sphere media background sample

Welke kinderslee is geschikt voor mijn kind?

Ontdek in deze blog welke kinderslee jij nodig hebt voor je kleine. Welke slee is geschikt voor kinderen en welk materiaal is de beste keuze?

Er ligt een mooie berg sneeuw buiten, dus dat betekent dat het tijd is om te wintersporten! Ook de allerkleinsten genieten volop van de sneeuw, bijvoorbeeld tijdens het sleeën. Ga samen op pad of laat je kind de beste slee plekken in de omgeving verkennen. Maar welke slee is eigenlijk geschikt voor kinderen en welk materiaal is de beste keuze? Ontdek hier welke kinderslee jij nodig hebt voor je kleine.

Wat is het verschil tussen een houten en plastic slee?

Ga je een kinderslee kopen? Dan kom je meteen voor de vraag te staan welk materiaal de beste keuze is. Een houten slee is echt traditioneel, maar tegenwoordig zijn er ook plastic versies beschikbaar. Wat zijn de grootste verschillen tussen de twee soorten? Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen, die wij voor je op een rij zetten.

Welke kinderslee is geschikt voor mijn kind?

Een houten slee

Denk je aan sleeënde kinderen in een winters landschap, dan denk je aan een houten slee. Deze sleeën zijn erg traditioneel en vaak uitgerust met metalen glijders op de bodem. Dit zorgt ervoor dat ze net wat sneller zijn. Bovendien is het makkelijker om een houten slee te sturen. Hij reageert beter op de bewegingen van je kind, wat de kans op ongelukken kleiner maakt.

Een nadeel van houten sleeën is dat ze aan de zware kant zijn. Gaat je kind dus alleen op pad en moet hij de slee zelf elke keer weer naar de bovenkant van een heuvel slepen? Dan is dat vooral voor jongere kinderen een uitdaging. Bovendien is een houten slee soms te zwaar wanneer er enkel lichte poedersneeuw ligt. Deze sleeën doen het het beste wanneer de sneeuw al wat is ingezakt, waardoor je niet wegzakt.

Een groot pluspunt is de duurzaamheid van houten sleeën. Dit materiaal is bijzonder sterk en de metalen glijders slijten ook niet snel. Hierdoor geniet je jarenlang van sleeplezier wanneer je deze slee voor je kinderen koopt. Ze zijn bovendien sterk, dus maak zelf ook eens een ritje op de kinderslee.

Welke kinderslee is geschikt voor mijn kind?

Een plastic slee

De plastic slee is de meest moderne variant. Het mooie aan deze sleeën is dat ze in allerlei vormen en maten komen. Koop bijvoorbeeld een kuipvormige slee, perfect voor peuters en kleuters. Een plastic slee in de vorm van een schotel is juist een leuke uitdaging voor oudere kinderen. Sommige exemplaren hebben zelfs een aerodynamische vorm, waardoor ze extra snel zijn.

Plastic is helaas wat minder sterk dan hout. Veel moderne sleeën zijn wel van extra sterk plastic gemaakt, waardoor ze toch tegen een stootje kunnen. Toch zijn de sleeën meestal minder geschikt voor zwaardere personen, vooral als het om goedkopere modellen gaat. Wil je dus samen met je kind gaan sleeën? Dan is het beter om een houten exemplaar te kopen.

Een groot pluspunt van plastic sleeën is de prijs. Het materiaal is goedkoper dan hout, waardoor je voor een fractie van de prijs al gaat wintersporten. Plastic is bovendien een stuk lichter. Gaat je kind dus zelf op pad? Dan neemt hij de slee moeiteloos mee, ook wanneer hij nog aan de jonge kant is.

Welke kinderslee is geschikt voor mijn kind?

Is een slee met stuur geschikt voor mijn kind?

Op topsnelheid van een heuvel razen en in een grote sneeuwberg eindigen: voor veel kinderen is dat het allerleukste aan sleeën. De meeste kindersleeën zijn uitgerust met handvatten. Deze zorgen ervoor dat je kind op de slee blijft zitten, maar helpt ook bij het besturen van de slee. Toch is het voor de kleintjes soms lastig om dat sturen onder de knie te krijgen.

Daarom is een slee met stuur een uitkomst. Verschillende sleeën zijn uitgerust met een stuur dat de richting bepaalt. Hierdoor hoeft je kind niet zijn lichaamsgewicht en houding te gebruiken om de slee aan te sturen. Dat is vooral voor jongere kinderen wat makkelijker.

Vanaf welke leeftijd is een slee met stuur een goede optie? Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van je kind. Sommige kinderen zijn al vanaf drie jaar perfect in staat om een slee goed aan te sturen. Andere kinderen zijn daar aan toe wanneer ze vier jaar of ouder zijn. Het voordeel van deze kindersleeën: ze blijven ook op latere leeftijd leuk. Je koopt ze dus ook voor je puber.

Een slee met rugleuning of zonder?

Je wilt natuurlijk dat je kind een gezonde en veilige houding aanneemt tijdens het sleeën. Daarom is het belangrijk om een kinderslee te kopen die aansluit op de leeftijd van je kind. Waar oudere kinderen veilig op een exemplaar zonder rugleuning sleeën, is het voor jongere kinderen beter om een slee met rugleuning te kopen.

