Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Vind het perfecte hoofdstel voor jouw paard: Ontdek de verschillende soorten, onderdelen en maten. Leer welk hoofdstel, teugels en bit passen bij jouw rijstijl en paard.

Hou controle over je paard met een goed passend en comfortabel hoofdstel. Een goed passend hoofdstel helpt bij het sturen en remmen. Er zijn verschillende soorten hoofdstellen, afhankelijk van de discipline waarvoor je het hoofdstel gebruikt. De diverse eigenschappen zijn specifiek ontworpen voor bepaalde doeleinden. Een hoofdstel zit goed als deze niet beweegt of schuift als je aan het rijden bent. Zie jij door de bomen het bos niet meer en vraag jij je af welk hoofdstel past bij mijn paard? Deze gids geeft antwoord op jouw vragen.

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Uit welke onderdelen bestaat een hoofdstel?

Een hoofdstel bestaat uit verschillende onderdelen:

• Het kopstuk
• De keelriem
• Het bakstuk
• De neusriem
• De frontriem
• De sperriem
• De teugels
• Het bit

Het hoofdstuk hangt aan het kopstuk, dat achter de oren van je paard loopt. Hier begint de hefboomwerking, waardoor je de controle houdt tijdens het rijden. De keelriem bevestig je onder de keel van het paard. Het riempje loopt van de ene naar de andere kant van het kopstuk. Bij een val voorkomt de keelriem dat het hoofdstel wordt afgetrokken. Er moet een rechtopstaande vuist tussen de keelriem en de keel van je paard passen. Als dit niet gaat, zit de keelriem te strak. Dit is oncomfortabel voor je paard.

Het bakstuk verbindt het kopstuk met de bitringen. Hierdoor loopt de hefboomwerking van het bit door tot achter de oren van je paard. De neusriem zorgt ervoor dat je paard zijn mond niet open kan doen. Als je paard zijn mond kan openen, kan hij zijn tong over het bit leggen. Dit vermindert de druk van het bit. Er zijn meerdere soorten neusriemen, waaronder de Engelse neusriem en Mexicaanse neusriem.

Voor de stevigheid is het hoofdstel voorzien van een frontriem. De frontriem voorkomt dat het hoofdstel naar achter kan glijden en zo de werking verliest. Het sperriempje houdt het bit stabiel in de mond van het paard. Net als de neusriem voorkomt de sperriem dat je paard de mond ver kan openen.

De teugels vormen de verbinding tussen jou als ruiter en je paard. Zo kun je het paard besturen. Ook op het gebied van teugels heb je de keuze uit verschillende soorten. Zo zijn er onder meer dressuurteugels en hulpteugels.

Het bit verfijnd de sturing van het paard met de teugels. Het bit is een belangrijk onderdeel in de communicatie tijdens het rijden. Er zijn bitringen in diverse vormen, materialen en diktes. Welk bit je kiest hangt af van verschillende factoren. Onder meer jouw rijvaardigheid, het discipline en de leeftijd van je paard zijn van belang.

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Welke verschillende soorten hoofdstellen zijn er?

Een hoofdstel is functioneel en houd het bit goed op zijn plek. Daarbij helpt het hoofdstel mee aan de drukverdeling. Vroeger bestond het hoofdstel uit een stuk touw. Tegenwoordig zijn de hoofdstellen comfortabeler voor je paard en worden ze gemaakt van leer. Wanneer je op zoek gaat naar een hoofdstel, ontdek je dat er allerlei soorten zijn. De hoofdstellen zijn er in verschillende prijsklassen en voor ieder discipline. Het onderscheid wordt vaak gemaakt in de neusriemen. Het hoofdstel heeft ook een decoratieve functie. Er zijn tal van versieringen nodig. Zo zijn er frontriemen versierd met gekleurde stiksels of glinsterende steentjes.

Dit zijn de verschillende soorten hoofdstellen waar je uit kunt kiezen:

• Engels hoofdstel
• Westernhoofdstel
• Bitloos hoofdstel
• Endurance hoofdstel
• Mexicaans hoofdstel
• Stang en trens hoofdstel

Het Engels hoofdstel is een van de meest gebruikte hoofdstellen. Dit type hoofdstel is zowel geschikt voor de wedstrijdsport als recreatie. In de basis bestaat het hoofdstel uit een kopstuk met twee bakstukken en een bit. Dit combineer je met een neusriem, frontriem en doorgaans een keelriem. Een correct passende neusriem zorgt ervoor dat de druk indirect wordt overgebracht op de neus. Dit ontlast de mond van je paard.

Het western hoofdstel heeft geen neusriem. Bij western rijden is het gebruik van een neusriem namelijk niet gebruikelijk. Het paard heeft meer bewegingsruimte en haast geen last van het hoofdstel.

Bitloze hoofdstellen zijn er in verschillende soorten. Je rijdt zonder bit, wat comfortabel is voor je paard. Wel moet je meer op je zit gaan rijden voor de communicatie met je paard.

Het endurance hoofdstel is geschikt voor lange afstanden waarbij je onderweg af en toe pauzeert. In een klik maak je een halster van het hoofdstel, met de teugels als halstertouw.

Het Mexicaanse hoofdstel is voorzien van een speciale neusriem. Twee dunne riempjes komen boven op de neus samen. Als je paard zijn mond probeert te openen, heeft de neusriem een scherpe inwerking. Een Mexicaans hoofdstel in combinatie met een lage neusriem wordt veel gebruikt bij springen.

