Waterdichte kleding kiezen

Waterdichtheid en ademend vermogen?

Waterdichtheid en ademend vermogen zijn de twee belangrijkste punten die ervoor zorgen dat de regen buiten wordt gehouden en dat waterdamp niet binnen blijft. In dit advies bespreken we hoe we een product waterdicht en ademend maken en hoe we dit testen. 

Hoe wordt het gemaakt?

WATERAFSTOTEND

Er is een groot verschil tussen waterdicht en waterafstotend. Een product dat bij productie niet al waterdicht is gemaakt is zeer moeilijk tot bijna onmogelijk waterdicht te maken maar kan wel waterafstotend gemaakt worden. Regendruppels (0.5mm) zullen zich moeilijk hechten aan de stof waardoor ze van de stof zullen afrollen; “afparelen”. Een softshell is waterafstotend maar in de loop van de tijd zal er meer en meer water op de stof blijven liggen, erin trekken en uiteindelijk zal de stof gaan doorlekken. Een stof waterafstotend maken doen we door middel van wassen of inspuiten met een impregneermiddel, hierdoor komt er een waterdicht laagje op de stof, maar door gebruik, regen en wassen zal dit altijd slijten en dus op regelmatige basis herhaald moeten worden.

WATERDICHT

Regendruppels (0,5 mm) kunnen NIET door de stof heen. Een stof kan waterdicht gemaakt zijn op de volgende wijzen:

1. Waxen
2. Impregneren
3. Coating
4. Membraan

Waxen en impregneren
Hier zullen we niet uitgebreid bij stilstaan omdat deze vormen van waterdicht maken we bij Decathlon bijna niet tegenkomen. Waxen kan je terug vinden op de natuurafdeling en impregneren wordt hoofdzakelijk gebruikt bij tenten van katoen, andere vormen van impregneren zorgen er alleen voor dat een stof waterafstotend wordt.~

Coating
Een coating houdt in dat er een waterdichte laag aangebracht wordt door middel van een pasta op de binnenzijde, dit om slijtage te verminderen en soms ook op de buitenzijde van het product. De coating kan ademend gemaakt worden door er minuscule poriën in te maken. Door gebruik, uv-straling en wassen zal de coating langzaam verdwijnen en zal het product gaan lekken. DIT ZAL ALTIJD GEBEUREN EN KAN NIET GEREPAREERD WORDEN.

Membraan
Een product met een waterdicht membraan bevat een microporeuze folie. Dit betekent dat er minuscuul kleine gaatjes in zitten welke te klein zijn voor de regendruppel maar groot genoeg zijn om waterdamp door te laten.Om een membraan goed z’n werk te laten doen moet er een verschil bestaan in temperatuur en luchtvochtigheid tussen de binnen- en buitenzijde van het membraan. Doordat de lichaamstemperatuur over het algemeen hoger is dan de omgevingstemperatuur, ontstaat in de kleding een iets hogere druk dan erbuiten. Hierdoor wordt de waterdamp naar buiten 'geduwd'. Hoe groter het verschil in temperatuur, des te hoger het ademende vermogen. Gaat u naar de tropen dan kan het zijn dat de temperatuur buiten uw kleding niet voldoende afwijkt van uw lichaamstemperatuur. In deze gevallen zal transpiratievocht dan ook niet goed kunnen worden afgevoerd.

Waterdichtheid bij kledingstukking

Bij kledingstukken wordt het membraan aan de binnenzijde van de buitenstof geplakt. Daarna wordt de binnenzijde van het kledingstuk afgewerkt en dat bepaalt of we over een 2 - 2,5 of 3 laags membraan praten.

Je kunt zo een kledingstuk op de volgende wijze herkennen:
-Een 2 laags membraan kledingstuk bestaat uit een buitenstof (1) met het membraan (2) eraan bevestigd.
-Een vulling (3) voor warmte isolatie en een binnenvoering (4).
-Een 2,5 laags membraan kledingstuk bestaat uit een buitenstof (1) met het membraan (2) eraan bevestigd met een beschermende print (3) op het membraan.
-Een 3 laags membraan kledingstuk bestaat uit een buitenstof (1) met het membraan (2) eraan bevestigd en de binnenvoering (3) wordt hierbij direct tegen het membraan aan bevestigd.

