Paardensupplementen

Het gebruik van paardensupplementen

Ben je op zoek naar paardensupplementen? Met deze voedingssupplementen stem je de voeding van je paard volledig af op individuele behoefte

Ben je op zoek naar paardensupplementen? Met deze voedingssupplementen stem je de voeding van je paard volledig af op zijn of haar individuele behoeften. Verschillende elementen spelen een rol bij het bepalen van de ideale voeding voor je paard. Zo hebben senior paarden andere voedingsstoffen nodig dan jonge paarden, maar spelen ook de conditie, het ras en de mate van activiteiten van het paard een rol. Ook bij paarden die bijvoorbeeld drachtig zijn, een groeispurt meemaken of last hebben van een bepaalde aandoening geldt een ander voedingspatroon. Met een supplement kun je heel precies de gewenste voedingsstoffen in de correcte hoeveelheid en perfecte verhouding aan je paard geven. Maar wat zijn paardensupplementen nou precies? Wat voor functie hebben de verschillende supplementen en hoe gebruik je ze om optimale prestaties te leveren? Daar geven we antwoord op in dit sportadvies.

Paardensupplementen

Wat zijn paardensupplementen?

Wat zijn paardensupplementen? Je paard verdient, net als ieder ander dier, de beste verzorgingsproducten. Met een supplement geef je jouw paard een krachtige boost, zodat de algehele conditie van het dier verbetert. Ook ondersteunen de voedingsstoffen het paard bij het leveren van maximale sportprestaties. De dynamische mix aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen zorgt ervoor dat je paard soepel beweegt en vitaal door het leven gaat. Van glinsterende manen tot krachtige sprongen, de supplementen voor je paard maken de weg vrij om het volledige potentieel van je edele metgezel te benutten.

Niet alleen vullen de supplementen algemene voedingstekorten aan, ook bieden ze gerichte oplossingen voor specifieke wensen. Kampt je paard met spijsverteringsproblemen of heeft het last van stijve gewrichten? Voor vrijwel iedere uitdaging biedt Decathlon een passend voedingssupplement. Zo helpt glucosamine bij soepelheid, creëer je met omega-3 vetzuren een stralende vacht en versterken antioxidanten het immuunsysteem.

Het draait bij voedingssupplementen echter niet alleen om gezondheid. Zo geven de supplementen ook een voorsprong in de arena. Een sneller herstel na inspanning of een verbeterd uithoudingsvermogen van je paard zijn slechts enkele redenen waarom de supplementen onmisbaar zijn voor de trainingsroutine van een sportpaard. Raadpleeg een dierenarts of voedingsdeskundige en stel een op maat gemaakte mix aan voedingssupplementen samen om perfect in de behoeften van jouw paard te voorzien.

Wat doen supplementen voor je paard?

Wanneer er sprake is van een tekort in voedingsstoffen, vitamines en mineralen, zie je dit vaak als eerste terug in de kwaliteit van de vacht en de hoeven. Het dier ondervindt bijvoorbeeld hinder van brokkelhoeven, heeft het een doffe vacht of verloopt het verharen moeizaam. Ook stijve spieren en gewrichten komen voor. De uiteenlopende doeleinden van de paardensupplementen zorgen ervoor dat ieder tekort bij het paard aangepakt kan worden. Dat gaat van het realiseren van een stralende huid en vacht tot ondersteuning bij herstel na een operatie of verbetering van gedrag. Verder dragen de voedingssupplementen ook bij aan lichamelijke ondersteuning, bijvoorbeeld aan de botten, spieren, gewrichten en pezen.

Dagelijkse supplementen ter ondersteuning van de gezondheid
Soms komt het voor dat een paard niet de benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt met de dagelijkse voeding. Je paard is bijvoorbeeld nog volop in de groei, het gaat om een drachtige merrie of het dier is herstellende van een operatie. Of het is bijvoorbeeld in de wintermaanden voor paarden lastig om vers gras in de weide te eten, waardoor het dier bepaalde voedingsstoffen mist. Een paardensupplement biedt in dat geval uitkomst. Met deze extra vitamineboost ondersteun je de weerstand van het paard.

Paardensupplementen voor het verlagen van stress
Binnen de paardensport krijgen paarden met allerlei prikkels te maken. Reizen in de trailer, nieuwe omgevingen of lawaai bij de wedstrijden kan tot stress leiden. Zeker als het paard met een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kampt, kan dit leiden tot een schrikreactie. Door rustgevende voedingssupplementen te geven, verlaag je het stressniveau van het paard. Voorbeelden hiervan zijn calcium, magnesium en vitamine B.