Bij het stang en trens hoofdstel rij je met twee bitten, een stang en trens. Dit type hoofdstellen kom je tegen vanaf de klasse Z dressuur. Dit hoofdstel wordt gereden met een hoge neusriem.

Voor een jong paard raden wij een hoofdstel met lage neusriem aan. Deze wordt ook wel de africhtingsneusriem genoemd. Houd jouw paard niet van rijden met een bit? Dan is een bitloos hoofdstel een uitstekende keuze. Anatomische hoofdstellen zijn gevormd naar de hoofdvorm van jouw paard. Als je jouw paard goed kent, kun je zo het best passende hoofdstel uitzoeken. Zo kan het zijn dat je paard gevoelige oren heeft. In dit geval is een hoofdstel met extra ruimte bij de oren prettig.

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Hoofdstel maten tabel

Welk hoofdstel past bij mijn paard? Het antwoord hangt niet alleen af van jouw rijstijl, maar ook van je paard. Heb je al een hoofdstel? Gebruik deze hoofdstel maten tabel om de juiste maat te bepalen. Hou er rekening mee dat dit een indicatie is. Je moet ook rekening houden met de bouw en het type paard.

• Het formaat Shetland is geschikt voor de Shetlander, kleine ponyrassen en Welsh A.
• Het formaat pony is geschikt voor kleinere pony’s (B & C), Welsh, Hackney’s en Shetlanders met een groot hoofd.
• Het formaat cob is geschikt voor de meeste middelgrote pony rassen (D & E), IJslanders, Fjorden, Tinkers en Haflingers
• Full is geschikt voor de meeste volwassen paarden.
• Extra full is geschikt voor grote volwassen paarden.

Het is belangrijk dat de neusriem twee vingers onder de jukbeenderen van het paard zit. Het kopstuk mag niet over de oren naar voren schuiven. Reageert je paard sterk op het hoofdstel? Controleer dan of je de juiste maat hebt en of het hoofdstel geen irritatie veroorzaakt. Kijk ook goed naar de bakstukken waarmee je de hoogte van het bit instelt. De bakstukken mogen niet te los of te strak zitten. Met lichte druk op de teugels, zie je of de bakstukken goed afgesteld zijn.

Ieder paard is anders. Heeft jouw paard een breed hoofd? Dan ga je voor een breder hoofdstel. Bij een klein hoofd is het weer belangrijk om voor een smaller hoofdstel te kiezen. Een te ruim hoofdstel maakt het namelijk moeilijk om te sturen. Een te smal hoofdstel voelt weer vervelend voor je paard en kan ongemakken veroorzaken. Hou dus altijd de anatomie van jouw paard in je achterhoofd.

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Welke teugels kun je kiezen?

Teugels zijn er, net als hoofdstellen, in allerlei soorten en maten. Kijk allereerst naar het materiaal dat je prettig vindt om mee te rijden. Anti-slip teugels bieden extra veel grip. De meeste teugels zijn gemaakt van leer. Dit sterke en natuurlijke materiaal tegen een stootje, maar moet wel goed onderhouden worden. Voor stang en trens hoofdstellen heb je speciale teugels nodig. Deze zijn smaller dan standaard teugels en gemaakt van glad leer. Ook hebben ze geen gespsluiting aan het uiteinde.

Let ook op de breedte van de teugel. Ga voor een smallere teugel als je kleine handen hebt. Ten slotte zijn er meerdere soorten afwerkingen. Hierdoor laat je de teugels perfect matchen met het hoofdstel. In onze blog over teugels ontdek je alles wat je moet weten.

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Welk bit kies je?

Er zijn allerlei soorten bitten verkrijgbaar. Je kiest allereerst voor het soort ringen dat je gebruikt. Dit wordt ook wel het kaakstuk genoemd. De bustrens en de watertrens zijn de meest gebruikte exemplaren. Aan de hand van dit blog over bitten zoek jij het perfecte bit uit. Nadat je het type bit hebt bepaald, moet je de goede maat vinden. De maat is de breedte van het bit dat tussen de ringen zit. De breedte begint bij 9,5 centimeter en kan oplopen tot 15,5 centimeter. Een slecht passend bit kan veel ongemak opleveren voor je paard. Er kunnen zelfs wondjes in de mond ontstaan.

Welk hoofdstel past bij mijn paard?

Welk hoofdstel past bij mijn paard: weet je het nu?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten hoofdstellen. De hoofdstellen bestaan uit meerdere onderdelen. Ook op dit vlak heb je weer een ruime keuze. Zo kies jij voor een type hoofdstel, specifieke teugels en het bit. Doordat er zo veel mogelijkheden zijn, vind je de perfecte optie voor jouw rijstijl. Welk hoofdstel past bij mijn paard? Dat hangt onder meer af van het formaat van je paard. Het discipline en de anatomie van je paard zijn ook belangrijke factoren.

Ontdek meer

Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Hoe kies je de juiste wedstrijdkleding voor paardrijden?

Welke wedstrijdkleding mag je aan voor dressuur- en springwedstrijden? Wij hebben het voor je uitgezocht zo weet jij precies wat je aan kan doen.

Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Welke soorten bitten zijn er en welke past bij jouw paard?

Ontdek een uitgebreid overzicht van diverse paardenbitten en vind het perfecte bit voor jouw paard.

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Je paard longeren met een longeerhulp: wel of niet doen?

Longeren; alles wat jij moet weten of de voor- en nadelen van longeren en het gebruik van longeerhulp.

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer onderhouden: hoe doe je dat?

Leer is sterk en tegelijkertijd flexibel, het is een natuurproduct en het gaat lang mee. Veel sportieve producten zijn gemaakt van dit materiaal.