Een stappenplan om je luchtbed te plakken

Een stappenplan om je luchtbed te plakken

Ontdek hoe je eenvoudig je luchtbed snel en effectief kan plakken met ons handige stappenplan.

Of je nu van plan bent om te gaan kamperen, op strandvakantie gaat of gewoon een extra slaap optie nodig hebt voor logees, een luchtbed biedt de oplossing. Helaas kan ook het meest comfortabele en stevige luchtbed lek raken. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. Schrijf je luchtbed niet meteen af om het in te ruilen voor een nieuw exemplaar, maar kies voor een reparatie. Ben je geen ervaren doe-het-zelver en vraag jij je af hoe je dat lek in je luchtbed eenvoudig repareert? Wij gaan je helpen met een stappenplan om je luchtbed te plakken. Van het opsporen van het lek en de benodigde reparatiematerialen tot het daadwerkelijk plakken van het lek. Zeker weten dat jij met behulp van dit stappenplan weer snel geniet van jouw luchtbed.

Waarom je luchtbed plakken?

Is jouw luchtbed lek? Dan klinkt het verleidelijk om het weg te gooien en zo snel mogelijk online of in de winkel een nieuw exemplaar aan te schaffen. Maar er is ook een andere oplossing: je luchtbed plakken. We vertellen je graag waarom het repareren van je luchtbed een goede keuze is.

Kosten - De kosten van een nieuw luchtbed zijn hoger dan de kosten van een reparatieset. Het geld dat je bespaart door het plakken van je luchtbed, kun je beter besteden aan je vakantie of andere leuke activiteiten.

Duurzaam – Jij wilt toch ook dat toekomstige generaties kunnen genieten van al het moois van onze planeet? Dan zijn afval verminderen en het hergebruiken van materialen van groot belang. Kies jij voor het plakken van je luchtbed? Dan zorg jij voor minder afval en geef jij een product een langer leven. Een betere wereld begint bij jezelf.

Trots – Heb jij het lek in je luchtbed gevonden en geplakt? Dan geeft het jou een voldaan gevoel. Jij hebt zelf je luchtbed gerepareerd en een tweede leven gegeven. Daar mag je terecht trots op zijn.

Een stappenplan om je luchtbed te plakken

Wat heb je nodig om je luchtbed te plakken?

Kies jij voor de reparatie van je luchtbed? Zorg dan dat je de volgende benodigdheden klaar hebt staan:

Reparatieset voor luchtbedden – In de reparatieset voor luchtbedden vind je een tube met speciale lijm voor luchtbedden en een stukje PVC reparatiemateriaal, ook wel pleister genoemd. Sommige sets bevatten zelfklevende reparatie patches. 

Reinigingsmiddel – De pleister of patch hecht beter op een schoon en vetvrij luchtbed. Met een mild reinigingsmiddel zoals groene zeep reinig je eenvoudig de plek rondom het lek.
Schuurpapier – Een stukje fijnkorrelig schuurpapier is nodig om het gebied rondom het lek een beetje op te ruwen. Zo blijft de reparatie patch nog beter zitten.

Luchtbed pomp – Voordat je begint met de reparatie, laat je het luchtbed helemaal leeg lopen. Zodra het lek geplakt is, blaas je het luchtbed weer op met een luchtbedpomp.

Pen of potlood– Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en geef met een pen of potlood precies aan waar het gaatje zit.
 
Schaar – Knip je reparatie patch op maat met een schaar.

Stap 1: Zoek het lek in je luchtbed

De eerste stap bij het plakken van je luchtbed is het vinden van het lek. Soms zijn gaatjes of scheuren zo groot dat ze zichtbaar zijn, maar dat is (helaas) niet altijd het geval. Hoe spoor je nu een lek in je luchtbed op? 

Dompel je opgeblazen luchtbed onder in een bad of een grote bak gevuld met een laagje water. Zie je luchtbelletjes verschijnen? Dan is dat de plek waar het lek zit. Een goed alternatief voor een bad is een plantenspuit gevuld met water en zeep. Besproei je luchtbed met de plantenspuit net zolang tot je het zeep ziet opborrelen bij het lek. Heb je geen bad of een plantenspuit? Spoor het lek dan op door goed te luisteren en voelen. Breng je oor dicht bij het luchtbed en luister goed of je wat hoort. Of ga met je handen over het oppervlak heen en probeer de luchtstroom te voelen. 

Tip: Vergeet niet om de naden en ventielen van je luchtbed goed te inspecteren. Naden en ventielen zijn vaak voorkomende lekplekken.

