Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Verheug jij je al op de volgende skivakantie die op de planning staat? Maximaal genieten van het skiën, doe je op de piste die het beste bij je past. Zo maak je afdalingen met vertrouwen en geniet jij van de sport en het uitzicht. Maar wat voor soorten pistes zijn er allemaal en welke sluit aan op jouw huidige niveau? Dat ontdek je in dit sportadvies.

Welke soorten pistes zijn er?

Verschillende soorten pistes worden aangeduid met verschillende kleuren. Weet je met welke kleur skipiste je te maken hebt, dan weet je wat de moeilijkheidsgraad hiervan is. Bekende soorten pistes zijn de witte, groene, blauwe, rode en zwarte piste. De witte piste is het gemakkelijkst en de zwarte het moeilijkst. Maar let op, pistekleuren zijn geen universele taal. Verschillende landen mogen zelf weten welke kleur ze aan welke afdaling geven. Zo kan een rode piste in het ene land, een zwarte piste genoemd worden in het andere land. Ook zitten er verschillen in het spectrum aan pistes. Zo kennen ze in Duitsland en Oostenrijk de blauwe piste als de gemakkelijkste piste. Dit brengt direct met zich mee dat de kleuren anders uitvallen. Een blauwe piste in Frankrijk is bijvoorbeeld al snel een rode piste in Oostenrijk. Snap je het nog?

Bij praktisch elke piste is een bord te vinden waarop je kan zien welke kleur piste het betreft. Er zijn ook andere soorten borden te vinden. Zo geven sommige borden naast de pistekleur ook de route aan. Kom je een bord tegen met het woord 'Skiroute' erop, let dan even goed op. Dit bord geeft namelijk geen speciale route aan die je kan skiën. Een skiroute is een speciaal soort piste die wel gemarkeerd, maar niet geprepareerd is. Het kan daarom aanvoelen alsof je off-piste aan het skiën bent. Deze afdaling is dus een stuk ruiger en wordt slechts ten dele door de pistedienst gecontroleerd.

Naast de reguliere pistes en de skiroutes, kennen veel skigebieden ook zogeheten funparks. Een funpark is vaak geen volwaardige piste, maar slechts een stukje van een piste. Het is speciaal ingericht voor skiërs en snowboarders die willen oefenen met het doen van verschillende stunts en sprongen. Zo vind je er bijvoorbeeld rails en schansen terug.

Welke pistes zijn voor mij geschikt?

Welke (kleur) piste voor jou geschikt is, hangt grotendeels af van je niveau en ervaring. Het is altijd verstandig om te beginnen bij een gemakkelijkere piste om vervolgens je weg omhoog te werken. Ski je op een piste die te moeilijk is voor jou, dan kan het skiën al snel een stuk minder leuk worden. Angst en onzekerheid zijn hiervan het gevolg. Begin dus lekker rustig aan!

Ben je al vaker op wintersport geweest, dan weet je inmiddels bij welke pistes je je comfortabel voelt. Onthoud echter goed dat de ene piste de andere niet is en dat specifieke (weers)omstandigheden het verschil kunnen maken. Een piste die je vorig jaar goed aankon, kan dit jaar moeilijker aanvoelen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je nog even moet inkomen of wanneer de piste ijziger is dan voorheen. Uiteindelijk is er geen gouden formule waarmee je kan uitrekenen wat dé perfecte piste voor jou is. Het is een gevoelskwestie. Hierom kan je dan ook maar beter een piste 'te laag' beginnen. Wanneer het meevalt, kan je bij de volgende afdaling altijd nog kiezen voor een moeilijkere piste.

Zoek je toch naar houvast bij het kiezen van een piste die voor jou geschikt is? Dan kan je als uitgangspunt nemen dat de blauwe piste de meest gemiddelde piste is. Dit geldt zeker in Oostenrijk. Vanuit daar kun je gaan redeneren welke piste bij jou zou kunnen passen. Ben je beter dan gemiddeld, ski je wat langer of zoek je meer uitdaging, dan kan je naar een rode piste gaan kijken. Ski je nog niet zo lang, maak je nog wel eens een foutje of ben je onzeker, dan kan de groene piste een goed begin vormen. De witte en de zwarte pistes zijn uitersten. Een witte piste pak je als het echt je allereerste keer is en de zwarte wanneer je een meesterlijke techniek hebt en met zeer veel vertrouwen uitdagende afdalingen doet. Maar onthoudt: dit zijn slechts uitgangspunten.

