Welke soorten teugels zijn er?

Welke soorten teugels zijn er?

Ontdek alles over teugels voor je paard: van gewone teugels tot hulpteugels zoals slofteugels, martingaal, bijzetteugels en meer. Maak geïnformeerd je keuze voor een optimale rijervaring!

Ben jij op zoek naar teugels voor je paard? Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor ruiter en paard. Voordat je teugels koopt, is het goed om je te verdiepen in de verschillende soorten teugels. Wij geven je alle informatie die je nodig hebt over hulpteugels en gewone teugels. Zo maak jij goed geïnformeerd jouw keuze.

Welke soorten teugels zijn er?

Hulpteugels

Hulpteugels gebruik je over het algemeen in combinatie met gewone teugels. Met deze teugels kan je de lichaamshouding van je paard beïnvloeden. Je gebruikt ze zowel tijdens het longeren als bij het rijden. Bij het longeren vervangt een hulpteugel de hand van de ruiter. Zo heb je extra invloed op je paard. Je kan je paard met een hulpteugel makkelijker in een bepaalde houding laten lopen. Als je naast je paard loopt, is dat wat lastiger dan als je op een paard zit. Om je paard te helpen ontspannen of om een lastig paard in bedwang te houden gebruik je tijdens het rijden een hulpteugel. Hulpteugels zijn er in verschillende soorten. Deze verschillende soorten teugels hebben allemaal hun eigen werking. Wat is het voordeel van een hulpteugel en welke soorten hulpteugels zijn er?

Slofteugels
De stofteugel is een extra teugel die je in hand houdt als je op een paard zit. Met de slofteugel zorg je ervoor dat de opwaartse beweging van het hoofd van het paard begrensd wordt als dit nodig is. Hoe strakker je de teugel aantrekt, hoe meer het hoofd van het paard naar beneden wordt gedwongen. Deze teugel loopt via de singel omhoog tussen de voorbenen of via de zijkanten van het zadel. Met de slofteugel corrigeer je de hoofd-hals houding van het paard door te voorkomen dat het paard zijn hoofd te hoog ophoudt. Gebeurt dit, dan zorgt de slofteugel voor druk op het bit en zal het paard zijn hoofd buigen. Pas wel op en voorkom dat het hoofd van het paard te veel naar beneden wordt getrokken waardoor er spanning ontstaat op het lijf. Let erop dat je op het juiste moment de druk weghaalt. Als je je paard alleen op de slof rijdt, verlies je zelf het gevoel en bestaat de kans dat je niet voldoende nageeft op die momenten dat het nodig is.

Martingaal
Spring jij met je paard? Wellicht is een martingaal teugel iets voor jou. Deze soort hulpteugels wordt vooral door springruiters gebruikt. De martingaal is de hulpteugel die het meest gebruikt wordt. Je maakt een riem vast om de hals van het paard. Door de onderkant van de riem loopt een andere riem die is bevestigd aan de singel. Bij de glijdende martingaal hebben de uiteinden een ring waar de teugel doorheen wordt geleid. Bij de vaste martingaal bevestig je deze uiteinden rechtstreeks aan de neusriem. Als het paard zijn hoofd omhoog brengt, ontstaat er een hoek in de teugel. Het voordeel hiervan is, dat het bit daardoor neerwaarts inwerkt op de lagen en niet op de minder gevoelige mondhoeken. Wil je een martingaal gebruiken, maak dan ook gebruik van teugelstops. Met deze rubberen stops voorkom je dat de martingaal te ver over de teugel schuift. Let er ook op dat je de martingaal zo afstelt dat deze loshangt als het paard zijn hoofd op de goede hoogte heeft.

Bijzetteugels
Je gebruikt een bijzetteugel als hulp bij het longeren. Je maakt de bijzetteugels vast aan de ringen op de longeersingel. Welke ring je gebruikt, is onder meer afhankelijk van de bouw van je paard en het doel dat je wilt bereiken. De andere kant van de teugel maak je vast aan het bit. De meeste bijzetteugels hebben halverwege rubberen ringen voor veerkracht. Een bijzetteugel zorgt ervoor dat je een directe verbinding hebt tussen de singel en het bit. Zo kan je de hoofd-halshouding van het paard beter beïnvloeden. Je leert het paard de rug los te laten en meer gesloten te lopen. Het voordeel van een bijzetteugel is de constante inwerking van de teugel. Zo ontstaat er een rustige aanleuning. Het hoofd en de hals van het paard kunnen bij het gebruik van een bijzetteugel beperkt bewegen. Het hoofd opzij en naar voren bewegen is met een bijzetteugel lastig.

Pessoa teugel
De Pessoa teugel wordt ook wel de longeerhulpteugel genoemd, omdat deze soorten teugels alleen gebruikt worden bij het longeren. De Pessoa teugel loopt via het bit naar de longeersingel en van daar naar de achterhand. Zo oefen je invloed uit op het hele paardenlijf. Met de Pessoa teugel zorg je voor een goed ruggebruik en achterbeen gebruik. Op die manier kan ook een fijne aanleuning ontstaan. Met de Pessoa teugel laat je je paard meer in balans lopen, los in de rug en met een actief achterbeen. Wanneer het paard niet goed loopt, oefent de teugel druk uit op de mond en achter de achterbenen. Voor sommige paarden kan het wennen zijn dat er iets rond hun achterbenen loopt. De Pessoa teugel kan je instellen op dressuur, hoog, middelhoog en lang en laag.

