Eerste triatlon voorbereiding

Hoe bereid ik me voor op mijn eerste triatlon

Ziezo, je hebt beslist en gaat meedoen aan je eerste triatlon, mooi zo! In deze fase stel je jezelf ongetwijfeld duizend-en-één vragen, te beginnen met de volgende: hoe bereid ik me nu voor? Hoe trainen, welk materiaal heb ik nodig, hoe ziet de wedstrijd eruit, ...

Geen nood, in dit artikel leggen we je haarfijn uit wat je zoal nodig hebt om onbezorgd aan je eerste triatlon te beginnen.

Hoe kies je je eerste triatlon?

Een van de eerste belangrijke dingen is natuurlijk de keuze van je triatlonafstand. Er bestaan verschillende afstanden en formaten, afhankelijk van je wensen en je sportieve profiel, aan jou om te kiezen wat je het best bevalt om optimaal te genieten. Schat je fysieke capaciteiten dus goed in! Verstandig is natuurlijk wel te beginnen aan een kortere afstand om te kijken of je het leuk vind. En dat zal zeker het geval zijn. Triatlon is verslavend!

Je hebt de keuze uit een aantal afstanden:

- De supersprint: 400 meter zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen

- De 1/8e triatlon: 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen.

- De sprinttriatlon: 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. Perfect als je in elke discipline nog wat groen achter de oren bent.

- De kwarttriatlon: 1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Kies je voor deze afstand, dan ben je best toch al wat bedreven in een van de disciplines. Het is in elk geval een mooie eerste uitdaging.

- De Olympische triatlon (OD), ook wel bekend als Standaard Afstand: 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen.

- De halve triatlon: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen. Deze afstand raden we beginners af, gezien de fysieke en mentale uitputtingsslag.

-  De volledige triatlon: 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen. Dit is het ultieme doel voor heel wat sporters die beginnen met triatlon. Al raden we je wel aan om niet te hard van stapel te lopen! Slechts een paar happy few zijn in staat om meteen te beginnen met de volledige afstand. Je hebt best toch al eens een halve triatlon gedaan voor je je eraan waagt.

Zodra je een afstand hebt gekozen die je lijkt te bevallen, is het tijd voor de zwaarste stap van je avontuur: inschrijven! Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te trainen en je te organiseren.

Eerste triatlon afstand

Hoe train ik voor mijn eerste triatlon

Triatlon is een bijzonder veeleisende sport die een strikte trainingsdiscipline vergt. Je moet immers niet enkel zwemmen, fietsen of lopen, maar de drie disciplines achter elkaar doen. Je moet voor elke discipline dus de nodige tijd voorzien in je trainingsschema. Doorgaans is de trainingsarbeid als volgt verdeeld voor de verschillende afstanden:

- Sprinttriatlon: minstens 4 sessies per week (3 tot 4 uur training per week, gespreid over 8 weken).

- Kwarttriatlon: minstens 4 sessies per week (en minstens 6 uur per week trainen, gespreid over 12 weken).

- Halve triatlon: minstens 5 sessies per week (8 tot 10 trainingsuren per week, gespreid over 20 weken).

- En voor de slokoppen is er de lange afstand, waarvoor je best 6 keer en 14 tot 16 uur per week traint, en dat gedurende 24 weken. Bovendien zijn trainingsschema's van meer dan 24 weken meestal niet heel doeltreffend.

Eerste triatlon voeding

Voeding voor een triatlon

Voeding en hydratatie zijn enorm belangrijk tijdens een triatlon. Besteed er dus ook in je voorbereiding genoeg aandacht aan, anders zou je wedstrijd weleens een heuse lijdensweg kunnen worden! Eén belangrijke stelregel: test vooraf de sportvoeding die je op de dag van de waarheid wilt gebruiken. Zo weet je meteen of je bepaalde energierijke voeding beter of minder goed verteert. Sommigen onder ons hebben nood aan een mix van zout en zoet, anderen eten dan weer graag vast voedsel op de fiets, als je tenminste nog kracht over hebt om vlot te kauwen. En nog anderen hebben het liefst producten die het lichaam snel opneemt, zoals een energiegel voor het looponderdeel. Ga er wel zuinig en voorzichtig mee om. Je wilt onderweg immers geen darmkrampen krijgen. Probeer zeker ook je drank vooraf uit, zodat je weet wat de ideale dosering is op de dag van de wedstrijd.

Wat heb je nodig voor je eerste triatlon

Tijdens een triatlon moet je zwemmen, fietsen én lopen. De juiste uitrusting om op je gemak te zijn en je helemaal te kunnen focussen op je inspanning en plezier is dan ook essentieel.

- Trisuit, neopreen wetsuit en brilletje voor zwemmen.    

