Wat zijn de spelregels van squash?

Wat zijn de spelregels van squash?

Ben jij dol op racketsporten en hou je van een beetje uitdaging? Probeer eens een potje squash! Squash is een afwisselende en intensieve racketsport, die je binnen op een squashbaan uitoefent met 2 of 4 personen. Omdat je actief bent in een kleine ruimte is het belangrijk dat alle spelers de regels goed kennen. Wij nemen je mee in de wereld van deze nog altijd populaire racketsport en vertellen je alles over de spelregels van squash.

Wat zijn de squash regels?

Tijdens een potje squash speel je samen met je tegenstander om de beurt een klein balletje tegen de voormuur, waarbij je ook de zijmuren en de achtermuur kunt gebruiken. Je mag de squashbal maximaal 1 keer laten stuiteren voordat je deze opnieuw slaat. Wat is het doel van squash? Zorgen dat jouw tegenstander uiteindelijk de bal niet meer terug kan slaan. Dan verdien je dat felbegeerde punt en krijg jij de service. Door als eerste 3 games te winnen, ben jij de winnaar van de squashwedstrijd. 

Om deze wedstrijd sportief, eerlijk en veilig te laten verlopen heeft de World Squash Federation squash regels voorgeschreven. Speel jij een squashwedstrijd die georganiseerd wordt door de Squash Bond Nederland (SBN)? Dan gelden altijd deze officiële squash regels. Maar ook tijdens een recreatief potje squash zonder scheidsrechter, zijn deze spelregels van squash onmisbaar.

Wat betekenen de lijnen in een squashveld?

Wat betekenen de lijnen in een squashveld?

Om de spelregels van squash te begrijpen, is het handig dat je eerst meer weet over de squashbaan en het squashveld. Want hoe ziet een squashbaan eruit en wat betekenen al die lijnen? Een squashbaan is een binnenruimte van 9,75 meter diep, 6,40 meter breed en minimaal 5,64 meter hoog. De baan heeft een voormuur, 2 zijmuren, een achtermuur en een speelvloer. 

Voormuur – De voormuur is de wand waar je tegenaan serveert. Op de voormuur vind je net onder het midden de servicelijn, aan de bovenkant de uitlijn en onderaan de tin. De tin is een stuk plaat of board dat je tijdens het spelen niet mag raken. Doe je dat wel? Dan is dat duidelijk hoorbaar, dus daar kunnen geen misverstanden over ontstaan.

Zijmuren – De zijmuren zijn voorzien van een uitlijn die vanaf de voormuur naar de achtermuur iets afloopt. De bal mag nooit op of boven de uitlijn komen.

Achterwand– De achterwand is – meestal - van glas en wordt volop gebruikt tijdens een squashwedstrijd. Via de deur in de achterwand kom je binnen op de squashbaan.

Speelvloer – De ondergrond van het squashveld is van hout en geveerd om schokken op jouw enkels en knieën te voorkomen. De speelvloer is achter de middenlijn verdeeld in 2 gelijke helften. In elke helft vind je een servicevak gemarkeerd met lijnen.

Squash regels serveren

Tijdens het squashen is het de bedoeling dat je punten scoort en dat doe je tijdens een rally. Elke rally begint met een service. Welke squash regels gelden voor het serveren?

Je begint met de toss, een lotingsprocedure voor de wedstrijd. Win je de toss, dan mag je kiezen aan welke kant je begint met je service. Vanuit het servicevak aan de ene kant van de squashbaan, serveer je de bal via de voormuur naar de speler in het ontvangende vak. Dit is de helft waar de tegenstander staat aan de andere kant van de baan. Je mag je flink uitleven met je service, maar je dient je wel aan een paar serviceregels te houden. Volgens de squash regels dient de bal altijd de muur te raken tussen de servicelijn en de uitlijn. Daarnaast moet de bal, eventueel via de zijwand, terechtkomen in het vak van de tegenstander. 

Vergeet niet dat je tijdens je service, in elk geval 1 voet in het servicevak hebt staan zonder daarbij de lijn te raken. Heb jij de bal geserveerd en win je de rally doordat de tegenstander de bal niet meer kan raken? Dan heb jij een punt verdient en wissel je van kant om opnieuw te serveren. Heb jij de bal geserveerd en de rally verloren? Dan verdient jouw tegenstander een punt en krijgt de service. Je tegenstander mag dan zelf kiezen aan welke kant hij of zij de service wilt beginnen.

Wat is de puntentelling met squash?

Wat is de puntentelling met squash?

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het squashen. Maar we begrijpen dat je ook graag wilt weten hoe de puntentelling bij squash werkt en hoe jij er met de overwinning vandoor kunt gaan. 

Squash speel je tegenwoordig volgens de Point-a-Rally (PAR). Dit houdt in dat tijdens elke rally een punt gescoord wordt door jou of je tegenstander. Bij squash wedstrijden speel je maximaal 5 games en ben je de winnaar als je als eerste 3 games wint. Hoe win je nu een game? Door minimaal 11 punten te scoren met minimaal 2 punten verschil. Dat betekent dat je wint als jij 11 punten hebt weten te bemachtigen en je tegenstander 9 of minder. Heb jij 11 punten gescoord en jouw tegenstander 10 punten? Dan speel je door totdat je die 2 punten verschil behaald hebt.

