Wat is hot yoga en is het gezond?

Wat is hot yoga en is het gezond?

Hatha yoga, yin yoga en power yoga: er bestaan verschillende soorten yoga. Eén van de populairste soorten yoga is hot yoga. Dit type yoga voer je uit in een verwarmde ruimte en biedt verschillende voordelen voor je mentale en lichamelijke gezondheid. In dit blog lees je wat hot yoga precies is en hoe gezond het is.

Wat is hot yoga en is het gezond?

Wat is hot yoga?

Yoga is een sport dat draait om het verbinden van lichaam, geest en energie. Met behulp van verschillende (ademhalings) oefeningen mediteer je én ben je bezig met je fysieke gezondheid. Zo zul je door yoga een betere conditie krijgen, soepeler worden en beter in je vel komen te zitten. Er bestaan verschillende soorten yoga, waaronder hot yoga. Wat is hot yoga precies? Simpel gezegd is het een vorm van yoga dat onder een hoge temperatuur wordt uitgevoerd. Zo ligt de temperatuur tijdens de yoga rond de 40 graden. De hoge temperatuur biedt diverse voordelen voor je gezondheid en maakt deze vorm van yoga extra intensief. Een yogales volgen onder een hoge temperatuur is echter niet geschikt voor iedereen. Als je zwanger bent of hart- en vaatziektes hebt kun je beter voor een andere variant van yoga kiezen.

Wat is hot yoga en is het gezond?

Wat is bikram yoga? 

Veel mensen denken dat hot yoga en bikram yoga hetzelfde is. Toch zit er wel een klein verschil tussen beide vormen van yoga. Zo ligt de temperatuur bij bikram yoga altijd rond de 40 graden. Bij warme yoga ligt de temperatuur soms iets lager (tussen de 26 en 40 graden). Een ander verschil is dat bij bikram yoga 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen uitgeoefend worden. Bij warme yoga kan het aantal houdingen en ademhalingsoefeningen verschillen. De intensiteit van warme yoga is – in sommige gevallen – lager dan bij bikram yoga. De temperatuur is immers minder hoog en er komen wellicht minder houdingen aan bod tijdens de les. Informeer van tevoren naar de verschillen tussen hot yoga en bikram yoga bij jouw sportschool of yoga studio. Zo kies je altijd de yoga vorm die het beste past bij jouw conditie en wensen.

Voordelen hot yoga 

Warme yoga biedt verschillende voordelen voor je lichaam en geest. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Je krijgt een betere conditie
De hoge temperatuur tijdens de yogales zorgt er voor dat je hart sneller gaat kloppen. Warme yoga is hierdoor extra intensief en zorgt ervoor dat je een betere conditie krijgt. Uiteraard geldt dit voordeel alleen als je een aantal yogalessen per week volgt.

Je verbetert de longcapaciteit
Hoewel je het tijdens de yogales wat benauwd kan krijgen, zorgt de hoge temperatuur er juist voor dat je dieper gaat ademhalen. Je verbetert en traint hierdoor je longcapaciteit. Daarnaast bereikt het zuurstof je overige organen.

Soepele spieren en gewrichten
De hoge temperatuur zorgt er voor dat je spieren en gewrichten soepeler worden. Je hebt hierdoor minder kans op blessures en zult makkelijker bepaalde oefeningen uitvoeren. Wees wel voorzichtig en strek – als beginner zijnde – niet té ver.

Je verbrandt meer calorieën
Doordat yoga bij 40 graden extra intensief is, zul je meer calorieën verbranden. Tijdens een warme yoga les van 60 minuten zul je gemiddeld zo’n 450 tot 550 calorieën verbranden. Dit is ideaal als je yoga wilt gebruiken om af te vallen.

Je komt beter in je vel te zitten
Yoga heeft als doel om lichaam en geest te verbinden. Na een yoga les zul je je ontspannen en energiek voelen. Tijdens warme yoga maakt je lichaam bovendien extra endorfine aan wat een positieve invloed heeft op je gemoedstoestand.

Je voert meer afvalstoffen af
Door de hoge temperatuur ga je gegarandeerd zweten. Hoewel veel mensen dit als nadeel zien, is dit juist erg goed voor je. Tijdens het zweten voer je namelijk afvalstoffen af. Je krijgt hierdoor een mooiere huid en geeft je immuunsysteem een boost.

Je verbetert je bloedcirculatie
Sommige sportscholen en yoga studio’s verwarmen de ruimtes met behulp van infrarood. Infrarood kennen we van de sauna’s en biedt extra voordelen voor je gezondheid. Zo verbeter je de bloedcirculatie, rem je ontstekingen en heb je minder kans op spierpijn.

Is hot yoga gezond? 

Als we kijken naar bovenstaande voordelen, is hot yoga zeker gezond te noemen. Wel is het belangrijk om deze sport uit te voeren onder leiding van een professional. Zo voorkom je blessures of gevaarlijke situaties. Maak ook altijd gebruik van een yoga mat met een goede grip. Zo voorkom je dat je uitglijdt tijdens het sporten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken tijdens en na de les. Doordat je veel zweet, loop je het risico om uit te drogen. Tot slot zijn er een aantal ziektes en aandoeningen waarbij het uitvoeren van warme yoga niet verstandig is. Vraag bij twijfel altijd even advies aan je huisarts.

Wat is hot yoga en is het gezond?

Kun je hot yoga doen als je zwanger bent? 

