Unselected
7 stappen om te beginnen met zeilen

7 Stappen om te beginnen met zeilen

Sta jij op het punt om voor de eerste keer te gaan zeilen? Maar heb je eigenlijk geen idee hoe de voorbereiding eruit ziet of waar je moet beginnen? Geen zorgen! Met deze 7 stappen weet jij gelijk waar je aan toe bent en maak je van jouw eerste zeilervaring een succes! 

Unselected
Zeilcursus

Stap 1: ga niet alleen of doe een zeilcursus

Als beginnend zeiler heb je twee verschillende manieren om zeilen snel onder de knie te krijgen. De eerste mogelijkheid is het volgen van een CWO-beginnerscursus bij een van de vele zeilscholen in Nederland. De CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is de Nederlandse stichting die verantwoordelijk is voor het diplomeringssysteem van vrijwillige vaaropleidingen.

Mocht je nog niet direct een zeilcursus willen volgen, dan is de tweede mogelijkheid om de eerste paar keer op een boot te stappen bij een ervaren zeiler. Hij of zij kan je alles leren over de basistechnieken voordat je zelf met een zeilboot het water opgaat.

Daarnaast kan je jouw praktijkervaring op het water aanvullen met een online theoriecursus. Een online cursus geeft je extra inzicht over de onderdelen van de boot en de verkeersregels op het water, want ook op het water kan je een boete ontvangen!

Unselected
Zeilboot beginners

Stap 2: kies de juiste zeilboot voor beginners

In principe kan je met elke zeilboot leren zeilen, maar toch kan jij het jezelf een stuk makkelijker maken door een boot te kiezen die goed bij een beginnende zeiler past. De belangrijkste beginners zeilboten zijn:

De Optimist
Een van de bekendste beginners zeilboten is de Optimist. De Optimist is onder de kinderen tot en met 12 jaar vooral populair. Het is een kleine zeilboot met 1 zeil, waardoor deze stabiel is en makkelijk te besturen. Doordat je deze zeilboot in rap tempo zelf kan besturen, pak je het enthousiasme voor de sport snel op!

Valk
De Valk is een kleine open zeilboot van ongeveer 6,5 meter. Het prettige aan de Valk is dat deze door de vaste kiel niet makkelijk zal omslaan en makkelijk te besturen is. De kiel is een zwaar scheepsonderdeel aan de onderkant van de zeilboot, die de boot in evenwicht houdt. Door de vaste kiel en het evenwicht heb je ook minder last van opspattend water. Twee redenen  die laten zien dat je als beginnende zeiler met een gerust hart kan oefenen met een Valk. Een ander voorbeeld van een goede kielboot voor beginners is de Centaur.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?
In Nederland heb je niet voor elke boot een vaarbewijs nodig hebt, zo kun je gemakkelijk met mooi weer de bovenstaande boten huren. Je hebt dan ook pas een vaarbewijs nodig wanneer een schip langer is dan 15 meter of sneller vaart dan 20 kilometer per uur wanneer deze een motor heeft. De minimale leeftijd om zo’n boot te besturen is 18 jaar oud.

Unselected
Zeilen beginners

Stap 3: ken de basisprincipes van het zeilen

Het is een goed idee om voordat je gaat zeilen, alvast belangrijke termen en eventueel verkeersregels door te nemen. Om je op weg te helpen hebben wij 10 belangrijke termen uitgelegd die je als beginner moet weten:

Man overboord
Dit is de kreet die je tijdens het zeilen liever niet hoort, maar wel heel belangrijk is om te kennen. Man overboord betekent dat een van de bemanningsleden overboord is gevallen en dat er direct gehandeld gaat worden. Als het goed is heb je van te voren te horen gekregen wat de noodprocedures zijn. Mocht dit niet het geval zijn, vraag hier dan naar voordat je vertrekt.

Bakboord
Als je in de boot staat en je kijkt naar de voorkant van de boot, dan is de linkerzijde van de zeilboot het Bakboord. De meeste zeilboten hebben aan de kant van het Bakboord een rood navigatielicht, deze is zichtbaar wanneer het donker of slecht weer is.

