MTB zadel

MTB zadel

Met het beste MTB zadel geniet je optimaal van iedere fietsrit, zonder dat je last krijgt van zadelpijn. Elke fietser vraagt zich vroeg of laat af: hoe vind ik het perfecte zadel voor mijn fiets? Je wilt natuurlijk het maximale uit je fiets halen en comfortabel en pijnloos op pad zijn. Een MTB zadel is doorgaans iets dikker dan een racefietszadel en biedt hierdoor meer comfort tijdens het mountainbiken. In combinatie met een geschikte MTB broek stap jij goed voorbereid op de fiets.

Advies nodig?
Benodigdheden tijdens het mountainbiken
a11y.skip-categories a11y.skip-categories
a11y.skip-filters
Filters
Type
Geslacht
Maat
Merk
Verwachte levertijd
VERKOPER
Kleur
Prijs
Zadel WTB Silverado Cromoly Narrow
Zadel WTB Silverado Cromoly Narrow
86,50
WTB

Zadel WTB Silverado Cromoly Narrow

Verkocht en verstuurd door Shopping Factory
Gel zadelhoes XLC SC-G02
Gel zadelhoes XLC SC-G02
26,50
XLC

Gel zadelhoes XLC SC-G02

Verkocht en verstuurd door Shopping Factory
Zadel XLC SA-G03 Globetrotter
Zadel XLC SA-G03 Globetrotter
65,00
XLC

Zadel XLC SA-G03 Globetrotter

Verkocht en verstuurd door Shopping Factory
4.1/5 Op basis van 15123 reviews

Mountainbike zadel kopen: hier moet je op letten

Er zijn allerlei soorten mountainbike zadels te koop. Niemand is immers hetzelfde. Allereerst moet je op zoek naar een MTB zadel dat de juiste vorm heeft. De ideale vorm van het mountainbike zadel hangt allereerst af van je geslacht. Over het algemeen zitten dames prettiger op een wat breder dameszadel, terwijl een heren zadel wat smaller is. Ook hangt de vorm van het zadel af van het type fietssport dat jij beoefent. Zo heeft de downhill mountainbiker een ander soort zadel nodig dan de mountainbiker die op zoek is naar een zo licht mogelijk zadel. Oriënteer je in jouw zoektocht dus op een mountainbike zadel dat aansluit bij de discipline van jouw voorkeur.

Houd daarnaast rekening met je houding en flexibiliteit op de fiets. Minder flexibele mensen hebben namelijk de neiging om op het zadel te schuiven, waardoor een boller zadel de beste keuze is. De flexibele fietser zit steviger op het zadel en heeft daardoor meestal de voorkeur voor een vlak zadel dat meer bewegingsvrijheid geeft. Ben jij zeer flexibel? Dan ben je vaak juist gebaat bij een licht gebogen zadel. Je test je flexibiliteit door op de grond te gaan zitten met gestrekte benen en probeert om je tenen aan te raken. Als dit erg makkelijk gaat ben je zeer flexibel. Kom je niet in de buurt? Dan ben je niet zo flexibel.

Hoogte verstellen met MTB dropper post

Bij het afstellen van je mountainbike is de zadelhoogte het meest voor de hand liggende onderdeel. De juiste zadelhoogte zorgt ervoor dat je een efficiënte trapbeweging kunt maken en voorkomt blessures en zadelpen. De afstand tussen het zadel en het pedaal in de laagste stand is de zithoogte. Als basisregel voor de juiste zadelhoogte geldt dat de knie net niet gestrekt is en je voorvoet en de tenen bij de grond komen. Met een MTB dropper post kan je de hoogte van het MTB zadel gemakkelijk instellen. Een MTB dropper post is een in hoogte verstelbare zadelpen waarmee je tijdens de rit snel en gemakkelijk de hoogte van je zadel kunt wijzigen. Tijdens pittige afdalingen gebruik je de MTB dropper post om je MTB zadel omlaag te zetten. Tijdens het klimmen of op rechte stukken zet je je zadel in een handomdraai omhoog.

Of je lekker op je mountainbike zit hangt niet alleen af van je zadel, maar ook van je eigen houding. Hoe verder je naar voren buigt, hoe meer druk er op de voorkant van het zitvlak komt te staan, wat een doof of pijnlijk gevoel kan veroorzaken. Kies dus altijd een MTB zadel uit dat past bij jouw fietshouding en hierdoor de druk verlicht.