Welke fietskleding heb ik nodig in de zomer?

Welke fietskleding heb ik nodig in de zomer?

We vertellen je graag alles over de voordelen van zomer wielrenkleding en welke wielershirts en fietsbroeken geschikt zijn.

Het is zomer! De zon schijnt, de lucht is blauw, de dagen zijn lang en de vogels zingen het hoogste lied. Ideaal weer om op je racefiets te stappen voor een lange rit. Fietsen in de zon en de warmte is heerlijk, maar kan ook zwaar zijn. Hoe zorg je er nu voor dat je ook in de warmte comfortabel op je racefiets zit en optimaal kunt presteren? Het dragen van zomer fietskleding is de oplossing. We vertellen je graag alles over de voordelen van zomer wielrenkleding, welke wielershirts en fietsbroeken geschikt zijn en geven je tips voor wielrennen in de zomer.

Voordelen van zomer wielrenkleding

In de zomer zit je het liefst in een zo luchtig mogelijke fietsoutfit op je racefiets. Want van fietsen in de zon krijg je het warm. Wat draag je nu tijdens het wielrennen in de zomer? De meeste wielrenners kiezen voor een korte wielrenbroek, een wielrenshirt met korte mouwen of een mouwloos wielrenshirt en eventueel een ondershirt. We zetten de voordelen van zomer wielrenkleding voor je op een rij. Zomer fietskleding:

- beschermt jouw lichaam tegen UV-straling;
- voorkomt oververhitting;
- neemt zweet op;
- houdt jouw lichaam koel.

Voordelen genoeg om te kiezen voor zomer wielrenkleding dus. Zo kun je genieten van het mooie weer én jouw favoriete sport.

Welke fietskleding heb ik nodig in de zomer?

Wielershirts voor tijdens het warme weer

Het wielershirt dat je draagt tijdens warm weer dient jou te beschermen tegen de zon en tegelijkertijd comfortabel aan te voelen. Hoe ziet het ideale wielrenshirt voor de zomer er uit?

Een zomer wielrenshirt heeft korte mouwen en is gemaakt van dunne en lichte stof. Daarnaast heeft het fietsshirt een hoog ademend vermogen en beschermt het jou tegen UV-stralen. Zo bestaan zomerse wielrenshirts uit verschillende panelen die extra bescherming of ventilatie bieden op bepaalde gedeeltes. Op de mouwen en schouders bijvoorbeeld, biedt het fietsshirt UV-bescherming. En de plaatsen waar je meer zweet, zijn gemaakt van een dunnere stof om optimaal te ventileren en oververhitting te voorkomen. Zoek je extra ventilatie tijdens jouw zomerse wielrentochten? Kies dan voor een wielershirt met een hele of halve ritssluiting.

Wielershirts voor de zomer zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Het oog wil tenslotte ook wat met het mooie weer.

Welke fietskleding heb ik nodig in de zomer?

Welke fietsbroek is het beste voor jou in de zomer?

In de zomer laat je de lange fietsbroek liever in de kast hangen en kies je voor de luchtige, korte fietsbroek. Je kunt daarbij kiezen uit een korte wielrenbroek of een bibshort. Een bibshort is een korte wielrenbroek met bretels. Het voordeel van een bibshort is dat deze geen strakke band om je buik heeft en niet afzakt. Of je nu voor een korte wielrenbroek zonder bretels of een bibshort kiest, maakt niet uit. Belangrijk is dat de fietsbroek overal goed aansluit, maar niet knelt. Zorg dat jouw zomerse fietsbroek voorzien is van een zeem die niet alleen comfort biedt, maar ook vocht goed afvoert evenals de warmte van je kruis. Niets is vervelender dan schuurplekken en natte billen tijdens jouw fietstocht.

Fietsbroeken van goede kwaliteit zorgen voor stevigheid en ventilatie op plekken waar dat nodig is. Deze hoogwaardige fietsbroeken zijn geschikt voor fietsen in zowel hoge als lage temperaturen in de zomer. Fiets jij in een vakantiebestemming als Spanje of Frankrijk veel in extreem hoge temperaturen van 35 graden Celsius of meer? Kies dan voor een fietsbroek gemaakt van extra licht en ademend materiaal.

Het voordeel van het dragen meerdere lagen kleding in de zomer

Twijfel je welke kleding je aantrekt tijdens het fietsen? Een advies dat makkelijk te onthouden is: liever teveel dan te weinig. Draag je teveel wielrenkleding in de zomer, dan kun je namelijk altijd nog iets uittrekken. Als je het koud hebt omdat je te weinig draagt, lukt dat niet. In de zomer zijn 1 of 2 lagen fietskleding voldoende. Dat betekent je wielershirt met daaronder als je dat prettig vindt, een dun ondershirt, ofwel een zogenaamd zweetshirt of zweethemd. 

Vraag je je af hoe een extra shirt voor verkoeling kan zorgen? We leggen je graag uit hoe het zit. Tijdens het wielrennen in de hitte warmt jouw lichaam op en produceert het zweet om af te koelen. Een goed zweetshirt neemt het overtollige zweet op, verdeelt het en laat een dun laagje achter op jouw huid. Dit laagje verdampt snel en zorgt voor verkoeling van je lichaam. Dit is een groot voordeel van het dragen van meerdere lagen kleding tijdens het fietsen in de zomer.

Welke accessoires heb je nodig voor je zomerrit?

Tijdens je zomerrit op de racefiets draag je zomer wielerkleding en maak je gebruikt van accessoires om zo veilig en prettig mogelijk te fietsen. 