Stuurboord
Aan de rechterzijde van de zeilboot zit het Stuurboord. Het stuurboord heeft een groen navigatielicht.

Loefzijde
Loefzijde zegt ook iets over de zijdes van de boot, alleen is deze term gebaseerd op de wind. De loefzijde is de kant waar de wind vandaan komt en in het zeil blaast.  

Lijzijde
De lijzijde is net zoals de loefzijde gebaseerd op de wind. Alleen is dit niet de kant waar de wind vandaan komt maar de zijde van de boot die van de wind is afgewend.

Oploeven
Oploeven betekent dat je de boot naar de wind (loefzijde) toe draait.

Afvallen
Afvallen is het tegenovergestelde van oploeven en betekent dat je de boot van de wind af draait.

Overstag
Als je overstag gaat betekent het dat je met punt van je boot door de wind heen draait.

Gijpen
Gijpen betekent dat het zeil van de boot gecontroleerd of ongecontroleerd naar de andere kant van de boot verplaatst. Gijpen gebeurd wanneer de boot de wind in de rug heeft.

Koers
De koers die je vaart is de vaarrichting. Je kan de koers veranderen door de stand van het grootzeil aan te passen.

Unselected
De beste zeillocatie

Stap 4: kies een geschikte zeillocatie voor beginners

Als een beginnende zeiler kan je het beste oefenen met zeilen op een grote plas, hier heb je overzicht en is er ruimte om fouten te maken. Op een rivier zou je ook nog goed kunnen zeilen, alleen moet je er rekening mee houden dat hier meer stroming en vrachtverkeer is. Wel raden wij het af om als beginner op wateren zoals de Waddenzee of het IJsselmeer te gaan zeilen. Op deze twee locaties, kan het weer binnen een paar minuten omslaan van zonnig naar veel wind en buien. Deze veranderingen beïnvloeden de golfhoogte en schommeling van de boot, waardoor de verschillende zeilhandelingen lastiger uit te voeren zijn. 

Unselected
Weersvoorspelling zeilen

Stap 5: bekijk de weersvoorspelling

Voor elke zeiler is het belangrijk om van te voren een duidelijk beeld te hebben van het weer. Maar voor een beginnende zeiler is dit nog wel belangrijker, je wilt tijdens je eerste zeiltrip niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Elementen die het water sterk beïnvloeden en daardoor van belang zijn om in de gaten te houden zijn: de windkracht, windrichting, neerslag en de veranderingen in het weer door de dag heen.

Apps en websites
Gelukkig zijn er een aantal gratis websites en apps die het makkelijk maken om als zeiler het weer goed in kaart te brengen. Voor de wind raden wij de apps Windguru Lite en Windfinder aan, deze apps geven een uitgebreid overzicht van de windkracht, -snelheid en -richting. Wat betreft de neerslag zijn Buienradar en Buienalarm het meest overzichtelijk en actueel.

Unselected
zeilkleding

Stap 6: zorg dat je de juiste zeilkleding hebt

Zodra je de weersvoorspelling voor je hebt, is het tijd om de juiste zeilkleding bij elkaar te zoeken. Een belangrijk onderdeel van de juiste zeilkleding zijn de bootschoenen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van bootschoenen? De 2 belangrijkste elementen zijn een goede grip en de kleur zolen. De juiste grip is van belang om te zorgen dat je niet uitglijdt op het dek, wanneer deze nat wordt. Ook zijn lichte zolen cruciaal bij een goede bootschoen omdat donkere zolen strepen afgeven op het dek. 

Wil je meer informatie over het kiezen van de juiste zeilkleding, bekijk dan ons andere blog “Hoe kies ik mijn zeilkleding?”

Unselected
Inpaklijst zeilen

Stap 7: inpakken voor een dag zeilen

Als je alle bovenstaande tips hebt doorgenomen en opgevolgd, ben je bijna helemaal klaar om te gaan zeilen. Het enige wat je nog staat te wachten, is het inpakken van de juiste materialen voor je vertrek. Om te zorgen dat dit ook vlekkeloos gaat, hebben wij een inpaklijst gemaakt met de belangrijkste spullen:

Een waterkaart
Een waterkaart is van belang voor elke schipper, hierop zie je alle bevaarbare rivieren maar ook havens, bruggen en afmeerplaatsen. Er zijn nog papieren waterkaarten, maar tegenwoordig zijn er genoeg online waterkaarten waar je gebruik van kan maken.

