wintersport-checklist

Inpaklijst wintersport: dit neem je mee naar de bergen

Volledige wintersport paklijst! Volg deze wintersport checklist en ga gerust op wintersport vakantie.

De koude wintermaanden breken aan: het is tijd om op wintersportvakantie te gaan! De besneeuwde bergen met kilometerslange pistes en charmante bergdorpjes met après-ski nodigen je uit voor een welverdiende wintersportvakantie. Voordat je op reis gaat, is het nog wel een uitdaging om alle juiste spullen in te pakken. De skischoenen en helm vergeet je niet snel op je inpaklijst te zetten, maar wat neem je nog meer mee op wintersport? Met deze inpaklijst voor wintersport beschik je over een handig geheugensteuntje zodat je goed voorbereid op reis gaat. 

1. Hoeveel kleding mee op wintersport

Met de juiste wintersportkleding blijf je warm en comfortabel tijdens het skiën en snowboarden. Zo draag je een skibroek en -jas, speciale skihandschoenen warme skisokken en een helm. Handig bij de wintersportkleding is het toepassen van een drielagensysteem. Als eerste laag draag je thermo-ondergoed. Dit houdt je lichaamstemperatuur op peil in de koude weersomstandigheden. Ten tweede kies je voor een isolatielaag, zoals een fleece trui. De derde beschermende laag houdt wind, sneeuw en regen tegen. Denk hierbij aan een stevige ski-jas. Bij het selecteren van de juiste skibroek en -jas let je op de wind- en waterdichtheid van het materiaal. De waterdichtheid van skikleding gaat van 0 tot 30.000 millimeter, waarbij 0 staat voor compleet waterdoorlatend en 30.000 voor extreem waterdicht. Skikleding beschikt over het algemeen over een waterkolom van 10.000 millimeter of meer. Door waterdichte kleding te dragen, raak je niet direct drijfnat bij een valpartij in de sneeuw. Het ademende vermogen van de stof zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet overmatig transpireert.

- Een thermoshirt of broek die direct op de huid wordt gedragen: het ski-ondergoed of thermokleding. Dit zorgt voor warmte en comfort en laat je tegelijk ongehinderd bewegen. Het ondergoed moet ook ademend zijn en de transpiratie naar buiten afvoeren zodat je droog blijft! Dat mag dus niet missen op je wintersport checklist.
- Een isolerende tweede laag: een onderjas of midlayer die een laagje warme lucht rond het lichaam vasthoudt.
- Een beschermende derde laag: een waterafstotende en winddichte ski- of snowboardjas.
- Waterdichte handschoenen of wanten.
- Zorg voor voldoende skisokken.
- Tijdens koude dagen is het dragen van een skimuts, een hoofdband  of een nekwarmer een ware must.

2. Wintersportuitrusting voor op de piste

Om van de piste af te glijden heb je een aantal essentiële elementen nodig. Natuurlijk moet je je ski's of snowboard en je ski- of snowboardschoenen bij je hebben. Een helm biedt bescherming bij een onverhoopte valpartij. Daarnaast mag een skibril niet ontbreken op de paklijst voor de wintersport. Bij het skiën in de bergen zijn de zonnestralen intens, zeker in combinatie met de lichtreflectie van de sneeuw. Een skibril filtert het licht en de UV-straling. Daarnaast zijn skistokken, skiwax en een rugzak onmisbaar op de paklijst. In je rugzak neem je een hapje en een drankje voor tijdens het wintersporten mee, net als droge kleding. Het is ook een optie om bepaalde wintersportbenodigdheden ter plekke te huren. Dit scheelt ruimte in de bagage. Let er wel op dat je goed verzekerd bent voor als er iets beschadigd raakt.

- Wintersportmateriaal: ski's of snowboard, skischoenen of snowboardschoenen, skistokken (denk ook aan een locker voor je ski's en snowboard voor als je straks in de après ski bar staat).
- Bescherming: Goggle of skibril (een zonnebril), skihelm, handschoenen, rugbeschermer, polsbescherming, kniebeschermer & impact short (voor je stuitje / heupen).
- Wintersport verzorging: lippenbalsem, zonnebrandcrème, spierbalsem.
- Een rugzak of backpack, dat zeker van pas zal komen op de pistes.
- Veiligheidsuitrusting: ben je een fan van freeride, vergeet dan je lawinepieper, sonde en schop niet. En respecteer altijd de elementaire veiligheidsregels.
- Denk ook aan een slee voor de kleintjes.