Gezonde botten en gewrichten met voedingssupplementen
Sport je regelmatig samen met je paard tijdens wedstrijden? Sportpaarden belasten over het algemeen de botten en gewrichten aanzienlijk. Ook bij senior paarden hebben de gewrichten vaak extra ondersteuning nodig om soepel te blijven. Door het toedienen van de juiste supplementen bij de voeding blijft het paard in topvorm. Voorbeelden van paardensupplementen die hierbij helpen zijn glucosamine, chondroitine, collageen, MSM en hyaluronzuur.

Spieren en pezen in vorm dankzij supplementen
Bij het leveren van actieve sportprestaties is herstel en opbouw van de spieren noodzakelijk. Dankzij de juiste voedingssupplementen blijven de spieren en pezen van het paard in goede gezondheid. Voorbeelden van supplementen die hiervoor geschikt zijn, zijn vitamine E, selenium en magnesium.

Een glanzende vacht en gezonde huid
Een doffe vacht, haaruitval of eczeem bij je paard? Dit zijn slechts enkele tekenen dat de huid en vacht van het paard in een minder goede staat verkeren. Vaak zit de oorzaak van dit probleem in de stofwisseling. Met een gezond voedingspatroon en toevoeging van mineralen en vitamines gaat de vacht al snel weer stralen. Voedingssupplementen die hierbij goed van pas komen, zijn zink, vitamine E, biotine en omega vetzuren.

Vrije luchtwegen bij het paard
Veel paarden hebben te maken met luchtweginfecties. Het bronchiale systeem van het dier is namelijk enorm gevoelig voor onder meer stoffen en schimmels in de stal. Een stoffige vloer in de rijbak, beschimmeld hooi of resten van pesticiden leiden ertoe dat de slijmvliezen van het paard geïrriteerd raken. Als de oorzaak niet wordt aangepakt, ontstaat een chronische hoest met neusuitvloeiing. Om dit te voorkomen, zorg je voor een schone en hygiënische stal en ondersteunende supplementen die de luchtwegen vrijhouden.

Paardensupplementen

Hoe gebruik je supplementen?

Hoe pas je de supplementen voor je paard toe? Allereerst win je professioneel advies in van een dierenarts of voedingsdeskundige om de specifieke behoeften van jouw paard te onderzoeken. Ook onze experts bij Decathlon beantwoorden graag al je vragen over de voeding voor je paard. Aan de hand van de gezondheid, leeftijd, dieet en activiteitenniveau van je paard stel je vervolgens de juiste mix aan supplementen vast. Onderzoek hierbij welke individuele wensen en kwesties er spelen. Is je paard al op leeftijd en kampt het met gewrichtsstijfheid? Of ondergaat je paard intensieve trainingen waarbij extra ondersteuning nodig is? Sluit de voedingssupplementen hier zorgvuldig op aan. Let daarbij op de ingrediënten in het product, de gewenste doseringen en eventuele bijwerkingen. Volg uitsluitend de aanbevolen doseringen op de verpakking of de gebruiksaanwijzing van de dierenarts. Supplementen zijn een aanvulling op een regulier dieet. Daarnaast houd je nauwlettend in de gaten hoe je paard reageert op de supplementen. Bij negatieve veranderingen raadpleeg je meteen de dierenarts. Met deze stappen ga je verantwoord aan de slag om je paard optimaal te verzorgen.

Glucosamine voor paarden
Een geliefd voedingssupplement voor paarden en pony's die iedere dag in beweging zijn, is glucosamine. Dit supplement ondersteunt de botten en spieren en zorgt voor een goede mobiliteit. Glucosamine voor paarden is een lichaamseigen stof die al van nature voorkomt in gewrichten, gewrichtsvloeistof, pezen en kraakbeen. Het middel stimuleert het gewrichtsvocht, waardoor de gewrichten soepel blijven. Niet alleen bij paarden die veel inspanning leveren, maar ook bij oudere dieren is dit voedingssupplement wenselijk. Naarmate een paard ouder wordt, vermindert namelijk de productie van natuurlijke glucosamine in het lichaam. De meest toegepaste vorm van glucosamine is glucosaminesulfaat. Het wordt aanbevolen om 500 milligram glucosaminesulfaat toe te dienen, wat in het lichaam wordt omgezet in 1200 milligram elementair glucosamine. Om te onderzoeken of het middel aanslaat, dien je het supplement meerdere maanden op te bouwen. Vanwege de langzame doorbloeding van de weefsels van de gewrichten, duurt het namelijk twee tot drie maanden voordat je de eerste effecten bij het dier opmerkt.