Om het verschil tussen verschillende kleuren pistes duidelijk te maken, behandelen we hieronder een voor een alle kleuren pistes. Aan de hand van die informatie kan jij inschatten welke piste het beste bij jou past.

witte piste

Witte of pistes zonder kleur

Hoewel veel skiërs ze niet kennen, bestaan ze toch écht: witte pistes. En natuurlijk zijn alle pistes wit, maar we hebben het hier over de moeilijkheidsgraad wit. Het komt ook voor dat er helemaal geen kleur aan deze pistes toegewijd wordt. Witte of kleurloze pistes zijn in de meeste gevallen oefenweides, zogeheten babypistes. Je komt hier met name skischolen tegen die lesjes organiseren voor de allerkleinsten. Ook families met kleine kinderen kunnen baat hebben bij het gebruiken van deze piste. Witte of kleurloze pistes kennen vaak helemaal geen tot een zeer minimale helling. Zo is dit een vrij risicoloze piste waarop de allereerste technieken geoefend kunnen worden.

groene piste

Groene piste voor beginners

Ben je nog een groentje als het neerkomt op skiën en snowboarden, dan is de groene piste een goede keuze als piste om op te beginnen. Het is ook een geschikte keuze voor wintersporters die onzeker zijn of even het gevoel terug moeten krijgen. Het gaat om een relatief vlakke piste. De helling (hellingsgraad van 3 tot 10%) is in de meeste gevallen echter wel net stijl genoeg om te kunnen glijden. Omdat de snelheid op een groene piste doorgaans laag is, verlies je minder snel de controle. Perfect dus voor het oefenen van bochtjes en wat basistechnieken. Groene pistes kom je voornamelijk in Frankrijk tegen. Ben je in Duitsland of Oostenrijk, dan ga je waarschijnlijk geen groene pistes tegenkomen. Je kan de meeste blauwe pistes dan als alternatief zien. 

blauwe piste

Blauwe piste voor beginners en redelijk gevorderde skiërs

Blauwe pistes staan bekend als fijne pistes die niet te veel moeilijkheden brengen. Ze zijn doorgaans perfect voor het beleven van een zorgeloze en lekkere afdaling zonder dat het saai voelt. Er zitten vaak weinig bulten in een blauwe piste en daarnaast zijn ze meestal redelijk voorspelbaar en constant. Hiermee vormt het voor beginners een uitstekende plek om verschillende technieken onder de knie te krijgen. Je hoeft niet te veel rekening te houden met de onvoorspelbaarheid van de piste. Gelijktijdig maak je niet te veel snelheid op de meeste blauwe pistes, waardoor de focus kan liggen op een goede techniek. Om je knieën niet te veel te belasten, is het wel aan te raden om ten minste parallel te kunnen skiën voordat je op de blauwe piste begint. Redelijk gevorderde skiërs kunnen de blauwe piste gebruiken voor een lekkere afdaling of het perfectioneren van de techniek. Niet elke blauwe piste is even gemakkelijk. De hellingsgraad ligt vaak tussen de 10 en 16%. Blauwe pistes in Frankrijk zijn vaak uitdagender dan die in Oostenrijk. Omdat de blauwe piste voor veel doelgroepen geschikt is, kan het er wat drukker zijn dan op andere pistes.

rode piste

Rode piste voor gevorderden

Een rode piste kan behoorlijk wat uitdaging met zich meebrengen. Ze zijn vaak een stuk minder constant dan de blauwe pistes. Dat betekent dat je onderweg wat bulten tegen kunt komen. Ook kennen sommige rode pistes stukken die niet geprepareerd zijn. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Met een hellingsgraad van tussen de 17 en 23%, is het belangrijk om de rode piste niet te onderschatten. Beginnende skiërs kunnen hier flink wat moeilijkheden ervaren. De snelheid ligt namelijk aardig hoog. Ben je nog niet volledig vertrouwd met het maken van bochtjes of gaat het remmen niet altijd even strak, dan is de rode piste voor nu nog te hoog gegrepen. Wanneer je ten val komt op deze piste, wordt je val niet zo gemakkelijk gestopt als op een blauwe piste. Je kan lang doorrollen en dat is geen pretje. Ben je een gevorderde skiër, dan kan een rode piste je heel wat bieden. Je ervaart snelheid en kan je techniek in de praktijk brengen. Onregelmatigheden in de ondergrond zorgen voor extra uitdaging.

