Unselected
Dit moet je weten over basketbal regels

Dit moet je weten over basketbal regels

Lees hier alles over de spelregels die komen kijken bij het spelen van een potje basketbal.

Unselected

Speel jij zelf basketbal? Of kijk je liever live of op tv naar een basketbalwedstrijd? Basketbal is een prachtige en populaire sport. Dat kan ook niet anders met topspelers uit de Amerikaanse NBA (National Basketball Association) als Michael Jordan, Shaquille O’Neal en de helaas overleden Kobe Bryant als voorbeeld. In de basketbalsport draait alles om punten scoren in de basket, maar wel volgens de basketbalregels. En die basketbalregels zijn, zeker als je nieuw bent in basketballand, best ingewikkeld. We zetten alles wat je moet weten over de regels van basketbal voor je op een rij. Van de afmetingen van het basketbalveld, tot scoren van punten, het maken van fouten en het winnen van een wedstrijd. Na het lezen van dit sportadvies, weet jij precies hoe een potje basketbal werkt.

Unselected
Dit moet je weten over basketbal regels

Hoe ziet een basketbalveld eruit?

Wil je meer weten over de basketbalregels? Dan beginnen we bij het begin: het basketbalveld. Een basketbalveld is rechthoekig en heeft aan de korte kanten een basket. De afmetingen van het basketbalveld verschillen. In Nederland zijn de meeste basketbalvelden 28 meter lang en 15 meter breed. In Amerika gelden Amerikaanse maten en zijn de basketbalvelden iets groter, namelijk 94 feet (28,65 meter) lang en 50 feet (15,24 meter) breed.

Het basketbalveld wordt door de middenlijn verdeeld in twee helften. Daarnaast zie je op het veld de zij- en achterlijnen, een vrije worplijn en een driepuntslijn. Daarnaast zijn er nog de lijnen van de middencirkel en van de bucket, ofwel het gebied direct om de basket. De basket is de ring met het net, waar je de bal doorheen gooit om te scoren. De basket hangt aan de muur, aan een paal of aan een verrijdbare installatie. Benieuwd naar de hoogte van de basket? De officiële hoogte van de basket voor volwassenen is 3,05 meter en voor kinderen 2,60 meter. Fijn als je lang bent dus!

Unselected
Dit moet je weten over basketbal regels

Met hoeveel spelers speel je basketbal?

Basketbal is een echte teamsport. Je speelt het spel met twee teams van 5 personen. Dat betekent dat er in totaal 10 basketbalspelers in het veld staan. Deze spelers hoeven het niet alleen te doen, want per team mag je ook 7 wisselspelers op de bank zetten. Het mooie bij basketbal is dat je onbeperkt mag wisselen. Je start de wedstrijd met de starting five, ofwel de 5 basisspelers en is er reden om te wisselen? Dan mag dat. Wel geldt dat je met een bepaald aantal gemaakte fouten, niet meer mee mag doen aan het spel. De coach mag jou dan ook niet gebruiken als wisselspeler.
Wist je dat je basketbal ook kunt spelen met 2 teams van 3 personen? De basis van deze basketbal vorm is hetzelfde als met teams van 5 spelers. De verschillen zitten onder meer in de grootte van het basketbalveld, de speelduur en de puntentelling. Alles over 3x3-basketbal lees je in 3x3 basketbal, wat is dat nou precies?

Unselected

Welke basketbal posities zijn er?

De 5 spelers hebben allemaal hun eigen positie in het basketbalveld. Een potje basketbal start vaak met een 2-2-1 opstelling. Dat betekent dat er 2 forwards, 2 guards en 1 center in het veld staan. In de  basketbalwereld hebben deze posities de volgende mooie namen: point guard, shooting guard, center, small forward en power forward. Wat houden deze 5 basketbal posities nu in?

Point guard – De point guard is de spelverdeler die overzicht houdt in het veld. Bij basketbal is lengte erg belangrijk (hoe langer je bent, hoe eenvoudiger je scoort), maar als point guard is lengte minder belangrijk. Een point guard is vooral flexibel.
Shooting guard – De shooting guard zorgt ervoor dat er punten gescoord kunnen worden.
Center – De center staat het dichtste bij de basket, waardoor hij het makkelijkste punten kan maken. Meestal is de center, de langste speler in het veld. De center speelt ook een belangrijke verdedigende rol.
Small forward – Deze speler is niet klein zoals de naam doet vermoeden. Wel is de small forward een veelzijdige speler die het team helpt om punten te maken.
Power forward – De power forward speelt voornamelijk met de rug naar de basket, blokkeert schoten en scoort van dichtbij.

Unselected
Dit moet je weten over basketbal regels

Hoe werkt de puntentelling bij basketbal?

Het doel van basketbal is meer punten maken dan de tegenstander. Maar hoe scoor je die punten en hoe werkt de puntentelling bij basketbal? Belangrijk om te weten, is dat je bij basketbal volgens de officiële basketbalregels verschillende punten kunt maken. Zo is een schot 1, 2 of 3 punten waard. 