Fietshelm: hoe warm het ook is, draag altijd een fietshelm. De helm beschermt jouw hoofd tijdens een val en zorgt tevens voor bescherming van jouw hoofd tegen UV-stralen. Je helm houdt ook je hoofd koel door de ventilatie-openingen. 

Fietsmuts: een fietsmuts onder je fietshelm zorgt voor een extra bescherming tegen de warmte. Zo’n muts kun je met water nat maken. Door de rijwind die door je helm komt voelt het koel aan. Zo blijft je hoofd droog en koel.

Fietsbril: fietsbrillen beschermen je ogen tegen vuil, wind en zon. Hoe minder licht de fietsbril doorlaat, hoe prettiger het zicht door de bril in de zon. 

Wielrenhandschoenen: warme handen kun je missen als kiespijn op je racefiets, maar toch zijn handschoenen belangrijk voor de veiligheid. Je wilt namelijk niet je handen open halen bij een val. Draag daarom luchtige handschoenen met mesh aan de bovenkant. Zo voorkom je warme handen en houd je grip aan het stuur.

Wielrensokken: net zo vervelend als warme handen, zijn warme voeten. Speciale lichtgewicht en ademende wielrensokken houden jouw voeten koel en droog.

Armstukken en beenstukken: arm- en beenstukken zijn vooral prettig wanneer je ‘s ochtends vroeg op een zomerse dag op pad gaat. ‘s Ochtends kan het nog best fris zijn, terwijl het later op de dag warm wordt. Arm- en beenstukken houden je aan het begin van je rit warm, en zijn makkelijk uit te trekken wanneer het warmer wordt.

Fietsschoenen: heb je meerdere fietsschoenen in de kast staan? Kies dan bij warm weer voor fietsschoenen die goed ventileren. Zo voorkom je natte zweetvoeten.

Extra bidon: drinken is ontzettend belangrijk tijdens het fietsen in de warmte. Neem daarom altijd een extra bidon mee, mocht je onderweg je bidon niet bij kunnen vullen.

Zonnebrand tijdens het wielrennen

Je fietskleding voor de zomer beschermt jou gedeeltelijk tegen schadelijke UV-stralen. Maar de kleding bedekt niet het hele lijf. Grote delen van jouw lichaam zijn tijdens het fietsen blootgesteld aan de zon. Om jouw huid te beschermen, dien je jezelf daarom altijd in te smeren met zonnebrand. Speciale waterbestendige sportzonnebrand voorkomt dat zonnebrand door het zweten in je ogen terechtkomt. Gebruik voor je lijf liever een lotion of een spray, omdat deze snel geabsorbeerd worden door je huid. Kies voor zonnebrand met langdurige bescherming, zodat je onderweg niet hoeft te stoppen om jezelf opnieuw in te smeren.

Welke fietskleding heb ik nodig in de zomer?

Tips voor wielrennen in de zon

De juiste fietskleding en accessoires voor de zomer vormen de basis voor een succesvolle wielrenrit in de zomer. Lees de volgende aanvullende praktische tips goed door voordat je op de fiets stapt.

1. Vermijd de ergste hitte – Fietsen op het heetst van de dag (tussen 12.00 en 14.00 uur) is het minst aangenaam. Probeer als het kan vroeg in de ochtend te fietsen, laat in de middag of zelfs in de avond. De avonden zijn tenslotte lang in de zomer.

2. Zorg voor hydratatie – Neem voldoende water en eventueel sportdrank mee voor onderweg en drink wanneer je dorst hebt. Een goed gehydrateerd lichaam reguleert jouw lichaamstemperatuur, voert afvalstoffen af en houdt de energiehuishouding op peil. Sportdranken zorgen ervoor dat het vocht beter opgenomen wordt en ook voor een aanvulling van de energievoorraden. 2 vliegen in 1 klap dus.

3. Zorg voor afkoeling – Natuurlijk ga je niet je kostbare water of sportdrank over jezelf heen gieten om af te koelen. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen. Je kunt natuurlijk gebruik maken van een waterpunt onderweg of een meertje. Wist jij dat sommige professionele wielrenners tijdens warm weer fietsen met kousen gevuld met ijs op hun rug? Zo blijven ze langer koel.

4. Afkoeling van binnenuit – Door koud water te drinken, koel je af van binnenuit. Ook (water)ijsjes en koude dranken als ijskoffie zorgen voor een welkome afkoeling.

5. Pas je training aan – Is het echt heel heet en voel je dat het fietsen zwaar gaat? Kort je training dan in of vervolg je rit op een lager tempo.

6. Vul tekorten aan – Na een lange warme rit, dien je goed voor jezelf te zorgen. Eet fruit en groente en drink voldoende water om je lichaam weer op kracht te laten komen.

Welke fietskleding heb ik nodig in de zomer?

Samenvatting

Fietsen in de zomer is heerlijk; de zon schijnt, de lucht is blauw en de dagen zijn lang. Om optimaal te genieten van jouw zomerse fietsrit draag je zomer wielrenkleding. Een zomers wielrenshirt en wielrenbroek zorgen ervoor dat jij comfortabel op je fiets zit en beschermd bent tegen UV-stralen en oververhitting. Een wielrenshirt voor de zomer heeft korte mouwen en is gemaakt van dunne en luchtige stof en heeft een rits voor extra ventilatie. Of je nu kiest voor een korte wielrenbroek of een bibshort, maakt niet uit. Belangrijk is dat je kiest voor een fietsbroek van hoogwaardige kwaliteit en een goede zeem. Om het jezelf nog prettiger te maken op de fiets maak je gebruik van zomerse accessoires als een fietsmuts of een fietsbril. Vergeet jezelf niet in te smeren en lees voordat je op de fiets stapt nog even onze tips door. We wensen je een heerlijke fietszomer.