Warme yoga beoefenen als je zwanger bent is niet aan te raden. Warme yoga is vrij intensief en door de hoge temperaturen loop je – zeker als je zwanger bent - het risico op uitdroging. Kies tijdens je zwangerschap liever voor een andere vorm van yoga. Zo richt zwangerschapsyoga zich volledig op het vinden van de juiste balans tijdens je zwangerschap. Je maakt contact met je lichaam én je baby tijdens de lessen. Zwangerschapsyoga is bovendien een goede manier om fit te blijven gedurende deze maanden. Tot slot komen de ademhalingsoefeningen goed van pas tijdens de bevalling. Zo leer je bijvoorbeeld om de weeën goed op te vangen. Tijdens sommige cursussen besteed je tevens aandacht aan verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens de bevalling.

Hot yoga tips

Met de volgende hot yoga tips bereid je je goed voor op de lessen:

-Informeer van tevoren naar de intensiteit en temperatuur van de warme yoga les. Bikram yoga is misschien iets minder geschikt voor beginners dan andere vormen van warme yoga.

-Vraag bij de sportschool of yoga school direct na welke spullen je mee moet nemen. Moet je bijvoorbeeld een yoga mat kopen of kun je deze huren?

-Wil je zelf een yoga mat kopen? Kies dan voor een yoga mat met “wet grip”. Op deze manier voorkom je dat je uitglijdt als je yoga mat nat is van het zweet.

-Neem een handdoek mee om het zweet mee af te vegen tijdens de les.

-Draag luchtige kleding die het zweet makkelijk kan absorberen.

-Zorg dat je voldoende drinkt tijdens en na de yogales. Het is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Neem dus zeker een grote waterfles mee.

-Eet een lichte maaltijd voor de yoga les. Op een lege maag sporten is geen goed idee, maar een zware maaltijd nuttigen ook niet.

-Reken voldoende tijd voor de yoga les. De meeste lessen duren 60 tot 90 minuten. Na de les zal een verfrissende douche bovendien geen overbodige luxe zijn.

-Laat je lichaam rustig wennen aan de warmte. Begin rustig en adem diep in en uit.

-Laat de instructeur weten dat je nieuw bent. Hij of zij kan je op deze manier extra goed in de gaten houden en advies geven.

-Luister goed naar je lichaam. Neem gerust even een pauze als je je duizelig of misselijk voelt.

Wat is hot yoga en is het gezond?

Is warme yoga voor iedereen geschikt? 

Warme yoga is niet geschikt voor mensen die een hart- of vaatziekte hebben of zwanger zijn. Ook als je niet zo houdt van warme en vochtige ruimtes, is deze vorm van yoga misschien niet zo’n goed idee. Als je fan bent van sauna’s en op zoek bent naar een intensieve sport, is warme yoga wel echt iets voor jou. Je leeftijd en conditie spelen in principe geen rol. Zowel jong als oud en zowel beginners als gevorderden kunnen warme yoga beoefenen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat met name bikram yoga vrij intensief kan zijn. Begin daarom rustig aan en vraag eventueel eerst een proefles aan. Luister ook altijd goed naar je lichaam.

Welke andere vormen van yoga zijn er? 

Naast warme yoga bestaan er verschillende andere vormen van yoga. De bekendste vormen lichten we hieronder kort uit:

Ashtanga yoga: deze vorm van yoga draait met name om de ademhaling. De les bestaat uit een vaste routine met bewegingen.
Yin yoga: yin yoga is een meditatieve vorm van yoga. De bewegingen zijn passief. Zo lig of zit je vaak enkele minuten lang.
Hatha yoga: hatha yoga draait om fysieke beweging en inspanning. De bewegingen houd je vaak een aantal ademhalingen lang vol.
Iyengar yoga: bij deze vorm van yoga maak je gebruik van hulpmiddelen. Zo voer je de houdingen uit met behulp van bijvoorbeeld een stoel, bal of blok.
Yoga nidra: yoga nidra staat ook wel bekend als slaapyoga. Tijdens de lessen draait het om volledige ontspanning. Deze vorm van yoga is zeer geschikt voor mensen met slaapproblemen.
Power yoga: power yoga is een zeer actieve vorm van yoga. Je houdt de poses lange tijd vast. Power yoga is een goede manier om aan je conditie te werken.

Welke vorm van yoga past bij jou?
Welke vorm van yoga het beste bij jou past is afhankelijk van je wensen. Zo kun je met warme yoga en power yoga je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren. Deze vormen van yoga bieden veel (fysieke) voordelen en kunnen je helpen om af te vallen en fit te worden. Andere vormen van yoga – zoals yin yoga en yoga nidra – zijn met name gericht op meditatie en innerlijke rust. Het doel van deze vormen van yoga is om te ontspannen en de balans te hervinden. Bedenk van tevoren wat jouw doel is (work-out of ontspannen). Probeer eventueel verschillende vormen van yoga uit om te ontdekken welke vorm het beste bij jou past. Veel succes!

Lees ook eens onze andere sportadviezen

Yoga: heilzaam voor lichaam en geest

Yoga: heilzaam voor lichaam en geest

Yoga is een discipline die lichaam en geest samenbrengt door houdingen te combineren met ademhalings-, concentratie- en relaxatieoefeningen. Benieuwd naar alle fysieke en mentale voordelen?

Yoga in al zijn vormen

Yoga in al zijn vormen

Niet iedereen heeft dezelfde wensen en daarom is yoga er in verschillende vormen. Wil jij meer weten over yoga? Ontdek het in dit artikel!

Leggings voor iedereen - wat betekent dat precies?

Leggings voor iedereen - wat betekent dat precies?

Bij Decathlon vind je een ruim assortiment aan leggings. Maar wat zijn precies de verschillen tussen leggings voor fitness, pilates en yoga? En wat maken onze leggings uniek? Na dit artikel weet jij welke legging het beste bij jou past.