Waarom en hoe train je met stootkussens?

Waarom en hoe train je met stootkussens? 

Stootkussens, ook wel bokspads genoemd, zijn het ideale hulpmiddel om te oefenen met vechtsporten, zonder daarbij daadwerkelijk te vechten. In dit sportadvies lees je de voordelen van het trainen met stootkussens en op welke manier je dit doet.

Een stootkussen kun je goed gebruiken wanneer je gaat trainen samen met een trainingspartner. Hij of zij houdt het stootkussen vast, waardoor dit het doelwit is voor je stoten en schoppen. Hiermee is een stootkussen perfect voor beoefenaars van boksen, karate en andere vechtsporten. 

De verschillende soorten stootkussens

Er zijn verschillende soorten stootkussens. Veelgebruikte stootkussens zijn de handpads (ook wel gebogen stootkussens of berenpoten genoemd), de armpad en het trapkussen. 

  • Handpads

    Handpads

    Handpads zijn stootkussens die super mobiel zijn: je kunt ze op veel manieren gebruiken. Als je traint met handpads, draagt je trainingspartner de kussens op zijn handen en vangt daarmee jouw stoten of trappen op. Aan de achterkant van de pads zit vaak een handvat waar je je hand in kan stoppen. Doordat je trainingspartner de handpads in verschillende posities kan houden, kan hij je daarmee dwingen om verschillende combinaties uit te voeren. Hiermee train je onder andere je reactiesnelheid en de snelheid en kracht van je handen en armen. 

  • Armpad

    Armpad

    Een armpad draagt je trainingspartner op je arm en bedekt daarmee zijn onderarm. Dankzij het handvat en de twee verstelbare banden die je om je onderarm doet, kun je hem goed vasthouden. Vaak gebruik je tijdens een training twee armpads: één aan allebei de armen van je sparringspartner. Zo kun je snel afwisselen met bijvoorbeeld trappen van allebei de benen. De armpad is niet zo mobiel als de handpads, maar wel een stuk groter en meer bedekkend. Hierdoor, en door het feit dat je hem met beide armen moet vasthouden, kun je deze goed gebruiken om hardere (knie)stoten en trappen uit te delen of stoten met je elleboog. Dit geldt ook voor het trapkussen dat hieronder wordt uitgelegd.

  • Trapkussen

    Trapkussen

    Een trapkussen is een stuk groter en rechthoekig en wordt meer gebruikt voor een training die gericht is op je lichaam. Je trainingspartner houdt het trapkussen stevig voor zich vast om je stoten op te vangen. Ook hierbij zitten aan de achterkant handgrepen waardoor je trainingspartner hem stevig kan vasthouden. Ook dit stootkussen kan hij of zij op verschillende manieren vasthouden, waardoor je verschillende stoten en trappen kunt gebruiken. 

Daarnaast bestaat er ook een zogenaamde wall bag. De naam zegt het al: een wall bag moet aan een muur bevestigd worden. Het is daardoor een soort combinatie van een bokszak en een stootkussen. Je kunt de wall bag goed gebruiken om upper cuts en hoeken te trainen. 

Het belang van trainen met stootkussens

Er zijn veel voordelen aan het werken met stootkussens.

1) Dankzij hun mobiliteit kun je tijdens een gevechtstraining je slagen variëren en goede reeksen van stoten te ontwikkelen.
2)Je trainingspartner bepaalt het ritme, waardoor je goede automatismen kunt ontwikkelen.
3) Omdat stootkussens bewegende doelwitten zijn, kunt je je snelheid, precisie en kracht tegelijkertijd verbeteren. Zoals al aangegeven, gaat het hierbij dan om je reactiesnelheid en de snelheid en kracht van je handen en armen.
4) Dankzij de mobiliteit van de stootkussens, kan je trainingspartner ook stoten nadoen. Hierdoor kun je leren om stoten te ontwijken.
5) Naast gevechtstraining kun je ook je fysieke conditie verbeteren. Als je met stootkussens traint, train je meestal met intervallen: een intense inspanning die gevolgd wordt door hersteltijd. Dit herhaalt zich telkens, waardoor je je uithoudingsvermogen en herstelvermogen traint.
6) Dankzij deze intervallen helpt het trainen met stootkussens ook om snel calorieën en vet te verbranden en je spieren te versterken.
7) Deze manier van trainen geeft je een gevoel van welzijn. Fysiek, maar ook mentaal. Omdat het behoorlijk inspannend is, maakt je lichaam snel endorfine aan. Dit is het hormoon dat een geluksgevoel geeft. Het trainen met stootkussens is daarom een ​​goede manier om stoom af te blazen.
8) Een laatste voordeel is dat stootkussens een sociaal element aan je training toevoegen: het is natuurlijk ook gewoon heel leuk om samen te trainen. Je hebt veel interactie en kunt enorm veel van elkaar leren.