- Fiets, startnummerband, helm, bril en fietsschoenen als je die draagt voor het fietsonderdeel.    

- Loopschoenen en eventueel een petje of zonneklep bij warm weer.    

- Al je drank en sportvoeding.    

- Antischuurcrème om te vermijden dat je neopreen wetsuit gaat schuren in je nek.

Eerste triatlon voorbereiding wisselzone

Je materiaal voorbereiden en je wisselzone inrichten

Tijd voor de laatste en de belangrijkste stap: je materiaal klaarmaken! Om op de grote dag helemaal zen te arriveren in het fietspark, neem je best even de tijd om vooraf alles goed voor te bereiden. Zo voorkom je onnodige stress. Een checklist met al het materiaal dat je voor elke discipline nodig hebt, is geen overbodige luxe: Leg vervolgens al je materiaal strategisch klaar in de wisselzone, zodat je het meteen bij de hand hebt bij de wissels.

Snel wisselen, hoe doe je dat?

We zetten even een paar nuttige regels over wisselen op een rijtje, om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt tijdens je wedstrijd. Allereerst is het geen slecht plan om je twee wissels vooraf even te oefenen, zodat je niet verrast wordt op de dag van de waarheid. En je wisselzone strategisch inrichten is belangrijk om meteen je fietsspullen bij de hand te hebben na het zwemmen of je loopschoenen snel aan te trekken bij de tweede wissel. De twee sleutels voor geslaagde wissels: organiseren en anticiperen!

De transitionbag die we verkopen helpt hier heel goed bij. Omdat elke sport een apart vak heeft kan je alles makkelijk organiseren.

De tien tips voor beginnende triatleten

Eet drie uur voor je wedstrijd, zodat je niet volop aan het verteren bent aan de start.

- Kom niet alleen, zeker niet als het je eerste wedstrijd is. Zo ben je toch wat geruster, er wordt voor je gesupporterd, je staat er niet alleen voor en als je andere triatleten vergezelt, krijg je er nog wat kostbare tips bovenop.

- Kom op tijd, vaak heb je langer nodig dan je denkt om al je spullen klaar te zetten aan het wisselpunt. Zo voorkom je nodeloze stress.

- Onthoud je plek op het wisselpunt goed, zo loop je niet verloren na het zwemmen.

- Schaf jezelf een nummerhouder aan, en denk eraan dat je je nummer tijdens het fietsen op de rug draagt en tijdens het lopen op de borst.

- Ga even het water in voor je begint en laat wat water in je pak lopen. Dat vormt een dun waterlaagje tussen je huid en je pak en zorgt ervoor dat je het niet benauwd krijgt.

- Voorzie een extra badmuts: draag je eigen badmuts met je zwembrilletje erover, en daarover de badmuts die de organisator je geeft. Op die manier voorkom je dat iemand per ongeluk je brilletje afrukt (de start is vaak hectisch).

- Kijk goed waar je heen moet tijdens het zwemmen en luister naar de briefing om je juist te oriënteren.

- Vergeet niet om wat te eten en te drinken bij de eerste wissel.

- Train vooraf op je wissels.

Één doel: genieten!

Je staat op het punt om een meeslepende discipline te ontdekken, waar je atleten kruist die er dezelfde zware voorbereiding op hebben zitten, dezelfde twijfels hebben gehad, even hoopvol zijn ... Je enige concurrent, dat ben jij zelf, dit is toch vooral een persoonlijke uitdaging! Sla gerust eens een praatje met andere triatleten. Leer van hun wijze lessen! Let wel op: triatlon kan verslavend zijn. Eens je geproefd hebt van deze sport, kan je vaak niet wachten tot je aan de start staat van je volgende triatlon! Je zal ook merken dat de samenhorigheid onder de atleten groot is, het publiek enthousiast en vol bewondering, en de beleving werkelijk uniek! Niet twijfelen dus, gewoon doen!

Sportexpert triathlon

Sandra

Sportexpert triathlon

Voor vragen staat Sandra uiteraard voor je klaar: [email protected] 

Gerelateerde content

trisuit

Waarom mag een trisuit niet missen?

Als je van plan bent om mee te gaan doen met een triathlon dan is een trisuit niet te missen. Je kunt dit pak namelijk gebruiken voor alle drie de disciplines zodat je je niet hoeft om te kleden tijdens de wissels. Lees in dit artikel waar je op moet letten bij de keuze voor een trisuit.

Transition_bag

Hoe gebruik ik de transition bag?

Als je van plan bent om mee te gaan doen met een triathlon dan is het fijn wanneer je alles goed geordend kan meenemen naar de wedstrijd. Dankzij de transition bag kan je alle spullen voor de drie disciplines overzichtelijk meenemen.