Hoe werkt een zelfopblazend matje?
Een zelfopblazende slaapmat bestaat uit een waterdicht doek gelijmd op opencellig schuim waarin lucht circuleert. Wanneer je het slaapmatje uitrolt, zal het zichzelf volzuigen met lucht en zijn vorm en dikte (2,5 cm voor de mat MT100) aannemen. Je kunt aan het eind altijd nog bijblazen met de mond om de hardheid aan te passen volgens je voorkeur. Het opblazen is goed of minder goed te zien, afhankelijk van de dikte van het matje.
Gemakkelijk gebruiksklaar
Voor het eerste gebruik je matje uitrollen, het ventiel opendraaien en 24 uur op een vlakke ondergrond laten liggen. Vervolgens opblazen en 24 uur laten liggen met het ventiel dicht. Nu kun je het opnieuw opbergen. Als je gaat kamperen, je matje uit je rugzak halen en uitrollen zodra je je kamp opzet, ventiel open zodat er al wat lucht in kan. Een zelfopblazend matje blaast automatisch op tot 60 à 70%. Daarna bijblazen met de mond tot je vindt dat het comfortabel ligt.
Wat is de R-waarde?
De R-waarde drukt de thermische weerstand uit. Ze geeft aan in hoeverre een matras de warmte van een warm lichaam (het menselijk lichaam) vasthoudt of voorkomt dat die wegvloeit naar een koude ondergrond.
Hoe hoger de R-waarde, hoe beter een matras isoleert tegen de kou.
Je kunt R-waardes optellen: je kan 2 matrassen combineren en hun afzonderlijke R-waardes samentellen, zo ken je hun gecombineerde R-waarde.
Al onze matrassen worden getest volgens de norm ASTM F3340-18.
Welke R-waarde voor welk gebruik?
R-waarde 0 tot 1,9: alleen geschikt voor de zomer
R-waarde 2 tot 3: geschikt voor 2 tot 3 seizoenen (lente-zomer-herfst)
R-waarde 3 tot 4: geschikt voor de 4 seizoenen
R-waarde 4,5 en hoger: geschikt voor de 4 seizoenen en extreme omstandigheden (strenge of extreme winters, grote hoogte)
Slimme details om goed te slapen op je luchtbed
Ga languit op het luchtbed liggen en pas dan de opblaasdruk aan door lichtjes op het ventiel IN (dop open) te drukken. Een luchtbed dat te hard is opgepompt ligt meestal oncomfortabel.
De siliconen noppen op de bovenzijde van het luchtbed zorgen ervoor dat je slaapzak beter blijft liggen en niet wegglijdt.
Aanvullende informatie over duurzame ontwikkeling
Bij het verven van textiel wordt enorm veel water verbruikt en ook komt het afvalwater van de verfbaden in het milieu terecht.
Om die impact op het milieu te beperken, kozen we voor de zogeheten "biton" verfmethode waarbij maar één op de twee draden wordt geverfd. Dat verven gebeurt in een spinbad, dat houdt in dat de kleurstoffen al tijdens het spinnen aan het garen worden toegevoegd.Dankzij die methode konden we de CO2-uitstoot van dit prouct verminderen in vergelijking met het vorige model.
Hoe een lek in je luchtbed repareren?
Er kan altijd een lek in je luchtbed komen, maar dat kan je dichten!
We raden toch aan om altijd voorzichtig te zijn als je het luchtbed installeert en gebruikt.
Een eventueel lek kan je dichten met onze reparatieplakkers (ref.: 8557113).