Superfoods, wat zijn dat?

Superfoods, wat zijn dat?

In deze blog lees je alles over superfoods en ontdek je of het misschien wel wat voor jou is.

Goede voeding is belangrijk om je fit en gezond te voelen. Daarnaast kan voeding jouw sportprestaties naar een hoger niveau tillen. Wist jij dat er speciale voedingsmiddelen zijn die jou daarbij een extra handje kunnen helpen? Maak kennis met de zogenaamde superfoods. Superfoods zijn producten als chiazaad, gojibessen en zeewier, die inmiddels zo populair zijn dat je ze gewoon in de supermarkt of online kunt kopen. Wil jij graag meer weten over superfoods? Lees dan snel verder. We leggen je uit wat superfoods zijn, wat superfoods voor je doen en zetten de meest populaire superfoods voor je op een rij. Daarnaast vertellen we je hoe je superfoods kunt verwerken in je dieet. Krijg jij al trek in superfoods?

Superfoods, wat zijn dat?

Wat zijn superfoods?

Superfoods klinkt super, maar wat zijn superfoods nu precies? De term superfoods is overgewaaid uit Amerika en dankt zijn populariteit aan de groeiende interesse voor gezonde voeding. Superfoods is geen officiële of wetenschappelijke benaming, maar een marketingterm die de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van voedingsmiddelen benadrukt. Volgens het Voedingscentrum bestaan er eigenlijk geen superfoods omdat er geen voedingsmiddel bestaat dat alle voedingsstoffen kan leveren die jouw lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als we praten over superfoods, hebben we het in deze blog over natuurlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen én goed zijn voor je gezondheid. Essentiële voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld mineralen, goede vetten en vitamines. De meeste gezonde voedingsmiddelen bevatten 2 tot 3 gezonde eigenschappen. Superfoods daarentegen hebben vaak 12 of meer gezonde eigenschappen. Andere namen voor superfoods zijn supervoeding, supervoedsel of iets specifieker supergroente of superfruit.

Welke voedingsstoffen zitten er in superfoods?

Superfoods zitten vol met essentiële voedingsstoffen. Er zijn 6 essentiële, ofwel onmisbare voedingsstoffen waar je lichaam niet zonder kan. Dat zijn vitamines, mineralen, eiwitten, vetten, mineralen, water en koolhydraten. 

Vitamines - Vitamines zorgen voor groei en ontwikkeling en houden jou gezond. Van vitamine A voor onder andere je ogen en vitamine B 1 voor je hartspier, zenuwstelsel en hersenen tot vitamine K voor het stollen van je bloed en sterke botten.

Mineralen - Mineralen zijn stoffen die je lichaam niet zelf aan kan maken. Voorbeelden van mineralen zijn calcium, magnesium en ijzer.

EiwittenEiwitten zijn voedingsstoffen die energie en aminozuren leveren aan jouw lichaam. Aminozuren zijn weer de bouwstenen voor eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne.

Vetten – Jouw lichaam kan niet functioneren zonder vet in je voeding. Vetten ongezond? Niet als je het gebruik van ongezonde, ofwel onverzadigde vetten beperkt. Ongezonde vetten zitten bijvoorbeeld in roomboter en koek. Gezonde vetten zitten in onder meer vis en noten.

Water – Water is geen voedingsstof, maar wel onmisbaar omdat je zonder water niet kunt leven.

Koolhydraten - Koolhydraten zijn eigenlijk geen essentiële voedingsstoffen, maar zo belangrijk dat ze wel in dit rijtje thuis horen. Koolhydraten zijn suikers die jou van energie voorzien.

Superfoods lijst

Je weet nu waar de term superfoods voor staat en welke voedingsstoffen in superfoods zitten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu echte superfoods? Op onze superfoods lijst vind je de meest voorkomende voedingsmiddelen. 

