Hoe werkt uv-werende kleding?

Hoe werkt uv-werende kleding?

Waar let je op bij het kopen van uv-werende kleding?

Geniet jij ook zo van de zon? Als de zon schijnt, ziet de hele wereld er mooi uit. Zonnestralen zorgen voor een zomers gekleurde huid, de aanmaak van vitamine D en een positief humeur. Maar diezelfde warme zonnestralen bevatten ook schadelijke stralen, zogenaamde UV-stralen. Met UV werende kleding bescherm je jouw huid optimaal tegen UV-stralen.In dit sportadvies leggen we uit wat UV-stralen zijn, wat UV werende kleding is, uit welke UV werende kleding je kunt kiezen en hoe UV werende kleding werkt. 

1. Wat zijn UV-stralen?

Die heerlijke zon waar jij zo van geniet, straalt op 3 verschillende manieren: infrarood, licht en ultraviolet.

Infrarood straling – De warmte die jij voelt als je in de zon zit, komt van infraroodstraling. Deze straling komt rechtstreeks van de zon af en verwarmt niet alleen jou, maar ook onze aarde.
Licht – Zonnestralen zorgen voor licht, waardoor alles er mooier uitziet.
Ultraviolette straling – Ultraviolette straling, ofwel UV-straling, kan jouw huid beschadigen zonder dat je het ziet. De dampkring om de aarde houdt al veel UV-stralen tegen, maar beschermt ons niet tegen alle schadelijke straling.

UV-straling kun je weer onderverdelen in UV-A, UV-B en UV-C stralen. UV-C stralen zijn heel sterk, maar komen gelukkig niet door de dampkring heen. UV- B stralen worden gedeeltelijk tegengehouden door de dampkring, maar komen ook op de aarde terecht. UV-B stralen zijn enorm schadelijk en zijn verantwoordelijk voor verbranding en huidkanker. UV-A stralen zijn het minst schadelijk, maar dringen wel door tot diep in je huid.

Hoe werkt uv-werende kleding?

2. Wat is UV werende kleding?

UV werende kleding is precies wat de naam zegt: kleding die jou weert tegen UV-stralen. De kleding bevat stoffen, zoals synthetische materialen, UV-filters en speciale kleurstoffen, die er voor zorgen dat de schadelijke UV-stralen jouw huid niet bereiken.
Ook normale kleding beschermt jouw huid tegen zonnestralen, maar een stuk minder effectief dan uv-werende kleding. De hoogte van die bescherming hangt af van een aantal factoren zoals de kleur van de kleding, de stof en de vochtigheid van de stof. Een droog, wit katoenen T-shirt van 100% katoen bijvoorbeeld, beschermt jouw huid met een beschermingsfactor van 15. Hoe hoger deze factor, hoe langer de kleding bescherming biedt tegen de zon. Speciale UV werende kleding heeft een beschermingsfactor van ongeveer 50, ook als de kleding nat is. Draag jij UV werende kleding? Dan ben jij extra beschermd tegen de zon.

3. Wanneer draag je UV werende kleding?

Waarom zou je UV werende kleding dragen tijdens een heerlijke zomerse dag op het strand als je het liefste zo min mogelijk kleding draagt? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: omdat jij het prettig vindt om jouw huid optimaal te beschermen of omdat jouw huid daarom vraagt. Voor wie is UV werende kleding geschikt?

• Kinderen – De tere kinderhuid is extra kwetsbaar.
• Watersporters – Tijdens het surfen, snorkelen en zwemmen heb je niet door dat je verbrandt, maar zeker in en op het water zijn de zonnestralen genadeloos.
• Mensen met een lichte huid – Een lichtere huid heeft minder pigment en is gevoeliger voor UV-straling.
• Mensen met huidaandoeningen – Huidaandoeningen zoals zonneallergie, huidkanker en vitiligo (pigmentverlies) vragen om extra bescherming tegen de zon.
• Medicijngebruikers – Bepaalde medicijnen zorgen voor overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor extra bescherming noodzakelijk is.

En natuurlijk is UV werende kleding de oplossing voor iedereen die 100% wilt genieten van de zon en zijn of haar huid zo goed mogelijk wilt beschermen.

4. UV werende kleding of insmeren met zonnebrand?

UV werende kleding en zonnebrand hebben allebei dezelfde functie, jouw huid beschermen tegen de zon. Wat zijn nu de verschillen tussen UV kleding en zonnebrand? 