Waterproof rugzak
Omdat er een kans is dat je spullen tijdens het zeilen nat worden, is het belangrijk om een waterproof rugzak mee te nemen.

Eten en drinken
Zodra je op de zeilboot zit, heb je niet gemakkelijk meer toegang tot een plek waar je eten of drinken kan kopen. Vandaar dat het belangrijk is om voldoende eten en drinken mee de boot op te nemen.

Pet of hoed
Wanneer het mooi weer is, is een pet of hoed van belang om je hoofd te beschermen tegen de zon. Dit om verbranding en een zonnesteek te voorkomen.  

Zonnebril
Als de zon schijnt tijdens het varen, is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen het UV-licht en de schittering op het water.

Zonnebrandcrème
Doordat water UV-stralen weerkaatst, word je op het water sneller bruin maar verbrand je ook sneller. Vandaar dat is het belangrijk is om je voor de zekerheid in te smeren met zonnebrandcrème, zelfs als de zon niet heel fel lijkt.

Een reddingsvest
Elk bemanningslid moet een reddingsvest hebben. Een reddingsvest zorgt ervoor dat je op je rug wordt gedraaid en je luchtwegen vrij blijven, wanneer je in het water vallen.

Zeilhandschoenen
Wanneer je zonder zeilhandschoenen gaat zeilen, schuren de verschillende boot lijnen in je handen. Vandaar dat wij adviseren om altijd zeilhandschoenen mee te nemen, ongeacht het weer.

Droge kleding
Tijdens het zeilen kun je onbedoeld nat worden of in het water vallen, vandaar dat het handig is om een setje droge kleding mee te nemen.
 
Zwemkleding
Mocht je het leuk vinden om tijdens je zeiltocht even te stoppen en te gaan zwemmen, is het verstandig om zwemkleding mee te nemen.  

Handdoek
Aangezien er tijdens het zeilen altijd een kans is dat je nat wordt, is het goed om voor de zekerheid een handdoek meenemen.

EHBO-set
Met een zeilboot ben je niet direct weer terug bij het vaste land, vandaar dat het belangrijk is om een EHBO-set mee te nemen. Mocht er dan een ongeluk gebeuren, kan je in ieder geval eerste hulp bieden.


Heb je nog niet alles in huis? Bekijk dan onze zeilaccessoires op de website. 

Unselected

Zoals je ziet bevind jij je door het volgen van bovenstaande 7 stappen: 1. Niet alleen te gaan of een zeilcursus te volgen, 2. Te gaan voor de juiste zeilboot, 3. De basisprincipes van het zeilen te kennen, 4. De juiste zeillocatie te kiezen, 5. De weersvoorspelling te bekijken, 6. De juiste zeilkleding te hebben, en als laatste 7. De juiste spullen voor een dag zeilen in te pakken, binnen de kortste keren op het water. Start je zeil avontuur en geniet vooral van de sport, frisse lucht en omgeving!

Unselected
Hoe kies ik een reddingsvest?

Hoe kies ik een reddingsvest?

Het dragen van een reddingsvest is essentieel op het moment dat je aan boord stapt. Er zit een groot verschil tussen een reddingsvest en een drijfvest, lees hieronder wat het verschil is en wanneer je voor welk product kiest.

Hoe kies ik zeilkleding?

Hoe kies ik mijn zeilkleding?

Zeilkleding moet over het algemeen bestand zijn tegen het water, de kou en de wind, maar ook tegen de zon en de hitte. Door deze uiteenlopende variatie aan weersomstandigheden is het 3-lagen principe bedacht. Hieronder leggen we uit wat het inhoudt.

Zomerkamp

Hoe kies je het juiste zomerkamp voor je kind? Wij geven je 5 tips!

Het kan best lastig zijn om het juiste zomerkamp te kiezen voor je kinderen. Maar met deze vijf tips, vind je een zomerkamp dat echt past!