De nodige adviezen bij het trainen met stootkussens

Voor beide trainingspartners
Omdat trainen met stootkussens dus altijd met zijn tweeën wordt gedaan, is goed communiceren essentieel om effectief en veilig samen te werken. Neem ook altijd een hersteltijd in acht na elke reeks, om je cardio en uithoudingsvermogen te verbeteren en een goede efficiëntie in je bewegingen te behouden.

Voor jouzelf, degene die de klappen en stoten uitdeelt
Ten eerste is het voor de veiligheid belangrijk dat je je stoten en trappen aanpast aan je trainingspartner. Ben je zelf erg ervaren en weet je dat je hard stoot en trapt, train dan alleen met een partner die op hetzelfde niveau zit. Ben je zelf nog een beginnend vechtsporter, dan maakt dit niet zoveel uit. Maar ook de keuze qua stootkussens is belangrijk. Wil je graag hard slaan, gebruik dan zwaardere stootkussens met dikker schuim. Een voorbeeld hiervan is een schild, dus een armpad of een trapkussen.

Wanneer je slaat, richt dan op het midden van de stootkussens. Voor de veiligheid, maar ook om aan je precisie te werken. Luister aandachtig naar de instructies van je trainingspartner. Zo werk je effectief aan je reeksen van stoten en trappen en kun je goed oefenen met het ontwijken van stoten.

Voor je trainingspartner, degene die het stootkussen vasthoudt
Het is belangrijk om duidelijk te spreken bij het geven van instructies, zodat je partner deze meteen begrijpt. Hoe meer je elkaar begrijpt, hoe meer vooruitgang je boekt en hoe meer plezier je beleeft! Zorg ervoor dat het stootkussen goed op je handen of onderarmen is bevestigd en dat je de handvatten goed vastpakt. Plaats je duim niet onder de handgreep maar steun er stevig op, anders loop je het risico om je duim te blesseren. Je handen moeten daarnaast vrij kunnen bewegen als je het handvast loslaat. Zo kun je de stoten en trappen nog beter opvangen. Pas de weerstand die je geeft daarnaast aan aan de kracht van je trainingspartner. Dit heeft een positief effect op de effectiviteit van de training. Ten slotte is het belangrijk om zelf in beweging te blijven, ritme op te bouwen en je degene die stoot en trapt verschillende mogelijkheden te geven. Hierdoor kom je echt het meest in de buurt bij een daadwerkelijk gevecht.

Je stootkussens onderhouden

Dit is heel simpel: ben je klaar met de training, maak de stootkussens dan schoon met schoon water en een droge doek. Laat ze vervolgens aan de lucht drogen. Zijn de stootkussens weer helemaal droog, bewaar ze dan op een droge plek tot je volgende training. Op deze manier blijven je stootkussens mooi en gaan ze extra lang mee. 

Stootkussens kopen bij decathlon

Nu ben je klaar om aan de slag te gaan! We helpen je graag bij het kopen van stootkussens. Bij Decathlon verkopen we qua stootkussens de handpads en de armpad. Deze hebben we zowel voor beginners als voor ervaren vechtsporters. Het brede stuk schuim van onze stootkussens geeft voldoende bescherming tegen schokken en de ergonomische greep van de stootkussens zorgt ervoor dat je ze comfortabel en stevig vast kunt houden. Dankzij de handgreep en de twee riemen met klittenband, kun je ons armpad makkelijk in positie houden. En dankzij de suède bekleding aan de achterkant, het schuimlaagje op de bevestigingsriemen en de naadloze handgreep, is het vasthouden ervan ook nog eens heel comfortabel. Een stootkussen koop je dus bij Decathlon!

Nog een laatste tip: wil je liever alleen trainen, koop dan een bokszak of boksbal. Hiermee kun je ook perfect je slagen en schoppen oefenen, zonder dat je daarvoor iemand nodig hebt.