Het is vooral belangrijk dat je kind een rechte houding aanneemt tijdens het sleeën. Zorg ervoor dat de voeten naar voren wijzen. Het is altijd af te raden om op je buik te sleeën met je gezicht naar voren. Dat maakt de kans op een ongeluk net wat groter. Een slee met rugleuning zorgt ervoor dat je kind vanzelf een veilige houding aanneemt.

Wil je zeker weten dat je de beste slee koopt voor jouw kind? Dit zijn de aanbevelingen per leeftijdsgroep.

1 - 2 jaar: de babyslee

Kleine kinderen zijn nog te jong om zichzelf goed overeind te houden tijdens het sleeën. Daarom is het verstandig om voor hen een speciale babyslee te gebruiken. Dit zijn vaak kuipstoeltjes met ruimte voor de voeten, zodat je baby perfect op zijn plaats blijft zitten. Met een speciaal harnas zet je je baby vast, waardoor hij ook niet uit de slee kan vallen. Deze sleeën zijn wel alleen geschikt voor kleinere kinderen en dus niet ideaal wanneer je jarenlang vooruit wilt kunnen met de slee.

2 - 4 jaar: de peuterslee

Een peuterslee is de tussenweg tussen een babyslee en een normale slee. Ook dit zijn kuipstoeltjes, maar dan iets groter en zonder speciale ruimte voor de voeten. Hierdoor blijft je peuter mooi op zijn plek zitten, maar heeft hij ook de ruimte om de slee aan te sturen met zijn lichaam. Zo leert je kleine op een veilige manier kennismaken met het sleeën. Gebruik ook voor deze leeftijd het bijbehorende harnas om je peuter vast te zetten.

5 - 6 jaar: een kuipslee of slee met rugleuning

Je kind krijgt steeds meer zelfstandigheid, maar het is toch fijn om hem een letterlijk steuntje in de rug te geven. Koop daarom een grotere kinderslee die is uitgerust met een rugleuning. Hierdoor weet je zeker dat je kind een veilige houding aanneemt. Een grote kuipslee is ook een goede optie.

6 jaar en ouder: een slee met of zonder rugleuning

Vanaf een jaar of 6 is je kind oud genoeg om veilig op een slee te blijven zitten. Nu heb je alle ruimte om een model uit te kiezen dat het beste bij je kind past. Is dat een slee met stuur of juist een houten slee met rugleuning? Ga samen op zoek naar het leukste model en kies eventueel een exemplaar dat ook door volwassenen te gebruiken is. Zo beleef je slee plezier met het hele gezin.

Welke kinderslee is geschikt voor mijn kind?
Welke kinderslee is geschikt voor mijn kind?

Tips om veilig te sleeën met je kind

k natuurlijk, een middag sleeën met je kleine. Je wilt wel zeker weten dat deze activiteit zo veilig mogelijk is. Houd daarom rekening met de volgende tips, zodat jullie volop van alle winterpret genieten.

Laat jonge kinderen niet alleen sleeën: Kinderen tot 5 jaar oud zijn te jong om een slee alleen te besturen. Koop voor hen altijd een exemplaar met een touw. Zo stuur jij de slee aan en bepaal je hoe snel je kleine over de sneeuw glijdt. Is je kind oud genoeg om zelf te sleeën? Houd dan wel een oogje in het zeil.

Kies voor een veilige plek: Zodra er sneeuw ligt, is het verleidelijk om meteen een heuvel in de buurt op te zoeken. Controleer eerst of de omgeving veilig is voor sleeënde kinderen. Zijn er geen autowegen in de buurt of zijn er bepaalde obstakels die in de weg staan? Soms is een vlak stukje gras in het park net zo leuk en een stuk veiliger.

Koop eventueel bescherming: Een middag sleeën in het park is niet zo gevaarlijk, dus bescherming is meestal niet nodig. Dat verandert wanneer je de slee meeneemt op wintersportvakantie. In erg heuvelachtige gebieden is het aan te raden om je kind goed te beschermen. Denk niet alleen aan een helm, maar ook aan knie- en elleboogbeschermers.

Draag waterbestendige kleding: Het leukste aan sleeën is genieten van de sneeuw. Dat kan een natte bedoening worden. Koop daarom waterbestendige kleding voor je kleine. Dat kan een compleet skipak zijn, maar een goede regenjas met een waterbestendige broek is ook een optie. Zo voorkom je dat het te koud wordt tijdens het sleeën.

Ligt er een dikke pak sneeuw, dan is dat reden genoeg om de slee te pakken en op avontuur te gaan. Of je nu voor hout of plastic kiest: je kind geniet volop van het winterse weer. Voor jonge kinderen is het aan te raden om een slee met kuipzitting te kopen, terwijl oudere kinderen vooruit kunnen op een slee met stuur. Zorg voor de juiste kleding, eventuele bescherming en houd altijd een oogje in het zeil. Zo is die winterpret gegarandeerd.