5 technieken voor een juiste darthouding

5 technieken voor een juiste darthouding

Een juiste darthouding is belangrijk voor de juiste resultaten. In dit artikel geven we 5 technieken voor jouw darthouding.

Om zo consistent mogelijk te gooien bij het darten is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen voordat je je dartpijlen gaat gooien. Deels is dit techniek, maar het moet ook natuurlijk voor je aanvoelen. Geforceerd een houding aannemen zorgt niet voor betere resultaten, integendeel zelfs! Wij geven je 5 tips om de juiste houding voor jouw speelstijl te vinden.

De techniek bij darten zit hem in 2 delen. De positionering van je voeten en de beweging van je werparm. We gaan het eerst hebben over de positionering van de voeten, daarna zullen we de werparm bespreken.

1. De houding van je voeten

Er zijn 3 manieren om je voeten juist bij de oche (werplijn) te zetten.

  • darthouding 1 voet zijkant oche

    Manier 1: één voet strak tegen de oche

    Door je voorste voet strak tegen de oche te zetten, heb je een goede balans. Je zorgt hiermee dat ongeveer 80% van je lichaamsgewicht op je voorste been komt. Houd je voorste been ook recht en je zet knie als het ware op slot, waardoor je een gebalanceerde houding hebt. De natuurlijke houding van je lichaam in deze positie zorgt ervoor dat je haaks en in lijn met het dartbord staat. Je kunt je zicht met je dartpijlen makkelijk uitlijnen om de werplijn te bepalen. De meeste professionele darters nemen deze houding aan.

  • darthouding 1 voet schuin oche

    Manier 2: één voet in een lichte hoek tegen de oche

    Deze houding zorgt voor iets minder balans, maar geeft wat meer mogelijkheid tot kleine correcties in de richting naar het dartbord. Ook hier komt ongeveer 80% van je lichaamsgewicht op je voorste been. Je houdt het been recht en je zet je knie op slot voor een goede balans. Je staat niet in lijn met het dartbord, hiervoor moet je je bekken nog iets draaien. Je zult je hoofd iets moeten kantelen om de werplijn van je dartpijlen te kunnen bepalen. Door verder, of juist minder ver, te draaien met je bekken, kun je je houding corrigeren. Wel zorgt deze houding voor iets minder consistente worpen.

  • darthouding 2 voeten tenen tegen oche

    Manier 3: twee voeten naast elkaar tegen de oche

    Dit is de houding met de meeste balans. Je lichaamsgewicht is verdeeld over beide benen. Let wel, je worpen zijn op deze wijze het minst consistent. Je staat namelijk haaks op de lijn naar het dartbord, waardoor je voor elke worp moet corrigeren. Je kunt de werplijn niet goed bepalen omdat je je zicht niet goed achter je dartpijl kan krijgen. Ook kun je niet steeds dezelfde werplijn met je arm maken, waardoor het lastig is om je dartpijlen bij elkaar in het dartbord te krijgen. Deze houding wordt eigenlijk niet gebruikt, tenzij je net begint met darten en het gevoel nog moet krijgen.

2. De houding van je arm

De dartpijl gooien doe je vanuit je pols en onderarm. Dit gaat deels op gevoel, het is namelijk belangrijk dat het natuurlijk voor je aanvoelt. Wij hebben 2 manieren van werpen voor je uitgezocht: met een vaste pols en met een losse pols.

Voor beide manieren geldt dat je gooit vanuit je onderarm. Probeer de rest van je lichaam stil te houden en ga vooral niet vanuit je schouder gooien. Dit zorgt namelijk voor onnauwkeurige worpen, omdat de werplijn van je dartpijlen zo niet te voorspellen is.

  • 5 technieken voor een juiste darthouding

    Manier 1: gooien met een vaste pols

    Gooi je met een vaste pols, dan heb je de meeste kans om de dartpijlen bij elkaar te houden op het dartbord. Bijna elke worp is hetzelfde omdat je arm en pols stilhoudt.

  • 5 technieken voor een juiste darthouding

    Manier 2: gooien met een losse pols

    Gooi je met een losse pols, dat zul je wat minder last hebben van je arm na een avondje darten. Je gooit je dartpijlen hierdoor wel iets minder nauwkeurig, omdat je met een losse pols niet telkens dezelfde beweging zult maken.

Nu je weet welke houdingen er bij darten zijn, kun je met deze technieken aan de slag om te kijken wat voor jou werkt. Probeer dit bijvoorbeeld met 1 van deze trainingspellen. Houd hierbij vooral aan dat je houding goed aan moet voelen, dat is het belangrijkste. Zodra het geforceerd aanvoelt, kun je niet ontspannen gooien en dat komt je spel niet ten goede. Je zult merken dat een passende houding voor jou zorgt voor meer constante scores en nauwkeurigere uitgooien!

Meer darttips:

De 26 meest voorkomende dart termen!

De 25 meest voorkomende dart termen!

Je zult er wel eens een paar gehoord hebben, maar nog geen flauw idee hebben wat termen als 'oche' en 'big fish' betekenen. Dat gaat nu veranderen!

Alles over het WK Darts!

Alles over het WK Darts!

Het WK Darts; Bij dit toernooi komen de beste darters ter wereld samen om uit te maken wie zichzelf een jaar lang de wereldkampioen mag noemen!

Hoe kies ik de juiste dartflights?

Hoe kies ik de juiste dartflights?

Een belangrijk onderdeel van je dartpijlen zijn de dartflights. Er zijn allemaal verschillende dartflights. Maar hoe kies je de juiste?