Hoe kies je een bidon of waterzak?

Een goede hydratatie is noodzakelijk bij elke sportdiscipline. Zorg dat je dus ook op je fietstochten drank kan meenemen.

Afhankelijk van je fietstocht kies je voor een bidon of een waterzak. Voor korte recreatieve ritten volstaat het volume van een eenvoudige drinkbus. Ook racefietsers kiezen het vaakst voor zo'n bidons. Voor intense en lange MTB-ritten raden we echter aan om een lichte waterzak mee te nemen die goed blijft zitten en veel inhoud heeft, zowel voor water als voor spullen.

Je fietsdiscipline bepaalt je keuze

Ga je af en toe minder dan twee uur fietsen op gemakkelijke of gemiddeld moeilijke tochten, dan is een bidon in een houder ideaal. Racefietsers verkiezen gewoonlijk drinkbussen die weinig plaats innemen. Voor langere ritten op de weg kan je dus je fiets uitrusten met twee bidonhouders of kan je een extra drinkbus op je rug dragen, onder je fietsshirt. Voor MTB-liefhebbers die regelmatig korte en lange ritten afleggen, is een lichte waterzak met gemiddelde inhoud beter geschikt. Ervaren mountainbikers die heel lange tochten maken, verkiezen dan weer een waterzak met een maximaal volume en een grote nuttige inhoud. De waterzak moet bovendien uitstekend blijven zitten tijdens elke rit.

Voornaamste eigenschappen van bidons

Het voornaamste verschil tussen bidons is hun inhoud of volume. Maak je lange ritten, dan heb je een grotere bidon nodig. Opgelet: voordat je een bidon koopt, kijk je het best even na of hij past in je drinkbushouder. Ook belangrijk: test ook zeker de ergonomie van de bidon. Een bidon die goed in je hand ligt, verhoogt namelijk het gebruikscomfort.

Voornaamste eigenschappen van waterzakken

De waterinhoud van een waterzak ligt tussen 2 en 3 liter. De nuttige inhoud en indeling met vakken van de bijhorende draagtas beoordeel je naar de spullen die je wilt meenemen op je tochten. De nuttige inhoud van de rugzak kan variëren tussen 0,5 en 13 liter, verdeeld over 2 of 3 vakken met ritszakken. De verluchting is een belangrijk aandachtspunt voor warm weer en lange ritten. Met een verluchtingssysteem zoals de Air Director vermijd je dat je rug doordrenkt is van het zweet. De stabiliteit wordt geregeld door een riemsysteem. Een borst- en buikriem bijvoorbeeld zorgen dat de zak beter blijft zitten voor een optimaal gebruikscomfort.


Waterzak