Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Ontdek een uitgebreid overzicht van diverse paardenbitten en vind het perfecte bit voor jouw paard.

Unselected

Een bit is een onmisbaar onderdeel van het paardentuig als je gaat paardrijden. Met het bit geef je het paard namelijk aanwijzingen. Doordat de mond en tong van het paard erg gevoelig zijn, is het belangrijk om een goede bit uit te kiezen. In dit blog lees je meer over welke soorten bitten er zijn en welke het beste bij jouw paard past.

Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welke maat bit?

Voordat je begint met je zoektocht naar een bit is het handig om te weten welke maat bit je nodig hebt. Om de maat te berekenen is de “twee-vingertest” ontworpen. Je legt hiervoor je wijsvinger en je middelvinger op elkaar. Steek deze twee vingers ter hoogte van waar het bit moet komen in de mond van het paard. Voel je veel druk en blijft er weinig ruimte over? Dan heeft je paard een bit met dun mondstuk (zo’n 14 tot 16mm) nodig. Voel je weinig druk en is er voldoende ruimte? Kies dan voor een bit met een dikker mondstuk (zo’n 16 tot 18mm).

Naast de “twee-vingertest”, zijn er speciale bitmeterkaarten verkrijgbaar waarmee je de maat berekent. Ook kun je een richtlijn aan houden per paard. Zo heeft een Shetlander waarschijnlijk een bitmaat van 9,5cm, terwijl een groter paard een bitmaat rond de 13,5cm zal hebben. Afhankelijk van het soort bit dat je gaat kiezen, pas je de maat eventueel nog wat aan. Een bit met vaste ringen moet bijvoorbeeld aangesloten aan de mond zitten. Een bit met losse ringen mag niet meer dan 5mm uitsteken aan de mondhoeken.

Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welke soorten bitten zijn er?

Er bestaan verschillende soorten bitten. Welke soort bit je nodig hebt is afhankelijk van de mond van je paard en het niveau en de discipline waar je op rijdt. Hieronder vind je een uitleg over de bitten en hun verschillen.

Enkelgebroken bit
Een enkelgebroken bit heeft in het midden een scharnier. Hij werkt op het midden van de tong en de onderkaak.

Dubbelgebroken bit
Een dubbel gebroken bit heeft in het midden twee scharnierpuntjes. De kans op wondjes in de mond is hierdoor kleiner. Met name voor paarden met weinig ruimte in de mond of een laag gehemelte ligt dit type bit fijner in de mond.

Ongebroken bit
Een ongebroken bit heeft geen scharnierpunt in het midden. De bit is vaak licht gebogen.

Kneveltrens
Een kneveltrens heeft twee rechte staafjes op het uiteinde van het mondstuk. Dit type bit ligt stabiel in de mond en geeft druk op de wang van het paard.

Bustrens
Bij de bustrends zitten de bitringen vast aan het tussenstuk. De bitring kan hierdoor niet vrij bewegen en ligt vrij stil in de mond.

D-trens
Bij de D-trens vormt de bitring de letter “D”. De bitringen zitten vast aan het tussenstuk.

Verschil bustrens en D-trens
Zowel bij de bustrens als de D-trens zit de bitring vast aan het tussenstuk. Beide bitringen zijn dan ook stabiel en liggen rustig in de mond. Het enkele verschil tussen de bustrens en de d trens is de vorm van de bitring. Bij een bustrens is dit een gewone ring, bij de D-trens heeft de ring een “D-vorm”.

Watertrens
Een watertrens heeft losse ringen. Het bit beweegt hierdoor vrij in de mond. Gebruik eventueel bitschijven om te voorkomen dat er velletjes tussen het bit komen en er wondjes ontstaan in de mond van het paard.

Stang en trens bit
Een stang en trens bit is een combinatie van twee bitten. Dit type bit gebruik je voornamelijk in de hogere dressuurklassen.

Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welk bit voor welk paard?

Het is belangrijk om de juiste soort bit voor jouw paard te kopen. Als een bit niet goed zit kan de mond van je paard beschadigen. Hieronder vind je een aantal tips over welk soort bit het beste past bij een paard met een gevoelige mond of harde mond. Daarnaast ontdek je welke bit geschikt is voor jonge paarden, sterke paarden of een paard dat moeilijk nageeflijk is.

Welk bit voor paard met gevoelige mond?
Een kunststof bit is zeer geschikt voor paarden met een gevoelige mond. Kunsstof is een materiaal dat de meeste paarden goed aannemen. Kies bij voorkeur voor een bit met vaste ringen als je paard gevoelige mondhoeken heeft. Zo voorkom je wondjes.

Welk bit voor paard met harde mond?
Een paard met een harde mond heeft een zachte bit nodig. Kies voor een zacht materiaal zoals kunststof of rubber en voor een bit die los in de mond ligt zoals een watertrens.

Welk bit voor jong paard?
Een kunststof appelbit is ideaal voor jonge paarden die nog moeten wennen aan de bit. Kunststof ligt fijn in de mond en het paard mag hier gewoon op bijten. Bij een appelbit komt er bovendien een lekker smaakje vrij als het paard op de bit bijt.

Welk bit voor sterk paard?
Een ongebroken bit is geschikt voor een sterk paard. Hier kun je een paard goed mee aansturen. Onderzoek wel of een paard geen medische problemen heeft en wat zijn sterke mond veroorzaakt. Misschien moet je het paard eerst meer laten ontspannen voordat je hem een bit geeft. Een paard met een sterke mond is enkel geschikt voor ervaren ruiters.

