Welk fiets kinderzitje is geschikt voor mijn kind?

Welk kinderzitje is geschikt voor mijn kind?

Veel kinderen vinden het heerlijk om mee te gaan op de fiets. Om veilig met je kind te fietsen, heb je een degelijk fietsstoeltje nodig. Er zijn zowel kinderzitjes voor achter als voor op de fiets. Over het algemeen zitten kinderen in een fietsstoeltje voor op de fiets tot ze 3 jaar zijn. Van 3 tot 6 jaar kan je kind in een fietsstoeltje achter op de fiets. Zo zoek je een geschikt stoeltje uit. 

Welk fiets kinderzitje is geschikt voor mijn kind?

Welk kinderzitje is geschikt voor welke leeftijd?

Om je kind mee te kunnen nemen op de fiets moet je kind zelfstandig kunnen zitten en het hoofd zelf rechtop kunnen houden. De meeste kinderen kunnen vanaf 9 maanden, houd het in het begin bij korte ritjes van maximaal een uur. Het is niet goed voor je kind om te lang in dezelfde houding te zitten in verband met de doorbloeding. Ook kan je kind zo rustig wennen aan deze nieuwe manier van verplaatsen. Kies je voor een kinderzitje voorop de fiets dan kan jouw kind lekker rondkijken en heb jij zelf ook goed zicht op hem of haar. Let wel op zitjes voorop de fiets zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo, dit is meestal tot een leeftijd van 3 jaar.

Kan je kind nog niet zelfstandig zitten, maar wil je toch de fiets pakken? Dan kun je overwegen om een speciale beugel aan te schaffen waarmee je je kleintje in het autostoeltje op de bagagedrager van je fiets zet. Dit kan alleen achterop en je ziet je kind dan dus niet tijdens het fietsen. De ingebouwde vering vangt de schokken van de bewegingen op. Laat je baby bij voorkeur altijd tegen de rijrichting in meerijden. Voor extra veiligheid zet je de draagbeugel achterop. Dit biedt extra bescherming bij vallen.

Vanaf 3 jaar of wanneer jouw kind zwaarder is dan 15 kilo maak je de overstap naar een fietszitje achter op de fiets. Er zijn verschillende soorten, maar de meeste fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen tot 22 kilo. Je kind kan dus mee achter op de fiets totdat hij of zij ongeveer 5 of 6 jaar is. De meeste bagagedragers kunnen tot 25 kilo aan. 

De meeste kinderen leren zelf fietsen wanneer ze 5 jaar oud zijn. Soms kan het toch handig zijn om je kind achterop mee te nemen op de fiets. Vanaf een jaar of 5 à 6 passen de meeste kinderen niet meer in het reguliere stoeltje voor achterop. In dat geval kun je je kind vervoeren in een junior fietszitje. Dit zitje bestaat uit een zitting en rugleuning met een gordeltje. De adapter bevestig je permanent op de bagagedrager en het zitje klik je erop wanneer je het nodig hebt. Zo hoef je niet altijd met een stoeltje rond te fietsen dat je maar af en toe gebruikt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kinderzitje?

Het gewicht van je kind is leidend bij de aanschaf van een kinderzitje voor de fiets. De aangegeven leeftijd is een indicatie. Om je kind veilig te kunnen vervoeren, is het draagvermogen van het kinderzitje belangrijk. Het belangrijkste is natuurlijk dat het stoeltje goed op je fiets past en je kind optimaal ondersteunt tijdens het fietsen. Er zijn heel veel verschillende kinderzitjes voor op de fiets om uit te kiezen. Let verder ook op de volgende punten:

• Kies altijd een kinderzitje dat is voorzien van een veiligheidskeurmerk. Zo weet je zeker dat het kinderzitje voor de fiets voldoet aan de Europese veiligheidsnorm (EN 14344).
• Check of de gordels veilig zijn en voorzien zijn van een kinderslot, zodat je kind deze onderweg niet zelf open kan krijgen.
• Controleer daarnaast of de gespen bij de voeten veilig zijn, zodat de voetjes er niet uit glippen of bekneld raken.
• Is de rugleuning op de juiste hoogte en biedt het stoeltje bescherming aan de achter- en zijkanten?
• Is het stoeltje vrij van scherpe randen?
• Kun je een bijpassend windscherm aanschaffen om je kind te beschermen tegen insecten, wind en regen?
• Is de voering zacht en comfortabel?