Acai bessen – Zoete paarse bessen vol antioxidanten, kalium, vezels en vitamine C. In gedroogde of poedervorm heerlijk in je smoothie, yoghurt of toetje.

Goji bessen – Bessen die lijken op rozijnen met de smaak van kersen en cranberries, vol vitamine C, aminozuren, antioxidanten en mineralen. Voeg een klein handje bessen toe aan je smoothie of salade en smullen maar.

Hennepzaad – Zaad van de hennepplant met een milde nootachtige smaak, rijk aan eiwitten en Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Strooi het zaad door je salade, pasta, soep of yoghurt of gebruik het in cakebeslag.

Chiazaad – Kleine zaden met een neutrale smaak vol vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. De zaden absorberen veel water en veranderen dan in een gelachtige substantie. Chiazaad is ideaal als verdikkingsmiddel in havermout, smoothies en soep.

Chlorella – Chlorella is een groene alg, rijk aan vitamines, mineralen, vezels en enzymen, die je lichaam reinigt. Voeg de chlorella in poedervorm toe aan je smoothie of drink het met een glas water.

Cacaobonen – Bonen met een bittere smaak vol antioxidanten en magnesium. In combinatie met een stukje fruit, een tussendoortje dat je direct energie geeft. In gemalen vorm passen cacaobonen prima in smoothies en salades.

Bijenpollen – Stuifmeelkorrels vol vitaminen en mineralen. De korrels zijn heerlijk zoet en geven jouw bakje yoghurt net dat beetje extra.

Lijnzaad – Een bruin zaad met een neutrale nootachtige smaak rijk aan omega 3-vetten, vitamine B, magnesium en antioxidanten. Strooi het zaad over je yoghurt of door een salade dressing.

Quinoa – Quinoa lijkt op graan, maar is het zaad van een Zuid-Amerikaanse plant. Het zaad is gevuld met vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Voeg de quinoa toe aan je salade, havermoutpap of gebruik het in plaats van rijst.

Zoete aardappelen – Een oranje aardappel met vezels, ijzer, magnesium en kalium. Loopt het water jou ook al in de mond als je denkt aan zoete aardappelfriet?

Op deze superfoods lijst ontbreken ‘gewone’ producten. Maar producten als rode druiven, knoflook, uien, broccoli, vette vis, donkere chocolade en groene thee, kun je prima aan deze superfood lijst toevoegen.

Superfoods, wat zijn dat?

De voor- en nadelen van superfoods

Superfoods bieden jou veel voordelen, maar ook nadelen. Hieronder vind je de voor- en nadelen van superfoods op een rij. 

De voordelen van superfoods

Versterking van jouw immuunsysteem – Superfoods zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en E. Deze antioxidanten versterken jouw immuunsysteem, het systeem dat jou beschermt tegen ziekteverwekkers van buitenaf en schadelijke cellen van je eigen lichaam.

Hoge dosering voedingsstoffen – Superfoods zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om je gezond en fit te voelen.

Relatief lang houdbaar – Veel superfoods zijn verkrijgbaar in gedroogde of poedervorm en daardoor lang houdbaar.

Kleine hoeveelheid nodig – Doordat de concentratie voedingsstoffen in superfoods hoog is, heb je maar een kleine hoeveelheid nodig.

De nadelen van superfoods

De hoge prijs – Een product het label superfood geven, kan een reden zijn om het product duurder te maken.

Grote ecologische voetafdruk – Veel superfoods komen van ver en hebben daardoor een grote ecologische voetafdruk. Het supervoedsel ligt tenslotte niet van de 1 op de andere dag in de schappen van de supermarkt.

Hoge verwachting – Door de naam superfood, krijg je snel het idee dat deze voedingsmiddelen de sleutel zijn naar een gezond leven. Maar volgens het Voedingscentrum is het juist belangrijk om gevarieerd te eten.

Superfoods, wat zijn dat?

