Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Alles wat je moet weten over zonnebrand

Zonlicht is goed voor je, maar alleen als je jezelf goed insmeert met zonnebrand.

Word jij ook blij van mooi weer en een stralende zon? Of je nu geniet van de warme zonnestralen op het strand, bij het zwembad, in de achtertuin of tijdens het sporten, maakt niet uit. Zonnestralen zorgen ervoor dat de hele wereld er een stukje mooier uitziet. Zonlicht is goed voor je, maar alleen als je jezelf goed insmeert met zonnebrand. Weet jij hoe zonnebrand werkt, welke types zonnebrand er te koop zijn en of zonnebrand slecht is voor het milieu? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over zonnebrand, zodat jij veilig kunt genieten van de zon.

Zonnebrand en uv-straling

Zonnebrandcrème beschermt jouw huid tegen UV-stralen. Wat zijn UV-stralen nu precies? Wij leggen het je precies uit. UV-straling betekent ultraviolette straling. De zon zorgt voor 3 soorten ultraviolette stralen; UV-a-stralen, UV-b-stralen en UV-c-stralen.
De zonnestralen die de aarde bereiken, bestaan voor 95% uit UV-a-stralen. Deze stralen dringen diep door in je huid en zorgen onder meer voor veroudering van de huid en huidkanker. UV-b-stralen zorgen voor het zomerse kleurtje, maar ook voor beschadiging van de bovenste laag van jouw huid en verbranding. Gelukkig bereiken de UV-c-stralen, de meest schadelijke stralen, de aarde niet omdat ze tegen worden gehouden door de ozonlaag. Met zonnebrandcrème bescherm je jouw huid tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Kies altijd voor zonnebrand die jou zowel tegen UV-a-stralen als UV-b-stralen beschermt.

Hoe werkt zonnebrand?

Je wil na een zomerse dag niet thuiskomen met een rode en pijnlijke huid. Gelukkig voorkom je dat door het smeren van zonnebrand. Zonnebrand beschermt jouw huid tegen verbranding, huidveroudering en huidkanker. Hoe werkt zonnebrand en hoe beschermt de crème jouw huid tegen de schadelijke gevolgen van zonnestralen?
Zonnebrandcrème bevat 2 belangrijke stoffen; titaniumdioxide en zinkoxide. Samen werken deze stoffen als een soort spiegel. Ze weerkaatsen het zonlicht waardoor het licht geen schade aan jouw huid kan aanrichten. Beide stoffen worden ook veel gebruikt in UV-werende kleding. Zonnebrand brengt dus een beschermend laagje aan op jouw huid. Bij sommige merken zonnebrand zie je dat laagje ook duidelijk zodat je zeker weet dat je geen plekjes vergeten bent in te smeren.

Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Wat betekent de beschermingsfactor van zonnebrand?

Zonnebrandcrème is verkrijgbaar met verschillende beschermingsfactors. Zo kun je onder meer kiezen uit SPF 15, SPF 30 en SPF 50. Wat betekenen deze getallen?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Deze factor geeft aan hoeveel UV-b-straling een zonnebrandcrème kan absorberen of reflecteren. Hoe hoger de SPF, hoe meer stralen geblokkeerd worden.  

De bescherming kun je eenvoudig zelf berekenen door gebruik te maken van de volgende formule:
Percentage UV-b-stralen dat doorgelaten wordt is 100 / SPF.
Percentage UV-b-stralen dat geblokkeerd wordt is 100 – percentage dat doorgelaten wordt.

Gebruik jij zonnebrand met SPF 20? Dan laat jouw zonnebrandcrème 100/20 = 5% straling door en blokkeert de crème 100 – 5 = 95% van de UV-b-stralen.

Welke zonnebrandfactor past bij jou?

Alles wat je wilt weten over zonnebrand

De Sun Protection Factor laat zien hoe veel langer je met zonnebrandcrème in de zon kunt zitten zonder te verbranden in vergelijking met de tijd  die je in de zon kunt zitten zonder te verbranden als je diezelfde zonnebrand niet zou gebruiken. Verbrand je zonder zonnebrand na 10 minuten? Dan kun je met factor 20, 20 keer 10 minuten, dus 200 minuten in de zon zitten zonder te verbranden.