• Naam beschermingsfactor - De beschermingsfactor noem je SPF (Sun Protection Factor) bij zonnebrand en SPF of UPF (Ultraviolet Protection Factor) bij zonwerende kleding.
• Werking – Insmeren met zonnebrand werkt maar voor een bepaalde tijd, UV werende kleding werkt de hele tijd.
• Praktisch - Vergeet je weleens een plekje in te smeren omdat jouw zoon of dochter een hekel heeft aan het insmeren met zonnebrand? Smeer in elk geval de meest kwetsbare plekjes in met zonnebrand, trek UV werende zwemkleding aan, een UV shirt en een UV hoed en laat die zonnestralen maar komen. 

Dit betekent niet dat je met UV werende kleding de hele dag in de felle zon moet gaan zitten zonder te smeren. Blijf je de hele dag goed insmeren met zonnebrand en zoek af en toe de schaduw op om optimaal te genieten van een zomerse dag. Kies dus niet voor of zonwerende kleding óf zonnebrand, maar gewoon voor allebei. En vermijd de zon tijdens 12:00 uur en 15:00 uur als de straling het sterkste is. Dat is meteen het ideale tijdstip voor een bezoek aan het terras. Op een zomerse dag is het ook heerlijk om onder de parasol te genieten van een hapje en een drankje!

Hoe werkt uv-werende kleding?

5. Wat voor soort UV werende kleding bestaat er?

Ben jij overtuigd van de voordelen van UV werende kleding en wil je weten uit welke beschermende kleding je kunt kiezen? Wij gaan je meenemen in de wereld van de UV werende kleding. Het belangrijkste voordeel van UV werende kleding is dat de kleding ook in het water bescherming biedt tegen de zon en de kans op huidkanker vermindert. 

6. Hoeveel UV straling houdt UV werende kleding tegen?

UV werende kleding is voorzien van een label met UPF-waarde. Op dit label lees je hoe veel bescherming de zonwerende kleding biedt, dus hoeveel UV de kleding tegenhoudt. Je rekent eenvoudig uit hoeveel procent UV stralen kleding doorlaat door 100 te delen door de UPF-waarde. Het resterende percentage geeft aan hoeveel procent UV stralen de kleding weert.
Voorbeeld: Een UPF-waarde van 25 laat dus 100/25 = 4% UV stralen door en weert 96% UV stralen.

UPF % UV stralen doorgelaten% UV stralen geweerd
25050
4 2575
101090
20595
303,396,7
50298

7. Onderhoudstips UV werende kleding

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van jouw UV werende kleding genieten. Maak gebruik van de volgende 5 praktische tips.
1. Was nieuwe kleding altijd voor het eerste gebruik. Er kunnen nog chemische stoffen op de stof zitten.
2. Probeer om zonnebrandcrème of olie op de UV werende kleding te voorkomen. Olie en zonnebrand tasten de elasticiteit van de kleding aan.
3. Spoel je kleding na een dagje strand of zwembad altijd uit met lauw water. Laat de kleding daarna niet liggen, maar hang het netjes op om te drogen.
4. Bekijk altijd het waslabel voordat je de zonwerende kleding wast.
5. Was de UV werende kleding bij voorkeur op de hand met een fijnwasmiddel.
Ondanks jouw goede zorgen, wordt de kwaliteit van jouw UV zwemkleding, UV shirt of UV short naar verloop van tijd minder. Merk je dat de stof dunner wordt? Schaf dan nieuwe kleding aan om jouw huid optimaal te beschermen.

Lees ook:

Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

Zo bescherm je jezelf tegen de zon!

Geniet veilig van de zon! Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneallergie. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!

surf

Welke bikini past bij mijn figuur?

Lees hier welk type bikini bij jouw figuur past. Grote of kleine borsten, een lichte of donkere huid? Voor elk type lichaam hebben we een bikini.

Wat neem je mee naar het strand?

Wat neem je mee naar het strand?

Het zonnetje schijnt en het is zomer, dat betekent genieten! En waar wil je met dat heerlijke weer nu liever zijn dan op het strand?

badpak

Welk badpak past bij mij?

Lees hier welk type badpak voor jouw sport en niveau ontwikkeld is. En welk badpak het beste bij jouw figuur past.