Thiedemanteugels
Thiedemanteugels bestaan uit riemen om de hals van het paard. Er loopt een riem door de onderkant van deze halsriem. De ene kant van de riem is bevestigd aan de singel. Het andere uiteinde loopt uiteen in twee dunnere riemen. Deze riemen haal je door de bitringen en bevestig je aan één van de ringen op de teugel. Met een Thiedeman teugel voorkom je dat het paard zijn hoofd omhoog gooit. Als hij zijn hoofd te veel omhoog brengt, neemt de druk op het bit toe. Als hij zijn hoofd weer laat zakken zal de druk afnemen. Door de juiste houding aan te leren voorkom je rugproblemen bij je paard.

Halsverlenger
Een halsverlenger of elastiek is heel geschikt als je een jong paard hebt of voor beginnende ruiters. De halsverlenger loopt achter de oren langs en door de bitringen heen. Je maakt de halsverlenger vast aan de singel tussen de voorbenen van het paard. Zonder al te veel druk wordt het paard aangemoedigd om zijn hoofd wat naar beneden te brengen. Het elastische materiaal zorgt ervoor dat de verbinding soepel blijft.

Gogue
De gogue kan je zowel bij het rijden als bij het longeren gebruiken. Deze hulpteugel bestaat uit twee teugels van een koord aan een riem die via de voorbenen naar de singel lopen en daaraan vastzitten. Via het bit lopen de teugels naar de ringen links en rechts van het kopstuk. Doordat ze niet vastzitten, heeft je paard wel voldoende bewegingsvrijheid. Als het paard zijn hoofd opricht, geeft de teugel extra druk achter de oren waardoor hij zijn hoofd weer naar beneden zal brengen. Het gebruik van de gogue helpt je paard om voorwaarts en neerwaarts te lopen. Het voordeel voor de ruiter is dat je zelfs niks in je handen hebt.

Voortuig
Het voortuig werkt op dezelfde manier als de martingaal. Bij het voortuig zit de riem om de hals met een extra riem vast aan het zadel. Zo zorg je ervoor dat het zadel van het paard goed blijft zitten en niet gaat schuiven tijdens het rijden of springen. Je bevestigt het voortuig aan de zijkanten of aan de bovenkant van het zadel. Het uiteinde loopt via de voorbenen door naar de singel. Een voortuig wordt ook wel borsttuig genoemd. 3-puntsmodellen worden veel gebruikt bij het springen en 5-puntsmodellen zie je vaker bij eventing.

Welke soorten teugels zijn er?

Martingaal of Thiedeman gebruiken voor je paard?

Twijfel je tussen een martingaal of Thiedeman? Heeft je paard de neiging om te steigeren of gooit het zijn hoofd regelmatig omhoog? De martingaal voorkomt dat je paard zijn hoofd omhoog kan gooien en zich zo onttrekt aan jouw ruiterhand. De Thiedeman raden we aan als je paard zijn hoofd heel hoog houdt. De Thiedeman zorgt er op dat moment voor dat het paard zijn hoofd in een gewone houding houdt.

Welke soorten teugels zijn er?

Gewone teugels

een bepaalde positie. Zo worden de hulpen naar de mond van je paard vertaald. Gewone teugels zijn dan ook onmisbaar voor elke ruiter. Hou bij het kiezen rekening met het niveau van je paard. Ook de vorm en grootte van je handen en vingers en de manier waarop je je handen gebruikt tijdens het rijden zijn van belang. Niet in de laatste plaats moeten de teugels fijn aanvoelen in je handen.

Anti slip teugels
Als je extra grip op de teugels fijn vindt, zijn anti slip teugels iets voor jou. De meeste van deze teugels zijn gemaakt van rubber en hebben extra reliëf. Zo liggen ze extra stevig in de hand en voorkom je dat je teugels uit je handen glijden.

Rubberen teugels
Wij hebben rubberen teugels in verschillende uitvoeringen: teugels met een rubberen inleg en teugels die rondom overtrokken zijn met rubber. Het grote voordeel van rubber is, dat je zelfs in de regen goed grip houdt. Rubberen teugels zijn niet voor niets zo populair bij springruiters en voor crosscountry. De met rubber overtrokken teugels zijn ook verkrijgbaar in een variant waarbij elke stop een andere kleur heeft. Zo kan je nog makkelijker onthouden op welke lengte je de teugels vast moet houden. Ook heel handig voor kinderen!

Touwteugel
Touwteugels zijn soepel en liggen prettig in de hand. Je kunt ze wassen en dat is met leren teugels niet mogelijk. Een regenbui is geen probleem, want een natte touwteugel is niet glad. Zo blijf je altijd voldoende grip houden. Met clipjes maak je deze teugels overal aan vast.

Conclusie
De verschillende soorten teugels van Decathlon zijn er om jou en je paard vooruit te helpen. Met de juiste teugels gaat de communicatie tussen jullie steeds beter en worden jullie echte partners. Wij wensen jou en je paard veel rijplezier!

Ontdek meer

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer is sterk en tegelijkertijd flexibel, het is een natuurproduct en het gaat lang mee. Veel sportieve producten zijn gemaakt van dit materiaal.

cheval au pré

Je paard in de wei zetten

Je hebt besloten om je paard in de wei te zetten? Goed idee! Zorg wel dat je dit goed voorbereidt om problemen te voorkomen.

Hoe kies ik een paardrijcap?

Hoe kies ik een paardrijcap?

Hier vind je enkele tips voor het kiezen van de juiste paardrijcap om zo je favoriete sport veilig te kunnen beoefenen.