Unselected
Alles wat je wilt weten over de coopertest

Alles wat je wilt weten over de coopertest

Met de coopertest test je jouw uithoudingsvermogen. Hoe je dat doet en waarom je een coopertest zou doen? Daar geven we antwoord op in dit sportadvies. Succes!

Unselected

De coopertest: komt deze naam je bekend voor? Je kunt het bijvoorbeeld kennen van de gymles vroeger op de middelbare school. Ben jij benieuwd naar wat de test inhoudt en hoe je de test op de juiste manier uitvoert? En vooral waarom je deze coopertest zou doen? In dit sportadvies geven wij je stap voor stap antwoord op alle vragen over de coopertest en meer. 

Unselected

Wat is een coopertest?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een coopertest? De coopertest houdt in dat je in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand hardlopend aflegt. Met de test meet je je uithoudingsvermogen. Hoe meer meters jij aflegt in die 12 minuten, hoe fitter je bent. Oftewel: hoe meer meters, hoe beter jouw conditie en hoe groter de kans dat je sportieve topprestaties kunt neerzetten. 

Wie heeft de coopertest bedacht? De naam geeft het al een beetje weg, meneer Cooper namelijk! Doctor Kenneth Cooper was arts bij de Amerikaanse luchtmacht. Hij ontwikkelde in de jaren 60 een methode om het uithoudingsvermogen van soldaten te testen. Hij koos voor 12 minuten omdat dit volgens hem bij een gelijkmatig tempo genoeg moest zijn om de hartslag in een stabiele toestand te brengen. Dat betekent een hartslag die niet verder omhoog gaat.

Vervolgens stelde hij normschalen op om de gelopen afstanden te beoordelen. Die maakte hij later ook voor scholen en sportverenigingen. Zo kwam de coopertest terecht in de recreatieve sportwereld en dus bij jou. Veel trainers zien de test als een handig en snel instrument om hun basisconditie te meten. Daarnaast is het een leuke variatie tijdens je hardlooptraining.

Unselected
coopertest

Hoe doe je een coopertest?

Wil jij je conditie meten met behulp van een coopertest? Dan kun je dat bij een sportvereniging doen of gewoon zelf met een trainingsmaatje. Kan iedereen die test zomaar doen? Het antwoord is nee. De schema’s gaan er namelijk vanuit dat jij een half uur kunt hardlopen zonder te stoppen en zonder problemen. Kun je dat nog niet? Bekijk dan eerst ons sportadvies beginnen met hardlopen.

Ga jij de coopertest zelf doen met een maatje? Dan doorloop je het volgende stappenplan:
1. Zorg voor een gemarkeerde afstand van ongeveer 400 meter. Dit kan op de atletiekbaan, maar natuurlijk ook gewoon op de weg. Vermijd teveel scherpe bochten in het parcours, zodat je niet af hoeft te remmen.

2. Begin met een warming-up van een paar minuten op lage intensiteit. Zo weet je zeker dat je lichaam klaar is voor de test.

3. Start jij als eerste met 12 minuten lopen? Dan houdt je maatje de tijd bij en ook welke afstand jij loopt. Loop zo ver als je kunt en stop precies bij 12 minuten. Nadat jij klaar bent, is je trainingsmaatje aan de beurt.

4. Nadat jullie allebei alles gegeven hebben, doe je een cooling-down en bekijk je in de tabel hieronder hoe het gesteld is met je conditie.

Natuurlijk kun je de test ook zelf binnen uitvoeren op de loopband. Zorg voor een warming-up, stel de loopband in op 12 minuten en rennen maar!

Tijdens je gewone hardlooprondje kun je ook eenvoudig een leuke variant van de coopertest doen. Loop 12 minuten in een stevig, zo constant mogelijk tempo en kijk na de training op je sporthorloge wat je gemiddelde hartslag daarbij is. Herhaal je dit regelmatig met dezelfde snelheid? Dan weet je dat je conditie verbetert als je gemiddelde hartslag steeds lager wordt.

Unselected

Waarom zou je een coopertest hardlopen?

Waarom zou je 12 minuten zo hard en zo ver mogelijk lopen en jezelf in het zweet werken? Vooral niet-sporters zullen je voor gek verklaren. Maar als sporter zie jij zeker het nut in van een coopertest hardlopen. Jij wilt weten hoe het met je conditie gesteld is en een coopertest hardlopen geeft jou snel een eenvoudig antwoord. De afstand die jij in 12 minuten aflegt, vertelt namelijk veel over jouw uithoudingsvermogen. Herhaal je de test regelmatig? Dan krijg jij inzicht in het verloop van je conditie. En dat is heel belangrijk als jij jezelf wilt ontwikkelen als hardloper, want je wil natuurlijk jouw persoonlijke records neerzetten in tijd en afstand en jezelf daarop blijven uitdagen. Reden genoeg voor het lopen van die test dus!