Vaak zijn kinderzitje ook beschikbaar in verschillende kleuren. Zo koop je een kinderzitje voor de fiets dat niet alleen veilig is, maar ook past bij jouw smaak.

Om het kinderzitje van de fiets veilig te kunnen gebruiken, moet hij goed gemonteerd zijn. Volg daarom altijd de instructies in de gebruiksaanwijzing op en gebruik de gordels en bandjes om je kleintje stevig vast te zetten. Zo komen er geen voetjes tussen de spaken en kan je kind onderweg niet uit het stoeltje klauteren. Let er ook op dat je kind tijdens het fietsen je fiets niet op slot kan zetten vanuit het stoeltje.

Welk fiets kinderzitje is geschikt voor mijn kind?

Kinderzitje voor of achter op je fiets?

Kleine kinderen zet je het liefst voor op de fiets. Een kind dat minder dan 9 kilo weegt, vervoer je het veiligst voorop. Merk jij dat er veel ballast is bij het sturen? Dan kan het tijd zijn om je kind in een kinderzitje achter op de fiets te gaan meenemen. Vanaf een gewicht van 15 kilo zet je je kind het beste op een kinderzitje achter op de fiets. Het achterwiel van je fiets kan dan namelijk zwaarder belast worden zonder dat je stabiliteit verliest. Ook is het prettig als je je kind niet meer zo hoog op hoeft te tillen om het in het zitje te krijgen. De opstap achterop is wat lager.

Een kinderzitje voor de voorkant van de fiets monteer je aan de stuurbuis. Je houdt daardoor minder ruimte over om op te stappen en je knieën kunnen het stoeltje raken als je te weinig ruimte hebt op de fiets. Het sturen kan dus lastiger gaan. Volgens de norm moet je ten minste 45 graden uit kunnen draaien met het stuur. De speciale mamafiets is daarom erg populair onder moeders. Deze fiets heeft een extra breed stuur, wat het sturen gemakkelijker maakt. Daarnaast heb je meer ruimte om op- en af te stappen. De fiets is voorzien van een stabiele standaard en je kunt het voorwiel vastzetten bij het parkeren voor nog meer stabiliteit. Voor extra comfort voor je kind kun je een zacht kussentje op je stuur monteren. Dit is ideaal als je kind onderweg in slaap valt. Een windscherm en/of regenhoes is ook aan te raden in het Nederlandse klimaat.

Wil je je kind al eerder achterop vervoeren? Dan kan dit eventueel vanaf 9 kilo. Er zijn verschillende categorieën kinderzitjesvvoor achterop. Stoeltjes van de klasse A15 zijn geschikt voor maximaal 15 kilo en klasse A22 stoeltjes tot een gewicht van 22 kilo. Er zijn ook kinderzitjes die je kunt gebruiken tot een gewicht van 35 kilo. Controleer eerst of jouw bagagedrager dit gewicht aankan. Je monteert het koppelstuk van het kinderzitje achter op de bagagedrager. Vervolgens klik je het zitje hierin en bevestig je het fietsstoeltje aan het frame met een meegeleverde band. Deze monteer je om de zadelbuis. 

Welk kinderzitje past op een e-bike?

Met een kindje voor- of achterop is het prettig als je extra trapondersteuning krijgt. Ook bij een elektrische fiets zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Bij een zitje voorop kan een adapter nodig zijn als je een afwijkende stuurpen hebt. Let erop dat je kind aan het display kan zitten of dat het kan zijn dat je het display niet goed af kunt lezen als deze midden op het stuur zit. Bij elektrische fietsen zit bovendien de accu vaak in de bagagedrager. Hierdoor zijn niet alle fietsstoeltjes op de bagagedrager te monteren. Kijk ook goed naar de breedte van de bagagedrager. Sommige e-bikes hebben een erg brede bagagedrager, waardoor de meeste achterzitjes niet passen.

Een alternatief is een kinderzitje voor de e-bike die je aan het frame monteert. Deze bevestig je aan de zadelpen. In dit geval moet er voldoende ruimte aan de zadelpen zijn voor de bevestiging van het zitje. Dit is doorgaans niet mogelijk als er kabels langs de zadelpen lopen.