Welke zonnebrandfactor bij jou past, hangt af van jouw huidtype. KWF Kankerbestrijding geeft het volgende advies voor verschillende huidtypes:
Huidtype 1 – Heb jij een zeer lichte huid, lichte ogen, rood of lichtblond haar? Verbrand je snel en word je niet bruin? Dan heb jij huidtype 1 en gebruik je bij voorkeur een SPF van minimaal 30.
Huidtype 2 – Heb jij een lichte huid, lichte ogen en blond haar? Verbrand je snel en word je langzaam bruin? Dan heb jij huidtype 2 en gebruik je bij voorkeur een SPF van minimaal 15.
Huidtype 3 – Heb jij een licht getinte huid, donkere ogen en donkerblond tot bruin haar? Verbrand je niet snel en word je makkelijk bruin? Dan heb jij huidtype 3 en gebruik je net als huidtype 2 een SPF factor van minimaal 15.
Huidtype 4 – Heb jij een getinte huid, donkere ogen en donker haar? Verbrand je bijna nooit en wordt je goed bruin? Dan heb jij huidtype 4 en gebruik je een SPF factor van minimaal 10.

Voor kinderen maken we geen onderscheid in huidtypes. De tere kinderhuid is extra kwetsbaar voor de zon. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 30. Tijdens een dagje strand of zwembad met jouw kanjer zorgt zonwerende of UV-werende kleding voor extra bescherming naast de zonnebrand.

Hoe vaak moet je zonnebrand smeren?

Mensen die denken dat ze met 1 keer smeren per dag voldoende beschermd zijn tegen de zon, hebben het echt mis. Hoe vaak je dan wel moet smeren met zonnebrand is voor iedereen anders. Een richtlijn die je kunt gebruiken, is elke 2 uur smeren, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals zonkracht, huidtype en je activiteit. Bruikbare tips?
Komt je huid veel met water in contact? Smeer dan vaker. 

Tips:
- Smeer royaal en zorg voor een goede laag zonnebrand op je huid. Alleen dan krijg jij de bescherming die de zonnebrandcrème jou belooft.
- Besteed extra aandacht aan de meest kwetsbare plekjes. Je neus, wangen, voorhoofd en de bovenkant van je oren verbranden meestal als eerste.
- Smeren met zonnebrand betekent niet dat je de hele dag in de felle zon moet gaan zitten. Wissel de zon af met schaduw, zeker als de kracht van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst is. Een ideaal moment om jezelf te trakteren op een hapje en een drankje op het terras.

Types zonnebrand

Tijdens jouw zoektocht naar de juiste zonnebrand kom je verschillende types zonnebrand tegen. Naast de bekende zonnebrandcrème voor je hele lichaam heb je de keuze uit speciale zonnebrand voor je gezicht, zonnebrand voor je hoofdhuid en zonbescherming voor je haar. Er is speciale zonnebrand voor kinderen en sporters kunnen kiezen voor zonnebrand voor sporters. Al deze verschillende types zonnebrand zorgen ervoor dat jij onder alle omstandigheden veilig kunt genieten van de zon.

  • Alles wat je wilt weten over zonnebrand

    Zonnebrand voor je gezicht

    Speciale zonnebrand voor je gezicht trekt sneller in dan normale zonnebrand. De gezichtszonnebrand is licht en zorgt ervoor dat jouw poriën niet verstopt raken. Veel dagcrèmes hebben standaard een SPF-factor om je gezicht ook als de zon niet schijnt te beschermen tegen schadelijke uv-stralen.

  • Alles wat je wilt weten over zonnebrand

    Zonnebrand voor je hoofdhuid

    Je hoofdhuid is kwetsbaar voor de zon, zeker als je haardos wat minder vol is. Zonnebrand voor je hoofdhuid is beschikbaar in zowel vloeibare als poedervorm.