3. Benodigdheden in het appartement

Overnacht je gedurende de wintersportvakantie in een appartement? Controleer dan voordat je op reis gaat wat er in het appartement beschikbaar is. Er zijn namelijk niet altijd theedoeken, vaatdoekjes en bedlinnen voorradig. Ook bespaar je natuurlijk geld als je wat spullen van huis meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan:

- Handdoeken en theedoeken
- Bedlinnen en kussens
- Schoonmaakdoekjes, afwasborstel en vaatwastabletten
- Toiletpapier, keukenrollen
- Koffiefilters of -pads, kurkentrekker, blikopener, kaasschaaf en schaar
- Vuilniszakken
- Zout, peper en andere kruiden
- Suiker, thee en koffie

4. Medische artikelen en ehbo

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem daarom een EHBO-kit mee met zwachtels, pleisters, steriele gaasjes, een thermometer, blarenpleisters en wegwerphandschoenen om kleine ongemakken meteen te kunnen verhelpen. Daarnaast is medicatie tegen diarree een aanrader, net als paracetamol, een anti-insectenmiddel, allergiemiddelen en norit. Denk ook aan je medische paspoort.

- EHBO set met daarin:
- pijnstillers
- pleisters en gaasjes
- ontsmettingsmiddel,
- zonnebrandcrème
- lippenbalsem
- spierbalsem

Vergeet je gebruikelijke medicijnen niet.

5. Persoonlijke verzorging

Een tandenborstel is misschien niet direct het meest essentiële onderdeel van je bagage, maar geeft wel extra comfort tijdens je reis. Welke toiletspullen je gebruikt als persoonlijke verzorging varieert per persoon. De meest gebruikte artikelen voor de persoonlijke verzorging zijn:

- tandenborstel en tandpasta
- deodorant
- shampoo en conditioner
- borstel, kam en elastiekjes
- scheermesjes
- labello of vaseline
- make-up verwijderaar

6. Voor de reis en in de auto

Je moet niet alleen jezelf op de wintersportvakantie voorbereiden, maar ook de auto klaarmaken voor de reis. Door een wintersportgebied als de Alpen rijden is niet hetzelfde als rijden in Nederland. Laat winterbanden plaatsen zodat je beter grip op de weg hebt. In landen als Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Duitsland is het gebruik van winterbanden zelfs verplicht. Met sneeuwkettingen heb je maximale controle tijdens het rijden. Door antivries aan de ruitensproeiervloeistof toe te voegen zorg je er bovendien voor dat de ruitensproeiervloeistof niet bevriest. Verder dien je de accu van de auto te controleren. Bij koude weersomstandigheden heeft de accu het over het algemeen zwaarder. Met een controle vooraf voorkom je dat je langs de kant van de weg komt te staan. Een ijsdeken houdt de voorruit ijsvrij, waardoor je niet iedere dag hoeft te krabben voordat je op pad gaat. Neem verder een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, startkabels, een sleepkabel, een brandblusser, een isoleerdeken en een ijskrabber mee.

Zorg dat je naast navigatieapparatuur ook een routekaart meeneemt, zodat je altijd de weg kunt vinden onderweg. Daarnaast zorgen reisdekens en -kussens, verfrissingsdoekjes en afvalzakjes voor een aangename reis. Ga je met het hele gezin op reis? Zet dan op de inpaklijst voor de wintersport ook een tablet, pocketspelletjes en een kleurboek met kleurpotloden. Met een elektrisch betaalmiddel en contant geld betaal je eenvoudig onderweg voor een smakelijke lunch en natuurlijk benzine. Bovendien houden flesjes water en smakelijke snacks de autorit zelfs in een lange file gezellig.

