mogelijke richtingen. Een skippybal is dus ideaal speelgoed om op een veilige, maar vooral ook leuke en leerzame manier gezond te blijven!

Niet voor niets zijn skippyballen ook onder volwassenen die bezig zijn met hun gezondheid razend populair. Ze worden zoals gezegd ingezet om op te zitten tijdens het werken, maar ook om verlichting te bieden aan zwangere vrouwen met bekken- en rugklachten en om fitnessoefeningen mee te doen voor het versterken van spieren in vrijwel het hele lichaam. Heeft je kind klachten waarvoor hij naar een fysiotherapeut gaat, dan kan het dus zomaar voorkomen dat ook hij oefeningen met een skippybal mee naar huis krijgt.

Wat is een goede skippybal voor kinderen?

Welk formaat skippybal heb ik nodig?

Om op een veilige en gezonde manier op een skippybal te springen is het wel belangrijk de juiste skippybal te kiezen. Er bestaan verschillende types skippybal, in diverse formaten. Vooral het formaat is belangrijk om een skippybal verantwoord te gebruiken. Je kind moet goed met zijn voeten bij de grond kunnen, met zijn knieën gebogen. Alleen zo kan hij zich goed afzetten om te stuiteren. Is de skippybal te groot, dan komt je kind te weinig in contact met de grond en is het risico dat hij omvalt een heel stuk groter. Een te kleine skippybal is echter ook niet gezond, omdat de knieën van je kind dan te hoog komen te staan ten opzichte van zijn heupen. Op het juiste formaat skippybal zit je kind met zijn benen in een hoek van iets meer dan 90 graden, terwijl zijn bovenbenen licht omlaag aflopen. Gaat hij op zo’n skippybal rechtop zitten, dan staat zijn ruggengraat in de natuurlijke S-vorm. Precies wat we willen!

Als richtlijn kun je aannemen dat een skippybal met een diameter van 40 cm geschikt is voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Een skippybal met een diameter van 50 centimeter is geschikt voor kinderen van 5 tot 6 jaar en een skippybal met een diameter van 60 centimeter is geschikt voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Volwassenen gebruiken meestal een skippybal van 65, 70 of 75 centimeter doorsnede; deze zijn geschikt voor lichaamslengtes van 165 tot 195 centimeter.

Je kunt het formaat van de skippybal ook nog aanpassen aan de lengte van je kind door hem iets minder hard op te blazen. Een skippybal met een diameter van 45 centimeter blaas je bijvoorbeeld slechts op tot een diameter van 40 centimeter voor je 2-jarige, terwijl je hem voor je 4-jarige oppompt tot de volledige 45 centimeter. Zo kun je eenvoudig spelen met het formaat van de skippybal, zodat je precies de optimale omstandigheden voor je kind kunt creëren!

Welke types skippybal zijn er?

Naast verschillende formaten zijn er ook verschillende vormen en soorten skippyballen. De klassieke skippybal is rond, maar er zijn ook skippyballen verkrijgbaar in andere vormen. Een skippy koe bijvoorbeeld, of een skippy paard of skippy eenhoorn. Vaak zijn deze skippyballen vrij klein, wat ze ideaal maakt als skippybal voor een peuter van 2 of 3 jaar. Ook omdat ze door hun aangepaste vorm net wat stabieler zijn dan een ronde skippybal.

Rond stuiteren doet een kind echter het beste op een traditionele ronde skippybal. En ook die zijn er in talloze soorten! Skippyballen in een effen kleur zoals geel, groen, blauw of roze. Skippyballen met alle kleuren van de regenboog. En skippyballen met een opdruk van bijvoorbeeld een superheld, een prinses of een bekend karakter uit een Disney-film zoals Cars of Frozen.

Daarnaast zijn er skippyballen met één rond handvat, maar ook skippyballen met twee losse steeltjes waaraan je kind zich vast kan houden. Voor allebei deze soorten handvatten valt wat te zeggen. Twee losse steeltjes zijn voor veel kinderen net wat prettiger om vast te houden, maar schieten ook sneller uit de handen – zeker wanneer je kind het warm krijgt van het springen en begint te zweten. Eén handvat zorgt voor een ietwat meer verkrampte houding omdat de handen dichter bij elkaar zitten, maar biedt wel een stevigere grip. Het is maar net waar jij de meeste waarde aan hecht en wat je kind het prettigst vindt.

De skippyballen van Decathlon bevatten één handvat en zijn voorzien van anti-burst materiaal voor extra veiligheid. Wanneer er in zo’n skippybal een gaatje ontstaat door bijvoorbeeld een klein steentje of doorn, loopt de bal langzaam leeg. Zo voorkomen we dat je kind plotseling hard valt!

Welke skippybal is geschikt voor jouw kind?

Welke skippybal geschikt is voor jouw kind is dus vooral afhankelijk van zijn leeftijd en lichaamslengte. Kies het juiste formaat skippybal voor zijn leeftijd en pomp de skippybal de eerste keer nog niet volledig op zodat je samen met je kind kunt kijken welke diameter voor hem het beste is. Naarmate hij groeit zul je de skippybal steeds harder moeten oppompen, totdat het tijd is om een groter formaat te kopen.

Of je gaat voor een skippydier zoals de skippykoe of voor een traditionele ronde skippybal, hangt af van waar en wanneer je kind zijn skippybal wil gebruiken. Is dat vooral binnen om in de woonkamer een beetje heen en weer te hupsen, dan is een skippy dier meer geschikt. Wil hij echter buiten flink wat meters maken of uitdagende parcoursen afleggen, dan kun je beter kiezen voor een echte skippy bal. Eentje met één rond handvat of twee losse handvatten, afhankelijk van of je liever kiest voor een betere houding of meer grip.

Een skippybal kan je kind dus jarenlang plezier bezorgen en ervoor zorgen dat hij spelenderwijs allerlei vaardigheden traint. Zet in de zomervakantie een leuk parcours uit in de tuin en je hebt weer voor een hele middag vermaak! Handig aan een skippybal is bovendien dat je hem eenvoudig leeg laat lopen en weer opblaast. Kan je kind zijn favoriete buitenspeelgoed echt niet missen, dan neem je het dus gewoon eenvoudig mee op vakantie!

Kom dus gerust eens langs in een van onze winkels om de juiste skippybal voor jouw kind uit te zoeken. En twijfel je na het lezen van dit artikel toch nog over het formaat? Vraag dan gewoon een van onze medewerkers om advies!

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Hoe leer ik mijn kind fietsen?

Hoe leer ik mijn kind fietsen?

Je kind leren fietsen gaat in een aantal stappen: het evenwicht leren bewaren, leren trappen en remmen. Uiteraard kan je kind dat niet allemaal in één keer, leer het dus eerst hoe het in evenwicht moet blijven op twee wielen.

Mijn kind wil gaan voetballen. Wat heb ik nodig?

Mijn kind wil gaan voetballen. Wat heb ik nodig?

In dit artikel lees je wat je nodig hebt als je kind wilt beginnen met voetballen. Voetbalschoenen, voetbaltenue en sporttas, wij geven je enkele tips.

De voordelen voor een kind van het leren spelen op een speelmat

De voordelen voor een kind van het leren spelen op een speelmat

Lees hier alles over speelmatten, speeltapijten en speelkleden die jouw kind helpen bij het ontwikkelen van allerlei vaardigheden.