Een stappenplan om je luchtbed te plakken

Stap 2: Ontvet het lek

Heb je het lek gevonden? Dan is het tijd voor stap 2: het ontvetten van het lek. Waarom is ontvetten van de plek rondom het lek in je luchtbed zo belangrijk? Omdat de reparatiepatch beter plakt op een ontvet luchtbed. Je luchtbed ontvet je met een sopje van mild reinigingsmiddel zoals groene zeep of afwasmiddel met warm water. Vermijd het gebruik van agressief schoonmaakmiddel omdat dit jouw luchtbed nog verder kan beschadigen. Gebruik een zachte spons, doek of borstel om je luchtbed te ontvetten met het sopje. Spoel je luchtbed af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen. Is je luchtbed helemaal droog? Schuur het plek rondom de lek in je luchtbed dan licht op met fijn schuurpapier en ga verder met de volgende stap.

Tip: Heb je alcoholdoekjes in huis? Gebruik dan deze doekjes om je luchtbed te ontvetten.

Stap 3: Maak de pleister of reparatie patch op maat

Je hebt het lek in je luchtbed gevonden en het gebied rondom het lek ontvet. Het is tijd voor stap 3: het op maat maken van de pleister of reparatie patch. Wist jij dat de manier waarop jij de reparatie patch op maat maakt, bepalend is voor de hechting en het succes van jouw plak avontuur? Een goede reden om hier de nodige aandacht aan te besteden.

Meet met een liniaal of meetlint het gebied rondom het lek op je luchtbed en houd in totaal een tot twee centimeter groter dan het lek aan. Markeer vervolgens deze afmetingen op de reparatie patch en knip met de schaar het pleister op maat. Knip ronde vormen in plaats van rechte hoeken. De kans dat ronde vormen losraken is namelijk minder groot. 

Controleer altijd of de pleister past op het lekgebied van je luchtbed. De pleister moet het lek volledig bedekken met een kleine overlapping rondom. Is dat het geval? Dan is het tijd om de lijm erbij te pakken.

Een stappenplan om je luchtbed te plakken

Stap 4: Plak de pleister op het gaatje

Plak jij de pleister op de juiste manier op het gaatje in je luchtbed? Dan is jouw succes verzekerd en kun je nog langer genieten van het comfort van jouw luchtbed. Voordat je de pleister of de reparatie patch plakt, lees je de instructies die op de lijm tube staan. Gebruik lijm die geschikt is voor het plakken van luchtbedden. Deze speciale solutie lijm is flexibel en lost niet op in water. Breng met een kwastje een dun laagje lijm aan op het gebied rondom het gaatje. Volg de aangegeven droogtijd op de tube en plak de pleister op het gaatje. Maak je gebruik van speciale reparatie patches die al klevend zijn? Dan hoef je geen lijm aan te brengen, maar plak je de patch eenvoudig op het lek in je luchtbed.

Stap 5: Aandrukken

Nadat je de pleister op het gaatje hebt geplaatst, druk je deze stevig aan. Belangrijk is dat er geen luchtbellen onder de pleister komen. Hoe lang je de pleister aan moet drukken en hoe lang je moet wachten voordat je het luchtbed weer opblaast, is afhankelijk van de gebruikte lijm of speciale reparatie patch. Volg hiervoor altijd de instructies op de verpakking van de reparatieset. Door de pleister of de reparatie patch stevig aan te drukken, vergroot je de kans op een succesvolle reparatie. Als je alle stappen doorlopen hebt, is het 24 uur later tijd om je luchtbed weer op te pompen. Goed gedaan: je hebt jouw luchtbed een nieuw leven gegeven.

Lek in de naad van je luchtbed repareren

Ben je op zoek naar de plek waar je luchtbed lek is en kun je deze niet meteen vinden? Controleer dan altijd de naad van je luchtbed. De naad is de plek in je luchtbed waar verschillende stukken materiaal aan elkaar gestikt of gelast zijn. De naden zijn gevoelig voor spanning en slijtage die ontstaan doordat je op je luchtbed ligt en dus een logische plek voor een lek. Voor het plakken van een lek in de naad van je luchtbed maak je gebruik van ons stappenplan. Nadat je het lek gevonden hebt, ga je verder met het ontvetten van de plek en het op maat knippen, plaatsen en aandrukken van het pleister of de reparatie patch.

Een luchtbed is ideaal op vakantie of als extra slaapplek voor logees. Maar ook het meest stevige luchtbed kan lek raken. Ruil je oude luchtbed niet direct in voor een nieuw exemplaar, maar geef je luchtbed een tweede leven. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor onze planeet. Kies jij ervoor om het lek in je luchtbed te plakken? Maak dan gebruik van ons handige stappenplan. De eerste stap is het zoeken van het lek. Dompel je luchtbed onder in een bak of bad met water of spoor het lek op door te luisteren en voelen. De volgende stap is het ontvetten van de plek rondom het lek met water en mild reinigingsmiddel of een alcoholdoekje. Knip vervolgens de pleister of reparatie patch op maat en plak deze op de met lijm ingesmeerde plek. Even aandrukken, 24 uur laten rusten en je luchtbed is klaar voor gebruik.