zwarte piste

Zwarte piste voor experts

Nadert jouw techniek perfectionisme en ski je rode pistes af met een forse dosis vertrouwen, dan kan de zwarte piste iets voor jou zijn. De zwarte piste is uitdagender dan alle andere soorten pistes. Toch zitten er grote verschillen in zwarte pistes. Dit komt omdat er geen limiet aan de hellingsgraad zit. Alle pistes die een hellingsgraad van meer dan 24% kennen, zijn zwarte pistes. Een piste met een hellingsgraad van 24% is dus net zo goed een zwarte piste als een piste met een hellingsgraad van 35%. Hoger dan 35% vind je tegenwoordig minder snel. De veiligheid van skiërs is op dergelijke pistes namelijk niet altijd te garanderen. Zwarte pistes worden vaak het minst goed bijgehouden en daarnaast zitten er vaak behoorlijk wat ijzige stukken tussen. Dit laatste komt door verschillende skiërs die besluiten om maar te gaan rutschen vanwege de hoge snelheid. Ook voor de zeer gevorderde skiër kan een zwarte piste een serieuze uitdaging zijn. In de Verenigde Staten vind je twee soorten zwarte pistes: Black Diamond en Double Black Diamond. Je begrijpt vast dat de laatste categorie slechts weggelegd is voor de beste skiërs en snowboarders die niet vies zijn van wat uitdaging. Double Black Diamond pistes zijn vaak ongeprepareerd.

Klaar om je piste te kiezen?

Wil je weten hoe moeilijk een bepaalde piste is, dan kijk je naar de kleur hiervan. Deze staat vaak aangegeven op een bord bij de piste. De kleuren die worden toegewezen aan pistes, kunnen per land verschillen. Zo begint het spectrum aan pistes in Oostenrijk bij een andere kleur dan in Frankrijk. Welke pistes geschikt zijn voor jou, hangt grotendeels af van hoeveel ervaring je hebt en hoeveel uitdaging je zoekt. De blauwe piste is een vrij gemiddelde piste waar de meeste skiërs wel wat mee kunnen. Zoek je naar meer, dan kan je eens kijken naar een rode of zelfs een zwarte piste.

Bekijk ook eens onze andere wintersport sportadviezen

Hoe kies ik een skibroek?

Hoe kies ik een ski jas? | Vind de beste ski jas voor jou

Kies de ski jas die bij jou past! Je leest hier alle tips om de voor jou beste ski jas te kiezen. Zo kan je comfortabel op wintersport en ben je beschermd tegen de omstandigheden.

Hoe kies ik een skibroek?

Hoe kies ik een skibroek?

Lees alles over hoe je een skibroek kiest die bij jou past. We geven tips over materiaal, kwaliteit en waterdichtheid. Daarnaast helpen we jou bij het kiezen van de juiste skibroek voor jouw niveau!

Ski schoenen kiezen

Hoe kies ik skischoenen? | Skischoenen welke maat? | Decathlon.nl

Een skischoen is de verbinding tussen de skiër en ski's. Daarnaast zorgt het voor ondersteuning en comfort. Een onjuiste schoen beïnvloed direct het skiën en dat is niet wat je wil. Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie.

Hoe kies je ski's voor volwassenen?

Welke ski moet ik kopen? | Zo koop je de juiste ski | Decathlon.nl

Piste, freeride, all mountain of Freestyle? Welke lengte? Breed of smal? Ontdek hier alle criteria die je kunt overwegen bij het kiezen van een ski.

3 lagen systeem

Thermokleding wintersport | Het geheim van het 3 lagen systeem

Ga je skiën of snowboarden? Dan is de juiste wintersportkleding cruciaal. Ontdek het 3 lagen systeem en kies de juiste skikleding!