Unselected
Coopertest tabel

Coopertest tabel

Het zit erop. Je hebt 12 minuten lang alles gegeven en nog nahijgend hoor je van je trainingsmaatje hoeveel meter je gelopen hebt. Maar wat zegt dat aantal meters nou precies over jouw conditie? Hiervoor kijk je in een coopertest tabel. Deze vind je hieronder. In deze coopertest tabel zoek je jouw leeftijd op, je geslacht en hoeveel meter jij bereikt hebt. Dus ben jij een 25-jarige vrouw en heb jij 2250 meter afgelegd in 12 minuten? Dan heb je volgens de coopertest tabel een goede conditie. En ben jij een 41-jarige man en heb jij het gepresteerd om 2600 meter te rennen? Gefeliciteerd, jij bent in topconditie!

Unselected

Coopertest tips

Heb je al vaker een coopertest gelopen en wil je jezelf verbeteren, om een betere score te halen bij de volgende test? Dat kan! Maar hoe doe je nu een coopertest training? We leggen het je uit.

Door je training een aantal weken aan te passen, ben je in staat om tijdens de volgende test meer meters af te leggen. Om die 12 minuten meer meters te maken, moet je werken aan je uithoudingsvermogen. Dat vermogen verbeter je door:
• Duurlopen in tempo 1 en 2
• Extensieve intervaltrainingen

Een duurloop is een lange afstandsloop waarbij je je uithoudingsvermogen op de proef stelt. Tijdens deze loop, ren je zo lang mogelijk op een gelijk tempo zonder buiten adem te raken. Loop je een duurloop in tempo 1? Dan loop je op een zo laag mogelijk tempo waarbij je hartslag op 65 tot 75% van je maximale hartslag blijft. Loop je een duurloop in tempo 2? Dan loop je een gemiddeld tempo waarbij je hartslag op 75 tot 85% van je maximale hartslag blijft. De duurlopen in tempo 1 en 2 zorgen ervoor dat je spieren beter in staat zijn om zuurstof te gebruiken.

Intervaltraining is een training waarbij je loopbelasting en herstel afwisselt. De training heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Tijdens een extensieve intervaltraining doe je veel herhalingen met weinig pauzes. Je loopt stukjes van 50 tot 800 meter op 70 tot 80% van je maximale snelheid op die afstand. Deze stukjes wissel je af met herstelpauzes. Voor een optimaal effect mogen de herstelpauzes niet langer dan 2 minuten zijn.

Door duurlopen in tempo 1 en 2 af te wisselen met extensieve intervaltrainingen, verbeter jij je uithoudingsvermogen en doe je als het ware een coopertest training. Zo sta jij sterker aan de start bij jouw volgende coopertest. Inspiratie nodig voor jouw coopertest training? Op het internet vind je verschillende trainingsschema’s die duurlopen in tempo 1 en 2 en extensieve intervaltrainingen afwisselen.

Unselected
Alles wat je wilt weten over de coopertest

Zoveel meters leggen atleten af met de coopertest

Wil jij een mooi doel hebben om naartoe te werken bij de coopertest? Dit leggen topatleten af in 12 minuten. In 2020 deden een aantal van Nederlands beste atleten mee aan een solo-coopertestrun. Bij de heren won de toen 24-jarige Mike Foppen met een afstand van 4400 meter en bij de dames de toen 28-jarige Lotte Krause met 3710 meter. Het zal je niet verbazen dat ze zeer goed scoren in de coopertest tabel. Raak niet gefrustreerd als jij deze afstand niet haalt, deze topatleten trainen er natuurlijk lang en keihard voor. Focus vooral op jezelf en jouw persoonlijke records om het beste uit jezelf te halen! 

Unselected

Conclusie

In een coopertest test je dus jouw uithoudingsvermogen. Je legt zoveel mogelijk meters af binnen 12 minuten. Aan de hand van jouw leeftijd, geslacht en aantal behaalde meters kun je na afloop in de coopertest tabel opzoeken hoe goed jouw conditie is. Door regelmatig een coopertest te doen weet je of jouw conditie beter, slechter of gelijk is gebleven. Voordat je de coopertest doet, is het wel belangrijk dat je een warming-up doet. Door ook onze andere genoemde tips te volgen, haal je het meeste uit je test. Trainen voor een coopertest kan ook, wissel daarvoor duurlopen af met extensieve intervaltrainingen. Ben jij overtuigd van het nut van de coopertest en ga je binnenkort in 12 minuten zoveel mogelijk meters afleggen? Veel succes en vooral veel plezier!

Unselected

Ook interessant voor jou

Interval training hardlopen

Interval training hardlopen

Sneller worden is voor veel hardlopers één van de grootste wensen. Hierbij zijn interval trainingen eigenlijk onmisbaar. Er zijn verschillende manieren om sneller te worden, maar de interval is de meest effectieve manier. Wij leggen voor je uit wat intervaltraining is en waar je aan moet denken.

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen. Wij hebben de belangrijkste zaken voor jou op een rijtje gezet zodat je lekker kan beginnen met hardopen. Wij geven tips over wat je wel en wat je het beste niet kan doen.

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen

Conditie opbouwen met hardlopen? We geven je een conditie opbouwen schema en vertellen je alles over conditie opbouwen. Lees het in dit sportadvies!