Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Wil jij een marathon lopen? Het volgen van een trainingsschema is daarbij onmisbaar, maar maak ook gebruik van een voedingsschema. Voeding is namelijk van grote invloed op jouw hardloopprestaties. Vraag jij je af wat je precies moet eten rondom en tijdens de marathon? In deze blog leggen wij het uit!

Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Eten tijdens een marathon trainingsschema

Wanneer je begint met je marathon trainingsschema is afhankelijk van je fitheid en hardloopervaring. De meeste trainingsschema’s gaan uit van een voorbereidingsperiode van 12 tot 20 weken. Dit betekent niet dat je al 20 weken voor de start van je marathon alleen maar bezig bent met het eten van koolhydraten. Het betekent wel dat je je eten afstemt op de inspanning die je levert. Je lichaam heeft nu eenmaal energie nodig om te presteren. De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt voor je training, is afhankelijk van de duur van je training.

Train je 60 tot 90 minuten? Dan heb je 38 tot 42 calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Weeg jij 70 kilo? Dan betekent dat minimaal 2.660 calorieën.

Train je 90 minuten tot 2 uur? Dan heb je 44 tot 48 calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Weeg jij 70 kilo? Dan betekent dat minimaal 3.080 calorieën.

Train je langer dan 2 uur? Dan heb je 50 tot 60 calorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Weeg jij 70 kilo? Dan betekent dat minimaal 3.500 calorieën.

Op de website van het Voedingscentrum vind je precies hoeveel calorieën er in een product zitten. Meer tips en adviezen over voeding voor hardlopers vind je in de blog 'Waarom voeding belangrijk is bij het hardlopen'.

Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Eten één week voor de marathon

Je hebt weken aan intensieve training achter de rug en je spieren zijn flink aan het werk gezet. Het is nu tijd om je spieren rust te geven zodat ze zichzelf volledig op kunnen laden voor de grote dag. De laatste weken voor de marathon neem je daarom gas terug. Een mooie naam hiervoor is taperen.

In de allerlaatste week voor de marathon is het belangrijk dat je koolhydraten stapelt. Deze koolhydraten gebruikt je lichaam tijdens de marathon als energiebron. De eerste dagen van de week, 5 tot 7 dagen voor de start, zorg je dagelijks voor 6 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je 70 kg? Dan heb je 6 x 70 = 420 gram koolhydraten nodig. Koolhydraatrijke producten zijn havermout, fruit en zoete aardappel. 3 tot 4 dagen voor de start, stapel je het aantal koolhydraten verder op. Dat betekent dat je 7 tot 8 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht eet. Weeg je 70 kg? Dan zorg je dat je minimaal 7 x 70 = 490 gram koolhydraten binnenkrijgt. 

Eten de dag voor de marathon

Niks is vervelender dan last van je darmen tijdens je marathon. Stop daarom 2 dagen voor de marathon met het eten van vezelrijke voeding, zoals volkoren graanproducten, zemelen en peulvruchten. Wat eet je dan wel? Kies voor minder vezelrijke varianten, dus witbrood, witte pasta, witte rijst, bagels en zoet beleg. De dag voor de marathon is het belangrijk dat je je koolhydraten verspreidt over de dag. Dus niet alle koolhydraten in een enorm bord avondeten verwerken, maar ook in je ontbijt en lunch. Eet de dag voor de grote dag geen voedingsmiddelen die zwaar op de maag liggen of je maag van streek maken. Een goed laatste avondmaal? Witte rijst met gebakken eieren of kip. Eet op tijd zodat je eventueel voor het slapen gaan nog een koolhydraatrijke snack, zoals een banaan of een beetje magere kwark met jam.

Eten 2 tot 4 uur voor de marathon

Na al je trainingsarbeid is de dag der dagen aangebroken. Waarschijnlijk sta je stijf van de zenuwen en krijg je niks door je keel. Toch is het belangrijk om met koolhydraten je lichaam nog wat extra energie te geven. Een goed ontbijt is witbrood met zoet beleg zoals jam of appelstroop. Trakteer je lichaam op makkelijk op te nemen koolhydraten zoals een rijpe banaan. Zorg dat je je ontbijt 3 uur voor de start achter de kiezen hebt. Wat je vooral NIET moet doen is experimenteren met iets nieuws. Dus geen energiedrank of bietensap drinken omdat andere lopers zeggen dat dat zo goed voor je is, als je dat nog nooit gedronken hebt. Doe zo normaal mogelijk. Presteer jij beter na het drinken van een kop koffie? Drink die dan vandaag ook. Vertrouw op jezelf en je voorbereiding zowel qua training als voeding. Je bent er klaar voor.

Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Voeding tijdens de marathon

In het startvak gieren de zenuwen en de adrenaline door je lijf. Zodra het startschot klinkt, mag je los en ga je doen waar je klaar voor bent: het lopen van de marathon. Qua training en voeding heb je vooraf alles gedaan om jezelf optimaal voor te bereiden. Maar ook tijdens de marathon heeft je lichaam nog wat hulp nodig om te blijven presteren. Vanaf de eerste kilometers begint jouw lichaam namelijk met het verbranden van koolhydraten. Het advies is om elke 20 minuten iets te eten om je motor te laten branden. Je hebt ongeveer 30 tot 60 gram koolhydraten per uur nodig. Kies voor een gelletje (22 gram koolhydraten), een banaan (33 gram koolhydraten), een energiereep (30 gram koolhydraten) of sportdrank (4 tot 8 gram per 100 milliliter). Belangrijk is dat je niks neemt wat je nog nooit eerder hebt gegeten of gedronken tijdens het hardlopen om maagproblemen te voorkomen.

Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Drinken tijdens de marathon

Om maar met de deur in huis te vallen: drinken is van cruciaal belang tijdens een marathon. Zeker als je in warme omstandigheden loopt, maar ook als het kouder is, ligt uitdroging op de loer. Wacht niet tot je dorst krijgt, maar zorg dat je lichaam 42,196 kilometer lang gehydrateerd blijft. Hoe zorg je daarvoor? Door regelmatig kleine slokjes water of sportdrank te drinken. Maak daarvoor gebruik van de drankposten tijdens de marathon waar je meestal de keuze hebt uit water of sportdrank, of neem je eigen drank mee. 

Hoeveel vocht je nodig hebt, is afhankelijk van je vochtverlies en de temperatuur van de omgeving waar je loopt. Het advies is om elke 20 minuten minimaal 150 ml te drinken. Voor drank geldt net als voor voedsel: gebruik niks dat je nooit eerder hebt gedronken tijdens het lopen.

Kies je voor een isotone sportdrank, dan sla je 2 vliegen in 1 klap. De sportdrank bevat namelijk 4 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml en zorgt zowel voor vocht als brandstof.

Bananen eten tijdens de marathon: Doen of niet doen?

Ken jij het boek ‘Nooit meer bananen’ van Jop Pennekamp? In het boek beschrijft de marathonloper hoe hij zijn tweede marathon heeft ervaren, na een eerdere mislukte poging. Daarbij hoort voor hem ook het eten van bananen. Maar is bananen eten tijdens een marathon nu goed of juist niet? 

Of je wel of geen bananen eet tijdens een marathon is een persoonlijke keuze. Het ene lichaam verdraagt bananen beter dan het andere lichaam. Feit is dat bananen gezond zijn en veel koolhydraten en mineralen bevatten. Daarnaast zijn bananen licht verteerbaar en geven ze jou snel energie. Ideaal dus tijdens een ultieme sportprestatie als de marathon. Probeer tijdens je marathontrainingen uit of stukjes banaan eten werkt voor jou. Een banaan is een prima voedingsmiddel tijdens de marathon, maar de keuze is aan jou.

Eten na de marathon

Gefeliciteerd, je hebt de marathon gerend. En alle trainingsarbeid, bloed, zweet en tranen zijn vergeten als je de finish passeert. Na al die inspanning heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Daar kun je je lichaam een handje bij helpen. Direct na de race is je maag vaak van slag, maar drinken kan wel. Drink direct na de race en hersteldrank met koolhydraten en eiwitten. Binnen enkele uren na de race krijg je vanzelf weer trek. Dan is het tijd om jezelf te trakteren op een maaltijd met koolhydraten, eiwitten, groenten en gezonde vetten.

Je zult merken dat je lichaam de eerste paar dagen na de marathon extra energie nodig heeft. Heb je een hongerig gevoel of voelen je benen leeg? Luister naar je lichaam en eet kwark, een handje noten of extra fruit. Neem je rust. Slaap is 1 van de beste manieren om je spieren te laten herstellen. Zeker weten dat je lekker slaapt als je droomt over de topprestatie die jij geleverd hebt.

Conclusie

Om een marathon uit te lopen, is alleen een trainingsschema volgen niet voldoende. Het eten van de juiste voeding is bijna net zo belangrijk als het trainingsschema. Wat eet je nu voor een marathon? Tijdens de trainingsweken zorg je ervoor dat je je eten afstemt op je trainingsinspanning. Een week voor de marathon begin je met het stapelen van koolhydraten. Om problemen met je darmen te voorkomen, stop je 2 dagen voor de grote dag met het eten van vezelrijke producten. Kies liever voor witbrood, witte pasta en witte rijst. Tijdens de race neem je bij voorkeur elke 20 minuten iets te eten om je motor te laten branden. Na het leveren van je topprestatie is het tijd voor herstel. Naast hersteldrank en koolhydraatrijk voedsel, betekent dat ook rust nemen. Pas als je lichaam helemaal hersteld is, kun je plannen maken voor je volgende marathon…

Ook interessant voor jou:

Trainingsschema marathon

Trainingsschema marathon

In de aanloop naar een marathon is een goede voorbereiding cruciaal. Het is belangrijk dat je alle voorbereidingen hebt treft om zo succesvol een marathon te voltooien. Wij hebben een aantal trainingsschema's en tips voor de marathon voor je klaar gezet.

Hardlopen op je hartslag

Hardlopen op je hartslag

Hardlopen op hartslag, wat houdt dat precies in? Waarom zou je op deze manier trainen? Wij geven je antwoorden op alle vragen over lopen op hartslag?

Wat is het nut van hardloop compressiesokken?

Wat is het nut van hardloop compressiesokken?

Compressiesokken of compressiekousen voor hardlopen zijn kousen gebaseerd op steunkousen. Deze steunkousen komen uit de medische wereld. We leggen je haarfijn uit wat compressiesokken zijn, welke voordelen de sokken opleveren en hoe deze kousen jouw hardloopleven nog mooier kunnen maken.

hardlopen boulevard

Vier alternatieve looptrainingen

Een lange duurloop kan wonderen doen. Maar het is lang niet de enige bruikbare looptraining! Als je de duurlopen te eentonig vindt, of als je sneller wil gaan lopen, kun je best minstens één keer in de week voor een andere trainingsvorm kiezen. Hier zijn vier alternatieve looptrainingen.