  • Types zonnebrand

    Zonbescherming voor je haar

    UV-stralen zijn ook schadelijk voor je haar. Wil jij dof en droog haar voorkomen? Gebruik dan zonbescherming voor je haar. Kies voor een conditioner, haarolie of haarlak met SPF of zet een petje op.

  • Alles wat je wilt weten over zonnebrand

    Zonnebrand voor kinderen

    De tere kinderhuid is extra kwetsbaar voor de zon en voor irritaties. Zonnebrand voor kinderen bevat vaak minder toegevoegde stoffen zoals parfum, om de kans op huidirritatie te verkleinen. Sommige zonnebrand voor kinderen heeft een vrolijke kleur. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt er ook voor dat je geen plekje vergeet in te smeren.

  • Alles wat je wilt weten over zonnebrand

    Zonnebrand voor sporters

    Niks is vervelender tijdens het sporten, dan zonnebrandcrème die door het zweten in je ogen terecht komt. De speciale zonnebrand voor sporters voorkomt dit en zorgt tevens voor een goede bescherming tegen de zon tijdens het sporten.

Is zonnebrand slecht voor de zee?

Vraag jij je ook weleens af of al die zonnebrandcrème die in het water achterblijft, slecht is voor de zee? Je hebt gelijk, want net als veel andere verzorgingsproducten kunnen zonnebrandmiddelen bijvoorbeeld microplastics bevatten. Microplastics zijn kleine plasticdeeltjes die schadelijk zijn voor het milieu. Kies voor milieuvriendelijke zonnebrand die geen microplastics bevat zoals zonnebrand met een Europees ecolabel of een Nordic Swan Ecoabel.

Daarnaast zorgen bepaalde ingrediënten voor schade aan het koraal. Om die reden verbieden exotische vakantiebestemmingen, zoals Hawaii en Thailand, het gebruik van zonnebrandmiddelen met ingrediënten die het koraal aantasten. Ga jij op vakantie naar een tropisch oord? Check dan altijd of er beperkingen gelden voor zonnebrand met bepaalde ingrediënten. Je kunt natuurlijk ook ter plaatse zonnebrandcrème kopen.

Samenvatting

Genieten van de zon is heerlijk, zolang je maar zorgt voor bescherming van je huid. Zonlicht bevat namelijk uv-stralen die zorgen voor verbranding, huidveroudering en huidkanker. Zonnebrand beschermt jouw huid tegen deze schadelijke stralen. De beschermingsfactor (SPF) van zonnebrand geeft aan hoeveel schadelijke straling de crème tegenhoudt. Welke factor bij jou past, hangt af van je huidtype. Naast verschillende SPF heb je ook de keuze uit verschillende type zonnebrand, zoals zonnebrandcrème voor je gezicht, je hoofdhuid en zonnebrand voor sporters. Smeer meerdere keren per dag om verbranding te voorkomen en wissel zon af met schaduw. Zo kun jij veilig en onbezorgd genieten van de warmte van de zon. Veel plezier in de zon met zonnebrand!

Gerelateerde sportadviezen

Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

Geniet veilig van de zon! Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneallergie. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!

Hoe werkt uv-werende kleding?

Hoe werkt uv-werende kleding?

Waar let je op bij het kopen van uv-werende kleding?

surf

Welke bikini past bij mijn figuur?

Lees hier welk type bikini bij jouw figuur past. Grote of kleine borsten, een lichte of donkere huid? Voor elk type lichaam hebben we een bikini.

Hoe kies ik zwemkleding voor dames?

Hoe kies ik zwemkleding voor dames?

Chloorbestendigheid, een badpak of bikini, U-vormig, X-vormig en Y-vormig, met veel opties is het soms lastig om om een keuze te maken. Nabaiji geeft je advies om de juiste zwemkleding te kiezen.

snorkelen Easybreath Subea Decathlon

Hoe kies je je snorkeluitrusting?

Wil je het snorkelen ontdekken en je verdiepen in de onderwaterwereld? Dan is het heel belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest voor je vertrekt op je ontdekkingstocht!