Bij Decathlon gebruiken we hoofdzakelijk de 2 en 3 laags membranen. Bij een kledingstuk waarbij de stof waterdicht is kunnen we helaas nog niet spreken van een waterdicht product omdat het zo kan zijn dat de naden en ritsen niet waterdicht afgewerkt zijn. Voor de naden kan ervoor gekozen worden om de hoofdnaden of alle naden waterdicht af te werken, dit staat altijd vermeld bij het product, en wordt gedaan door middel van tapen of lassen. Ritsen kunnen waterdicht afgewerkt worden door ze te lamineren of door een dubbele flap stof aan te brengen onder en boven de rits die de rits afschermd van het water.

Hoe wordt dat getest?

Nu hebben we een product dat waterdicht is, maar wanneer mag je iets waterdicht noemen en hoe wordt dit gemeten en gecommuniceerd?
Een product mag men waterdicht noemen wanneer het een waterdruk van 1.300 mm kan weerstaan, dit kan getest worden door de Schmerber test. Een tweede test waarbij men meer kan “spelen” met verschillende variabelen (wind en invalshoek) is de douche test.

Schmerber
Bij de Schmerber test wordt er gekeken hoeveel waterdruk de stof kan hebben voordat het begint door te lekken. Hiernaast zie je hoe dit in zijn werk gaat.
We hebben hier een stuk stof waar een cilinder over is geplaatst waarna er water in wordt gegoten. Bij dit stuk stof kan je zien dat dit 5.000 mm waterdruk kan hebben en zal dus het label van 5.000 mm krijgen.
Als we alleen uitgaan van de Schmerber dan wordt er het volgende over de verschillende drukwaardes gezegd.
Dit is een statische test die alleen iets zegt over de hoeveelheid druk die de stof kan hebben als dit erop blijft liggen en zegt dus al iets over het product maar nog niet alles.

Douchetest
In deze doordachte testruimte worden diverse regen omstandigheden nagebootst. Met speciaal ontworpen regensproeiers op strategische plekken in de ruimte kan men de waterdichtheid van producten testen onder omstandigheden die variëren van lichte motregen tot een regenstorm. De uitkomst van deze test wordt weergegeven in Liters per Uur. Het wereldrecord staat op dit moment op: 305 mm in 42 minuten te Holt, Missouri, United States, 22 Juni 1947. De meeste van onze Quechua tenten hebben een Schmerber index van 2.000mm en hebben de douchetest doorstaan met 200 Liter per uur per vierkante meter voor een periode van 4 uur en zijn dan nog droog aan de binnenzijde.
Als je alleen zou kijken naar de Schmerber index dan zou je concluderen dat de tenten niet goed waterdicht zouden zijn. De douchetest geeft een compleet andere conclusie. Dit komt door de manier waarop de stof gebruikt is bij de constructie van de tenten. Als de tent op de correcte wijze wordt opgezet zal door de constructie er nooit een dusdanige hoge druk opbouwen zodat de stof zal kunnen gaan doorlekken. Daarom wordt er door Quechua op de tenten gecommuniceerd in liters per uur.

Ademend vermogen

Een ademend materiaal is waterdampdoorlatend, het is dan in staat om vocht van binnen naar buiten te transporteren. Ademend vermogen wordt aangegeven met RET en MTVR waarden, de meest voorkomende en degene die Decathlon gebruikt is RET. De RET (resistance-evaporation-transmission) waarde geeft de waterdampweerstand van een weefsel weer. Des te lager de weerstand des te meer ademend vermogen het materiaal heeft. (b.v.: RET < 6 = hoog ademend en RET > 20 = niet ademend). De MVTR (moisture-vapor-transmission rate) waarde is een ander criteria om ademend vermogen te kunnen meten. Een laboratoriumtest kan uitreken hoeveel waterdamp er door een vierkante meter weefsel kan passeren in 24 uur. Des te hoger de hoeveelheid des te meer ademend vermogen het materiaal bezit. Een MVTR waarde van > 10,000 wordt gezien als een goed ademend vermogen.