Bewegen is gezond: maar hoe gezond precies?

Bewegen is gezond: maar hoe gezond precies?

Lekker wandelen, uitwaaien op de fiets of een spannende voetbalwedstrijd spelen: bewegen is niet alleen leuk, maar bewegen is ook gezond. Een actieve leefstijl zorgt ervoor dat je je fitter voelt en meer energie krijgt, maar het doet nog veel meer voor je lichaam. Ontdek de voordelen van bewegen, van een sterker hart tot een gezondere geest.

Waarom is bewegen belangrijk?

Onze lichamen zijn gemaakt om te bewegen. Terwijl we in het dagelijks leven vaker stilzitten, is het voor je lichaam beter om actief te blijven. Een actieve leefstijl is vooral belangrijk wanneer je gezond en fit wilt blijven. Dit zijn de redenen waarom bewegen belangrijk is.

Het zorgt voor een gezond hart
Je hart is een spier die je moet trainen. Des te meer je beweegt, des te sterker je hart zal worden. Een actieve leefstijl verlaagt je hartslag en zorgt ervoor dat je hart minder snel overbelast raakt tijdens intensieve activiteiten. Daarnaast loop je met een actieve leefstijl tot wel 30% minder risico op hart- en vaatziekten. Wie veel beweegt, heeft vaak een lagere bloeddruk en een beter cholesterolgehalte. Dat zijn allemaal factoren die uiteindelijk zorgen voor een gezonder hart.

Het versterkt je longen
Je longen hebben een belangrijke taak. Ze nemen namelijk zuurstof op en voorzien zo je hele lichaam van dit belangrijke stofje. Bewegen is gezond, want sporten vergroot je longcapaciteit. Dat betekent dat ze meer zuurstof op kunnen nemen en dus efficiënter werken. Je raakt minder snel buiten adem en merkt na verloop van tijd dat sporten je ook makkelijker afgaat. Je voelt je fitter, maar je loopt ook minder risico op longziektes als COPD.

Het verkleint de kans op overgewicht
Een gezond eetpatroon en voldoende beweging zijn de belangrijkste manieren om je gewicht onder controle te houden. Overgewicht zorgt er niet alleen voor dat je kleding strakker zit, maar heeft ook invloed op je algemene gezondheid. Het kan voor hartproblemen zorgen, is zwaar voor je gewrichten en vergroot de kans op ziektes als diabetes. Door genoeg te bewegen, verbruik je meer energie en verklein je de kans dat je overgewicht ontwikkelt. Daarom is een actieve leefstijl al vanaf jonge leeftijd belangrijk.

Het verbetert je weerstand
Je immuunsysteem heeft een belangrijke taak, namelijk het bestrijden van virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken. Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek bent. Dat werkt niet alleen tegen een lichte verkoudheid, maar verkleint ook de kans op chronische ontstekingen. Een van de beste manieren om je immuunsysteem te versterken, is door meer te bewegen. Beweging zorgt ervoor dat de immuuncellen in je lichaam meer circuleren, waardoor ze beter hun werk kunnen doen. Een actieve leefstijl werkt ook ontstekingsremmend, dus je wordt minder snel ziek.

Je blijft langer mobiel
Voor mensen op oudere leeftijd is veel bewegen erg belangrijk. Wanneer je je hele leven veel hebt gesport en bewogen, is de kans groter dat je op latere leeftijd mobiel blijft. Je kunt langer zelfstandig lopen, loopt minder risico op pijnklachten en je botten zijn minder broos. Een actieve jeugd draagt dus bij aan een fitte oudere dag. Probeer daarom ook op latere leeftijd actief te blijven. Maak elke dag een wandeling of stap regelmatig op de fiets.

Bewegen is gezond: maar hoe gezond precies?

Dit zijn de beweegrichtlijnen voor een gezonde leefstijl

Het is goed om veel te bewegen, maar hoe vaak moet je in beweging zijn? De Gezondheidsraad heeft een advies opgesteld met sleutelelementen dat een goede basis is voor een gezonde leefstijl.

Wil je deze beweegrichtlijnen volgen, dan moet je de volgende basisregels aanhouden:
1. Beweeg iedere week minstens 150 minuten matig intensief. Dit zijn activiteiten als wandelen, fietsen, zwaardere huishoudelijke klussen en rustig zwemmen. Je hartslag gaat dan omhoog en je ademt net wat sneller. Verspreid deze 150 minuten over meerdere dagen.
2. Doe minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Krachttrainingen zijn daar een goed voorbeeld van, maar met traplopen, touwtjespringen en pilates versterk je ook je spieren en botten.
3. Voorkom veel stilzitten. Sta dus ieder uur even op om een stukje te wandelen of maak tijdens het werk gebruik van een zit- stabureau. Zo neem je een actieve houding aan en houd je je lichaam fit.
4. Voor mensen vanaf 65 jaar geldt dat het slim is om regelmatig balansoefeningen te doen. Ga af en toe op één been staan of probeer lunges te doen. Ook sporten als yoga en tai chi zijn goed voor je balans.

Deze beweegrichtlijnen zijn een goed startpunt wanneer je meer wilt bewegen. Natuurlijk is het altijd beter om nog meer beweging in je routine te verwerken. Probeer langzaam meer matig intensieve beweging aan je week toe te voegen of probeer een sport uit waarbij je intensief beweegt. Zo zijn hardlopen, voetballen en tennissen goede voorbeelden van intensieve sporten die zowel je conditie als botten en spieren versterken.

