Partikels

Partikels

Partikels is de verzamelnaam voor een groot scala aan noten, zaden en granen die we in de karpervisserij voor voer en/of haakaaas gebruiken. Bij Decathlon kun je terecht voor zowel kant en klare- als droge, thuis nog te bereiden partikels welke goed te gebruiken zijn in een voermix met boilies en karperpellets.
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Merk
Prijs
‪gewicht (in kg)‬
4.5/5 Op basis van 1265 reviews

Wat zijn Partikels voor karpervissen?

Partikels is de verzamelnaam voor allerlei (gedroogde) noten, granen en zaden die vaak worden ingezet bij het vissen op karper. Het zijn kleine voedseldeeltjes die verschillen in smaak/grootte en hardheid, maar over het algemeen in grote hoeveelheden gevoerd worden. Omdat partikels in verhouding een stuk voordeliger zijn dan boilies zijn ze interessant om een voercampagne mee te starten. De grote hoeveelheid kleine partikels zorgt er daarbij voor dat de karpers lange tijd op het voer aanwezig zullen zijn voordat het op is.

Kant-en-klaar partikels of zelf bereiden

Partikels zijn zowel kant-en-klaar als droog verkrijgbaar. Kant-en-klare partikels kunnen zo gevoerd worden terwijl gedroogde, in bulk verpakte, partikels nog bereid moeten worden om de oorspronkelijke vorm, structuur en attractie terug te krijgen. Het voordeel van kant-en-klare partikels is dat je direct kan gaan vissen! Partikels die je zelf moet bereiden hebben tijd nodig maar tijdens dit bereidingsproces kunnen dan ook nog extra flavours, dips en liquids worden toegevoegd. Wanneer je partikels zelf gaat bereiden wordt aangeraden om ze eerst 24 uur te weken in water, om vervolgens nog minimaal een half uur te koken. Bij deze bereidingswijze neemt het volume aanzienlijk toe en wordt het aas zachter waardoor het voor de karpers beter te verteren is. Let op, een verkeerde bereidingswijze kan ervoor zorgen dat vissen na het eten ziek worden of zelfs dood gaan. Lees je altijd goed in als je dus je partikels zelf gaat bereiden. Op Youtube en Google zijn er verschillende websites die van A tot Z uitleggen hoe je jouw gekozen partikels moet bereiden.

Tijgernoten

Tijgernoten zijn samen met boilies het meest gebruikte karperaas. Hoewel andere partikels ook zeer geliefd zijn bij karpers, zijn tijgernoten wat groter en harder waardoor ze ook goed als haakaas te gebruiken zijn. Op wateren met veel kreeftjes of dwergmeervalletjes zijn tijgernoten soms zelfs het enige te gebruiken karperaas. Dit komt omdat kreeftjes en dwergmeervallen er graag vandoor gaan met jouw boilies.Tijgernoten zijn een soort knolletjes die onder de grond groeien en in diverse landen ook door mensen geconsumeerd worden. Ze zijn (na het weken en koken) mierzoet van smaak en knapperig van structuur. Ondanks dat een karper eigenlijk weinig voedingswaarde heeft aan een tijgernoot zijn ze er echt gek op. De nootjes kraken lekker onder water waardoor ook andere vissen getriggerd worden om aan te schuiven.Je kunt tijgernoten kant-en-klaar kopen maar ook zelf gedroogde nootjes bereiden. Week ze eerst 24 uur in water, en kook ze daarna nog minstens een half uur. Na het koken zul je zien dat ze rond van vorm worden. Bij het week- en kookproces kun je ook diverse liquids toevoegen om ze nóg attractiever te maken.Rijg een of meerdere tijgernoten op je hair met behulp van een sterke boilienaald. Het gebruik van tijgernoten kun je vanwege de slechte verteerbaarheid het best beperken in de winter. In koud water werkt de spijsvertering van een karper niet goed, waardoor hij al snel verzadigd zal zijn.