MSM voor paarden
Glucosamine wordt vaak samen met MSM aan paarden gegeven. MSM voor paarden zorgt namelijk voor een gezonde huid, hoorn, spieren, banden en pezen. MSM is een bouwstof voor het vernieuwen en herstellen van lichaamscellen. Heeft je paard een tekort aan MSM? Dan zie je dit terug in een doffe vacht, hoorns die van matige kwaliteit zijn en pees- of gewrichtsproblematiek. MSM zorgt naast celopbouw voor een uitstekende doorbloeding, waardoor andere voedingsstoffen ook beter op de juiste plek terechtkomen. MSM zit meestal niet in het standaard krachtvoer, maar kun je door middel van één of twee schepjes poeder aan de voeding toevoegen. Lees altijd de bijsluiter voor de precieze dosering.

Psyllium paard voor optimale voeding
Komt je paard graag in de wei om te grazen? Naast de gezonde voedingsstoffen van het gras krijgen paarden geregeld teveel zand naar binnen tijdens het eten. Normaal gesproken verlaat het zand het lichaam via de darmen en de ontlasting. Krijgt het paard echter een teveel aan zand binnen, dan zorgt dit voor meerdere gezondheidsrisico’s. Psyllium bij paarden zorgt voor een soort gelei-vormige massa in de darmen, dat al het zand met zich meeneemt naar buiten. Zo verlaat het zand alsnog het lichaam. De precieze dosering varieert per paard en de hoeveelheid zand dat het naar binnen krijgt. Bij een pony geef je bijvoorbeeld iedere vier weken een kuur van zo'n 50 tot 150 gram per dag. Deze kuur duurt zeven dagen. Gaat het om een volwassen paard? Dan bestaat de kuur uit een hoeveelheid van zo'n 100 tot 300 gram per dag. Win altijd advies in van een dierenarts over de exacte hoeveelheid.

Calcium bij paarden
Calcium is een belangrijke bouwsteen voor de botten en spieren, maar is ook van groot belang voor het metabolisme en de spijsvertering van het paard. Door calcium aan het dieet van het paard toe te voegen, zorg je voor een sterke groei en herstel van het paardenlichaam. De dagelijkse behoefte van het paard hangt af van de inspanningen die het per dag levert. Een paard dat intensief traint, heeft bijvoorbeeld behoefte aan 1,61 gram calcium per kilogram droge stof, terwijl merries met veulens of jonge paarden die volop groeien een dubbele dosering krijgen. Onderzoek wat de situatie van jouw paard is om de gewenste hoeveelheid calcium te bepalen.

Paardensupplementen ondersteunen bij een gezond voedingspatroon

Met paardensupplementen geef je je paard een krachtige boost om de beste prestaties te leveren. Niet alleen zorgt de mix aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen ervoor dat het dier soepel beweegt, ook verbeter je het algehele welzijn van je paard. Het voordeel van de supplementen is bovendien dat je de precieze hoeveelheid kunt bepalen, in harmonie met het overige voer. Van glucosamine voor soepele gewrichten tot psyllium voor een goede darmflora: de mogelijkheden van de supplementen zijn eindeloos. Raadpleeg de experts van Decathlon voor advies over de beste supplementen voor je paard om in de behoeften van jouw dier te voorzien.

Lees ook

Alles over een buitenrit maken met je paard

Alles over een buitenrit maken met je paard

Met je paard de frisse lucht in trekken is heerlijk en spannend tegelijk. Je paard stapt vrolijk door en kijkt in het rond terwijl jij tot rust komt

Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Ontdek een uitgebreid overzicht van diverse paardenbitten en vind het perfecte bit voor jouw paard.

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Vind het perfecte hoofdstel voor jouw paard: Ontdek de verschillende soorten, onderdelen en maten. Leer welk hoofdstel, teugels en bit passen bij jouw rijstijl en paard.

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer is sterk en tegelijkertijd flexibel, het is een natuurproduct en het gaat lang mee. Veel sportieve producten zijn gemaakt van dit materiaal.