1 punt – Je scoort 1 punt als je scoort vanuit een vrije worp. Een vrije worp krijg je wanneer de tegenstander een overtreding maakt.
2 punten – Je krijgt 2 punten als je weet te scoren, terwijl je in de cirkel (de bucket) rondom de basket staat.
3 punten – Je verdient 3 punten als je weet te scoren, terwijl je buiten de cirkel rondom de basket staat, ofwel achter de driepuntslijn. Waarom zoveel punten? De afstand tot de basket is vrij groot, dus is het moeilijker om te scoren en wordt je extra beloond als het je lukt.

Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 rondes van elk 10 minuten. Tussen elke ronde krijgen de spelers 2 minuten rust en na 2 rondes is er een langere pauze van een kwartier. Het team dat na 4 rondes de meeste punten op het scorebord heeft staan, wint de basketbalwedstrijd. Is de eindstand gelijk? Dan verlengt de scheidsrechter de wedstrijd met steeds 5 minuten. Net zolang totdat er een winnaar is.

Unselected
Dit moet je weten over basketbal regels

Wat zijn de basketbalregels?

In de basketbalsport gelden veel verschillende regels. Deze hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen voor een eerlijke en veilige sport. Regel 1 is dat je de bal alleen aan mag raken met je handen. Daarnaast ren je niet met de bal, maar dribbel je met de bal. We zetten de belangrijkste basketbalregels en overtredingen voor je op een rij. 

Uit - Een bal is uit, wanneer de speler in balbezit, de grond raakt buiten de lijnen.
Loopfout – Je maakt een loopfout als je loopt met de bal. Na een dribbel mag je maximaal 2 stappen zetten met de bal in je hand.
Voetcontact – Je raakt de bal met je voet, knie of been.
Terugspelen – Is jouw team in de aanval? Dan mag je niet vanuit de helft van de tegenstander terugspelen naar je eigen helft.
Dubbele dribbel – Heb je de bal opgepakt na een dribbel? Dan mag je niet opnieuw dribbelen.
Goaltending – Is de bal richting de basket geworpen en beweegt deze omlaag richting de basket? Dan mag de tegenstander de bal niet blokkeren. De bal moet eerst de ring geraakt hebben.
Welke overtredingen kun je maken tijdens een basketbalwedstrijd? We onderscheiden een persoonlijke fout, een technische fout, een onsportieve fout en een diskwalificerende fout.
Persoonlijke fout – Je raakt je tegenstander ongeoorloofd aan tijdens de aanval of verdediging.
Technische fout – Je gedraagt je grof tegen een tegenstander of de scheidsrechter.
Onsportieve fout – Je houdt je tegenstander expres vast of duwt, zonder dat je daarmee kans hebt op balbezit.
Diskwalificerende fout – Je begaat een ernstige fout, zoals het uitdelen van een klap, en moet direct het veld verlaten.

Fouten maken is menselijk, maar maak je meer dan 5 fouten moet je het veld verlaten. Probeer je zoveel mogelijk aan de regels te houden.

Unselected

De 3-secondenregel en andere tijdregels basketbal

Heb je weleens gehoord van de 3-secondenregel of de 24-seconden schotklok bij basketbal? Dit zijn regels om het basketbalspel nog sneller, spannender en uitdagender te maken.

24-secondenregel – Een aanval mag niet langer dan 24 seconden duren. De klok start op het moment van de inworp. Raakt de bal de ring van de basket of wordt er een overtreding gemaakt? Dan start de klok opnieuw.
8-secondenregel – Krijgt een team de bal? Dan moeten de spelers binnen 8 seconden van de eigen helft naar de helft van de tegenstander.
3-secondenregel – Is er sprake van een aanval? Dan mogen de verdedigers slechts 3 seconden op de helft van de tegenstander blijven.
5-secondenregel – Een speler mag de bal bij een inworp maximaal 5 seconden vasthouden. Ook tijdens het spel moet een speler na 5 seconden gaan dribbelen of een poging tot scoren doen.

Unselected

Speel jij zelf basketbal of kijk je liever vanaf de tribune of de bank naar een wedstrijd? Basketbal is een prachtige en populaire sport. De basketbalregels zijn, zeker als je nog niet bekend bent met basketbal, best ingewikkeld. Een basketbalveld is rechthoekig en 28 meter lang en 15 meter breed.. Je speelt basketbal met 2 teams van 5 personen, die allemaal hun eigen positie in het veld hebben. Het doel is de bal in de basket gooien en meer punten scoren dan de tegenstander. Je kunt 1, 2 of 3 punten scoren, afhankelijk van de positie vanaf waar je gooit. Basketbal kent veel regels, zoals uit, loopfout en goaltending en overtredingen als persoonlijke en technische fouten. Om basketbal nog sneller en uitdagender te maken, gelden er ook een aantal tijdregels, zoals de 3-secondenregel. Hou je zoveel mogelijk aan de basketbalregels en geniet van de mooie sport.