Superfoods in je dieet verwerken

Wil jij superfoods verwerken in je dieet en je dagelijkse eetpatroon? Dan is het belangrijk dat je de voedingsmiddelen zo puur mogelijk eet. Dat betekent in rauwe en oorspronkelijke staat, zodat je alle gezonde eigenschappen ervaart. Hoe meer de voedingsmiddelen bewerkt zijn, hoe meer gezonde voedingsstoffen verloren kunnen gaan. Gedroogde en tot poeder verpulverde superfoods verwerk je ook eenvoudig in je dieet en dagelijks eten op elk moment van de dag. 

Ontbijt – Voeg gojibessen toe aan je yoghurt of maak gojithee door de gedroogde bessen toe te voegen aan een kopje met heet water. Of kies voor een ontbijt van havermout met rijstmelk en blauwe bessen. En wat dacht je van veganbrood met chiazaad?

Lunch – Loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan een salade met quinoa? Quinoa bevat minder calorieën dan rijst of couscous en zit vol vezels, mineralen en eiwitten. Een prima keuze voor een slanke lunch met superfoods dus. Geef jij de voorkeur aan een smoothie? Maak dan een gezonde smoothie van banaan, avocado en spirulanapoeder.

Diner – Dineren met superfoods is een waar feest als je kiest voor zoete aardappeltaart met maccawortel of sushi met chiazaden. Voor de soepliefhebbers is rode linzensoep een absolute aanrader.

Tussendoor – Een superfoodreep geeft je niet alleen veel energie, maar is ook nog erg lekker.

Superfoods, wat zijn dat?

Waar koop je superfoods?

Superfoods zijn zo populair, dat ze overal te koop zijn. Grote supermarkten als Albert Heijn, DekaMarkt en Jumbo hebben een ruim assortiment superfoods. Maar ook bij speciale winkels voor gezondheidsartikelen als Holland & Barret en een drogisterij als Kruidvat ben je aan het juiste adres voor jouw superfoods. Winkel jij liever vanuit je luie stoel? Dan bestel je jouw chiazaad, gojibessen of cacaobonen eenvoudig bij online shops als superfoodstore, supernaturals, superfoodsonline of nutsupply. De keuze is reuze en geheel aan jou.

Samengevat

Goede voeding zorgt ervoor dat je je fit en gezond voelt en optimaal kunt presteren. Daarbij kunnen superfoods jou een handje helpen. Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen rijk aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, die goed zijn voor je gezondheid. Bekende superfoods zijn acaibessen, hennepzaad, chlorella, quinoa en zoete aardappelen. Superfoods kunnen je immuunsysteem versterken en zitten boordevol voedingsstoffen. Nadelen van superfoods zijn dat de voedingsmiddelen relatief duur zijn en vaak een hoge ecologische voetafdruk hebben. Belangrijk is dat de term ‘superfoods’ geen officiële of wetenschappelijke benaming is. Volgens het Voedingscentrum is er namelijk geen voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen kan leveren die jouw lichaam nodig heeft. Eet gevarieerd en voeg superfoods toe aan je dieet of dagelijkse eetpatroon als je dat lekker vindt. Smakelijk eten alvast en geniet van alle positieve eigenschappen van superfoods. 

Ook interessant:

hoe kies je de juiste sportvoeding?

Hoe kies je de juiste fitness voeding?

Onze tips om de juiste eiwitten te kiezen

Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Wat eet je voor, tijdens en na een marathon?

Benieuwd wat belangrijke voeding is, tijdens en rondom je marathon? Wij leggen het je uit.

Goede voeding tijdens sporten

Goede voeding tijdens sporten

Hardlopen is over het algemeen goed voor de gezondheid maar tegelijkertijd wordt je lichaam behoorlijk belast, waardoor er een risico op blessures ontstaat. Het is daarom belangrijk om goed op je gezondheid te letten en je vitaliteit op peil te houden.Voeding is hier een belangrijk onderdeel van.