Mijn paard is moeilijk nageeflijk, welk bit heb ik nodig?
Een paard dat moeilijk nageeflijk is en welk bit hierbij past is een lastige vraag. Vaak is het verstandig om het paard eerst te laten ontspannen en rustig te laten wennen aan een bit. Een zachte bit en een bit met een smaakje (zoals een appelbit) kunnen eventueel een optie zijn.

Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welk materiaal kies je voor het bit?

In de zoektocht naar “welk bit voor mijn paard” moet je zeker nadenken over het materiaal van de bit. Rubber en kunststof liggen zacht in de mond en zijn geschikt voor paarden die op hun bit kauwen. Ook als het paard een gevoelige mond heeft of moet wennen aan een bit, is dit materiaal geschikt. Sensogan is een wat harder materiaal dat een zoet smaakje geeft als het paard op de bit bijt. RVS is een vrij standaard materiaal voor een bit. Bij dit soort bitten is het echter niet de bedoeling dat het paard veel op de bit gaat bijten en kauwen.

Welke zijkant kies je voor de bit?
Een watertrens – oftewel een bit met losse ringen – is een toegankelijke bit die voor veel paarden geschikt is. Voorkom wel dat er velletjes tussen de bit komen door bijvoorbeeld bitschijven aan te schaffen. Als een paard gevoelige mondhoeken heeft, kies je voor een bit met vaste ringen. Ook tijdens de paardensport heeft men soms voorkeur voor een bit met vaste ringen.

Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Waar moet je verder op letten als je een bit koopt?

Als je een bit gaat kopen let je op de maat van het bit en het doeleinde waar je het bit voor gaat gebruiken. Zo heb je voor recreatief gebruik een ander soort bit nodig dan voor de paardensport. Houd daarnaast rekening met de wensen en eventuele problemen van je paard. Accepteert je paard het bit niet? Onderzoek dan of er een medische oorzaak is. Misschien zit het bit niet goed of heeft je paard een ander probleem. Laat het paard rustig wennen aan een bit en wees geduldig. Onthoud daarnaast dat het bit even vriendelijk is als de hand van de ruiter. Als het bit pijn doet komt dit dus misschien niet alleen door het bit zelf, maar ook door jouw aanwijzingen.

Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Waar koop je een bit voor je paard?

Een bit voor je paard koop je online of in een paardensportwinkel. Als je online gaat shoppen is het handig om ongeveer te weten wat je zoekt. In een winkel kun je je eventueel laten voorlichten over de verschillende maten, uitvoeringen en materialen. Uiteraard is het ook dan handig om het verschil te weten tussen de verschillende soorten bitten. Als je een bit zoekt voor je paard, heb je de keuze uit verschillende bekende merken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Harry’s Horse, Imperial Riding, Pfiff en Sprenger. Deze bitten staan bekend om hun goede kwaliteit en pasvorm.

Onderhoud van het bit
Het is belangrijk om een bit goed schoon te maken na gebruik. Zo voorkom je infecties in de mond van je paard én heb je lang plezier van de bit. Het onderhouden van de bit doe je door hem na elk gebruik goed af te spoelen onder de kraan. Geef je bit daarnaast regelmatig een onderhoudsbeurt. Met behulp van schoonmaakazijn kun je het vuil verwijderen van de bit. Spoel de bit hierna goed af. Een andere optie is om de bit schoon te maken met een zacht sponsje en een sopje. Laat de bit vervolgens een tijdje weken in kokend heet water.

Unselected
Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welke bit en andere paardentuigen heb je nodig?

Welke bit je nodig hebt is afhankelijk van het moment waarop je hem gaat gebruiken (recreatief of voor de paardensport). Daarnaast houd je rekening met welke bit fijn is voor jouw paard. Kies voor een bit waar jouw paard zich goed bij voelt én die goed zit. Op deze manier voorkom je wondjes in de mond en andere problemen. Laat het paard rustig wennen aan een bit en zorg er voor dat je de juiste maat kiest. Zowel een te grote als een te kleine bit zitten niet prettig. Een bit is onderdeel van het hoofdstel van je paard. Samen met riemen en teugels gebruik je de bit om je paard te leiden en te sturen. Er bestaan eventueel ook bitloze hoofdstellen. Naast een hoofdstel heb je een zadel en halster nodig als je gaat paardrijden. Het halster gebruik je om een paard vast te zetten of te leiden als je met het paard loopt. Op het zadel zit je als je op het paard gaat rijden.

Unselected

Gerelateerde sportadviezen

Hoe kies ik een halster?

Hoe kies ik een halster?

Een halster is een harnas die wordt gebruikt om het paard te hanteren, te begeleiden aan de hand, of vast te kunnen zetten. Ontdek alle tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een paardenhalster.

Hoe kies ik een paardendeken?

Hoe kies ik een paardendeken?

Paardendekens voldoen aan verschillende behoeften en zijn geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Hier zijn onze tips voor het kiezen van een juiste deken. Er is een ruime keuze beschikbaar bij Decathlon.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Longeren; alles wat jij moet weten of de voor- en nadelen van longeren en het gebruik van longeerhulp.

Hoe kies ik paardrijlaarzen?

Hoe kies ik de paardrijlaarzen?

Leer of PVC, met of zonder veters ... De selectie van paardrijlaarzen is zeer gevarieerd. Hier zijn onze tips voor het kiezen van het model dat je nodig hebt.