Voor kinderen gelden andere richtlijnen. Zij zijn nog in ontwikkeling, waardoor het extra belangrijk is om veel te bewegen. Dat zorgt voor sterke spieren en botten, maar helpt ze ook om fit door het leven te gaan. Kinderen tot 18 jaar moeten zich daarom aan de volgende richtlijnen houden:
1. Beweeg minstens een uur matig intensief per dag. Fietsen of lopen naar school is een goede optie, maar het is ook slim om je aan te sluiten bij een sportvereniging. Spelen in de speeltuin is ook een goed voorbeeld van matig intensieve beweging, net als rennen of voetballen.
2. Doe minstens drie keer per week bot- en spierversterkende oefeningen. Klimmen in een klimtoestel is daar een goed voorbeeld van, maar oudere kinderen kunnen ook beginnen met krachttraining. Springen, duikelen en renspelletjes zijn ook goed voor botten en spieren.
3. Voorkom veel stilzitten. Na een lange dag op school is het dus niet verstandig om meteen voor de tv te gaan zitten. Maak een wandeling en probeer regelmatig even op te staan wanneer je je huiswerk doet.

De voordelen van voldoende bewegen en sporten

Bewegen is gezond omdat het je hart, longen en botten sterk houdt, maar er zijn nog veel meer redenen om te bewegen. Wanneer je de beweegrichtlijnen volgt en genoeg sport zal je merken dat je je over het algemeen beter gaat voelen. Dit zijn de belangrijkste voordelen van voldoende bewegen en sporten.

Je krijgt meer energie
Je ochtenden energiek beginnen of na het werk nog genoeg energie hebben om op pad te gaan met vrienden? Wanneer je genoeg beweegt, merk je dat je lichaam veel meer aankan. Je voelt je niet alleen sterker en fitter tijdens zware fysieke inspanning, maar merkt ook dat je gedurende de dag meer energie hebt. Dat komt doordat je je lichaam activeert door te sporten. Je hart en longen werken effectiever en je bloedcirculatie verbetert. Ook verbetert de insulinegevoeligheid in je lichaam. Dat merk je direct in je energieniveau.

Je hebt minder last van stress
Bewegen doe je niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je hebt minder last van stress en ook depressieve gevoelens kunnen verminderen wanneer je veel beweegt. Sporten is niet alleen een goede afleiding van je dagelijkse zorgen, maar zorgt er ook voor dat er stofjes vrijkomen in je hersenen. Zo maakt je lichaam serotonine aan na het sporten, ook wel bekend als het gelukshormoon.

Je slaapt beter
Altijd genieten van een goede nachtrust? Dan is het extra belangrijk om genoeg te bewegen. Slaap en beweging gaan vaak hand in hand. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je meer uit je trainingen haalt, maar beweging stimuleert ook een gezond slaappatroon. Zo maakt je lichaam makkelijker melatonine aan, waardoor je ook makkelijker in slaap valt.

Het verbetert je spijsvertering
Tijdens een goede sportsessie stimuleer je niet alleen je spieren en gewrichten, maar ook je darmen. Je zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en masseert ze als het ware tijdens je trainingen. Dat betekent dat bewegen goed is voor je spijsvertering. Je hebt minder last van klachten als buikkrampen en obstipatie, waardoor je je uiteindelijk beter voelt.

Je krijgt een beter postuur
Een rechte rug, schouders omlaag en je kin omhoog: door regelmatig te bewegen, help je je lichaam een goede houding aan te nemen. Tijdens krachttrainingen let je natuurlijk op je houding, zodat je het meeste uit iedere oefening haalt. Ook wandelen, fietsen of zwemmen zorgt voor een beter postuur. Je traint namelijk al je spieren en maakt je gewrichten soepeler, waardoor je minder kans hebt op rugpijn en andere postuurproblemen.

Conclusie
Een gezonde leefstijl is niet compleet zonder genoeg te bewegen. De voordelen van bewegen zijn ontzettend divers. Het versterkt je hart en longen, het verbetert je stemming, je slaapt er beter door en je hebt minder kans om overgewicht te krijgen. Daar komt bij dat bewegen ook ontzettend leuk is, vooral wanneer je een sport vindt die bij je past. Bewegen is gezond, dus pak de fiets, ga naar de sportschool of trek je hardloopschoenen aan.

Hoeveel stappen per dag moet je zetten?

Hoeveel stappen per dag moet je zetten?

Hoeveel stappen per dag moet je zetten om gezond te leven? Is 10.000 stappen per dag nu feit of fabel? Ontdek het in dit sportadvies.

Heb ik een gezond gewicht? Bereken je BMI!

Heb ik een gezond gewicht? Bereken je BMI!

Ben jij benieuwd of je een gezond gewicht hebt en wil jij jouw Body Mass Index berekenen? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!

Vetverbranding met een kettlebell

Vetverbranding met een kettlebell

Volg de oefeningen in dit artikel om eenvoudig vet te verbranden met behulp van een kettlebell.

Yoga: heilzaam voor lichaam en geest

Yoga: heilzaam voor lichaam en geest

Yoga is een discipline die lichaam en geest samenbrengt door houdingen te combineren met ademhalings-, concentratie- en relaxatieoefeningen. Benieuwd naar alle fysieke en mentale voordelen?