Volgens de squash regels scoor je een punt als de tegenstander:
- de bal op of buiten de uitlijn speelt;
- de bal niet kan terugspelen;
- jou opzettelijk hindert.

De PAR is de officiële puntentelling voor squash tijdens professionele wedstrijden en de meeste amateurwedstrijden. De traditionele puntentelling voor squash gaat uit van een winst bij 9 punten per game. Je kunt dan alleen punten scoren op je eigen service.

Mag je blokkeren of hinderen met squash?

Mag je blokkeren of hinderen met squash?

Tijdens het squashen beweeg je continu in een kleine ruimte met 2 of 4 personen en ontkom je er niet aan dat je elkaar - wel of niet per ongeluk - in de weg loopt. Volgens de squash regels doe je er alles aan om je tegenstander(s) de mogelijkheid te geven om de bal terug te slaan. Dat betekent dat je zorgt dat je tegenstander voldoende ruimte heeft en zicht op de bal. 

Wat doe je nu als je het spel stopt omdat de tegenstander jou blokkeert of hindert? Dan stel je jezelf de volgende vragen om duidelijkheid te krijgen en samen te bepalen of het een let, no let of stroke wordt. 

1. Was er echt sprake van hinder? Had je de bal kunnen halen en deed je daar moeite voor? Deed jouw tegenstander er alles aan om de hinder te voorkomen? Kun je al deze vragen met ja beantwoorden, dan geldt een let. Een let betekent dat er geen opzet in het spel was en geen punt gemaakt is. Je speelt de rally dus opnieuw.
2. Was er geen sprake van echte hinder of had je de bal toch niet kunnen halen? Dan is de regel, no let. Dat wil zeggen dat je het punt verliest.
3. Was er sprake van duidelijke hinder en deed jouw tegenstander geen moeite om deze hinder te voorkomen? Dan geldt een stroke voor je tegenstander. Een stroke betekent dat jij een punt krijgt.
Tijdens officiële wedstrijden bepaalt de scheidsrechter of er sprake is van let, no let of stroke. Speel je een recreatief potje squash en is er sprake van blokkering of hinder? Probeer hier dan samen met je tegenstander op een goede manier uit te komen. Uiteindelijk gaat het om het plezier in de sport en niet om het winnen ten koste van alles.

Let op: je krijgt ook een let in geval van een turning. Een turning is een risicovolle spelsituatie waarbij de speler om zijn of haar eigen as moet draaien om de bal te slaan. Dit betekent oriëntatieverlies, waardoor de speler tevens de positie van de tegenstander uit het oog verliest.  

Mag je tegen het glas slaan met squash?

Mag je tegen het glas slaan met squash?

De achterwand van de squashbaan is meestal van gehard glas. Via de deur in de glazen achterwand kom je binnen op de squashbaan. Een wand van glas klinkt gevaarlijk, maar is dat absoluut niet. De achterwand in de squashbaan is namelijk gemaakt van gehard veiligheidsglas. Dit betekent dat het glas niet stuk gaat als je er tegen aan loopt of je balletje er keihard tegenaan slaat. Het leuke van de glazen wand is dat toeschouwers de wedstrijd kunnen bekijken. De glazen wand vergroot het kijkplezier. 

Tijdens het squashen mag je de achterwand, net zoals de zijwanden, zo vaak gebruiken als je wilt. Er gelden maar 2 regels. De eerste is dat de bal onder de uitlijn moet blijven. De tweede regel is dat de bal maar 1 keer mag stuiteren voordat er teruggeslagen wordt.

Conclusie

Squash is een dynamische sport die je speelt met meerdere spelers in een kleine ruimte met 4 muren. Om de wedstrijd eerlijk, sportief en veilig te laten verlopen heeft de World Squash Federation spelregels voor squash opgesteld. Je weet hoe een squashbaan eruit ziet en welke functies alle vlakken en lijnen hebben. Punten scoor je wanneer je tegenstander de bal op of buiten de uitlijn speelt of de bal niet meer terug kan spelen. Hinderen of blokkeren van of door je tegenstander tijdens het squashen kun je niet altijd voorkomen. Is er geen scheidsrechter aanwezig, zoek dan samen met je tegenstander naar de juiste oplossing. We wensen je veel plezier met het squashen!

Succes en vooral veel plezier met het squashen! Deel je jouw successen met ons? We volgen jouw sportprestatie(s) graag op Instagram via #GoTryDecathlon.

OOK INTERESSANT VOOR JOU:

Internationale Vrouwendag

Review van voormalig Nederlands squash kampioen Sebastiaan Weenink

Omdat wij het belangrijk vinden dat onze producten getest worden door onze eindgebruikers hebben wij Sebastiaan Weenink gevraagd om een aantal van onze squashrackets te testen en te beoordelen. Als voormalig Nederlands kampioen en bondscoach weet hij als geen ander waar je op moet letten. Daarom delen wij hier zijn gebruikerservaring.

Ontdek squash: een uitdagende sport

Ontdek squash: een uitdagende sport

Squash is geschikt voor iedereen met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en energie! Wij hebben de belangrijkste squashtips voor jou verzameld.