7. Niet te vergeten!

Wat je absoluut niet mag vergeten op de paklijst voor de skivakantie zijn officiële reisdocumenten. Zorg dus dat je altijd je paspoort of identiteitsbewijs, visum (indien noodzakelijk), rijbewijs en verzekeringspapieren bij de hand hebt. Maak foto's van de documenten en mail ze naar je e-mailadres. Zo beschik je altijd over een kopie van de documenten, mochten ze onverhoopt kwijtraken. Reis je met het vliegtuig, de bus of de trein? Zet dan op de paklijst voor de skivakantie dat je de reistickets in de handbagage meeneemt. Als je met de auto op wintersport gaat, plaats je de juiste milieustickers en vignetten op de wagen. We raden je daarnaast aan om de juiste reisverzekering af te sluiten, zodat je vakantie goed gedekt is. Zorg er verder voor dat er iemand op de huisdieren, planten en post past. Zet de verwarming laag, gooi bederfelijke voedingswaren weg en sluit de koelkast goed af. Met lichtschakelaars laat je op bepaalde tijdstippen de lampen in huis branden voor inbraakpreventie. Verder schrijf je belangrijke telefoonnummers en adressen op. Vergeet ook niet om het alarmnummer van de skipiste in je smartphone te zetten. Tot slot doe je de ramen en deuren op slot en dan kan de reis beginnen! Op een rijtje hier de laatste spullen die je niet moet vergeten:

- Fototoestel en video camera
- Muziek, laptop, mobiele telefoon, laders
- Spelletjes (spelkaarten) & schrijfgerei
- Identiteitsbewijs / rijbewijs
- Reispapieren / reisverzekering
- Boek of e-reader

Veel plezier!

Met een paklijst voor de wintersport weet je zeker dat je geen spullen vergeet. Van je warme wintersportkleding en -uitrusting tot medische artikelen en je toiletspullen: met een checklist voor de wintersport ga je ontspannen op reis. Vergeet bij de voorbereiding de auto niet dat winterbanden in sommige wintersportgebieden verplicht zijn. Officiële reisdocumenten als paspoorten, reistickets en verzekeringspapieren plaats je in je handbagage, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Zo ga je met een goed gevoel op vakantie naar de piste!

Wintersport checklist | Paklijst wintersport | Decathlon.nl
Ski schoenen kiezen

Hoe kies ik skischoenen? | Skischoenen welke maat? | Decathlon.nl

Een skischoen is de verbinding tussen de skiër en ski's. Daarnaast zorgt het voor ondersteuning en comfort. Een onjuiste schoen beïnvloed direct het skiën en dat is niet wat je wil. Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie.

Hoe kies ik een skibroek?

Hoe kies ik een ski jas? | Vind de beste ski jas voor jou

Kies de ski jas die bij jou past! Je leest hier alle tips om de voor jou beste ski jas te kiezen. Zo kan je comfortabel op wintersport en ben je beschermd tegen de omstandigheden.

Hoe kies je de perfecte ski's voor jouw kind?

Hoe kies je de perfecte ski's voor jouw kind?

Vanaf een jaar of 4 kan je al kijken naar echte kinderski's voor jouw kind. Houd rekening met de lengte, ervaring en persoonlijke voorkeur zodat je zorgeloos kan genieten van de wintersport.

Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Welke skipistes zijn er en wat betekenen de kleuren skipistes?

Kies jij voor een groene, blauwe, rode of zwarte skipiste? Lees snel welke piste het best past bij jou en geniet van je wintersport!

Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl

Ski onderhoud | Hoe onderhoud je jouw ski's | Decathlon.nl

Door goed zorg te dragen voor je materiaal ben je er zeker van dat het langer meegaat en dat je beter presteert op de piste.

piste regels

Ontdek alle piste regels! | Decathlon.nl

Op de piste is het belangrijk om met z'n allen een aantal regels te volgen. We willen natuurlijk dat iedereen op een veilige manier van de piste afkomt en dat we zonder blessures onze wintersport kunnen vervolgen. Lekker genieten van de sneeuw zonder nare incidenten, maar weet iedereen de basisregels wel? Wij zetten ze voor je op een rijtje.